Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Hoția, prostia și tupeul, singurele investiții cu randament maxim în România. Trezirea la realitate: suntem pe cont propriu

Câteva cifre care sunt imposibil de negat, chiar și de către răuvoitori:

- fondul de pensii pe care-l administrează statul este în gaură de peste 15 miliarde de lei anual, mai ales după ce au fost crescute pensiile speciale fără discernământ. 

- sistemul de pensii este în haos. Veniturile pentru diferite categorii de clase de muncă ieșite la pensie s-au dus în sus, sunt enorm de multe fraude făcute de persoane care s-au pensionat anticipat inventând motive, s-a ajuns la aberații ca un angajat MAI sau MApN să poată ieși la pensie la 45 de ani, cu 13.000-14.000 de lei lunar. 

- pilonul II, administrat privat, are randamente bune. Cifrele arată creșteri medii de 90%, de la înființarea acestui sistem.

- ne uităm la un adevăr care se vede limpede: majoritatea parlamentară PSD- ALDE nu are bani pentru a onora toate pomenile și creșterile artificiale promise, așa că se uită unde poate băga mâna, iar unul din buzunare este cel al fondurilor de pensii administrate privat. 

- despre naționalizarea/ confiscarea/ tăierea/ distrugerea Pilonului II de pensii s-a vorbit din iarnă. CEO NN Pensii a fost decapitat după un email în care clienții erau avertizați cu privire la aceste pericole. Dar gura păcătosului adevăr grăiește. Însuși ministrul de finanțe Mișa a spus la audierile în comisia parlamentară că se intenționează desființarea Pilonului II, informație înregistrată video, negată apoi de Liviu Dragnea - O prostie!

Astăzi, guvernul Tudose zice cu seninătate că se va umbla la procentul care se virează spre Pilonul II și că statul este un administrator mai bun. E cât se poate de evident că atunci când liderii PSD neagă ceva, de fapt, exact acel ceva se va întâmpla, negreșit. Dacă vor porni pe acest drum, e o chestiune de timp până când vor înjumătăți încă o dată procentele virate spre Pilonul II, iar această mișcare se va întâmpla până când nu va mai rămâne nimic.

Incapacitatea instituțiilor statului de a colecta taxele și impozitele (în special TVA, în condițiile în care consumul a crescut foarte mult) arată tabloul economiei românești. Cheltuim mai mult decât producem și încasăm, ne împrumutăm mai mult, nu investim în infrastructură.

Tema lansată de actuala guvernare despre pensii are efecte extrem de nocive pentru societatea românească în ansamblul ei. Pensionarii care-și doresc o viață mai bună după încercări extrem de grele prin care au fost nevoiți să treacă în ultimele decenii sunt așezați în antagonie cu angajații de azi, care vor să se asigure că vor avea din ce trăi la bătrânețe. Sună dur, dar fiecare leu care este astăzi aruncat în marea petrecere națională organizată de actuala majoritate este un ban cheltuit din ce nu există. Guvernul Tudose amanetează viitorul celor care sunt în câmpul muncii și pe cel al copiilor lor. Așa cum ne-au obișnuit, dacă ei neagă problemele de colectare și spun că încasările sunt bune, că economia duduie, atunci așteptați-vă ca toate acestea să fie aproape de catastrofă. Mai e puțin până când vor ieși la lumina zilei cifrele adevărate. 

Orice om cu un dram de bun simț și cunoștințe de aritmetică de clasă primară înțelege că dintr-un sac ce se alimentează constant numai cu 100 de lei, de exemplu, dacă plătești anual 130 de lei către diverși beneficiari, drumul e unul singur - spre faliment. Asta mai ales când te și împrumuți cu dobândă ca să-i achiți. Luați în calcul datele macro pe natalitate, piața muncii, piața educației, cererea și oferta de muncă, pregătirea absolvenților, veți ajunge la concluzia că bugetele publice de pensii se apropie de colaps. Fără măsuri inteligente, asta se va întâmpla în câțiva ani.

Mesajul guvernului pentru cei care sunt azi în câmpul muncii este implicit: sunteți pe cont propriu! Pensii la stat nu e nicio garanție că veți primi, așa cum nu se știe care va fi nivelul acestora, Pilonul II vrem să-l devalizam. Nu aveți decât să investiți singuri, să vă luați pământuri, apartamente, să închiriați, să vă apucați de afaceri, să investiți pe bursă, să părăsiți și voi România. Cu ce veți trăi la bătrânețe? Nu ne interesează! Suntem în mijlocul petrecerii, vreți o dedicație?

Noul exercițiu de adaptare propus de jungla post-1990 nu e imposibil de trecut. Ne descurcăm să mergem la spitale din străinătate (în România s-a construit un singur spital în 27 de ani, de oncologie, la Iași), ne ținem copiii la școală pe bani, deși în Constituție educația este gratuită (e de notorietate afirmația ministrului Pop care a spus că învățământul este gratuit în sensul că elevul nu plătește, ci statul și părinții o fac). Tot de unii singuri vom găsi metode să ne deplasăm, pentru că nu există nicio autostradă construită și trenurile merg mai încet ca în perioada interbelică. 

Dacă românii vor reuși să se capitalizeze, probabil că vom asista la un boom al vânzărilor de avioane și elicopterere de mici dimensiuni, luate ca să poată ajunge dintr-un capăt în altul al țării pe calea aerului.

Exprimarea extrem de nefericită a premierului Tudose- randamentul pensiilor de la stat care a fost mai bun și capacitatea statului de a fi un administrator mai valoros decât privatul - a stârnit un val de comentarii pe internet. 

Oamenii se întreabă - pe bună dreptate - când și-au dovedit instituțiile publice talentul de manager în ultimii 27 de ani. Educația este la pământ (suntem între primele locuri la rata de analfabetism funcțional), sănătatea este într-o stare deplorabilă, administrația este spre deloc digitalizată în țara cu cei mai buni informaticieni și cea mai bună viteză de internet, pădurile au fost rase, Justiția este o permanentă dezbatere, Primăria București nu e în stare să facă o amărâtă de licitație pentru niște autobuze electrice, e criză de sânge de 27 de ani, natalitatea este extrem de jos, România a suferit cel mai mare exod după 1990, o catastrofă umanitară, fiind depășită doar de Siria.

Dacă e ceva ce s-a demonstrat clar ca lumina zilei în ultimele aproape 3 decenii, acesta este că statul român este impotent în a administra eficient orice, de la ministere, până la servicii publice, indiferent de domeniu. Iar dacă premierul Tudose a încercat o explicație publică despre contextul în care a folosit cuvântul randament, nu a revenit deloc asupra afirmației cu privire la capacitatea instituțiilor statului de a administra mai bine decât privații. 

Cât despre randamentul (creșterea punctului de pensie de la fondurile publice, a explicat a doua zi), acesta nu are nicio legătură cu managementul de calitate al guvernelor, ci cu gestul de a crește din pix, arbitrar, fără fundament, fără o colectare mai bună, orice pensie. Iar asta nu este randament, se învață în liceu. Modul în care cei care sunt azi la putere folosesc cuvinte fără să aibă proprietatea termenilor, a semnificației lor, este înspăimântător. Acești oameni se întâlnesc cu delegațiile străine, se văd cu președintele Macron, decid de unde să cumpere armament și elicoptere militare.

Celor care mizează pe stat și modul corect, transparent, în care cheltuiește banii, le reamintesc cel puțin două-trei exemple de taxe și impozite menite să fie colectate și îndreptate spre scopuri bine definite, dar despre care nu se știe nimic. Taxa de drum transformată în accize la combustibil din care ar fi trebuit să se construiască infrastructură mare, taxa de viciu aplicată pe țigarete despre care se spunea că va fi investită în programe naționale de evaluare a stării de sănătate a populației. Să ne mai aducem aminte de miliardele încasate de statul român din vânzarea BCR, în guvernarea Tăriceanu, bani care au fost dați prin marea mașină de tocat fonduri publice fără niciun rezultat benefic.

Aceasta va fi, fără dubiu, soarta oricărui leu care va fi luat din Pilonul II. Bani lipiți pe fruntea petrecăreților de la chermeza 2017. 

Rămâne de văzut cât de mare va fi șocul când ne vom trezi din beție și mahmureală. Probabil că vom da din statuie în statuie, vom mânca panseluțele de milioane de euro ale lui Robert Negoiță, pentru că nici Festivalul Micului cel Mare (făcut de primăria Gabrielei Firea în aprilie 2017) nu se va mai organiza din lipsă de bani (între timp, doamna primar a luat bani de la investiția în Pasajul Ciurel și i-a alocat spre statui).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Legat de cele doua tipuri de pensii, solutia cea mai buna sa te asiguri singur: sa ai casa usor de intretinut si sa nu ai datorii, plus ceva bani deoparte. Legat de sistemul de stat, povestea e clara, parerea mea e ca printre cele mai mari scheme piramidale existente (ca nu degeaba se spune ca e nevoie de mai multi copii care dupa aia sa ne sustina pensiile). Si nu numai in Romania. In ceea ce priveste sistemul de pensii private, el apare acuma frumos, cu randamente bune si alte cele, dar pana acuma sumele pe care le-a platit sunt neglijabile. Nu stim cum o sa se comportate cand chiar o sa ajunga sa plateasca pensii la 3-4 milioane de oameni. Eu, ca un om prevazator, ma astept, ca dupa ce au folosit banii vreo 30 ani (cand s-a intrat in pilonul II, varsta maxima era de 35 ani), cand o sa trebuiasca sa chiar plateasca, sa dea din colt in colt ca sa plateasca mai putin. Plus ca nu exista pana acuma o situatie care sa genereze o concurenta reala intre diferite fonduri, pentru ca, din nou, nu stii cum o sa se comporte cand o sa trebuiasca sa plateasca. Eu, daca as avea optiunea, nu as plati pentru pensie nici la stat, nici la pilonul II. Pur si simplu, as incerca sa ma administrez singur.
    • Like 0
  • Stau si citesc tot felul de articole unele interesante altele dureros de adevarate si gandesc ca suntem un popor care nu a stiut niciodata sa isi administreze averea (aurul petrolul gazele padurile metatele rare minereurile apele etc) nu a stiut sa isi aleaga guvernanti.... au venit alti din afara sa ne conduca iar daca au ajuns la conducere ai nostri au inceput sa fure din avutia tari sa vanda si sa minta. Oare suntem blestemati sa traim N generatii in saracie ,mocirla si ura, chiar nu se mai poate face nimic suntem oare asa de indobitociti,prostiti si mintiti ...
    Ps apropo de pensii ;a mea este de 817 lei dupa cele doua mariri ...am lucrat 32 de ani !
    • Like 0
    • @ Bratu Silvia
      Cine ni ia "ales", mereu pe blestemații ăștia? Cine a " ocupat" Bucureștiul cu primari a100% PSD? Cine participă la mitingurile ăstora, fără să aibă habar de ce?, ce strigă?, împotriva cui? Cine nu știe decât a 3, gâdea, badea, grecu, ciuvică și alți anali(ști), rtv cu cretuleasca si drăgostească lui, toți niște slugi ale adevăraților dușmani ai tarii? Românii doamnă! Cetățenii României doamnă! Ăștia predomină impreuna cu ignoranții, puturoșii, pomanagii care preferă să facă orice altceva dar nu sa meargă să voteze. Asta este adevăratul popor român, de care este foarte "mândru" pesedeul, alde si toți ceilalți borfași. Le aruncă cate un zgârci, dar nu de la ei, doamne ferește, iar ei fura, pradă, jefuiesc sute de milioane, apărați de legile, pe care si le fac in favoare a lor, fără să-i împiedice nimeni. Ăștia suntem, cei mai mulți dintre noi si ca atare ne merităm soarta. Până nu vom ieși toți tineri, batrani, in stradă si vom sta acolo până ii luăm la goană, cu bâtă dacă este nevoie si este, nu merităm altceva.
      • Like 1
  • Pilonul II de pensii poate fi folosit la datarea guvernării PSD, în locul carbonului radioactiv, care are perioada de înjumătățire mai lentă.
    • Like 5
  • Ironia sorții si paradoxal, asearã tinerii au ieșit in stradã ca sã-și apere " dreptul" de a plãti pensia lui Tudose ,Dragnea,Tãriceanu, Toader ! Peste ~30 ani,nu stiu dacã vor mai exista destui contribuabili la fondul de pensii. Si atunci, lor, tinerilor de azi,cine le va plãti pensia?
    • Like 1
  • "...un angajat MAI sau MApN să poată ieși la pensie la 45 de ani, cu 13.000-14.000 de lei lunar".

    Ar fi interesant dacă domnul Livadaru ar da unul-două exemple (cu nume şi prenume) de angajaţi al M.Ap.N., care să nu fie magistraţi, adică procurori militari (a propos, despre pensiile magistraţilor, care sunt FOARTE speciale, ziariştii se sfiesc să vorbească/scrie), şi să fi ieşit la 45 de ani cu o astfel de pensie. Adică 130.000.000 – 140.000.000 lei vechi.

    Dacă domnul Livadaru nu poate face aşa ceva, înseamnă că face parte din categoria lefegiilor de presă care bârfesc, slujind un stăpân. Pentru dumnealor nu contează adevărul, ei trebuie doar să execute linşajul mediatic asupra cui l-i s-a indicat.

    Aştept exemplele... am răbdare. Tutun nu-i cazul, fiindcă nu fumez.
    • Like 0
    • @ Dragoş Anghelache
      Da ce, subit toți sunteți săraci? Aveți cumva pensii de maximum 1200lei? Ca nu meritați mai mult. Ați trândăvit toată viața si nu ați dat un leu pentru fondul de pensii, voi ieșiți la pensie la varsta la care altii mai au de muncit din greu vreo 20 de ani. Chiar vi se cuvine? Sunteti atat de obositi de frecat turul de scaune ( birou, popota )? Jigodia de Mircea Dogaru ce pensie are? Ce a făcut toată viața? Cine a auzit de el? Pentru cine a făcut ceva util? Si ca el sunteți majoritatea din mai si mapn.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Aşa vi s-a spus la învăţământul politic de la şcoala de vară a partidului? Sau dumneavoastră sunteţi unul dintre activişi? Măcar vă plăteşte bine? Sau aţi rămas cu găleata de la alegeri?
      • Like 0
    • @ Dragoş Anghelache
      Nu am fost și nu sunt afiliat nici unui partid. Așa se spune, tot timpul in media. Convingeri personale: 1. Armata nu s-a remarcat prin nimic. Am făcut armata in regimul comunist si stiu ce am văzut cu proprii ochi. 2. In ceea ce privește politia nu ai nicio bază, nu este in slujba cetățeanului, ba char se crede deasupra lui. Politia locală o inutilizate parazită. Hai, mai cotraziceti-ma, dar cu exemple concrete.
      • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      Si care partid? Cumva ăla care v-a umflat veniturile?
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Aşteptam eu exemple concrete, fiindcă până acum n-aţi aruncat decât vorbe. Şi ca să vă răspund la cealată întrebare, era vorba de PCR, unde se pare că v-aţi făcut educaţia revoluţionară. Oricum, acestea fiind convingerile dumneavoastră de neclintit, nu cred că putem avea o discuţie raţională. Vise plăcute, domnule. Sau ar fi trebuit să spun "tovarăşe"?
      • Like 0
    • @ Dragoş Anghelache
      Eu am spus ce am avut de spus. Vorbe împrăștiați dv. Argumente nu. Încheiem aici.
      • Like 1
  • Semnalul colapsului? 1. ISD (investitii straine directe) in scadere pe primul semestru cu 13% 2. Scaderea detinerilor in lei ale nerezidentilor cu 3 miliarde lei in primul semestru. Uitati-va lunar la aceste statistici, sunt la BNR si sunt cifre, nu povesti.
    • Like 2
  • Daca ne vom trezi. Cu sistemul asta de invatamant unde tinerii sunt indoctrinati cu apologia comunismului si didactica descurcarelii si a smecheriei, cu Sanatatea unde pana si femeia de serviciu nu iti da hainele tale de la garderoba fara spaga, cu drumurile care omoara pe capete, nimic n-a mai ramas de facut decat proteste in masa. Cred ca cer prea mult la o Solidaritate in stil polonez de la poporul asta suspicios si apatic, dar macar aia cati nu inghitim ticalosia si reactionam cu randament, insa nu ca randamentul pilonului I ca e jale.
    • Like 3
  • ””Rămâne de văzut cât de mare va fi șocul când ne vom trezi din beție și mahmureală.”” (!?). Nu ne vom trezi NICIODATĂ. ȘI am să-l parafrazez pe Al. Lăpușneanu : ”Mulți mulți dar, proști.” Poate peste vreo 3-4 generații.
    • Like 3
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Era " proști, dar mulți ". Îi cereau capul, la propriu, lui Moțoc. Cam ce ar trebui să facem și noi. Dar cui să-i cerem, că avem foooarte multe capete care ar trebui să cadă, la propriu. E singura pedeapsă meritată si menită să ne scape, pentru totdeuna de această hidră numită PSD si acoliții.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Păi domnul Zugravu am precizat că voi parafraza deci nu voi reda textul original pentru că am considerat că nu se potrivește. Deci rămâne : ”mulți dar proști”.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Aveți dreptate, nu se potrivește, sunt multi, mult mai mulți, cei ce-i vor aruncați la "groapa de gunoi a istoriei", dar de ce,mama dracului, nu se coalizează si nu duc la bun sfârșit@ treaba. Putini, prea putini, protestează. Protestele trebuie să capete o formă mai virulentă. Cu ăștia pasnic nu se rezolva nimic.
      • Like 2
  • PSD si acoliții, de-a lungul celor 27-28 de ani, sub toate denumirile trecute, si "creatorul" lui, nemernicul slugoi al rușilor, sub papucul foștilor securiști si nomenclaturiști pcr, ion iliescu, el insusi nomeclaturis pcr impreuna cu corcitura petre roman si ceilalți, nu a făcut decât rău acestei tari. A falimentat-o, distrugandu-i întreaga baza economică, a tradat-o, a vandut-o liftelor străine hrăpărețe, puse pe jefuit. Au primit in schimb favoruri materiale și "dreptul" de a se perpetua, cu mici și nesemnificative excepții, la conducerea a cea ce a mai rămas de jefuit. Toți, fără exceptie, stafurile PSD, au fost niste nulități, fara o pregătire si educație si cultură ridicată, niște hoți veroși lipsiți de scrupule, lacomi, nepăsători față de popor, batjocoritori de neam si trădători. Da, daca s-ar putea ar trebui scoși in afara legii și apoi judecați si condamnați pe viață, împreună cu toți profitorii din jurul lor. Multe nu sunt de spus. Daca se poate să trecem la fapte. Mitinguri, greve generale, până la alungarea lor.
    • Like 4
  • Suntem intr-o debandada generalizata, atat la nivelul ministerelor cat si la cele mai de jos nivele! Incapacitatea statului de a organiza sistemul de emitere a pasapoartelor, in mod eficient e doar un exemplu! Dar aceleasi probleme au fost si cu inmatriculare auto si cu majoritatea serviciilor publice!!! Din pacate, chiar si oamenii care ar trebui sa aiba cunostinta despre problemele reale ale sistemului, se comporta de parca nu ar exista nici o problema, aici ma refer la domnul pri-ministru si la ministii actualului guvern, carora le-am acordat pana acum un real sprijin moral, dar care pe zi ce trece ma dezamagesc mai mult!!! In momentul de fata, nu vad nici o forta politica, capabila sa scoata tara din impas!!! Am crezut, sincer in promisiunile PSDeului de resuscitare a economiei si a veniturilor romanilor, si recunosc ca, daca as fi putut sa merg la vot pe PSDas fi votat. Atunci insa am fost timp de 24 de ore la serviciu si nu am fost la vot!!! Acum insa, va spun cu mana pe inima ca nu as mai merge deloc la vot, avand in vedere ca intreaga clasa politica s-a dovedit de-a lungul timpului incapabila sa gestioneze problemele reale cu care se confrunta societatea romaneasca de dupa revolutie!!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult