Sari la continut
alt

Isabela Nedelcucheck icon

Isabela Nedelcu este conferențiar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat mai multe cărți în calitate de autor unic sau de coautor, printre care „101 greșeli gramaticale” (Humanitas, 2012) și „Gramatica limbii române” (coautor; Editura Academiei Române, 2005 [tiraj nou, revizuit, 2008]).


Articole publicate check icon

articol audio
play icon mic icon Interviu job

Întrebarea care se ridică este de ce se ezită în alegerea uneia dintre variante și dacă există vreo justificare pentru coexistența acestor forme. Cum se procedează în mod obișnuit atunci când apar dileme în privința utilizării unei forme, se consultă dicționarul și se compară ceea ce dă dicționarul cu ce se constată în uz. (Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Bibliotecă

Utilizarea lui „şi” după „ca” se supune unor condiţii semantico-sintactice, iar nerespectarea lor are ca efect – nu „ca şi efect”! – o exprimare incorectă. Ne referim la anumite situaţii în care pot apărea greşeli cauzate de necunoaşterea condiţiilor de folosire a lui „şi” după „ca”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Texting

Ne plângem că se „urâţeşte” limba, ne îngrozim când citim lucrările unor elevi la examenele de bacalaureat sau la admiterea la facultate (și ne mai și amuzăm dându-le, în fiecare an, pe cele mai „originale” la televizor sau în ziar), ne oripilăm când vedem greşeli peste tot. Dar ce putem face ca să schimbăm situația? (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Comunicare

Prescurtarea din titlu se folosește, după cum bine știm, pentru îmbinarea din punct(ul) de vedere, la care facem apel, pentru a câștiga timp și spațiu, în notițele pe care le luăm, în diversele însemnări, SMS-uri etc (FOTO: Guliver Getty Images)

Citește mai mult