Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Andrei Pleșu: „Protestele arată că România poate fi salvată, de vreme ce există oameni capabili să se angajeze atât de direct într-o luptă civilă”

Protestele nu pot salva singure România, dar ele arată că România poate fi salvată. Aviz politicienilor care ar trebui să înțeleagă mesajul străzii. „Protestele arată că România poate fi salvată, de vreme ce există oameni capabili să se angajeze atât de direct într-o luptă civilă”, crede scriitorul Andrei Pleșu. 

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, acesta a vorbit despre recentele mișcări de stradă din România. 

„Când statul e democratic cu adevărat, când guvernanții sunt atenți și preocupați de interesul și problemele cetățenilor reacționează în fața a 150.000 câți au fost în februarie anul trecut, în fața a 70.000 câți au fost anul asta. Nu poți să te comporți ca și cum astea sunt niște ornamente de stradă sau niște simple provocări, hărțuieli făcute de forțe ostile țării. Mereu sunt forțe ostile, dar poate că și în Guvern sunt forțe ostile poporului care e în stradă. Chestia că poporul a votat în majoritate Guvernul de acum e un exces statistic. Poporul care a votat e de ordinul a trei milioane, iar ceilalți 15 milioane care sunt votanți fie au tăcut, fie au votat altceva”, a spus Andrei Pleșu. 

Problema acestei guvernări, crede el, este că se crede infailiblă. „N-am văzut niciodată oameni care să nu spună o dată: Am greșit. Greșeala e la alții tot timpul, în cel mai bun caz se admite că au fost greșeli de comunicare. Păi comunicarea e o virtute esențială a guvernării, dacă e vorba de transparență, dialog social. Ei, în afara de această problemă pe care o recunosc cu juma' de gură, sunt în regulă”, crede Andrei Pleșu.

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24, sâmbăta și duminica, de la miezul nopții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stimati republicani , conform articolului 103 din Constitutia Romaniei , care spune ca persoana desemnata sa constituie noul guvern , are la dispozitie 10 zile , pentru acest fapt . Atat , 10 zile . Astazi suntem in a douaprezecea zi de la desemnarea doamnei Dancila , deci a iesit din termenul legal de constituire a noului guvern , aceasta situatie fiind acum in afara legii . Domnul Presedinte ar trebui , sa constate aceasta ilegalitate si sa cheme din nou partidele la consultari , pentru desemnarea unui nou premier . Daca nu o va face ,inseamna ca a incalcat in mod grav Constitutia Romaniei , iar noul guvern va fi in afara legii .
    • Like 0
  • Apel către elite.

    Domnilor, România, poporul român are nevoie, mai mult ca niciodată, de prezența domniilor voastre în agora !
    Lăsați la o parte liniștea căminelor dumneavoastră, masa de scris, universul cărților, erudiția ideilor savante, eseistica operelor culturale. Țara are nevoie de prezența dumneavoastră în stradă acum, alături de generația oamenilor tineri, dinamici, motorul societății de azi și de mâine, împreună cu cei ce-și doresc o viață demnă și decentă, aici, acasă, în țara lor. Plecați urechea la îndemnul, testament, al Majestății sale regele Mihai: " țara nu am moștenit-o de la străbunii noștri, ci am luat-o cu împrumut de la copiii noștri ".
    Domnilor, Pleșu, Liiceanu, Patapievici, Victor Rebengiuc, Cărtărescu, Tismăneanu și toți cei nenumiți aici, urmați exemplul filozofului Mihai Șora pe care cei 101 ani de viață nu-l împiedică să fie în agora !
    • Like 1
  • check icon
    "Luptă civilă"? Corect, civili everywhere! Cam cum erau unii disidenti, "inainte".
    "Chestia că poporul a votat în majoritate Guvernul de acum e un exces statistic"
    Ba este exact esența democrației. Iar dacă cineva vrea acțiune civică ( nu civilă maestre!) i-ar trebui niște reprezentanți (alții decât civilii din opoziție), o listă de revendicări cu care sa meargă la guvern. Așa s-ar face în democrație
    • Like 0
    • @
      Adecatelea (nea' Dinele)=Ciocu' mic ; ca noi suntem la putere ! Si bineinteles in numele democratiei se pot scuza toate traznaile PSD-iste...
      • Like 2
    • @
      Care esență a democrației? Supunerea majorității in față unei minorități?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult