Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Domnule Cioloș, dacă nu vreți să plecați învins, dați-i afară!

Nu poți să faci omletă fără să spargi ouă, nu poți să faci reformă cu aceiași vechi tovarăși.

- Păi e simplu, dați-i afară!

- Așa ar trebui, dar nu e așa simplu, zâmbește încurcat ministrul din fața mea.

În ultimele luni, am stat de vorbă cu mai mulți oficiali guvernamentali „tehnocrați”. Pe unii i-am intervievat la Digi24, cu alții am purtat discuții off-the-record. Un fir roșu se desprinde din toate aceste dialoguri: uriașa rezistență la schimbare a eșaloanelor 2 și 3. Baricadați în birouri, șefuții eterni așteaptă vremuri politice mai prietenoase și țin riguros AMR-ul Guvernului Cioloș. 

Venit să asigure gestiunea guvernării timp de un an, până la alegeri, Guvernul Cioloș s-a trezit că e obligat să facă schimbări structurale profunde. O parte din societate, acea parte reformistă și gălăgioasă, nu acceptă paliative: cancerul nu se tratează cu algocalmin.

Premierul Cioloș mai are câteva luni de guvernare. Stilul său mai degrabă conciliant, atent să nu supere pe nimeni, intră acum în coliziune cu așteptările cetățenilor care au aplaudat instalarea Guvernului tehnocrat la Palatul Victoria și care așteaptă schimbări de substanță, nu frecții.

Tot mai mulți miniștri încep să-și exprime nemulțumirile legate de „aparatul de lucru” - de la noul ministru al Sănătății (care reclamă structura „feudală” a sistemului de sănătate), până la ministrul Fondurilor Europene (care spune că birocrația excesivă îngroapă orice fel de decizie, astfel încât un ministru, după 12 ore de lucru, nu face altceva decât să semneze cereri de concediu).

Nimeni nu se aștepta ca „tehnocrații” să mute munții din loc. Cu toate astea, încercări timide de reformă a aparatului de stat sunt în lucru: de la Comisia de tăiat hârtii, la reașezarea sistemului de sănătate. Timpul este însă scurt, rezistența este uriașă. Gândiți-vă doar câți birocrați ar trebui să dispară dacă dispar copiile legalizate! Sau câți notari arondați instituțiilor de stat ar da faliment.

Dar cea mai curajoasă inițiativă este controlul comandat de Dacian Cioloș la RA-APPS. Acolo este ochiul lui Sauron, raiul nomenclaturii de partid și de stat, gospodăria de partid peste care s-a dat un strat de vopsea capitalistă. De fapt, acesta este visul oricărui aspirant la o demnitate publică: mașină de serviciu, casă de stat, restaurantul partidului. Generații întregi de misecuveniști parazitează statul, fiind uitați în jungla luxuriantă a birocrației: tot felul de foști șefi în diverse Guverne l-au prins pe Dumnezeu de picior, trăind ca-n sânul lui Avraam în acest stat în stat care se numește RA-APPS. O castă de privilegiați a stat moca în apartamente și vile de protocol, după care a plătit chirii modice, după care și le-au însușit la prețuri preferențiale. Cel mai mare tun imobiliar l-au dat însă cele două partide surori, PSD și UNPR, care și-au cumpărat vilele din Kiseleff la prețuri derizorii (100.000 de euro în buricul târgului vila UNPR, cât un apartament de bloc într-un cartier muncitoresc?!)

Valentin Mircea, șeful corpului de control al premierului, a fost duminică „În fața ta”, la Digi24. Spune că zilnic statul dă 100 de euro per mașina de serviciu (șofer+combustibil+întreținere). Câte sunt? „Sute de mii”. Cât costă? „Faceți înmulțirea”. Dar vilele de protocol, oaze de relaxare și odihnă de la munte și de la mare pentru nomenclatura de stat? „În acest moment, în locuințele RA-APPS, sunt mai mulți cei care NU au dreptul decât cei care au dreptul”.

- Și de ce nu-i dați afară?

O întrebare retorică. Guvernul nu-i dă afară pentru același motiv pentru care nu dă afară zecile de mii de birocrați care plimbă hârtii prin ministere, pentru același motiv pentru care nu sparge castele feudale din sistemul medical, pentru același motiv pentru care nu poate face reforma profundă: lipsa de susținere politică. Acestea sunt limitele Guvernului tehnocrat. Limite care pot fi însă transformate într-un avantaj: nemaiavând nimic de pierdut, dl. Cioloș ar putea să taie. O va face? Nu cred. Pare prea pacifist să intre acum într-un război total cu clasa politică.

În acest timp, toți șefii aceștia care compun nomenclatura de partid își așteaptă șefii de facto să se întoarcă la Guvern. Oameni serioși, tovarăși de nădejde, care n-ar cuteza nici în glumă să susțină, precum Valentin Mircea, „băiatul ăla cu papion”, desființarea RA-APPS.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un partid cu un nume simplu, cinstit și îndrăzneț aş vota. Condus de Dacian Cioloş.
    • Like 0
  • Dati afara putorile scarbe care paraziteaza economia tarii. Taiati pe viu ciupercaraia din sanatate. Dizolvati in acid RA-APPS. Nu mai stati si cugetati cum sa impacati pe toata lumea. Sunteti acolo ca o materializare a vointei comune a ce a mai ramas din societatea civilizata a acestei tari. Deciziile, masurile si actiunile dvs, dnilor ministri si prim ministru, trebuie sa fie in folosul si pentru noi, cei care am iesit strada sa cerem infiintarea dvs. Fara frica - cu siguranta ca intampinati rezistenta si amenintari (faceti-le publice), ca vor fi mitomani care se vor lupta cu dintii pentru ca e vb despre viata lor si a familiei lor, stilulde viata lejera, parazitara, pe banii nostri - atunci cand acestia vor incepe sa muste, vom iesi din nou pentru dvs. si va vom da noi munitia sa luptati. Daca acest guvern tehnocrat nu ramane in cabinet si nu face reforma profunda, mult dorita, alta sansa nu va mai fi. Plosnitele astea cu care va luptati se inmultesc, astia fac sau au deja urmasi, care s-au format in spiritul lor parazitar si le vor lua locul si se va perpetua la nesfarsit infectia asta ordinara care ne sufoca...
    • Like 2
  • Să dai oamenii afară pare cel mai simplu, dar cât este de eficient? În unele locuri, au venit oameni noi, în urma anchetelor DNA, dar nu s-a schimbat nimic semnificativ. Uneori, cei veniți să îi înlocuiască pe cei compromiși au făcut la rândul lor ilegalități. În mod evident, este nevoie de schimbare, dar poate nu neapărat a unor oameni cu alți oameni, ci a modelelor de gândire. Majoritatea oamenilor sunt de bună-credință, însă s-au obișnuit să facă lucrurile într-un mod inadecvat.
    • Like 0
  • Respect Premierului!!!..... Doresc din toată inima ca d-l Dacian Ciolos să continuie reformele stabilite..... Am incredere, este singurul care poate asta......Știți de ce!!!!????........ Va spun eu, este un bun român, mult mai bun in comparatie cu alți, este patriot, și este un om integru !
    • Like 2
  • Domnul Cioloș se dovedește un funcționar cuminte incapabil sa zgâlțâie din temelie incompetenta autorităților din eșaloanele inferioare ale autorităților publice. Nici macar nuns-a ostenit sa afirme public niste principii dupa care sa numească in funcții de răspundere la nivel local. Poate este legat de maini si de picioare in exercitarea mandatului, dar cred ca tăcerea dansului, atitudinea de funcționar calm ce privește lumea prin fereastra biroului sau confortabil cu aer condiționat il descalifica pentru marea politica. Păcat.
    • Like 0
  • Emil Nae Emil Nae check icon
    Bai fratilor nu pot spune decit un singur lucru ceasca de ar vedea in barba ar ride.Ce se intimpla acum fac ca ce a zis lenin safie foarte actual si foarte adevarat.Sa te fereasca dumnezeu de burghezia ploretara.
    • Like 0
  • Da, hai d-le PM Ciolos!
    • Like 0
  • MihaiSt check icon
    Bun, acum ne explica cineva si ce s-a intamplat de fapt la "chemarea la ordin" a lui Ciolos la PNL, din dupa-amiaza zilei de 21 iunie ? Mai intai il certi si ii spui ca la alegerile locale ai platit oalele sparte de guvernul lui, apoi ii propui sa intre in partid ? Iar bomboana de pe tort este "absorbtia UNPR" minus Oprea in noul PNL deja metisat cu fostul PDL... Restul discutiilor despre limitele guvernului tehnocrat devin vorbe de claca.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Ca să înlocuieşti ceva trebuie sa ai ceva să pui în loc. Din păcate nu avem, pentru că toţi suntem din acelaşi aluat. E greu de văzut, dar cei care au plecat în afară, care au interacţionat cu cei din afară, îşi dau seama de aceste tare, care sunt de fapt tarele întregului bloc fost comunist. Presupun prin absurd ca eu aş fi ales într-o funcţie politică şi aş dori să fac bine în jur; sunt absolut sigur ca n-aş reuşi pentru că reflexele mele sunt cele din comunism. Asta nu înseamnă ca aş fi comunist - e o ideologie pe care n-am suportat-o niciodată nici la nivel de principii - dar am reflexe birocratice, am o viziune infantilă a lucrurilor, sunt slab şi nepriceput în jocul politic comparativ cu ţări în care politicul este deja o tradiţie. Practic nu pot garanta nici pentru mine. Atunci cum aş garanta pentru altii? Cred că singura soluţie e să ne târâm cum putem câteva generaţii. Ţara pe care o visăm nu va exista pentru noi. E un lucru cu care ar trebui să ne obişnuim.
    • Like 0
  • E greu, foarte greu. Cum sa dai afara "tovarasii" ? Voi nu ati auzit ca in calendar exista si "Sfantul Functionar Public" ? Nu ai voie sa te atingi de el, ca-ti sare in cap turma care-l apara (sindicate=mafioti; justitie = idem ca la sindicate s.a.m.d.). Si atunci ? Rezolvarea e la Parlamnet. Care Parlament ? Ala care a a avut grija (prin politicienii care au guvernat) sa multiplice numarul functionarilor taietori de frunze la caine, sa-si angajeze "diversi" (amante, rude s.a.). Asa ca, e de vina Ciolos, nu ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult