Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Profitul BNR este al lor, creditele rămân ale noastre. „Zeii” de la Banca Națională devin pământeni când este vorba de bonusurile lor

În ultimii douăzeci și șase de ani BNR s-a autopoziționat într-un turn de fildeș.

De la înălțimea acestuia, angajații BNR au privit cu superioritate și detașare la problemele economice ale românilor.

Angajații BNR s-au comportat că niște „zei”. Au coborât rar din turnul de fildeș pentru a explica pământenilor deciziile lor. La criticile privind efectele politicilor monetare au răspuns cu un sentiment de autosuficiență, chiar dispreț față de problemele reale ale oamenilor.

Nu s-au considerat niciodată vinovați pentru turbulențele economice prin care a trecut țara. Întotdeauna alții au fost vinovați. De obicei oamenii.

Și-au apărat cu agresivitate imaginea de atotștiutori, deși efectele deciziilor luate au fost, în unele cazuri, catastrofale pentru economie.

Niciun angajat care lucrează în sistemul bancar nu are curaj să critice deciziile BNR și pe reprezentanții săi. Cei care critică politicile monetare o fac doar în cercuri restrânse, pentru că le este frică de faptul că ar putea fi excluși din sistem.

BNR a făcut ca sistemul bancar să funcționeze ca o castă. Orice director de bancă trebuie să primească acceptul de la BNR.

Mai este BNR responsabilă de bunăstarea economică a populației?

De-a lungul timpului au fost puse o serie de întrebări, dar care nu au primit răspuns din partea reprezentanților BNR.

Cum a fost posibil ca leul să se devalorizeze 20% în 7 luni? (perioada iulie 2008 –ianuarie 2009)

Cine răspunde de prăbușirea pieței imobiliare cu 50% din anul 2009?

De ce BNR a crescut dobânda de referință în plină criză financiară, când celelalte bănci centrale le scădeau?

Toate aceste evenimente au impactat negativ milioane de români și zeci de mii de firme.

În ultima lună a mai apărut încă o întrebare. Cum este posibil ca angajații BNR să încaseze bonusuri într-o perioadă în care tuturor angajaților de la stat li s-au tăiat salariile?

Și în acest caz, răspunsul oficialilor BNR sfidează opinia publică. Se aduce în discuție respectarea legii. Deliberat se face confuzia dintre opțiune și obligatoriu. Conform legii, există opțiunea ca o parte din profitul BNR să fie transferat ca bonus către angajați. Dacă aveau vreo compasiune față de ceilalți bugetari, nu-i obliga nicio lege să-și dea bonus.

Care este rolul BNR-ului în economie?

În statutul BNR se menționează responsabilitatea băncii centrale pentru un singur indicator concret. Acesta este indicele de inflație.

În ultimii 26 de ani, indicele real al inflației a fost constant peste ținta autoimpusă de BNR.

În comparație cu SUA, în statutul băncii centrale (FED) sunt menționați mult mai mulți indicatori care măsoară performanța băncii centrale. Performanța FED este dată printre altele de creșterea PIB-ului, de numărul de angajați din economie, de stabilitatea pieței imobiliare.

Am auzit zilele trecute reprezentanți ai BNR care spuneau că este normal ca angajații să primească bonusuri dacă banca centrală a realizat profit! Scopul unei bănci centrale nu este să obțină profit, ci să ajute economia să obțină profit! Tocmai faptul că BNR a făcut profit într-o periodă în care economia era în plină recesiune arată cât de păguboasă a fost politica monetară.

De ce a făcut BNR profit contabil? Pentru că în contabilitate toate depozitele și creditele în alte monede sunt reevaluate la cursul leului. Cine stabilește cursul leului? Ați prins ideea.

Nu m-ar mira să aflăm că și angajați ai BNR au făcut profituri frumoase în aceeași perioadă.

Dacă vreun reprezentant al FED spunea că scopul lor este să facă profit, probabil nu mai lucra în acea instituție. Lauda de a obține profit este ca și cum un profesor se laudă cu calificativele obținute, deși aceste calificative și le-a dat singur.

De ce BNR este mereu în opoziție cu politicile monetare ale celorlalte bănci centrale?

Unul din rolurile importante ale unei bănci centrale este de a reglementa piața financiară și de a facilita fluxul monetar între instituțiile de credit și companii sau populație.

În funcție de ciclurile economice, creștere sau recesiune, o bancă centrală trebuie să joace rolul celui care intermediază fluxurile de capital.

Ce ar trebui să facă o bancă centrală în perioade de recesiune? În perioadă de recesiune banca centrală trebuie să dea drumul la robinetul lichidităților, pentru ca societățile să aibă acces mai ușor la finanțare, iar dobânzile să fie reduse.

După declanșarea crizei din 2008, atât FED, cât și Banca Centrală Europeană au scăzut dobânzile de referință monetară. În acest fel s-a scăzut costul creditelor accesate de către companii, reprezentând o gură de oxigen pentru acestea.

Ce a făcut BNR în perioadă de recesiune? Contrar acțiunilor băncilor centrale americane sau europene, BNR a crescut dobânda de referință. În acea perioadă (2009-2011) companiile românești aveau nevoie urgență de finanțare. Băncile străine își retrăgeau liniile de creditare din economia României.

Prin decizia sa, BNR a blocat accesul la finanțare pentru majoritatea companiilor românești. În perioada 2009-2011 zeci de mii de firme au intrat în insolvență din cauza lipsei de finanțare.

Ce rămâne din imaginea BNR?

În anii 1990 și 2000 BNR a avut o poziție admirată de populație. BNR reușise să se țină departe de scandalurile de corupție. Avea eticheta unei instituții formate din oameni incoruptibili, de tehnocrați care nu păreau că-și doresc îmbogățirea imediată. Domnul guverantor lăuda prestanța și caracterul onorabil al bancherilor din perioada interbelică. Dar această ultimă etichetă a căzut săptămâna trecută.

Mitul angajatului incoruptibil de la BNR a căzut împreună cu arestarea unui viceguvernator.

Al doilea mit privind conduita profesională a picat și el când a ieșit la iveală că angajații BNR au primit bonusuri în perioada de maximă criză economică.

Ce rămâne din imaginea BNR?

Opinia publică a realizat că „zeii” din BNR nu sunt bancherii din perioada interbelică, ci doar niște angajați la stat care vor primi oricând un bonus necuvenit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    ca sa vedem tabloul aprox complet colorat ar fi bine sa privim si catre amestecul politicienilor/politicii in activitatea bnr. ca sa nu spun direct : cati infiltrati se regasesc pe statele de plata ale bnr ?
    • Like 0
  • check icon
    Oarecum aproape de adevăr, cu observația că angajații BNR nu sunt angajații statului: statutul BNR este acela de independență față de organismele statului român. Faptul că nu răspund în alt mod sau că nu trebuie să îndeplinească și alți indicatori economici, nu este vina lor ci a celor care au întocmit și aprobat statutul băncii centrale. Cât despre atribuțiunile acestei bănci (care este O INSTITUȚIE PUBLICĂ INDEPENDENTĂ), acestea sunt la o informare rapidă și incompletă pe Wikipedia: „elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb;
    autorizarea, reglementarea și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, promovarea și monitorizarea bunei funcționări a sistemelor de plăți pentru asigurarea stabilității financiare;
    emiterea bancnotelor și a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
    stabilirea regimului valutar și supravegherea respectării acestuia;
    administrarea rezervelor internaționale ale României.”
    După o atare sumară informare, fără a lua apărarea BNR și angajaților săi cărora și eu am multe să le reproșez, autorul trebuie să vină cu critica sistemului și a instituției, nu cu argumentul minim al bonusurilor!
    Așadar, un alt articol care să critice concret și nepopulist, ar fi binevenit!
    Eu unul, chiar îl aștept ...

    • Like 1
    • @
      Dee Dee check icon
      L-ai putea scrie chiar tu. Angajații băncilor centrale din țările cu apă caldă au statut de funcționari publici, restul e propagandă.
      • Like 0
  • Dee Dee check icon
    "Cine răspunde de prăbușirea pieței imobiliare cu 50% din anul 2009?"

    Prețurile s-au prăbușit cu 50%, piața imobiliară a căzut cu peste 90%, rolul BNR-ului fiind esențial, urcând dobanda la 10%.
    • Like 0
  • Bogdan check icon
    "Cum a fost posibil ca leul să se devalorizeze 20% în 7 luni? (perioada iulie 2008 –ianuarie 2009)" presupunand ca va intereseaza raspunsul la aceasta intrebare (ma rog, e suficient de clar ca nu e cazul, dar ca idee) ar trebui sa faceti o corelatie cu ce s-a intamplat cu alte monede din europa de est si de prin lume in aceeasi perioada. normalizati valorile, puneti-le pe niste grafice, faceti niste regresii, calculati niste coeficienti de corelatie etc. si daca ce s-a intamplat la noi seamana al naibii de bine cu ce s-a intamplat si la multi altii (si asa e), atunci va certati degeaba cu BNR-ul (carora, culmea, tot dvs le reprosati in acelasi articol ca nu au scazut dobanda de referinta dupa declansarea crizei, de parca dobanda n-ar avea nici o legatura cu cursul de schimb de care tot dvs va plangeti) in concluzie, da, vasilescu ala e un mos b#sinos care vorbeste mult si in plus iar politrucul olteanu nu avea de la inceput ce cauta acolo, si in mod sigur multi de acolo nu isi merita bonusurile, dar asta nu inseamna ca orice populist care critica BNR stie ce vorbeste. articolul dvs este din categoria "donald trump guvernator".
    • Like 0
    • @ Bogdan
      Dee Dee check icon
      Dacă tot faci corelația cu evoluția valutelor din europa de est, cum rămâne cu discursul BNR-ului pe tema atacului speculativ? Leul s-a depreciat ultimul, după tot scandalul inutil generat de BNR, insa Romania a fost singura tara care a crescut dobanda la 10%, distrugand economia.
      • Like 0
  • La noi, la Românica, băncile străine ne mânjesc cu cele mai mici dobânzi la depozite, dar ne jupoaie de cele mai mari dobânzi la credite, față de toate celelalte țări europene. Pentru că la noi, la Românica, se poate, atâta timp cât la BNR este marele expert Mugur Isărescu.
    Isărescule, tare mi-ar plăcea să te văd la Poarta Albă, condamnat pentru trădarea intereselor naționale.
    • Like 0
  • Ziua buna ! Bancherii de aici si din lume au aus haosul peste noi. Toti fara discriminare sunt EXCROCII LUMII, doar pentru ei, restul D-nezeu. cu mila, dar pana si el tine cu ei ! O ZI FAINA CU SPOR IN BINE !
    • Like 0
  • Excelentă radiografie a nesimțirii, suficienței și rapacitătii gulerelor albe din BNR și din întregul sistem bancar, această castă intangibilă care se îmbogățește pe spinarea noastră.
    • Like 1
  • multi ani ne-au trebuit, noua romanilor, sa ne dam seama ca al nostru nobil guvernator al BNR adica Mugur Isarescu este de fapt un oltenas smecher care ne-a dus pe toti de nas, si pe noi romanii si clasa politica a dus-o de nas sau mai pe sleau oltenasul cel viteaz a imbogatit intreaga clasa politica indiferent de partidele de la guvernare. statea olteanul smecher de 26 de ani si supravegea el bunul mers al bancilor pentru ca economia sa mearga cu motoarele in plin, bancile sa faca profit, romanii sa traiasca mai bine, sa fie locuri de munca si salarii decente........... si cum supraveghea el din turnul de fildes ce sa vezi , aproape nici o previziune de bine nu se implineste afara de profitul BNR care urca in plina criza, de bonusurile functionarilor din turnul de fildes, direct responsabil este de imbogatirea politicienilor si saracirea romanilor.......... si cu toate acestea oltenasul cel smecher este pe veci guvernator BNR cu un venit de o suta de ori mai mare ca si slariul minim......... o fi legal..... dar moral este domnule oltean smecher Isarescu???!!! in germania proportia dintre venitul minim si maxim este de 9 la 1............ asta stim, dar in Romania stie cineva care este proportia dintre minim si maxim la venituri????? de trecut nu trecem la euro si atunci de ce a gresit Isarescu cand a permis plata facturilor la cursul euro???/ a gresit, a recunoscut ca a grersit si gata???? smecher olteanul...... acuma este boier de Dragasani, cu crama, cu platantie, cu slugi cu toate cele plus o nevasta care are un venit de 700 lei................. saracul Isarescu, este de plans.........
    • Like 1
  • check icon
    În sfârșit, un articol care pune degetul pe rană. Imaginea BNR-ului ca instituție perfectă într-o țară imperfectă, iar a lui Mugur Isărescu ca Făt-Frumos între bani mulți a fost construită și întreținută „prin metode specifice”. Că este o instituție autoritară, construită pe structurile fostului PCR reiese, cât se poate de clar, din funcția supremă: care bancă europeană are un guvernator uitat acolo sus de 27 de ani? Repetatul clișeu că BNR ne-a asigurat stabilitate monetară, că e un fel de divinitate supremă este o gogoriță ușor de demontat: Q. Care țară membră a U.E. are instabilitate monetară? A. Nici una. Q. Care țară europeană fostă comunistă a avut probleme în trecut. A. Polonia, România (inflație de peste 300 % în 1993) și Bulgaria (combinată cu o gravă criză economică). Prin diverse fente și alte gogoșerii ieftine, BNR a ieșit mereu bine din meandrele astea. Articolul scoate la iveală doar o parte. Săpați mai adînc, dacă tot v-ați apucat. Ia vedeți ce venituri lunare au alți guvernatori de bănci, să zicem din Polonia și din Cehia, așa, pe la noi prin zonă.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult