Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Moartea lui Dan Condrea învie OTV și îngroapă definitiv campania electorală

Se emite până la refuz următoarea afirmație: Patronul Hexi Pharma a murit într-un accident de mașină. Despre valoarea de adevăr a acestei afirmații nu putem spune nimic sigur în acest moment. A fost sau nu accident? A fost sau nu Dan Condrea la volan? S-a sinucis acesta sau nu? A fost urmărit sau nu? Propoziția de mai sus reprezintă o știre. 

O știre formată doar din semne de întrebare. La care va trebui să răspundă justiția, pe căile ei instituționale. Pe lângă acestea, există totuși o certitudine. O astfel de știre este cu siguranță un subiect extrem de ofertant pentru media. 

O continuare șocantă a scandalului momentului, o moarte în condiții suspecte, o identitate neclară, posibile legături cu serviciile secrete. Ingrediente sigure pentru audiențe ridicate, în țara eternelor forme fără fond.

Un astfel de subiect ar putea fi, după toate legile scrise sau nescrise ale presei, subiectul momentului, într-un context normal. Totuși, acum nu suntem într-un context normal. Suntem în ultima parte a campaniei electorale. Iar prioritățile de pe agenda publică trebuie să fie altele. Moartea patronului de la compania Hexi Pharma este lovitura de grație aplicată dezbaterilor publice reale pe proiecte și soluții. Care dezbateri? Care soluții? Care proiecte? Judecând după principiul potențialului de audiență, subiectul este foarte ofertant pentru media. Judecând însă după principiul utilității publice, știrea zilei este mult mai puțin importantă decât alegerea celor care vor stabili soarta orașelor și comunelor din România, cel puțin în orizontul de timp 2020.

Dezbaterea publică și electorală se află într-un moment de criză în România. De vină pentru această stare de fapt sunt de regulă partidele și politicienii amatori de atacuri la persoană, în lipsa unor programe de soluții concrete, reale și bine ancorate în nevoile cetățenilor, cu indicarea clară a surselor de finanțare și a indicatorilor de progres. Programele lipsesc în continuare, cu toată lehamitea generală de la nivelul cetățenilor, care cer soluții, nu vorbe. Desigur, acum obstacolele vin și pe cale legală. Noua lege electorală este mult prea restrictivă în ceea ce privește promovarea mesajelor electorale în spațiul public, în principal din cauza limitărilor bugetare impuse. După cum arată Patrick Andre de Hillerin, dacă un candidat la Primăria București și-ar folosi tot bugetul permis doar pentru comunicarea pe rețelele sociale, mesajul său ar ajunge la maxim 120.000 de oameni, dintr-un total de 1.781.922 alegători. O lege electorală ipocrită, care, sub pretextul că ar răspunde unor nevoi reale din spațiul public legate de împiedicarea finanțării ilicite a partidelor și limitarea afișării, afectează însăși esența și sensul unei campanii electorale. Actuala lege electorală intră așadar în rândul multelor idei bune implementate prost, alături de votul uninominal sau, mai nou, votul prin corespondență.

Însă publicul și presa pot schimba actuala stare de fapt. E nevoie mai mult ca oricând de dezbateri și da, e nevoie de campanie electorală. Sunt elemente fundamentale într-o democrație credibilă și funcțională. Haideți să le cerem și să le încurajăm să existe, măcar în al doisprezecelea ceas. Chiar dacă va trebui să ignorăm senzaționalul. Moartea lui Dan Condrea nu trebuie să însemne „învierea” OTV. Nici măcar în spirit. 

Și mai e ceva, tot în contextul de astăzi: în lipsa unor dezbateri adevărate, de substanță, discursul public alunecă încet și sigur spre un populism deșănțat și extrem de periculos. Merită reamintit excelentul sondaj marca Friedrich-Ebert-Stiftung România (FES) din 2014, o poză unică a percepțiilor și atitudinilor tinerilor de astăzi. 49% nu sunt interesați aproape deloc de politică, iar 34% sunt foarte puțin interesați. 56% discută foarte rar sau niciodată despre politică cu cei apropiați. Peste două treimi consideră că votul lor are puțină și foarte puțină influență asupra instituțiilor centrale și locale. Cota de încredere (multă și foarte multă) în partide politice, parlament și guvern este de 6%, 9% și respectiv 12%. Și lovitura de grație: 31% și 13% sunt foarte nemulțumiți și respectiv nemulțumiți de democrația din România.

Scenariul de la alegerile prezidențiale din Austria de azi are șanse mari să se repete în România cel târziu în 2020. Ingredientele le avem deja: discurs golit de substanță, spațiu public dominat de atacuri, psihoza (întreținută?) legată de atotputernicia serviciilor, lipsa de încredere în instituții, lipsa de interes pentru politică, sentimentul că un „simplu cetățean” nu contează, orice-ar face. Apatie, resemnare, deznădejde. Ferească sfinții de apariția unor populiști cu verbul la ei care să speculeze acest context. Democrația noastră nu e încă în moarte clinică, dar nici departe nu e.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Campania nu a murit! E mai delicioasă ca oricând! Să vă dau un exemplu recent. Toți bărbații se pricep la politică și la fotbal, dar mai rar ca domnul Geoană!
    FRF a anunţat, miercuri, 25 mai 2016, verdictul în cazul meciurilor cu pariuri aranjate de conducătorii și jucătorii echipei de fotbal Gloria Buzău. S-au dictat suspendări ce însumează 14 ani şi 6 luni şi o amendă record în ceea ce poate fi considerat cel mai mare scandal de acest gen din fotbalul românesc. Cap de listă este Ion Viorel, antrenorul principal al echipei.
    Ion Viorel nu este însă doar un parior ilegal, ci este și candidatul PSRO la Primăria Buzău în aceste alegeri locale. Alături de el se află pe listele de consilieri locali și antrenorul secund al Gloriei, Romeo Bunică. Ei au fost sprijiniți în plan local de familia Mocanu, potentații care au încercat fără succes o preluare ostilă a filialei PNL Buzău, la finele lunii martie, cu sprijinul entuziast al lui Teodor Atanasiu. Mai mult, Ion Viorel a fost “pariul câștigător” al lui Mircea Geoană, președintele PSRO. Citez din recomandarea lui Mircea Geoană, făcută lui Ion Viorel în pliantele publicitare ale partidului pentru alegerile locale din Buzău: "Partidul Social Românesc are marea onoare să vi-l propună pentru funcția de primar al Municipiului Buzău pe Ion Viorel, unul dintre cei mai cunoscuți și mai valoroși fii ai locului… am căutat pentru fiecare localitate din România candidați curați…Ion Viorel este un astfel de candidat…Garantez pentru el în fața dumneavoastră.” Excepțional!
    Consider că ar fi absolut necesar ca domnul Geoană să îi retragă sprijinul politic acestui impostor, dar și lui Adrian Mocanu, cel care i l-a recomandat pe Ion Viorel cu atâta iresponsabilitate. Iar Ion Viorel să se retragă din cursa pentru Primărie, dacă i-a mai rămas vreun dram de demnitate.
    Lista meciurilor trucate din Liga 2 (așa cum poate fi consultată în ampla anchetă a cotidianului Prosport, la adresa: http://liga2.prosport.ro/seria-1/decizie-istorica-frf-a-anuntat-verdictul-in-cazul-meciurilor-blatuite-pentru-pariuri-de-gloria-buzau-s-au-dictat-suspendari-ce-insumeaza-14-ani-si-6-luni-cat-si-o-amenda-record-15375831):
    FC Academica Argeş - Gloria Buzău 3-0 (etapa 2, 6 septembrie 2014)
    ACS Berceni - Gloria Buzău 4-2 (etapa 4, 20 septembrie 2014)
    Farul Constanţa - Gloria Buzău 4-0 (etapa 5, 27 septembrie 2014)
    FC Voluntari - Gloria Buzău 5-1 (etapa 14, 22 noiembrie 2014)
    Gloria Buzău - ACS Berceni 7-1 (etapa 15, 29 noiembrie 2014)
    FC Voluntari - Gloria Buzău 5-2 (play-off, 18 aprilie 2015)
    CF Brăila - Gloria Buzău 3-2 (play-off, 2 mai 2015)
    SC Bacău - Gloria Buzău 4-0 (play-off, 15 mai 2015)
    FC Academica Argeş - Gloria Buzău 5-1 (play-off, 27 mai 2015)
    Gloria Buzău - Rapid CFR Suceava 3-1 (play-off, 30 mai 2015)

    Lista meciurilor amicale trucate din Turcia:
    Gloria Buzău - Mordovia Saransk (Rusia) 1-8
    Gloria Buzău - Al Raed (Arabia Saudită) 1-5
    Gloria Buzău - Traktor Sazi (Iran) 1-3
    Gloria Buzău - Paaykan (Iran) 2-2
    Gloria Buzău - Sepahan (Iran) 1-1
    Gloria Buzău - Esteghlal (Iran) 1-1
    Gloria Buzău - Persepolis (Iran) 0-3
    Gloria Buzău - MC Alger (Algeria) 0-3

    OTV-izare? Dezbateri de substanță? Cine poate spune ce abordare are o mai mare importanță, un mai mare efect electoral, în aceste zile, când pare că doar rezultatul contează!
    • Like 0
    • @ Alfred Vasilescu
      Politica românească...niciodată plictisitoare, se pare. Mulțumesc pentru comentariu!
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Cu tot respectul, dar mesajul textului tau este care.....?????
    • Like 1
  • Eu cred ca tele televiziunile care comentează/analizeaza accidentul Condrea-Haxi sar fi cazul a facă o dezbatere. Populația sa trimită SMS-uri, care sa fie analizate, dezbătute...sau telefoane contra cost!
    Poate cer ceva ajutor și de la Dan...toate, dar toate se vor îmbogății, chiar și Realitatea TV are ocazia sa iasă din insolventa și sa-și plătească salariații!
    • Like 1
  • Venom check icon
    "De vină pentru această stare de fapt sunt de regulă partidele și politicienii amatori de atacuri la persoană, în lipsa unor programe de soluții concrete, reale și bine ancorate în nevoile cetățenilor, cu indicarea clară a surselor de finanțare și a indicatorilor de progres." - să lăsăm arborele genealogic și garantat Antena 3 ori Ghiță! Comentariul ne ține în priză printr-o o frază ancorată în meandrele concretului, dar fără să eludeze sinergia faptelor (cine spunea asta?). De asemena, legătura telurică dintre nevoile cetățeanului, de regulă primare și în fundul curții, și discursul fals și politicianist, doar ca să trecem momentul, e vie și articulată. Bine că dânsul nu-și face campanie. PS: Textul e penibil spre moronic. Întâi, moartea lui Condrea ESTE prima știre indiferent de ce vor oamenii politici să (se) creadă. Ca jurnalist urmărești contextul iar acesta te duce la domenii mult mai importante decât o altă forțare logică de-a lui Predoiu, de ex. Prin Condrea a dispărut în mod ciudat o sursă primară de informații, într-un caz de siguranță națională. Cum este tratat momentul, asta ține de profesionalism și echidistanță - vrei creier spălat, te uiți la Ro TV. Vrei informații, te uiți la Digi. Mai mult, campania electorală nu mai înseamnă nimic pentru nimeni fiindcă niciodată un om politic nu a plătit pentru promisiunile electorale neonorate. Mi se pare egal câți bani nu-i dă voie legea să cheltuiască din moment ce el nu are nicio responsabilitate după alegeri. La fel, având în vedere calitatea candidaților, e normal să există interes zero pentru poeziile dictate doamnei Pandele să le recite pe A3 și să fie prezentate drept idei proprii. Iar sondajul pe care l-ați citat, în final, de fapt demonstrează exact invers ce vreți să spuneți într-o mult prea lungă ciorbă tristă. Dezinteresul tinerilor vizavi de politică este exact rezultanta directă a modului în politicienii au distrus în formă continuată România, indiferent de culoarea celor care s-au perindat în structurile de puterii. E scârbă și silă, nu inconștiență civică, așa cum vreți dvs., de fapt, să insinuați inventând o criză.
    • Like 0
    • @ Venom
      Mulțumesc pentru comentariu. Nu am spus nicio clipa ca ar fi vorba de inconstienta civica. Evident ca e vorba de scârbă, cauzată de mediul politic. Asta nu înseamnă ca nu exista o criza profunda. Când "campania electorală nu mai înseamnă nimic pentru nimeni" este (sau ar trebui sa fie) un semn îngrijorător pentru orice democrație in lumea asta. Altfel, desigur ca subiectul Condrea trebuie tratat intr-un mod profesionist si bazat pe informații reale, nu pe scenarii OTViste. Continui sa cred ca exista riscul de a distrage atenția, fie si pentru o cauza importantă, de la niște alegeri cu miza, oricât ne-ar displăcea politica românească de azi.
      • Like 0
    • @ Tianu Burduja
      Venom check icon
      Stabilirea alegerilor într-un tur a arătat cât de mult le pasă politicienilor ca democrația să fie sănătoasă... o grămadă organizată politic de primari penali are mult mai multe șanse să fie aleasă din prima. După chipul și asemănarea României de până acum (rată mică de participare în primul tur), ar fi trebuit ca alegerile să lăsate în două tururi. De asemena, revin cu observația că promisiunile electorale - campania, dacă nu mai prezintă inters sau sunt secundare în media - au fost transformate în gargară neinteresantă tocmai de candidații care nu și-au respectat programul după ce s-au instalat în funcții. Iar urmăriții penal rămân ca niște coconi infectați, "auto-suspendând-se" doar pe perioada anchetei. Ce înseamnă mizeria asta? Să-și dea demisia! În fine, asta e altă discuție, dar e relevantă pentru modul general în care se comportă politicienii bătuți în cuie în funcții publice. De aceea, e fix egal cu zero ce spun candidații în campanie, comparativ cu implicațiile cazului Condrea.
      • Like 0
    • @ Venom
      De acord. Trebuie să le cerem lucruri cât mai concrete, măsurabile. Noi am propus, de pildă, acest PACT pentru cetățeni: http://www.pact2016.ro/pact-pentru-cetateni Lista poate fi mult mai lungă, dar poate e un început.
      • Like 0
  • OTV-ul a facut multi pui.Chiar daca el nu mai exista otevizarea creste ca un bulgare de zapada .
    • Like 2
  • Foarte bine punctat Tianu. Din pacate, presa va devora acest subiect, politicienii zilelor noastre vor specula apatia, deziluzia si ignoranta unora dintre noi, multimile vor primi din nou paine si circ. And life goes on...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult