Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Atenție și „atenții”. Plicul pe care Felicia Buruiană, medic român în Marea Britanie, l-a primit de la o pacientă după o intervenție reușită

O simplă felicitare de mulțumire și o cutie de bomboane sau o cană este „șpaga” maximă pe care pacienții mulțumiți de actul medical obișnuiesc să o dea doctorului care i-a tratat. „Obiceiul” se practică în Marea Britanie, unde nu există celebrul plic pentru doctor.

„Am fost foarte surprinsă când, la câțiva ani de când începusem să practic medicina în Marea Britanie, am găsit o ciocolată și o felicitare cu numele meu. Pentru noi medicii este important lucrul acesta. Este o dovadă că suntem apreciați”, ne explică medicul Felicia Buruiană, care în urmă cu zece ani a ales să plece din România pentru a profesa în Marea Britanie. 

Îmi arată o poză pe telefonul mobil în care se văd două bilete de mulțumire, o cutie de bomboane și o cană înflorată.

Unul dintre biletele de mulțumire este din partea unei mămici care a născut un băiețel sănătos, fiind una din pacientele sale.

„Către dr Felicia,

Aș dori să vă spun cât de mult apreciez candoarea și calmul dumneavoastră în dimineața zilei de 12 septembrie când s-a născut băiețelul meu, cu o greutate de 8,54 livre. Vă mulțumesc foarte mult”

Tot într-un spital din Marea Britanie o pacientă a altui doctor, după o naștere dificilă, a lăsat medicului care a ajutat-o să aducă pe lume un copil sănătos o felicitare cu un mesaj de mulțumire, iar în plus a donat o sumă de bani spitalului unde a născut, în semn de mulțumire pentru prestația doctorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Am cunoscut cateva persoane,platitori de taxe si impozite in UK,au venit in Romania,sa se trateze in regim de urgenta,si asta pentru ca,acolo le-ar fi venit randul in cateva luni,poate si mai mult.O cunostinta de-a mea a ajuns intr-un oras(cca 100000 de locuitori) la urgenta,acuzand dureri abdominale grave.A fost consultata de un rezident,i s-a administrat o injectie de morfina,programata la un specialist chirurg si unul ginecolog abia peste 1 luna si trimisa acasa.Cu ultimele puteri,a doua zi s-a urcat in avion si a ajuns in Romania,iar seara a si fost operata de sarcina extrauterina.Daca isi astepta randul la consultatia programata,posibil sa nu mai fi fost printre noi.Asa ca tot degeaba e "ultrasuper"performant si dotat sistemul lor,daca pana la Dumnezeu te mananca sfintii.
    • Like 0
  • Florin A check icon
    Din pacate abia acum am reusit sa scriu aici.
    Sunt ferm convins ca genul acesta de articole fac mai mult rau decat bine. Pentru ca sistemul din Marea Britanie e departe de a fi perfect. Noi cerem mai mult de la sistemul sanitar decat acesta poate oferi. Pretentiile noastre sunt mai mari ca in UK iar posibilitatile sunt alea care sunt. Ce rezulta? Ne incrancenam, injuram doctorii si sistemul, ne uram intre noi.
    In Marea Britanie: nici macar nu se naste cu doctor, de obicei se naste cu moasa. Accesul la ginecologul pe care il doresti este prin sistem privat, pe care nu il are oricine. In urgenta, nu se uita nimeni la tine, decat daca esti cu adevarat grav. Spagile acolo sunt nu in plic ci pe chitanta sau in sistem privat, nu le vedem. Dar sunt si acolo, au alta fata, atat.
    vrei o endoscopie? In UK dureaza saptamani sau luni. Sunt peste tot liste de asteptare. Sau platesti "spaga" in privat, cu chitanta si o faci in cateva saptamani. Si costa, nu gluma. La noi cu o mica atentie sau nu o faci in cateva zile...
    Si lista continua, sunt muulte exemple.
    Insa noi ne am obisnuit sa injuram doctorii. Departe de realitate, de ce poate oferi sistemul.
    Exemplele de moralitate cum e articolul de fata sunt bune, dar cred ca efectul va fi invers.
    • Like 2
  • Loredana,pai tu compari salariul de mii de lire sterline din U.K. cu 250-500 de euro cat ia un medic in Romania?...Un medic din Anglia nu ar lua plicul nici daca i s-ar da,tocmai pentru ca are salariul prea mare!!
    • Like 1
  • check icon
    sunt in acea tara in care dupa ce implinesti 70 de ani te suna LUNAR medicul sa te intrebe cum stai cu sanatatea, dar nu asta a fost minunea, ci aceea in care batranul a primit un carut cu roti de mana, pt casa, si unul electric, ca sa mearga la cu,paraturi, GRATIS.
    • Like 1
    • @
      Da! Dar in acea tara nu exista "medici eroi". Doar medici care isi fac treaba, intotdeauna pentru pacient. Antena 3 exista? Mai bine zis, e acolo?
      • Like 0
    • @ Horea Mihaltan
      check icon
      practic nu se poate face nici 1 fel de comparatie, teoretic, prin excluderea istoriei se pot face puzderie de comparatii. de la istorie porneste si legislatia sunt legi care au fost verificate 400 de ani :)
      • Like 0
  • sunt in alta tara. Merg la medic, si cum peretii nu sunt f. grosi si pacienta batrana si cam surda, il aud cum o roaga frumos cu "S'IL TE PLAIT madame" sa iasa zilnic la plimbare 2-3 ore si sa manance mai usor pt a slabi.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult