Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Departamentul de Stat al SUA transmite un mesaj fără menajamente pentru Liviu Dragnea și PSD: „Îndemnăm Parlamentul României să respingă proiectul de lege care slăbește statul de drept și pune în pericol lupta împotriva corupției”

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de modificarea legilor justiției și îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și slăbesc lupta împotriva corupției.


„Statele Unite observă cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare modificarea legislaţiei care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România. Această legislație, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în declarația de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", făcută de Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Lia Olguța Vasilescu: „România e un stat suveran”

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reacționat, luni seară, la declarația Departamentului de Stat al SUA. 

„România e un stat suveran. Să ne indice acești domni ce articol deranjează. Nu poți să vorbești generic și să spui: Cerem să fie retras”.

Hans Klemm: „Avem îngrijorări foarte serioase”

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat pentru ziarul Expres de Banat că are îngrijorări foarte serioase în legătură cu propunerile ministrului Justiției ajunse în Parlament.

„În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a spus Hans Klemm.

Florin Iordache: „Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independența Justiției”

Florin Iordache a spus la TVR că propunerile de modificare a legilor justiției aflate în dezbatere în Parlament „nu afectează în niciun fel independența Justiției”. 

„Acolo se spune de propunerile Ministerului Justiției. Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite de propunerile inițiale ale ministrului Justiției, Tudorel Toader. Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independența Justiției. Eu v-am cerut dvs un singur articol care, în modul în care a fost propus către plen, afectează într-un fel sau altul independența justiției", a afirmat Florin Iordache la TVR.

„Vorbim și nu citim. Deci, Inspecția judiciară nu e scoasă de la CSM. Atâta timp cât asociațiile profesionale care au depus amendamente - Asociația Magistraților, Uniunea Națională a Judecătorilor, Uniunea Națională a Procurorilor - și le-au susținut. 80 la sută din amendamentele CSM au fost adoptate. Dacă ținem cont de amendamentele acestor asociații nu e bine și înțeleg că pe forumuri cineva face comentarii. Înainte de a face comentarii ar putea să vină și să depună un amendament", a adăugat Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare pentru legile justiţiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Turcia lui Erdogan este si ea un stat suveran si totusi, fostii aliati cam renunta la ingaduinta si incep sa riposteze, financiar. Marea Britanie, stat suveran, iese din U.E si va plati pentru asta. Doua tari, extrem de puternice fiecare in coltul ei de lume. Romania, sa nu uitam,este o tara mica raportata la Turcia sau U.K. Asta, spre tinere de minte. A fi intr-o alianta, implica raspundere, aduce beneficii. si este vital pentru o tara, in prezentul globalizat. Of, Nene Iancu, cu al tau: Iubesc tradarea dar urasc pe tradator. O eventuala iesire este permisa dar aduce invariabil si pedeapsa pe masura daunelor produse. La nivelul politicului, partenerii din alianta, te atentioneaza in clipa in care o iei razna, pentru ca, devii nesigur, or asta echivaleaza cu o excludere. Firesc ca poti alege alti parteneri si o alta alianta dar vei ramane "nesigur"pentru ambele parti. Din pacate, conducatorii Romaniei au mai jucat la doua capete in trecut. Pe de alta parte, lumea civilizata accepta tacit unele realitati :"democratice" atata timp insa cat se respecta regulile jocului.. Esti destept si puternic,ai o avere impresionanta, te incadrezi in categoria:"Nu ma intrebati cum am facut primul milion" si scapi basma curata, nimeni nu se leaga de tine. Nu faci valuri, nu incerci sa schimbi regulile si legile jocului in ideea ca poate merge si prostesti pe toata lumea. Vladimir Putin, om extrem de bogat si puternic, conducator al unei Rusii care se intareste pe zi ce trece, respecta regulile jocului, macar la nivel de aparente.
    • Like 0
  • Cand aud de mesajele de ingrijorare ale americanior la legile justitiei chiar devin si eu ingrijorat.Justitia romana,in primul rand apararea drepturilor constitutionale,se afla la...ani lumina de cea americana.Si asta o stie bine unchiul Sam.De-a lungul istoriei USA a colaborat cu aproape toate regimurile dictatoriale de pe mapamond.Mai nou Turcia a batut toate recordurile in materien de incalcare a democratiei,a libertatilor individuale.Polonia si Ungaria au actiuni similare celor turcesti.Da' e liniste pe partea Departamentului de Stat.
    Ce se ascunde in spatele comunicatului american?Care sunt interesele?Economice nu sunt.Miitare nu sunt,ca nu e nimic strategic la noi.In conditiile in care prin atacurile la politicieni,la reformele initiate in RO pozitia statului este serios afectata in UE,respectiv subrezita.Si-atunci ce vor americanii?Un stat subrezit si controlabil?Pai ei il pot controla si acum fara probleme.La pupincurismul istoric romanesc si la rusofobia existenta e suficient sa dea comanda "sho pe aia" si se raspunde imediat.Indiferent ce surogat avem la conducere,de stanga,dreapta sau alt neam.
    Poate sa ghiceasca cineva despre ce e vorba ,la urma urmelor?
    • Like 0
    • @ Bogdan Bucico
      Gravity check icon
      доброе утро, товарищ!
      • Like 2
    • @ Bogdan Bucico
      Marcu check icon
      Cu siguranta e mana Statului Paralel. NU este alta explicatie. Decat poate ca lumea pare sa aiba amnezie legat evenimente mai vechi de 6-9 luni. Ergodan a fost criticat de toti liderii europeni si s-au suspendat discutiile privind aderarea Turciei. Polonia a fost la fel de grav criticata si exporturile spre UE au scazut simtitor. Dar noi avem pretentii sa ne amintim critici aduse de niste lideri straini unor alti lideri straini, cand pun pariu ca peste 1 an cand inflatia, cursul, Roborul si deficitul vor fi in balarii, nimeni nu isi va aduce aminte toate alarmele si trase in unanimitate (si asta e o premiera) de specialisti in finante si de mediul de afaceri privind propria noastra tara. Asa cum acum nimeni nu isi aduce aminte ce scria in Programul de Guvernare atat de important la inceput si din care nu s-a indeplinit aproape nimic. Iar cele indeplinite au fost date "pe ghenunchi", fara niciun studiu de impact (e.g. eliminarea taxei auto a dus la o blocare aproape completa a traficului in Bucuresti, care oricum era cu un an in urma pe primul loc in Europa ca cel mai aglomerat oras).
      • Like 2
  • catalin check icon
    Ciordache "alta intrebare "a devenit "fara indoiala".Doamne apara si pazeste, avem multi mediocri in politica romaneasca,dar iordache este prostia intruchipata pe acest pamant.
    • Like 0
  • Asa se face manipulare: in titlu scrii mare "Îndemnăm Parlamentul României să respingă proiectul de lege care slăbește statul de drept și pune în pericol lupta împotriva corupției". iar in continut spui, ca n-ai incotro, cum este de fapt "Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei". Nu conteaza ca denaturezi grav un mesaj diplomatic dintre doua state suverane si partenere, sa-ti iasa pasenta, restul ... 'trash' ! Fiecare pasare pe limba ei piere.
    • Like 0
  • check icon
    Intotdeauna la "fazele fierbinti" ne-au trebuit " arbitrii" straini: REGELE la 1881,bolsevici dupa al doilea razboi....Vremurile au evoluat si acum mi se pare ca Departamentul de Stat e...arbitraj video!
    • Like 0
  • Haha... am doua remarci - niciuna nu imi apartine, dar mi se pare ca se potrivesc in context cumva:
    1. Generalul Hodges ( Comandantul fortelor americane din Europa) zicea la un moment dat " When US is serious about something we put soldiers on it" cu alte cuvinte americanii sunt gata sa onereze angajamentele cu pretul sangelui si chiar al vietii soldatilor sai.
    2. Despre aceasta doamna, Olguta Vasilescu: rasfoind social media am vazut aceasta remarca a unui moderator TV si mi s-a parut foarte expresiva. Ea, Olguta Vasilescu e " o muiere care a simtit nevoia sa faca pipi din picioare" ....
    Poate sa faca asta si imbracata daca vrea, nu-i asa? Doar are legitimitate. A castigat alegerile...
    • Like 8
  • Asta a fost comunicatul oficial, pe la backend discuta CIA cu SRI. Probabil cativa din astia isi vor rupe gatul pe scari, politic vorbind, si nu va trece nicio lege, daca nu se potolesc. Si se vor potoli spunand ca iar au ascultat strada si ca ei fac chestii pt popor. Deja stiu modul de lucru sovietic. Nu poti sa pui tara pe foc cand ai 2 baze militare americane pe teritoriul tau si Rusia in coasta estica, si sa crezi ca scapi cu asta, dar semi analfabetii din parlament nu au niciun fel de gandire pe termen mediu, macar, nu mai spun lung, tot ce conteaza e sa scape ei. Ma intreb, daca tot vor sa-i amputeze drepturile Presedintelui, de ce ar mai vrea dragnea sau firea la Cotroceni, doar pentru beneficii ?
    • Like 5
  • Tin sa il contrazic de data aceasta pe CTP si toti nationalistii care isi arata coltii patriei , Romania este un PARTENER , de aceea trebuie sa respecte niste reguli la care s-a angajat alaturi de partenerii cu care a pornit la drum . Este ca intr-o afacere cu asociati . Nu mai faci in firma ce vrei tu , faci ce se decide. Americanii au dreptate si vor sa stie ca secretele militarilor ce actioneaza pe teritorul Romaniei sunt pazite de oameni incoruptibili. Asta este cerinta, de bun simt , pe care o cer imperios acestei tari .
    • Like 4
    • @
      Gravity check icon
      Vorbești din experiență, mamaie?
      • Like 0
  • Ana Trif Ana Trif check icon
    Asistăm la lupta dintre coloana a 5-a rusească, reprezentată de Dragnea și ciracii săi, cu NATO, reprezentată de Departamentul de Stat al SUA.
    • Like 3
  • Doamna Olguta a rasarit proaspata si viguroasa ca o floare de primavara, de sub biroul lui Vadim. Si cum a crescut ea precum Ileana Cosinzeana , e normal sa vrea acum un calup de suveranitate, dupa atitia ani de stat aplecata in folosul tarii. In capsorul ei dragut , sa fii suveran inseamna sa faci ce te taie capul si afurisit sa fie ala, caruia nu-i place. Eu zic ca dinsei i-ar trebui un cal, cadou de la colega ministresa Dan. Sa se arunce pe cal , sa-l stringa intre pulpele ei viguroase si sa plece in galop prin multimea nerecunoscatoare. Eu propun ca dupa ce se rezolva cu justitia, sa revenim la monarhie. Parlamentul si guvernul de azi merita un rege pe masura lor : Radu Duda care sa-l numeasca deindata pe Dragnea cancelar. Restul luptatorilor cu statul paralel sa fie conti, contese , cavaleri si nu in ultimul rind domnisoare de onoare . Fiecare dupa merit si prestatie. Se intoarce si delfinul surghiunit din Serbia si cu Merlin von Crescent, vor face un regat suveran si original. Terminam naiba si cu alegerile astea asa zise democratice ca fac o gramada de cheltuiala, banii ar putea in mod evident reveni celor ce au luptat pentru libertatea si mai ales suveranitatea neamului. Mai ales ca romanii nu s-au prins nici acum, ca ei au platit galetile , faina si alte cadouri electorale plus un comision foarte generos.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult