Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Manualul de intimidare a protestului paşnic în România 2017: amenzi, ameninţări, abuzuri

Cristian Mihai Dide este un om al principiilor. Atunci când se simte înşelat, vrea ca vinovatul să plătească. Fiind antreprenor, ştie că toţi clienţii săi sunt atenţi la cum şi pe ce este cheltuit fiecare leu. Şi pentru că plăteşte taxe şi impozite la buget, vrea să ştie cum şi pe ce sunt cheltuiţi banii săi.

În ultima lună, Cristian Mihai Dide a văzut cu ce s-au ocupat demnitarii plătiţi din bani publici: dau ordonanţe care să legalizeze hoţia, fac legi care să-i graţieze pe corupţi sau ameninţă protestarii cu mitraliera. Prin urmare, Cristian Mihai Dide a decis că nu este mulţumit de modul în care sunt cheltuiţi banii cu care contribuie la bugetul de stat. El nu se mai simte reprezentat de acest Guvern, care nu lucrează pentru cetățenii României, ci pentru o mână de corupţi. De aceea, Cristian Mihai Dide este unul dintre oamenii curajoși care şi-au mutat biroul în Piaţa Victoriei. Va rămâne acolo până când Guvernul actual va pleca. Care a fost însă reacţia autorităţilor la protestele sale pașnice și decente? Amenzi, ameninţări, abuzuri şi jigniri. Din prima zi până în prezent. 

Un om precaut şi cu respect faţă de legi, a anunţat Primăria în legătură cu protestul său paşnic. În termenul cerut de celebra lege 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice – o lege care ar trebui contestată la CCR cât mai urgent. Răspunsul la solicitarea lui Cristian Mihai Dide a venit de la viceprimarul Capitalei, domnul Aurelian Bădulescu, cel care ne-a anunţat că există un aparat care poate preveni seismele cu cu patru ore înainte. În cadrul audienței de acum câteva săptămâni, acest distins reprezentant al bucureștenilor s-a arătat deranjat și surprins că se dorește continuarea protestelor, întrebându-l pe Cristian Mihai Dide cum își permite să stea în Piață. I s-a răspuns că are o afacere proprie, care merge înainte. Domnul Bădulescu nu s-a lăsat, întrebându-l pe Cristian Mihai Dide dacă este „stăpân de sclavi.”

Ajuns în Piaţa Victoriei, Cristian Mihai Dide a fost amendat în primele patru zile de patru ori. Două dintre aceste amenzi se referă la încălcarea unor reguli de circulaţie. A fost sancţionat drastic pentru călcarea marcajului care separă carosabilul de spaţiul protestelor din mijlocul Pieţei, iar Poliţia Română a amendat conducătorul auto care a adus pancartele până la locul de desfăşurare a protestului, desi nu a încurcat traficul în niciun fel. În tot acest timp, noul ministru al Justiţiei, domnul Tudorel Toader, a tăiat trei benzi de circulaţie şi a rămas nepedepsit. Nu este singurul, de altfel. Aproape fiecare mașină oficială care iese pe porțile ferecate ale Palatului Victoria, în direcția Calea Victoriei, încalcă fără nicio jenă legea. Suntem, desigur, în țara în care există reguli doar pentru fraieri, în concepția unor iluștri „lideri” de azi.

Apoi, Cristian-Mihai Dide a fost amendat pentru traversarea printr-un loc nepermis, deşi nu există o trecere de pietoni spre Piaţa Victoriei în spaţiul în care au loc protestele. Mai mult, conform legii, traversarea pe la colțul străzii, acolo unde nu există trecere de pietoni, este perfect legală. Imaginile video merită urmărite, amintind de milițienii de acum aproape trei decenii, cu șicane care variază de la refuzul de a trece mențiunile pe procesul verbal, durata de scriere a unui banal proces verbal de aproape o oră, refuzul de a returna cetățeanului propriul său act de identitate. Un exces de zel al autorităţilor, pe toată linia, având acelaşi scop: intimidarea celor care protestează paşnic. 

Oamenii legii recurg însă şi la jigniri. Participând la protestul pe roti din faţa Palatului Parlamentului, Cristian Mihai Dide a fost numit “şobolan” de către unul dintre poliţişti. Din nou, imaginile nu trebuie însoțite de niciun alt comentariu. Se întâmplă în România anului 2017. Cine răspunde...?

Punctul culminant al jocului la intimidare făcut de autorităţi a fost atins însă în ziua bilanţului MAI. Întrucât la acest eveniment erau prezenţi Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Sorin Grindeanu, Cristian Mihai Dide s-a dus să protesteze în faţa clădirii MAI şi să le ceară demisia încă o dată acestora. Care a fost urmarea? Jandarmii prezenţi au văzut în gestul său o ameninţare gravă - l-au legitimat apoi l-au luat cu duba la secţia de poliţie, unde l-au amendat pentru tulburarea liniştii publice. Asta deși omul nu avea portavoce și se afla într-o piață publică. Cunoscând legea foarte bine, Cristian Mihai Dide s-a legitimat de la bun început, a prezentat cartea de identitate și a solicitat aplicarea sancțiunii contravenționale la fața locului. Imaginile video demonstrează din nou reaua credință sau cel puțin slaba pregătire a forțelor de ordine, instituții publice plătite din banii noștri pentru a ne apăra pe noi, cetățenii, de abuzuri. 

In fața Casei Albe, in zona de maxima securitate, o femeie, Conception Picciotto, a protestat din 1981 pana in 2016, pașnic și neîntrerupt. Nu i s-a cerut autorizație pentru că societatea americană prețuiește libertatea și omenia. Nu a fost victima amenințărilor sau abuzurilor.

În România, tocmai în Piața Revoluției, la peste 27 de ani de când ne-am câștigat libertatea, un cetățean este luat pe sus de Jandarmerie, fără nicio explicație, fără nicio bază legală, fără nicio disponibilitate e a purta un dialog. Este profund nedemocratic. Este ridicol, greșit și stupid.

Aşadar, un om este considerat un pericol public pentru simplu fapt că protestează paşnic. Pentru aceşti oameni ai legii şi mai ales pentru superiorii lor, le prezentăm acest fragment: „1. Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. 2. Cenzura de orice fel este interzisă”. Acesta este un fragment din Constituţia României. Şi atunci vă întrebăm: în ce fel de țară vreţi să trăim? Sau din ce fel de țară vreți să ne alungați în continuare?

Când am fost mulţi, nu au putut să ne ignore şi nici să ne batjocorească. Când suntem puţini, devenim victima hărţuirilor şi intimidărilor lor. Un comportament laş, faţă de nişte oameni care sunt modele de curaj. Oameni precum Cristian Mihai Dide, care merită respectul şi sprijinul nostru. Şi merită ca povestea lor să fie spusă, pentru a li se face dreptate. Și pentru a ni se face tuturor dreptate.

A contribuit Alin Iliescu

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oameni Buni , chiar daca am o " varstà " nu obliga sa fiu " nostalgic " !!! Cu drag va urmaresc expunerile, si gandurile si cu draga inima , daca cosider ca doriti SINCER , Binele tarisoarei noastre si a celor care mai sunt inca " activi, buni de munca si motivati " a- si castiga traiul cinstit si a.si educa pruncutii in acelas spirit, cu draga inima , va voi urmari ! Sincer !!!
    • Like 0
  • Cri check icon
    Dl. Sebastian Burduja pare sa fie unul dintre nenumaratii experti in stiri false ( sau false stiri ) care inunda internetul.
    Ca o observatie generala, se poate vedea ca protestatarii eternizati in Piata Victoriei pot demonstra linistiti de vreo doua luni, fara ca autoritatile sa le ceara respectarea legii ( adica obtinerea autorizatiei de la Primarie ).
    Insa manifestantii pentru Unire din septembrie anul trecut nu s-au putut bucura de acelasi tratament ingaduitor din parte guvernului de la acea data, guvernul Ciolos: desi aveau autorizatie, erau pasnici si organizasera un meeting in sprijinul unui ideal national, au fost brutalizati de fortele de ordine, iar organizatorii au fost bagati in dube si amendati de jandarmii guvernului Ciolos.
    Desigur ca acest mic amanunt este irelevant pentru distinsul postac al acestui pseudo-articol.
    Pentru dl. Burduja, protestatarul cu birou permanent din Piata Victoriei, Cristian Mihai Dide, este un erou al luptei pentru democratie.
    Din punctul meu de vedere, acest domn are cu siguranta foarte mult timp liber si este probabil un geniu al afacerilor, din moment ce "afacerile" sale sunt profitabile chiar daca "patronul" isi ocupa vremea cu treburi mai importante, de exemplu protestul etern din Piata Victoriei. In fond, daca unii castiga bani stand acasa in fatza laptopului, de ce nu ar putea face acest lucru si dl. Dide, cu laptopul instalat pe trotuar ?
    Desigur ca incapacitatea d-lui Dide de a intelege si de a accepta rezultatul unui scrutin electoral este irelevant pentru dl. Burduja.
    Au trecut destule zile de la constatarea CCR privind incalcarea Constitutiei si abuzul comis de catre subordonatii d-nei Kovesi, insa dl. Burduja, precum si ceilalti admiratori ai catuselor pastreaza o tacere respectuoasa.
    Incalcarea sistematica a drepturilor omului de catre Institutiile de forta ale Statului, consfintita si sanctionata de catre CEDO, precum si incalcarea Constitutiei de catre aceiasi procurori, nu par sa-l preocupe pe Dl. Burduja et co. Sunt subiecte minore, neinteresante.
    O astfel de mentalitate constituie, in opinia mea, victoria peste timp a defunctului regim comunist; gena totalitara a fost conservata si transmisa de comunisti catre generatiile tinere, care scandeaza cu patriotism laude si incurajari pentru Institutiile de forta ale Statului care, in viziunea lor, sunt mai importante de drepturile si libertatile cetatenilor.
    "Jos mainile de pe DNA" se scandeaza patriotic in Piata Victoriei.
    Asa cred unii semeni de-ai nostri mai tineri ( cu dl. Burduja et co ). Din pacate.
    Ei inca nu-si dau seama ca "rezistenta" lor nu este pentru democratie si pentru respectarea drepturilor omului, ci pentru fortele de represiune ale Statului.
    Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE in care totalitarismul si autoritarismul Statului sunt inca seducatoare pentru unii cetateni.



    • Like 2
  • Domnul protestatar nu are sanse sa obtina demisia actualului guvern si a coalitiei aflate la guvernare, desi o doreste cu ardoare, si inteleg ca ar face totul pentru asta, intrucat actuala coalitie a obtinut votul majoritar al romanilor, care-i doresc la guvernare pentru urmatorii 4 ani. Deci domnul Dide trebuie sa respecte unul dintre principiile democratiei, ca minoritatea se supune majoritatii. In ceea ce priveste mutarea biroului in Piata Victoriei , noi cei care am muncit, stim ca nu este posibil sa-ti pui biroul unde doresti, ci trebuie sa respecti ordinea publica si legile statului de drept. Deci. inainte de a continua cu protestele, e bine sa se mai documenteze cum e cu democratia si respectarea drepturilor tuturor cetatenilor!
    • Like 2
    • @ Nica Carmen
      Haha, argumentum ad populum, nu din nou:)) "Votul majoritar al romanilor", cat inseamna 3 milioane din 20? Coalitia mafiotilor a obtinut ceva, adevarat, boicotul majoritar al romanilor fata de o clasa politica neconvingatoare pusa pe furt. Stai sa iti spun insa cine a obtinut votul majoritar in 1932, Hitler, ales cancelar la o prezenta de peste 80%, apoi printr-un referendum pe care l-a castigat cu un scor zdrobitor a fost proclamat Fuhrer. Hitler, in baza celor spuse de tine, pare a fi un campion al democratiei daca avea asa multe voturi in spate.
      Voi astia care traiti placeri intense din calcarea in picioare a celor ce nu sunt de acord cu voi, ce vreti folosirea institutiilor de forta pentru a zdrobi dreptul la libera expresie, ce vreti sa se fure dar sa vi se dea si voua din pradaciune, meritati sa traiti in Romania ceausista toata viata. N-ati inteles nimic din democratie, sistemul pe care il descrieti este omerta electorala, sistem tipic democratiei originale meltenesti unde moralitatea , justetea, adevarul se pun pe stop din 4-4 ani prin vot in schimbul mitei electorale.
      • Like 0
    • @ Bogdan Melinte
      Ioana check icon
      Va referiti la ceva ce nici macar nu ar fi putut sa fie - nu avem 20 mil de votanti... Iar faptul ca avem destui galagiosi care nu si-au miscat fundurile sa voteze, nu e vina celor care, intr-un mod cel putin la fel de democratic ca si la alte alegeri, de care nu doresc sa imi amintesc, au castigat voturile in decembrie 2016, e un fapt... Si asta inseamna democratie! Nu visele pline de ura ale unora, incrancenare fara actiune, sentimentul de superioritate fara acoperire, dezbinare acolo unde ar trebui sa fie unitate si dorinta de dezvoltare... E trist cand oamenii de lasa manipulati...
      Daca in alte tari s-ar fi protestat in acest fel, fara autorizatie, ati fi fost probabil de alta parere.. Dubla masura se foloseste mult prea mult la noi in tara...
      • Like 1
    • @ Bogdan Melinte
      Este vorba de respectarea votului majoritar al celor care au dorit sa voteze. Cine nu a facut-o, a pierdut o sansa si mai are de asteptat 4 ani.
      In alta ordine de idei, despre ce omerta electorala vorbesti, in conditiile in care de 2 luni continua circul din Piata Victoriei, in dispretul legilor si cu incalcarea linistii si ordinii publice, fara ca nimeni sa-i deranjeze cu ceva sau sa le ceara vreo autorizatie de proteste si marsuri.
      • Like 1
  • check icon
    Rușine MAI, rușine ministresei de interne!
    Omul ăsta trebuie să-i dea în judecată de să nu se vadă!
    Pentru asta, sunt gata să-l ajut și eu cu niște bani de amenzi și cheltuieli în cont!
    • Like 0
  • Este cunoscut dispretul cu care este tratat poporul roman de actuala putere Ei sunt deasupra legilor Ei isi fabrica legi pentru a fi protejati de hotiile trecute si viitoare Ei modifica legile vechi pentru a nu-i incomoda a le usura hotiile abuzurile Ei legifereaza legea junglei : ori voi ori noi Noi cei care avem votul vostru ,prostilor care ati crezut ca ne pasa de voi , comozilor care ati stat acasa crezand ca asa ne striviti cu indiferenta voastra , anemicilor din opozitie care v ati balbait si nu ati avut virulenta noastra , admirabila noastra putere de a corupe santaja si dezbina !
    • Like 0
  • Politia romana este o caricatura, o bataie de joc a ceea ce se numeste autoritate. In fata interlopilor nu indraznesc sa deschida gura. Interlopi sunt si parlamentarii, in marea lor majoritate. Politistii fac pe durii numai cu oameni educati, cu cei ce muncesc pentru a-si plati birurile pentru intretinerea tuturor parazitilor societatii. Acestia fac legea in romania. Nu vom scapa usor de ei. Multumim imbecililor care au adus psd alde la conducerea tarii.
    • Like 0
  • Am ales să emigrez și cu fiecare zi ce trece îmi dau seama că nu e cale de întoarcere. Eu nu recunosc acest guvern așa cum nu recunosc nici acest parlament. Demnitarii României se comportă deplorabil și e puțin probabil să poți schimba ceva cât timp vor avea puterea. Ei controlează toate instrumentele de forță ale statului iar instrumentele de forță sunt conduse de oameni la fel ca ei. Putem doar să asistăm la violarea statului, justiției, în timp ce numesc în funcții importante tot felul de oameni certați cu legea. După chipul și asemănarea lor. Hoțul potrivit la locul potrivit ! E greu de ieșit din coșmarul ăsta, dacă nu imposibil.
    • Like 2
  • Incredibil in ce stadiu a ajuns aceasta tara!!!!!O tara a hotilor ,incompetentilor,retardatilor,tradatorilor,vanzatori de tara si nu in ultimul rand parvenitilor!!!!!!!"Sa nu de Domnul nostru sfant ,sa vrem noi sange ,nu pamant!"
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult