Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Societatea românească e dominată de agresivitate. Ce ne oprește oare să ne purtăm ca niște oameni, nu ca niște monștri?

Agresivitate

Foto: Guliver/Getty Images

O societate dominată de violență și agresivitate este o societate în care oamenii aleg o funcționare primitivă. A funcționa permanent sau în majoritatea timpului pe bază de agresivitate și violență, manifestând și acceptând o atitudine totalitară și implicit abuzivă pentru tine, familia ta și societatea din care faci parte este dovada că pe de o parte te simți în permanent pericol și ai o stare de neputință, iar pe de altă parte este dovada că nu cunoști o formă mai bună de a ieși din situația de pericol decât agresivitatea sau uneori retragerea. 

A devenit cunoscut pentru toată lumea că reacția instinctuală la pericol este de flight or fight, adică de a fugi sau de a lupta. Mai este și varianta de a face pe mortul. Ceea ce este mai puțin cunoscut pentru toată lumea sau poate este ignorat e faptul că această funcționare este o funcționare primitivă și spontană, bazată pe reacții emoționale automate, generate chimic de creier; hipotalamusul, sau amigdala este acea parte a creierului care poartă zestrea noastră genetică și este cea mai veche din punct de vedere filogenetic. Pe baza acestei părți a creierului funcționăm din momentul în care ne naștem, dar treptat, pe măsură ce copilul crește, creierul se dezvoltă iar până la vârsta de șapte ani copilul devine capabil să își folosească o parte a creierului care s-a dezvoltat doar la oameni: cortexul prefrontal, responsabil cu ceea ce numim gândire rațională, modelarea comportamentelor sociale, luarea deciziilor, ajustarea gândurilor și acțiunilor față de un scop pe termen lung.

Acum gândiți-vă la tonul general al discursului public, politic și social, prezent în mass media românești main stream. Incită la reacții emoționale, nu raționale! Gândiți-vă la comportamentul agresiv pe care îl vedem în traficul: furia, precipitarea și presiunea domină stilul românesc de șofat. Apoi mai gândiți-vă că principala atitudine pedagogică în învățământul de stat este cea autoritară, care ucide independența gândirii și produce zombies. Mai gândiți-vă că la noi bătaia e ruptă din Rai, atât pentru copii, cât și pentru nevastă, iar violența verbală la noi nici nu e privită ca violență. Și desigur gândiți-vă la cum se dialoghează la noi sau cum suntem fiecare dintre noi capabili să dialogăm cu cineva: în majoritatea cazurilor este un dialog al surzilor care sfârșește cu atacuri la persoană. Or, cuvântul dialog vine din greacă, dia și logos, adică este o cunoaștere în doi, adică eu sunt curios ce ai tu de zis și sper să ies mai deștept din acest schimb de idei. Ce văd la noi nu are nicio legătură cu sensul cuvântului dialog, ci are mai de grabă legătură cu obediența doctrinară și cu dogmatismul.

Adică eu o știu pe a mea și dacă nu ești de acord cu mine am să îți spun că ești copil, prost, sărac, creol etc. (putem substitui cu orice atribut care să îl facă pe celălalt inferior) și deci părerea ta nu contează – acesta e argumentul ad hominem, adică la persoană, nu la ideea în discuție. Și dacă nu te-ai potolit nici dacă ai fost umilit, am și argumentum ad baculum – argumentul bâtei. Da, da, acest argument chiar reprezenta o categorie explicită în arta retorică a romanilor. Măcar ei aveau decența să recunoască că au și acest tip de argument. Cu alte cuvinte, dacă nu ești de acord cu mine, îți dau două și te fac să fii de acord cu mine! Ei bine, mie îmi pare că așa arată societatea noastră acum: o adunătură de bande cu bâte!

Oare cum ar fi dacă am alege să ne folosim și cealaltă parte a creierului, aceea pe care doar oamenii și-au dezvoltat-o și care i-a făcut să ajungă specia dominantă pe pământ? Ce ne oprește oare să ne purtăm ca niște oameni, nu ca niște monștri? Avem nevoie, noi cu toții, să ne oprim, să ne examinăm propria agresivitate și să o strunim. Sigur, e bine să ai forță și să o poți folosi dacă chiar e nevoie. Dar forța este și ea de mai multe feluri: forță morală, forță psihică, forță intelectuală, forță creatoare, forță fizică... Forța fizică brută, manifestată în violență și răutate, nestrunită de rațiune ci impulsivă, este apanajul unui stadiu primitiv de dezvoltare, al frustrării și al neputinței, apanajul unui monstruleț care, în momentul potrivit și la locul potrivit va fi monstru cu M.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asa este. De multe ori ma surprind fiind agresiv nu numai exteriorizat dar si interiorizat, ceea ce mi se pare mai grav. Dar asa cum se spunea, asta este un rezultat al neputintei. Si uite asa ajungem la adevaratul subiect.
    Ne-am invatat copilul sa fie tolerant si calm la scoala. Asa ca a fost in pericol sa devina victima abonata la bully-ing.
    La serviciu suntem ok, ne vedem de treaba noastra (si avem multa) dar ne trezim tinta rautatilor sau provocarilor mai ales din partea sefulicilor. Ca sa ajungi sefulica trebuie sa fii agresiv, sa iti asumi, sa nu te lasi. Asta e recompensat si pricepi ca asta trebuie sa faci in continuare.
    In trafic cei care se baga in fata, care o iau pe linia de tramvai ajung mai repede unde au nevoie, fara sa fie sanctionati. Eu am fost intotdeauna corect dar nu m-a premiat nimeni. Din contra, am fost sanctionat ca am intarziat.
    In politica au castig de cauza si intaietate (statistic vorbind) aia cu tupeu si agresivitate. Aia care semneaza PV dupa ce s-a terminat sedinta la care nu au participat si pentru care au fost retribuiti.
    La scoala/facultate, unii invata de se rup si iau 9 ca e profesorul drastic (se asteapta mai mult de la ei) si loazele iau 8 ca sa nu-si strice profesorul imaginea sau cateodata 10 datorita coruptiei.
    Romania nu e pregatita sa treaca la neagresivitate, pentru ca daca trecem brusc la genul occidental de neagresivitate o sa ajungem ca italienii carora braconierii romani le distrug raurile fara sa poata fi opriti.
    Cine lasa primul garda jos ? Aia pe care i-am enumerat mai sus, baietii descurcareti in niciun caz nu o vor face.
    • Like 0
  • Victor66 check icon
    Romania este considerata drept una dintre cele mai sigure tari din lume. Du-te in SUA daca vrei sa vezi agresivitate reala.
    • Like 1
  • Ada check icon
    Oamenii aleg o functionare primitiva deoarece asa se simt bine.Au vazut ca asa le merge si asa isi pot impune punctul de vedere si pot face ce vor ei. Atata timp cat legile nu se aplica sau cat timp nu exista anumite legi clare nu se poate face nimic.
    Si ma refer atat la legile violentei verbale cat si fizice.
    Practicand in timp indelungat atat violenta fizica cat si cea verbala devine un mod de viata si se transforma in boala. Daca recunosti ca ai probleme psihice atunci cel mai bine cercetezi un doctor si urmezi un tratament, nu de alta dar ii termini pe ceilalti.
    Nimeni nu este dispus si obligat sa suporte un om bolnav.
    Da, suntem o adunatura de bande. Doar ca unii ataca si ceilalti invata sa se apere. Asta este diferenta.
    Iar varianta de a face pe mortul sau varianta de a fugi nu prea tine mult timp.
    Cred ca cel mai bine este sa te aperi.
    Nu te poti lasa calcat in picioare mult timp de persoane carora le place modul acesta de viata ( doar asa ei pot controla: prin violenta verbala si fizica ). Nu de alta dar daca te lasi calcat in picioare nu te mai poti ridica de la pamant si de abia asteapta sa te puna jos ( in special moral si psihic ).
    • Like 0
  • nicu check icon
    De unde si pana unde cuvantul "creol" poate sa puna pe cineva in inferioritate? Cum spui, "taci bai, creolule!" ?? Si ala tace?
    • Like 0
  • Frica de Dumnezeu, de lege, educatie. Toti copii sant curati de violenta mediul in care cresc se dezvolta si ajung oameni face diferenta. Pentru a supravietui se adapteaza la mediu. Un mediu la care contribuim cu totii de voie de nevoie. De ce sa fac eu bine altora, mie cine ni-a facut bine, mi-a spus un tanar de vreo 28 de ani, recent. Cresti o pisica ori un caine fara sa chinui animalul cu respect si dragoste si ai toate sansele sa nu te zgarie ori muste niciodata. Un animal flamand, lovit, batut si chinuit se apara, la fel si oamenii. Societatea ne arata falimentul nostru moral ca oameni.
    • Like 1
  • Raspunsul e simplu: aia "7 ani de acasa" cum spuneau batranii, care sa se faca intr-o familie normala la cap. Pana la varsta aia te formezi ca individ si caracter, daca la 7 ani te pui cu fundul pe asfalt ca vrei nu stiu ce masinuta pe care ai vazut-o in vitrina si costa 2000 e euro, iar parintii ti-au explicat cu argumente ca nu merita acum s-o ai, atunci esti pierdut.

    Am vazut un tata cu un copil, cred a avea vreo 6 ani sa zic, eram la diverta sa impachetez niste chestii. I-a cumparat copilului o jucarie, si l-a pus sa scrie o declaratie pe propria raspundere (nu stiu ce continea, n-am stat sa ma holbez nesimtit), dar daca ajungi acolo (copilul era un fel de Taz, si cat a stat prin magazin a daramat niste chestii de pe rafturi), deja e o problema de parinti, nu de copii. Scoala romaneasca nu te ajuta cu nimic sa te dezvolti personal si sa nu mai fii frustrat daca esti, nu exista programe pt elevi/studenti pentru materii "altele" decat romana,mate, fizica si chimie invatate pe dinafara. Nu exista programe despre cum sa-ti dezvolti gandirea, etc.

    Si nu in ultimul rand, media. Pe orice dai si e romanesc, vezi doar destrabalare, emisiuni despre cum sa ajungi faimos cu botox in buze, cantand manele si avand masini tari. Mai nimic despre altceva, unless ai tv-ul blocat pe natgeo.

    Un alt motiv de purtare agresiva este societatea in ansamblul ei, pe tine ca individ te frustreaza non stop, nici nu trebuie sa iesi din casa, pentru ca vecinul de la 4 nu va da doi bani pe somnul tau si va incepe cu bormasina la 7 dimineata,sambata. Dupa care, cand iesi din casa, e mai rau: trafic, nu ai transport in comun cum trebuie, faci 1 ora pana la munca, 2 ore dus intors, vrei sa pleci la munte nu poti, ca dn1 e bara la bara, mai bine mergi la film. Ce crezi, mallul e ultra plin. Vrei sa platesti taxele, te bucuri ca a zis un pesedist ca le poti plati online, de fapt nu poti, ca e stricat sistemul. mergi la doctor, nu merge cardul de sanatate, stai 3 ore sa iei o reteta cu 3 pastile pe care mai bine le plateai intregi. Si lista continua. Iar in marea asta de mizerii, cand ti se da ceva normal la cap in tarile cu apa calda, spui despre Romania ca progreseaza :)

    Eu de cand traiesc in alta tara, sunt alt om, m-am calmat considerabil si cand conduc, pentru ca nu am toate frustrarile de mai sus.
    • Like 0
  • Alien check icon
    Forța morala? Forța intelectuala?! Pumnii mei nu știe carte! Pe stângul i-l cheamă Platon și pe dreptu Einstein! Te pui cu ei?
    • Like 1
  • De ce n-am fi?
    Nu e o întrebare retorică, asta e starea naturală a omului. Atunci când nu e o brută, are un motiv foarte bun (educație, frică, empatie etc.).
    Ce ne oprește din a fi violenți și răi? Blamează prea multă lume genul ăsta de comportament? Există consecințe negative?
    Nu destule. Așa că, dacă are de ales, omul va alege mereu calea mai ușoară, care se folosește cât mai mult de creierul reptilian și cât mai puțin de cortex.
    Că de, cortexu' consumă mai mult curent.
    • Like 3
  • De ce n-am fi?
    Nu e o întrebare retorică, asta e starea naturală a omului. Atunci când nu e o brută, are un motiv foarte bun (educație, frică, empatie etc.).
    Ce ne oprește din a fi violenți și răi? Blamează prea multă lume genul ăsta de comportament? Există consecințe negative?
    Nu destule. Așa că, dacă are de ales, omul va alege mereu calea mai ușoară, care se folosește cât mai mult de creierul reptilian și cât mai puțin de cortex.
    Că de, cortexu' consumă mai mult curent.
    • Like 0
  • De ce n-am fi?
    Nu e o întrebare retorică, asta e starea naturală a omului. Atunci când nu e o brută, are un motiv foarte bun (educație, frică, empatie etc.).
    Ce ne oprește din a fi violenți și răi? Blamează prea multă lume genul ăsta de comportament? Există consecințe negative?
    Nu destule. Așa că, dacă are de ales, omul va alege mereu calea mai ușoară, care se folosește cât mai mult de creierul reptilian și cât mai puțin de cortex.
    Că de, cortexu' consumă mai mult curent.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult