Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Statul bolnav și toți oamenii de bronz ai lui Klaus Iohannis. Ce am văzut aseară la Romexpo

PNL, Consiliu Național

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

La orele 18, Romexpo este imaginea României de azi: un cazan în care fierb câteva mii de oameni. Butaforie, lumini, aplauze, președinte, dar fără aer condiționat. Singurul centru expozițional din România e făcut de Ceaușescu. Au făcut unii și după Revoluție, dar doar ca să fure banii europeni: clădirile, devenite „spații de evenimente”, zac goale pe marginea drumurilor naționale, le vezi când mergi pe Valea Prahovei sau pe Valea Oltului ca pe niște monumente din termopan ale corupției.

La 1000 de grade câte sunt joi seara în București, se mai adaugă acum și tâmpla fierbinte a politicii. Câteva doamne mai în vârstă sunt în pragul leșinului: își fac vânt cu evantaie improvizate din platforma-program a partidului. Noroc că discursurile sunt moderat-placide, în nota de vacanță a PNL. În lumina incandescentă a înserării, toți liderii de pe scenă par atlași și cariatide din miticul Tikitan, orașul de bronz. E bronz scump, de Italia, de sudul Franței, de insule. Proaspăt ieșit de la solar, Consiliul Național al PNL pare, de aceea, o mică obligație de serviciu dintr-o lungă vacanță de vară. Liberalii și-au întrerupt concediul ca să asiste la lansarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Iar Klaus Iohannis și-a întrerupt sejurul de la Neptun ca să asiste la înscăunarea lui Rareș Bogdan la partid.

Rareș Bogdan e deja liderul partidului. L-au pus prim-vicepreședinte, dar toți își fac poze cu el ca și cum Ludovic Orban n-ar exista. Fostul ziarist și-a găsit, în sfârșit, poziția în spațiu: inteligent, locvace și populist, Rareș Bogdan înțelege că politica e inimă, nu creier. Le livrează noilor săi colegi mesaje simple, de peluză, și e singurul care știe să ridice sala în picioare: „Zdobiți-i, nu-i primiți în casa noastră!” E vorba de PSD, dușmanul.

Nu pentru toți liberalii e atât de clar cine e dușmanul. De fapt, unii se gândesc că ar fi mult mai comod să preia rețelele subterane și structurile de influență ale PSD și să le folosească în interes propriu după 2020. Partidul lui Liviu Dragnea se dezintegrează, dar statul creat de Partid în ultimii 30 de ani rămâne și așteaptă un nou stăpân. Și aici intervine Klaus Iohannis cu un altfel de discurs.

Klaus Iohannis nu e cel mai bun vorbitor. Nu are capacitatea să însuflețească sala. Nu are lipici la public. Nu știe să facă cu ochiul. Însă discursul de aseară al președintelui României a fost corect pe fond până la ultima virgulă. Puțini liberali par să fi înțeles de fapt ce le cere Klaus Iohannis când anunță un nou stat. O să vă spun ce cred eu că vrea Klaus Iohannis…

Nu PSD este problema, Partidul Comunist Român este problema. Partidul Comunist înseamnă mai mult decât PSD. El ne-a dăruit acest stat pe care noi, cetățenii, nu-l recunoaștem ca fiind al nostru. Chiar dacă PSD ar dispărea ca prin minune, rămân în urma lui rețelele subterane, instituțiile viciate, țesătura coruptă, nomenclatura rapace, relațiile mafiote, securismul lucrativ camuflat în business strategic. Acesta este statul român, care, după Caracal, vedem cum crapă sub propria greutate. Refacerea statului înseamnă mai mult decât o simplă luptă electorală, mai mult decât niște simple alegeri, mai mult decât o simplă declarație de intenție a președintelui. Înseamnă un război pe viață și pe moarte, pe care nu știu dacă cei prezenți joi seară la Romexpo vor sau sunt în stare să-l ducă.

După 2020, urmează 3 ani „de pace”, fără alegeri, în care se poate construi. Dar, ca orice pace, ea va trebui să înceapă cu un război. Nimeni nu a reușit să învingă comunismul în România în ultimii 30 de ani. Încercările timide s-au soldat cu înfrângeri dramatice și cu scuze penibile. Continuator al sistemului, Ion Iliescu a creat după Revoluție statul acesta bolnav, a omorât speranța și a produs cu cinism primele valuri de migrație masivă ale românilor care nu se mai regăseau în România. Învins de sistem, fostul președinte Emil Constantinescu s-a predat sistemului, pe care din timp în timp e invitat să-l legitimeze în prime-time. Iar Traian Băsescu n-a vrut să învingă sistemul, ci doar să-l controleze. În fața celui de-al doilea mandat, Klaus Iohannis face unei țări umilite, dezamăgite, abuzate, disperate o promisiune: că va lupta și el cu sistemul. Pentru asta, Klaus Iohannis trebuie să lupte în primul rând cu sine însuși: 7 zile din 7, 24 de ore din 24, fără Neptun și weekend-uri care încep de joi de la prânz.

Am vorbit aseară cu diverși lideri liberali. Toți au motive să se plângă de ceva, toți reclamă ceva sau pe cineva. Situația asta e generalizată în toată lumea politică. Cooperarea nu e punctul forte al politicianului român, de fapt nici al românului în general. Dar poate că așa sunt durerile facerii: un fir roșu se desprinde din toate discuțiile - 2020 va însemna o alianță politică Klaus Iohannis - PNL - USR - PLUS. Iar dacă după 2020 „va începe greul”, toți par a se bucura acum de ultimele zile de vacanță.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • raimond check icon
    Presedintele constatator, absent, prost recitator (nu nimereste intonatiile nici sa-l pici cu ceara) nu va putea justifica 5 ani de absenta in fruntea statului. Dan Barna are sanse reale sa ajunga presedinte.
    • Like 0
  • Excelent text. Asa este, psd alde udmr sunt siglele dupa care se afla mizerabilul pcr, la fel de hidos cum a fost descarcate de senilele rusesti in 1946. Din pacate, pnl nu va aduce schimarea necesara. Doar usr are intentiile si le si exprima ori pune in propuneri de legi. Insa romanii au ceva cu cei precum Barna, educati, spilcuiti, cu aer occidental: pur si simplu ne se pot hahai si nu pricep de ce sa aiba un presedinte care stie sa vorbeasca, a muncit in privat si e alt aluat decat tot ce a avut Ro. Pnl va prelua multe retele subterane ale psd, cu acele brate care au votat cot la cot cu psd legile mizerabile din ultimii ani. Sper ca usr sa aiba cat mai multe voturi. Ideal ar fi fost sa aiba usr toata puterea, cum are psd acum. Sa rada din temelii pensiile speciale si sistemul fanariot de voma in care tine psd Romania de 30 de ani.
    • Like 4
  • Dar ce vedem noi aici, domnule Negruțiu? Un Rareș Bogdan mai micuțiu? (scuze, mi-a plăcut rima!). Pe când o odă închinată iubitului nostru conducător?
    • Like 1
  • Așa... și ce crezi tu că vrea Klaus Iohannis? Că articolul nu m-a lămurit, văd aici doar opiniile tale.
    • Like 0
  • off topic: pavilionul de la romexpo nu a fost "facut de Ceausescu". am inteles ideea, dar hai sa fim exacti.
    • Like 0
  • Mișto poza , dacă ăștia sunt speranța României e de belea. Unul și unul.
    • Like 1
  • Domnule Negrutiu, esti adeptul Dictaturii?.....Caci daca avem la putere pe Johanis PNL, PDL, USR, PlUS, asta inseamna ca Presedintele va detine si Parlamentul si Guvernul si Serviciile Secrete si Justitia....Asta inseamna Dictatura si infrangerea definitiva a Revolutiei din dec 1989.........
    • Like 0
  • Cam asa o sa fie, dupa 2020 o sa inceapa greul , adica reevaluarea "copiilor de casa" ai psd-ului si va depinde si de sumele vehiculate. O parte mai imprevizibila va fi cat la suta din parlament va detine pnl-ul si cat alianta usr-plus, Dar daca dl presedinte Klausi nu mai prinde un nou mandat la Cotroceni si vine , sa zicem, dl Barna , ce sanse mai are atunci pnl-ul sa pupe un os mai gras in parlament ?!
    • Like 0
  • Mai sperăm, noi românii, la o schimbare în bine după 40 de ani de ne-o. Comunism???
    Nu....
    Și totuși vom vota Iohannis pt ca este cel mai bun dintre cei răi....
    Blestemul României de 30 de ani alegem Raul mai mic și cu nimic nu ne alegem.
    Și pleacă și pleacă românii din țară...
    Și asta este o alegere....
    • Like 2
    • @ Helmuth Diesing
      Uite că eu nu vreau să mai votez așa, KWI m-a dezamăgit suficient în primul mandat, sper să fie ultimul... Go, Dan!
      • Like 1
  • Eurostat ne-a atras atentia ca, de fapt, ca putere reala de cumparare (Actual Purchasing Index) romanii traiesc mai bine decat bulgarii, croatii si ungurii.
    Si totusi, suntem campioni europeni la injurat propria tara.
    Bulgarii au saracie si coruptie mult mai mare ca la noi, dar nu-si injura tara.
    Ungurii nu au permis strainilor sa le dea lectii, asa ca pe masura ce Bruxelles-ul a amenintat Ungaria in fel si chip, ungurii l-au votat masiv pe Orban.
    Nu pentru ca sunt topiti dupa el ci ca sa demostreze ca ei nu stau la ordinele niciunei Mari Porti, oriunde ar fi aceasta.
    Polonezii nu s-au lasat nici ei intimidati de amenintarile extreme venite de la Brux si l-au votat pe Kaczinsky ca sfidare.
    Poate ar trebui sa invatam de la unguri, bulgari, croati, polonezi .....
    Ce ziceti?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult