Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Singurătatea din fiecare

singuratate - getty

Foto Guliver/Getty Images

Singurătatea e un fenomen la fel de întâlnit cum e corupția. Tot ca aceasta, momește pe toată lumea, nu ține cont de sex, statut social, frumusețe, vârstă, inteligență sau personalitate. Îi afectează pe bogați și săraci, pe dive și pe șomeri, deopotrivă. Nu îți poți opri admirația pentru detașarea cu care se cuibărește în sufletele oamenilor.

Și, tot așa, cum există corupție fără corupți, la fel există și singurătate fără oameni singuri.

O simți în aer când ieși la terase și în cluburi, îi discerni prezența discretă plutind pe Facebook sub măștile de ocazie, îi ghicești natura proteică îndărătul unui zâmbet de pe Instagram sau într-un selfie în lift, dar, ce să vezi, nimeni nu o cunoaște, nimeni nu îi localizează epicentrul.

Ea este și nu este.

Singurătatea e un subiect tabu. Cu greu vei întâlni oameni care să accepte că singurătatea a devenit chiriașul lor statornic, că, prin prezența ei tăcută, le macină certitudinile sau le roade însăși temelia existenței. Despre ce nu se poate vorbi, trebuie să se tacă, pretinde Wittgenstein. Într-un registru conversațional intim, singurătatea e un soi de boală rușinoasă, pe care nu e de bonton să o pomenești. Cine o aduce în discuție, o face cu infinite precauții, nu cumva să se creadă că se confruntă cu altceva decât o ușoară indispoziție. E și singurătatea acolo, încearcă să-și facă de cap, dar eu, poftim, râd, fac sport, ascult muzică, merg la concerte, plec la Paris, ies cu prietenii la restaurant, n-am treabă…

Numai că singurătatea nu se sinchisește de șmecherii de bâlci. Te lasă să te fandosești în voie și-și ia partea când va veni sorocul.

În primă fază, îndărătnicia cu care i se refuză singurătății evidența seamănă cu fundamentalismul sectelor religioase care nu admit că Occidentul ar fi altceva decât decadență și materialism. Cum ziceam, e o mică răceală, nimic mai mult…

Cu toate acestea, dacă singurătatea adunată în piepturile oamenilor de-a lungul și de-a latul globului pământesc ar avea posibilitatea să se dezlănțuie, țipătul lor însumat ar zgudui Calea Lactee. Și ar da serios de gândit Dumnezeilor ce o ocrotesc.

Despre singurătate nu atenționează nici o etichetă de pe nici un produs. Nici un panou publicitar. Nici o reclamă la televizor. Nu se compară gravitatea singurătății cu a fumatului. Singurătatea nu conduce la maladii în stadii terminale, nu provoacă impotență, nici probleme la naștere. Nici măcar nu e o durere fizică propriu-zisă. Ea doare, dar nu poți spune ce și unde te doare. Cei atinși de singurătate stau noaptea cu ochii-n tavan, dar nu pot explica ce e interesant acolo. Îl privesc, se foiesc, se uită la televizor, mereu cu locatarul chircit în ei. Câinii urlă a pustiu, singurătatea e urletul unei dureri revărsate în pustiu. Țipătul neauzit al unei flori ce se ofilește. Și murmurul unei lacrimi uscate.

Cum nu există o trecere clară de la starea de conștiință la vis, care ar fi continuarea vieții într-o formă dezgolită de spaimele, dorințele și trăirile cenzurate în timpul zilei, într-un mod asemănător nu există o demarcație netă de la trăirile calculate pe care le oferă în societate persoana singură la gândurile tăcute de acasă. Totul curge liniar, cu excepția make-up-ului, la care se renunță. Acasă se lasă întrucâtva garda jos, iar controlul asupra sinelui e mai puțin strict. Voința, care dictează zâmbetul și celelalte eforturi impuse de socializare, își trage sufletul. Sufletul, la rându-i, se întreabă dacă se trage dintr-o inimă vitează și cât va mai rezista.

Singurătatea devine periculoasă când întrebările avansează în spirala unei spaime criptate.

Dacă singurătatea se prelungește, se întâmplă că ea străpunge subit carcasa dură a rutinei și a chipurilor atent meșterite, iar tu, spectator de ocazie, luat prin suprindere, o urmărești cum se exhibă prin manifestări tulburătoare, emanând din regiuni obscure ale vieţii interioare a celuilalt. În atare momente, printre fragmente de intuiții, afli că indispoziția sau răceala de care se plângea ascunde simptome mult mai grave…

De regulă, când singurătatea e admisă, e însoțită de un abandon total, vine ca o recunoaștere a unei vine (vina de a se simți singur) pentru care nu poate fi găsită o răscumpărare. Mărturisirea îl transformă pe individ, oricare i-ar fi vârsta, în copilul neajutorat și speriat că buba nu mai trece. Singurătatea îndelungată preface pe oricine într-un orfan al universului, pe care nici o alinare nu îl poate consola.

Îți recomandăm

Sau poate nu e așa, dacă acordăm atenție multelor panacee care distrag gândurile de la posacul locatar interior: muzica, profesia, cluburile, sportul, călătoriile, filmele, hobby-urile, vinul sunt analgezice universale, dar au efect provizoriu și trebuie administrate constant. În plus, ca orice medicament întrebuințat periodic, își pierd din proprietăți după o întrebuințare lungă.

O pandemie automotivațională de interminabil succes e cea care aruncă în derizoriu impactul negativ al singurătății asupra echilibrului uman grație afecțiunii prietenilor și a faptului că, indiferent cât de dureroasă ar fi experiența, totuși „ai două mâini, două picioare”, iar alții stau mult mai rău. Mantra aceasta, repetată obstinat, ia cu asalt moralul oamenilor și se vrea a fi un catalizator de energii pozitive. Ideea e că trebuie să fii recunoscător pentru celelalte lucruri frumoase din viața ta. Și sigur că ești, sigur că e un lucru bun să fii sănătos și să știi că te poți baza pe cei apropiați, totuși, singurătatea nu e mai puțin singurătate doar pentru că nu ai cancer, pentru că ai un job mișto, pentru că în Etiopia oamenii nu au ce pune pe masă, iar prietena cea mai bună e alături de tine cu sfaturi și priviri consolatoare.

De altă parte, sunt persoanele care iau singurătatea ca o stare de fapt, înțeleg că face parte din viața lor și merg cu ea la braț, cum făcea pe vremuri Anna de Noailles cu Marcel Proust. Nu își cosmetizează trăirile, nu își tranchilizează inima cu substanțe euforice, nu caută orice pretext să se distreze, nu evită să petreacă timp cu sine, nu apelează la subterfugii pentru a minimaliza importanța singurătății, nici nu o exagerează. Se uită fix în ochii ei și, recunoscând în aceasta un inamic redutabil, dar placid, inexpresiv și molâu, ca o masă de gelatină invizibilă ce te acoperă pe dinăuntru pentru a-ți îngreuna zâmbetul și zenul, o tolerează cu optimismul cumpătat al convalescentului care, după o boală grea, speră la o însănătoșire grabnică.

Cum apare singurătatea?

Ca să nu ne pitim după deget, responsabila principală pentru pocinogul aflat în discuție e cea pe care Nichita Stănescu a asemuit-o unei leoaice tinere, iar Minulescu unui „bibelou de porțelan”. Spre a fi și mai preciși,  singurătatea are legătură, de fapt, cu absența leoaicei din peisaj și cu prețiosul bibelou fărâmițat în bucățele pe gresia din suflet. Cel mai adesea, oamenii ajung pradă singurătății pentru că n-au parte de iubire şi au dezamăgiri. Când singurătatea ia în primire una bucată ființă umană, cota de pariuri la Unibet ca motivul să fie altul decât o mare cantitate de sentimente pe care ai vrea să le oferi, dar nu ai cui (facem abstracție aici de câini și pisici) e aceeași ca Real Madrid să fie cotonogită de Beșiktaș Istanbul pe Santiago Bernabeu.

Cuplurile se înstrăinează și se cufundă în faimoasa singurătate în doi, deoarece măcar unul din ei nu se mai simte dorit, iubit, apreciat sau respectat. Fiindcă au un statut asumat, cei aflați în relații mai intime cu singurătatea decât cu partenerul au șanse sporite să se identifice pe scena socială cu niște actori pierduți în roluri tandre de cuplu și mai puțin cu niște ființe ce îşi trăiesc propriile sentimente (refulate, în mare parte). Unii își interpretează partitura cu atâta abilitate și convingere, încât copleşește realitatea. Dar germenele singurătății, cu rânjetu-i anost, stă neclintit la pândă. Și nu se grăbește nicăieri.

Cu cât așteaptă mai mult, solul va fi mai fertil, sămânța va dospi mai ușor. Cine își ignoră singurătatea, nu îi cunoaște răbdarea. Mai devreme sau mai târziu, își va înhăța victima. Imobilizînd-o într-o țesătură vâscoasă și lipicioasă. Scopul ei e să-ți gravitezi existența în jurul său. Tânjește în tăcere să te facă sclavul ei cum parvenitul aspiră să emigreze în societatea înaltă.

Să devii fantoșa singurătății, devorat de aceasta, e imaginea sepulcrală care dă frisoane tuturor celor amenințați de spectrul acesteia. Ironic, singurătatea e un concubin devotat. Însă nu are pic de carismă. Plictisește profund. E atât de fadă, că doar petrecând mult timp în compania ei ajungi să apreciezi telenovelele. Sau emisiunile de cancan și divertisment românești.

„Prostul gust te împinge la crimă”, zice Stendhal. Dar până acolo să nu uităm că singurătatea e cea care, de multe ori, te împinge spre prost gust.

Neavând vreun atu special de partea ei, în afara unei îndărătnicii impresionante, singurătatea nu te va părăsi niciodată de bunăvoie. Tu trebuie să o părăsești. E mult de muncă, într-adevăr. Și, știți și voi, sunt multe lucruri care se pot cumpăra pe lumea asta, dar să dai un șut în fund singurătății e neprețuit. Munciți la asta!

Până la urmă, viața e frumoasă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Treaba grea, unicul ajutor este Bunul Dumnezeu care in chip minunat iti scoate in cale pe cineva ca ajutor la nevoie sau leac de singuratate. Unicul lucru de facut ca fiinta umana este sa-ti alegi o cale care cel putin sa te intersecteze cu pronia cereasca, Ceva similar troitelor care stau la rascruce de drumuri spre a lumina sufletele si a risipi duhurile rele.
    • Like 0
  • Vai, dar ce ditamai căprioara literară avem noi aici!... Suflet de vioară, poețel.

    Așa tâmpenie n-am mai citit de mult. Sensibilitate, nene!... :))
    • Like 0
  • Oare îi poți ajuta pe cei însingurați? Sunt foarte refractari și devin din ce în ce mai pe măsură ce singurătatea pune stăpânire pe ei. Poate prin iubire, dar de cate ori poți dărui aceasta? Stiu, de multe ori. Totul este să ai "timp" pentru fiecare. Si să găsești receptivitate. Sper că nu am bătut câmpii! Eu știu de ce am formulat astfel. Sunt dornic să "aud" și părerile altora. Sfaturile.
    • Like 0
  • Ion check icon
    Eu iubesc singuratatea frate! O caut, o imbratisez! E facila, e la indemana! E si lasitate, recunosc! Hobbyurile mele si cu tabieturile mele imi aduc mare placere si bucurie! Pacat ca ziua are doar 24 de ore. Aloc timp familiei, prietenilor, pentru ca imi place sa-i ajut dar placerea maxima e... intimitatea si singuratatea! E o singuratate care nu-mi da timp sa ma plictisesc! Adica nu am timp sa stau cu ochii in tavan si sa cuget nu mai stiu ce chestii adanci! Imi pasa de multe lucruri dar de multe.... mi se rupe! Pai si nu o sa regreti?! Nu! N-am timp de asa ceva! Prea scurta viata! Unde de n-as fi singur 1000 de ani! Sa vad viitorul fie el si distopic! Ha!
    • Like 1
  • Cred ca fiecare dintre noi incearca, de-a lungul vietii, sa coabiteze amiabil cu acest "partener" (singuratea din noi).
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Nu m-ati nimerit cu acest articol. Poate si pentru ca nu sunt singur si am o familie frumoasa. Insa nu-mi plac oamenii, dar sunt nevoit sa traiesc printre ei. Cand va fi sa mor, as vrea sa fiu singur fara prieteni, rude, sotie, copil care sa ma priveasca neajutorati. Daca s-ar putea, m-as duce departe undeva sa-mi dau sfarsitul, precum unii caini care, atunci cand simt ca mor, pleaca departe de stapanul lor. In acest fel, cei apropiati raman cu imaginea ta de cand erai viu.

    P.S. Cristian Tudor Popescu spunea intr-o emisiune ("Profesionistii" parca) ca ar dori sa moara singur si nimeni sa nu-i vada corpul fara viata. Eventual vreun animalut, un pisic, insa nu prieteni.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Te apără de singurătate: prietenii, ăia adevărați, cine-i are, pe care-i numeri de obicei pe degetele de la o mână. Prieten e acela care dacă îl suni în toiul nopții, vine. Nu " prietenii " de pe Facebook, o glumă sinistră. Până și Facebook recunoaște asta și permite clasificarea în prieteni si cunoștințe. Si familia, cea din care provii dar și cea pe care ulterior ți-o întemeiezi. Simplu, de aia se dau femeile peste cap să-și găsească un partener de durată. De aia abundă în librării cărți despre cum să faci să. Relație la care trebuie lucrat zilnic căci stă la pândă dușmanul, singurătatea în doi. Clasic e ca partenerul / soțul să fie în primul rând prieten.
    Prieteniile între bărbați sunt mai solide, la femei intervin aproape totdeauna rivalități și frici, nu cumva prietena cea mai bună să-ți sufle soțul. Varianta ideală, cea din " Sex and the City " dar e doar un film... Ai plecat in alt oraș și s-a terminat, dacă a avut ce. Aș crede, femeile sunt mai predispuse la singurătate în timp ce bărbații o suportă mai ușor.
    Ca să dai un șut în fund singurătății trebuie să dai altor lucruri un șut: comoditatii, unor obiceiuri, uneori și banilor! Dar recompensa este pe măsură!
    • Like 3
  • Un adevarat poem al singuratatii, cultivand estetica uratului....superba cunoastere a oamenilor....daca draguta de Cristina Topescu a inspirat acest articol, e ca si cum ciudatenia mortii ei si-a atins scopul....sper sa citeasca acest text cat mai multi....Sper ca frisonul provocat de moartea Cristinei sa trezeasca din letargie si autoiluzionare pe cat mai multi....
    • Like 7
  • Ada check icon
    Depresia = cancerul psihicului.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult