Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tehnocrați, netehnocrați, vrem doar să nu ne-ncurcați!

Nu vă cerem să ne dați salarii și pensii mai mari, nu vă cerem să băgați carne și unt, nu vă cerem scutiri de taxe și ajutoare pentru înmormântare. Nu vă cerem nici măcar să vorbiți cu noi. Faceți-vă datoria de stat pentru cei mai necăjiți dintre noi, aveți grijă ca oamenii să nu nu mai moară în cluburi, faceți școli și spitale și drumuri. N-o să vă lăudăm pentru asta, cum nu-l lăudăm pe șoferul de autobuz că ne duce safe la destinație și nu ne bagă în primul pom. Tehnocrați, netehnocrați, vrem să nu ne mai încurcați! De restul ne putem ocupa și singuri.

Nu întotdeauna răul pe care nu-l cunoști e mai rău decât răul pe care îl cunoști.

Iată, de pildă, Guvernul Cioloș. Nu-l cunosc, de mulți dintre noii miniștri n-am auzit niciodată, dar am toate motivele să cred că Guvernul Cioloș va fi mai puțin rău decât Guvernul Ponta. În trei ani, am avut 12 miniștri penali, câțiva dintre ei scriu lucrări științifice la beci chiar în timp ce vorbim, am avut un vicepremier condamnat penal pentru furt electoral și un premier trimis în judecată pentru fapte grave de corupție. „Cel mai cinstit Guvern” a fost măturat de furia străzii, cu o forță pe care nimeni n-a anticipat-o.

Dacă în ultimii ani am văzut Guverne plagiate parcă unul după celălalt, cu aceiași oameni permutați în jurul mesei, de data aceasta lucrurile par diferite. Sunt câteva lucruri care trebuie privite cu atenție începând de astăzi:


1. E mult Guvern. A rămas aceeași structură din vremea USL, special supradimensionată ca toată lumea să primească ceva. Dacă ar fi făcut un Guvern mai suplu, cu ministere comasate, dl. Cioloș ar fi operat o reformă profundă a guvernării. Probabil s-a gândit că nu-i timp de așa ceva.

2. Oricum, schimbarea miniștrilor – „bucuria” secretarilor de stat și a directorimii. Va rade noul premier și eșaloanele doi și trei de clientelă de partid? Deocamdată a promis „criterii de evaluare ca la Bruxelles”. Ce-o mai însemna și asta...

3. Faptul că, pentru prima dată, nu știm mare lucru despre majoritatea miniștrilor poate fi un lucru bun. Revin la ideea inițială: am început să ne temem de cei pe care-i știm. Pentru că știm câte parale fac. Și de la cine au învățat „meserie”. România n-a dus niciodată lipsă de miniștri vorbeți, șoumeni și cabotini. Mulți au încurcat ședința de guvern cu platourile de televiziune. Ne-au lipsit, în schimb, oamenii serioși, onești și buni profesioniști. Faptul că dl. Cioloș le-a prezentat un scurt CV când i-a anunțat ne arată că, pentru prima dată, ce știi să faci pare mai important decât al cui ești. Probabil că se puteau găsi soluții mai bune, dar prima impresie e că, pentru multe posturi, premierul a găsit variantele cele mai bune în situația dată. Să sperăm, prin urmare, că nici nu vom auzi prea multe despre acești domni și doamne, că nu-i vom vedea la inaugurări de autostrăzi care se surpă, că nu le vom auzi numele la DNA și că, în general, vor fi atât de nesărați, încât presa tabloidă nici nu-i va recunoaște când vor merge pe stradă. Și apropo de stradă, să sperăm că vor încerca și metroul sau bicicleta, dacă se poate fără antemergător. Iar faptul că premierul și-a retras la câteva ore propunerea pentru ministerul Sănătății, pe motiv că tânărul Andrei Baciu a pozat, ca model, în lenjerie intimă, arată că acest Guvern vrea să joace destul de puțin în planul imaginii și în lumina reflectoarelor.

4. Nominalizările la două ministere-cheie, Finanțele și Justiția, ne arată direcția clară impusă de Dacian Cioloș: noul Guvern va fi pro-echilibru fiscal și pro-DNA.

Anca Paliu Dragu, ministrul propus al Finanțelor, a lucrat, timp de 11 ani, în cadrul biroului local al FMI, dar și la BNR. Doamna Paliu va avea de identificat bombele cu efect întârziat pe care dl. Ponta i le-a lăsat în buget pe final de mandat. Prima miză este, evident, dezamorsarea legii care crește cu 10 la sută toate salariile din sistemul bugetar (ieri se discutau două variante: președintele Iohannis fie va reîntoarce legea la Parlament, fie Guvernul va da o ordonanță de întârziere a aplicării legii). La ministerul Justiției, propunerea lui Dacian Cioloș este Cristina Guseth, șefa Freedom House România, cu bune referințe în administrațiile americane. Din calitatea sa de activist civic, a fost una dintre cele mai fervente susținătoare ale luptei anticorupție din România. În mandatul ei, se vor pune noi șefi la Parchetul General și la DNA, în condițiile în care mandatul lui Tiberiu Nițu și al Laurei Codruța Kovesi expiră primăvara viitoare. Un lucru bun e că nu vom mai vedea trocul Băsescu-Ponta în nominalizarea șefilor de parchete.

5. Cât despre viitorul coleg de Guvern al doamnei Guseth, dl. Petre Tobă, propus ministru al Internelor, acesta ar fi bine să lămurească apariția sa în dosarul Duicu, poate chiar la audierile din Parlament. Să ne amintim: procurorii anticorupție, care investigau un posibil caz de trafic de influență, au susținut că dl. Tobă a fost chemat de dl. Ponta la Palatul Victoria să aranjeze cu dl. Duicu o numire în ministerul de Interne.

6. Vasile Dâncu, unul dintre cei doi vicepremieri și titular al unuia dintre cele mai mănoase ministere, Dezvoltarea, pare de departe cel mai experimentat membru al Guvernului în negocierea politică. A plecat din PSD acum 7 ani, dar are relații bune cu conducerea actuală și cu Liviu Dragnea. E greu de crezut însă că partidul l-a împins în această funcție. Un post în Guvern, fie și Dezvoltarea regională, nu e cine știe ce miză pentru un partid care are atâtea guri de hrănit și, în plus, dl. Dragnea nu era în poziția să impună ceva. Pare mai plauzibilă varianta că Dacian Cioloș, care este prieten vechi cu Vasile Dâncu, a avut nevoie de serviciile acestuia dintr-un motiv pur pragmatic: negocierea cu Parlamentul și cu partidele. Chiar dacă va trece de Parlament, Guvernul acesta tehnocrat nu poate guverna dacă nu negociază proiect cu proiect cu Legislativul și, în primul rând, cu social-democrații, iar dl. Dâncu e bun în munca de lămurire politică.

7. Klaus Iohannis și l-a trimis pe consilierul Lazăr Comănescu pe poziția de ministru de Externe. Președintele n-are însă doar un singur om în Executiv, în fapt întregul Cabinet Cioloș fiind luat pe semnătură de dl. Iohannis. Cu acest Guvern va împărți și victoriile, și insuccesele. Este prea devreme să spunem dacă din această colaborare se va naște un viitor partid prezidențial. Deocamdată, cerința numărul 1 a străzii (guvern nonpolitic) este atinsă. Anul ce vine ne va arăta care din lista aceasta exhaustivă de miniștri necunoscuți marelui public va face o carieră politică. De precizat că unii au venit cu detașare de la Bruxelles și că mandatul lor este strict de un an, după care se vor întoarce la vechile job-uri bine plătite.

La fel ca mulți români care au învățat în anii aceștia sălbatici să n-aibă încredere în nimeni altcineva decât în ei, nici eu nu-mi pun speranțele că vreun Guvern, fie el și de tehnocrați, va face mai multe pentru mine decât pot face eu însumi.

Aud frecvent oameni perfect capabili să-și facă singuri o viață frumoasă care spun același lucru: Nu vrem ca statul să ne ajute, vrem să nu ne încurce; vrem să nu ne mai fure, să nu ne mai umilească, să nu ne mai alunge copiii din țară. Oamenii aceștia au o neîncredere sănătoasă în promisiunile guvernamentale, nu cred în oameni providențiali și de 25 de ani aleg răul mai mic. Oamenii aceștia nu sunt dezamăgiți, pentru că nu se lasă amăgiți ușor. Oamenii aceștia se înfurie rar și se implică la fel de rar, dar când nu mai suportă ies în stradă să-și ia republica înapoi.

Aud frecvent oameni perfect capabili să-și facă singuri o viață frumoasă care spun același lucru: Nu vrem ca statul să ne ajute, vrem să nu ne încurce.

PS. Lista oficială a Guvernului Dacian Cioloș. Cum vi se par propunerile?

Premier - Dacian Cioloș

Vicepremier și ministerul Economiei - Costin Grigore Borc

Vicepremier și ministerul Dezvoltării - Vasile Dâncu

Ministerul Afacerilor Externe - Lazăr Comănescu

Ministerul Apărării - Mihnea Motoc

Ministerul de Interne - Petre Tobă

Ministerul Finanțelor - Anca Paliu Dragu

Ministerul Justiției - Cristina Guseth

Ministerul Transporturilor - Marian Costescu

Ministerul Educației și Cercetării - Adrian Curaj

Ministerul Muncii - Claudia Ana Moarcăș

Ministerul Sănătății - Patriciu Achimas Cadariu

Ministerul Agriculturii - Achim Irimescu

Ministerul Energiei - Victor Vlad Grigorescu

Ministerul Fondurilor Europene - Aura Carmen Răducu

Ministerul Mediului - Cristiana Pașca Palmer

Ministerul Comunicațiilor - Marius Raul Bostan

Ministerul Culturii - Vlad Alexandrescu

Ministerul Tineretului și Sportului - Elisabeta Lipă

Ministru delegat pentru dialog social și consultare publică - Violeta Alexandru

Șeful cancelariei primului ministru - Ion Dragoș Tudorache

Ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni - Dan Stoenescu

Ministru delegat pentru relația cu Parlamentul - Ciprian Bucur


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte multa lume își pune speranța în acest nou guvern care pe lângă multe alte prioritati trebuie sa schimbe un sistem corupt de funcționari care sunt numiți politic și nu după competente.Sper ca au apus timpurile în care organizatorii partidelor Videanu și Hrebenciuc "băteau palma pe sub masa" și împărțeau influenta .....a mai rămas Blaga. Relaxarea am citit-o pe fata lor ca ambele partide erau câștigătoare înainte de a începe alegerile pentru ca avem o tara bogata și hoția nu se va afla fiind convinși ca se va face schimbarea doar intre ei pentru ca au avut grija sa nu ai pe cine vota.Romanii au înțeles aceste lucruri și au strigat : " dacă va schimbați intre voi va aruncam la gunoi!"
    • Like 0
  • Eu nu stiu ce sa mai cred, dar faptele sunt urmatoarele:
    1. Dacian Ciolos a fost propus;
    2. Dacian Ciolos a trecut pe la toate partidele importante;
    3. Dacian Ciolos si-a prezentat lista cu propunerile "sale";
    4. Dacian Ciolos a schimbat doua propuneri pe baza "bascaliei" de pe Facebook si prin prisma faptului ca nu le cunostea CV-urile sau nu cunostea persoanele...
    Concluzie1: Dacian Ciolos a prezentat lista sa, insa cu propunerile partidelor si bineinteles a inclus-o si pe D-na Macovei pe baza previziunilor viitoare (cu exceptia ALDE :), ceea ce a dus la trezirea spiritului democratic al Dnului Tariceanu ), pentru ca altfel nu trecea de Parlament;
    Concluzie 2: Practic tot oamenii partidelor sunt acolo cu titlu de tehnocrati;
    Altele: Datorita "instabilitatii" politice si a schimbarii, in ciuda faptuluinca Barilul este la un minim istoric, Dolarul a crescut la 4.15, ceea ce a pastrat pretul benzinei la pompe in jurul valorii de 5.15 (foarte rentabil pentru stat pentru ca au nevoie de bani la buget).
    Concluzie finala: Cinismul este la nivel maxim. Din moartea tinerilor din Colectiv au reusit sa tina sub control incasarile importante la buget care sunt facute din vanzarea carburantului. Sunt multe rapoarte si investigatii care indica faptul ca in muntii nostrii se distrug paduri, insa atentia omenilor a fost iar mutate pe alte probleme de altfel foarte apasatoare pentru noi toti.
    Agricultura este cu voia lui Dumnezeu. Pamanturile agricole sunt deja cumparate de straini, Subsolul este concesionat pe nimica, Padurile se dau pe gratis, Avem resurse neexploatate in subsol pe care probabil ca o sa le dam pe gratis, si noi speram ca un guvern de papusi o sa schimbe totul intr-un an...
    Sunt deprimat la maxim si in 2-3 ani sper sa imi fac un plan bun si sa migrez in alte parti ale planetei ... Degeaba iesim in strada pentru ca ei fac vrajeala si noi platim in continuare ...
    Pace!!!
    • Like 1
  • Eu am ales sa ofer incredere, sa incerc sa mai am speranta ca se poate. E paradoxal ca o Romanie care ofera Europei somitati in multe domenii nu dispune de profesionisti care sa o ajute pe ea... E trist ca o tara plina de resurse naturale si nu numai devine un loc parasit de forta de munca tanara... Imi doresc ca in sfarsit Romania sa primeasca ce i-a lipsit. Profesionalism si patriotism. Sa devina nu doar un loc frumos de vizitat, ci un loc bun de trait.
    • Like 2
  • check icon
    nu vreau sa-i laud. sunt platiti sa faca o treaba ca multi salariati. eu nu primesc laude, imi primesc leafa. vreau doar sa nu fiu nevoit sa ii critic
    • Like 0
  • Cred că aş fi pus în dificultate, dacă ar trebui să-i explic bunicii mele, în vârstă de aproape 80 de ani, fană înrăită a emisiunilor Kanal D şi Etno TV, ce e acela un tehnocrat şi cu ce se mănâncă un guvern de tehnocraţi? Cred că, după ceea ce am văzut în ultimele zile, tehnocrat este o persoană care nu este membru al unui partid politic, dar care are prieteni în mai multe partide politice.


    Luăm ca studiu de caz Guvernul Cioloş, proaspăt învestit cu votul majorităţii parlamentarilor, susţinut atât de PNL, cât şi de PSD. Domnul Dacian Cioloş a servit patria în Guvernul Tăriceanu, când a fost ministrulAgriculturii, pus aşadar politic. Mai apoi, a fost propunerea României, condusă cum nu se poate mai politic de Traian Băsescu şi PDL, pentru portofoliul de comisar european pentru Agricultură. Aşadar, cum ne poate fi prezentat o astfel de persoană, despre ale cărei calităţi şi competenţe nu discutăm, ca fiind un tehnocrat? Nu mai intru în detalii privind lista miniştrilor Cabinetului Cioloş, care sunt oameni impuşi sau agreaţi atât de PNL, cât şi de PSD. Altfel, de ce ar fi votat politicienii acest guvern? E drept, regăsim şi şefi sau activişti din diverse ONG-uri, unii acuzaţi că ar avea o strânsă legătură cu Traian Băsescu şi acoliţii săi.


    Asta o fi cerut strada, oamenii care au participat la mitinguri, în Bucureşti şi în toată ţara? Parcă vorbeam de oameni noi, de tehnocraţi, oameni care se pricep în domeniile lor şi nu persoane împinse de la spate de politicieni. Eu cred că acest guvern nu este nici pe departe ceea ce au propus cei ieşiţi în pieţe. Este vorba de un respiro pe care partidele şi l-au luat, până la alegerile de anul viitor - o repoziţionare, fără a da din mână frâiele ţării, fără a renunţa, deci, la poziţii cheie din eşaloanele doi, trei sau patru ale Puterii.


    Magistral îmi pare că şi-a jucat cartea Liviu Dragnea, şeful PSD. A cerut şi obţinut din partea lui Cioloş asigurări că nu vor fi schimbaţi şefii din deconcentrate şi nici prefecţii şi subprefecţii. Pentru a întări acest târg, vicepremier al guvernului este Vasile Dâncu, sociolog respectat, sfetnic al lui Liviu Dragnea şi exponent al aşa-numitului „grup de la Cluj”. Cum ar veni, Cioloş şi Iohannis au guvern. Au miniştri (măcar câţiva dintre ei), dar nu sunt la Putere. După cum spunea Mihai Radu, un prieten virtual pe Facebook, e ca şi cum Dragnea le-ar spune: „Noi plecăm pentru un an de la guvernare, vă lăsăm pe voi să avţi grijă, dar când ne întoarcem vrem să găsim exact cum am lăsat: creştere economică, bani la buget, salarii mărite, pensii indexate, datorii plătite”.
    • Like 1
  • corectez cu sa-ti...comentariul anterior......nu am putut citi integral textul pentru corectura
    • Like 0
  • Nu-mi fac sperante desarte, astept fapte. Sper doar sa nu-i cunosc prin fapte de lauda, vreau sa simt schimbarea, nu s-o aud!
    • Like 1
  • Domnule Florin Negruțiu nu stiu daca realizati dar un salariu de 250 euro pentru un profesor debutant face sa avem invatamantul pe care il criticati cu atata inversunare,un salariu de 300 euro pentru un medic debutant face ca cei ce se trateaza in provincie sa plece mai bolnavi din spital decat se duc,un salariu de 250 euro pentru functionarii din primarii duce la aparitia a mii de pagini de la formatorii de opinie ca dumeavoastra referitoare la birocratie si la slaba instruire a acestora;si exemplele pot continua cu toate celalte categorii de personal din sistemul bugetar.Pentru dumneavoastra solutia pentru bunastarea viitoare a Romaniei e simpla: pentru urmatorii cel putin 20 de ani inghetarea salariilor bugetarilor si probabil si reducerea numarului acestora cu cel putin 50%.Va urez sa castigati pentru prostiile pe care le debitati suficient incat sa va tratati in strainatate,pentru ca in Romania peste 20 de ani probabil ne vor trata vracii.
    • Like 1
  • cum adica nu vrem bani domnule negrutiu,te-am mai auzit vorbind astfel si devii enervant...ai citit ultimul raport onu privind saracia din romania?...matale ce leafa ai de vorbesti astfel?..ai sa spui ca ai scoala....scoala au multi .dar pile si spagi nu...romania traieste in saracie pentru ca se mentine aceasta grila de salarizare de tot rahatul si corporatiile,multinationalele si angajatorii isi freaca mainile castigand milioane de euro pe spatele nostru....ai sa spui ca nu este sustenabil...este,daca se termina cu evaziunea fiscala,coruptia...va fi ia fa-te matale asistenta medicala si lucreaza pe 300 de euro pe luna....iti place?...sau tehnician dentar pe 200 de euro pe luna...ce zici? ai uitat ca avem preturi ca-n germania?..cred ca esti o beizadea si nu meriti s-ati dau atentie....guvernul ciolos....eu am o vorba....ce incepe prost se termina si mai prost .....nu mai am incredere in nimeni....poate peste 26 de ani.....daca mai apuc
    • Like 2
  • in afara de Dancu pe care-l stiu si-l plac nu stiu pe nimeni dar asta era si ideea nu ? un guvern cu delegatie pt. un an asa inteleg din articol ! ce sperante sa-ti pui in el ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult