Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

13-15 iunie 1990. Prima dată după Revoluție când Partidul a asmuțit poporul împotriva poporului. GALERIE FOTO

Main 13-15 iunie 1990

Foto: Patrick Durand/Sygma via Getty Images

Se împlinesc 28 ani de la zilele în care regimul Ion Iliescu se folosea de neîncredere, diviziune socială și ignoranță pentru a asmuți o parte a populației României împotriva alteia, cu scopul de a-și consolida poziția de putere și de a reduce la tăcere vocile critice. Mineriada din 13-15 iunie 1990 este o rușinoasă și dureroasă filă de istorie recentă, pe care majoritatea covârșitoare a românilor care au astăzi drept de vot au trăit-o. 

Violențele, miniciunile, reacțiile autorităților de atunci au rămas în fotografii și filmări care ne sunt astăzi la un click distanță. În nu mai puțin de câteva minute de navigare pe internet putem avea imaginea completă a zilelor de atunci: oameni firavi cu capete și chipuri însângerate de bâtele minerilor chemați de Ion Iliescu, ortacii care au devastat sediile partidelor istorice, redacția României libere și facultățile Universității din București, mulțumirile președintelui țării, care i-a lăudat pe autorii agresiunilor pentru „înalta atitudine de conștiință civică”. 

La 18 ani de la evenimentele de atunci, Ion Iliescu a fost oficial pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității. Dar odată cu asta nu înseamnă că acest capitol de istorie s-a închis și că lecția este pe cale să fie învățată. Pentru că discursul actualei puteri și retorica prin care PSD-ul de astăzi a adus 180.000 de oameni la București arată foarte clar nivelul de diviziune din societate și capacitatea extrem de ridicată celor aflați la conducere de a adânci prăpăstiile dintre oameni și de a le manipula înspre folosul propriu.

În dimineața zilei de 13 iunie, după ce forțele de ordine au distrus corturile celor care declaraseră Piața Universității zonă liberă de comunism, dar nu au reușit să-i împrăștie, autoritățile au apelat la muncitorii de la IMGB. Oamenii ale căror brațe puternice clădiseră socialismul au fost chemați de regimul fesenist la luptă împotriva „unor elemente dușmănoase”, care fac provoacă dezordine și vor să destabilizeze țara. „Intelectual” a devenit sinonim cu om care nu muncește, nevrednic, parazit. A gândi, cu a pierde inutil vremea. Protestatar cu „golan”. În dimineața zilei de 13 iunie muncitorii au strigat așadar: „IMGB face ordine!”, „Moarte intelectualilor!”, „Noi muncim, nu gândim!”.

Însă răul cel mare avea să vină cu trenurile care au adus în București peste 10.000 de mineri, cărora le-au fost hrănite frustrările până la punctul de explozie și cărora studenții din București le-au fost descriși drept niște creaturi abominabile, nicidecum drept niște oameni care luptau pentru dreptul tuturor, inclusiv al minerilor, de a trăi într-o Românie respirabilă. 

Simplul fel în care erau numiți protestatarii era menit să îi golească de umanitate și să îi facă demn de dispreț în ochii celorlalți: erau făcuți golani, oameni fără căpătâi, injectați cu droguri și cu ură de cei care voiau să facă rău României. Astfel, minerii chemați la București puteau să le frângă oasele fără să aibă tresăriri de conștiință: pentru că nu mai aveau senzația că mutilează niște oameni, ci că fac un bine României, scăpându-i de ea. Comanda de la centru îi izbăvise  de responsabilitatea individuală, iar faptul că erau mulți le dădeau o iluzie de putere și convingerea că fac bine ce fac.

La 28 ani de la mineriada din 13-15 iunie România este încă nevindecată de demonii diviziunii pe care actuala putere știe foarte bine să îi exploateze, după toate regulile unei școli vechi și temeinice. Niciodată nu se referă la protestatarii din Piața Victoriei ca la niște persoane cu revendicări legitime. Pentru că simpatizanții Partidului trebuie să îi considere pe opozanți niște tefeliști, niște soroșiști, niște manipulați în slujba statului paralel, cărora cineva trebuie să le bage mințile în cap. Valorile pe care le susțin oamenii din Piața Victoriei acum, printre care justiția independentă, libertatea de exprimare și anticorupția sunt niște gogorițe care nu doar că distrag atenția de la „adevăratele probleme”, ci privează prin simpla lor existență România de șansa la prosperitate. 

Diviziunea nu este doar între clase sociale diferite, între oameni cu facultate și oameni fără facultate - între ce care au venit la București cu autocarele s-au aflat, de pildă, și profesori. Oameni care cred, poate, că în timp ce ei creează, pe salarii mici, viitorul României, ceilalți oameni educați din Piața Victoriei îl vând străinilor pe salarii mari, de multinațională. 

Foarte multe voci lucide au spus în ultimele zile că ar fi o greșeală imensă ca cei din mișcarea #Rezist să îi portretizeze, global, pe simpatizanții PSD veniți sâmbătă la București în culori jignitoare. Acest lucru nu ar face decât să adâncească și mai mult prăpastia și prejudecățile unei categorii față de cealaltă, într-un timp în care e atât de mare nevoie de rațiune, coeziune și responsabilitate individuală și colectivă.

Mai jos găsiți o galerie de fotografii puse la dispoziție de Guliver/Getty Images. Au fost surprinse de fotograful Patrick Durand, într-o Românie lipsită de responsabilitate și rațiune. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parere personala: a doua oara dupa revolutie, a treia oara in istorie. In anii de teroare stalinista, aia invocata de Tariceanu, cam toti cei ce nu erau cu "origine sociala sanatoasa" (adica erau chiaburi, preoti, invatatori, patroni, etc.) erau dusmani ai poporului. Definitia s-a schimbat in "sorosisti, stat paralel, etc. "deoarece cei ce acum sunt privilegiati sunt bogati, patroni, afaceristi "la vedere" sau "sub acoperire". Cat despre procesul celor vinovati de mineriada, absolut necesar nu pentru pedepsirea lor cat pentru educarea celor ce inca le gasesc scuze, eu cred ca se va "subtia" la fiecare pas cu ajutorul unor masuri legislative de ultima ora.
    • Like 0
  • "Violențele, miniciunile, reacțiile autorităților de atunci au rămas în fotografii și filmări care ne sunt astăzi la un click distanță. În nu mai puțin de câteva minute de navigare pe internet putem avea imaginea completă a zilelor de atunci" - gresit...nu de pe wikipedia sau bloguri iti iei informatiile de genul asta. De-aia e haosul asta in societate pentru ca luam ca informatie doar ce gasim selectiv dupa cum gasim pe bloguri sau FB. Nicaieri nu se arata contextul si starea de spirit si cum erau priviti minerii pana in 90. Imaginile cu batai si agresiuni sunt doar o fata a monedei, nu se fac referiri la 13 iunie si la ce a fost inainte si cum a inceput totul si care era starea autoritatii statului atunci. Totul e judecat numai prin prisma imaginilor cu batele minerilor. Si Revolutia si venirea minerilor (la numai cateva luni de la o schimbare brutala si majora a unui stat) vor ramane in istorie deformate din cauza propagarii unor informatii selective. Numai cine a trait vremurile alea stie ce a fost ce atmosfera era. Sigur ca nu e un moment placut, dar trebuie pus intr-un context corect. Nu poti judeca un eveniment istoric complex dupa 20 de ani in cu totul alte conditii de lege si ordine.
    • Like 0
  • Niște infractori și slugile lor își bat joc de Centenarul României!
    În loc să fie preocupați de organizarea sărbătoririi celui mai important eveniment al României moderne, conducătorii țării sunt preocupați să modifice legile justiției și să amenințe procurori pentru a scăpa de pușcărie.
    Cum am ajuns în halul ăsta?
    Cum ne mai suportăm conducătorii și pe noi înșine pentru că permitem unor trădători să ne conducă spre prăpastie și să ne batjocorească?
    • Like 1
  • Bine ca ati corectat cu 28 de ani, dar mai scrie la mijlocul articolului "La 18 ani de la evenimentele de atunci, Ion Iliescu a fost oficial pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității."
    Asta inseamna ca Iliescu a fost pus sub acuzare acum sau in 2008? Nu e prea clar pentru mine.
    • Like 0
  • Erată. "Prima dată după Revoluție când Partidul [și nota bene: Securitatea] a asmuțit poporul împotriva poporului" a fost un pic mai devreme: pe 19-20 martie 1990, la Tg. Mureș. Tragedie care a servit și ca argument suprem pentru reînființarea rapidă a Securității, desființată cu ocazia revoluției, și reactivarea aparatului represiv, deghizat ”democratic” ca și Serviciul Romând de Informații. Ar merita deschis un dosar și pe tema asta, zic eu.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult