Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Steagul secuiesc pe înțelesul unui turist ignorant

Domnul ambasador Hans Klemm spune că a acceptat să se fotografieze cu steagul secuiesc „din politețe” față de gazdele sale.

Dacă domnul George Maior, ambasadorul român în Statele Unite, s-ar duce într-o vizită în Mississippi și s-ar poza „din politețe” cu steagul confederat, ce i-ar spune domnul Klemm? L-ar felicita, fiind în asentimentul celor 75 la sută de albi din Sud, care consideră drapelul purtat de generalul Lee în Războiul de Secesiune drept un simbol al mândriei locale, al moștenirii culturale, al tradiției istorice? Sau l-ar critica, deopotrivă cu cei 75 la sută dintre negrii din Sud, care văd în aceeași bucată de pânză o amintire a rasismului? Sau poate i-ar explica faptul că 30 la sută dintre cetățenii americani consideră că arborarea acestui steag amintește de sclavie și de oprimare?

Niciun steag nu e o simplă bucată de pânză. Ceea ce pentru unii poate fi o afirmare a identității, pentru alții poate fi o insultă. Asta ar trebui să o știe cel mai bine un ambasador, adică un diplomat, fie el și venit din Timorul de Est într-o țară despre care nu știa mare lucru, precum România. Dl. Klemm avea timp în anul pe care și l-a petrecut deja ca ambasador în România să învețe ceva despre țara aceasta și despre „sensibilitățile” ei, așa cum zice Ministerul Afacerilor Externe român (care și-a „permis” să admonesteze un ambasador american).

Dl. Klemm a fost nu doar insensibil, ci și ignorant. S-a purtat precum un turist american care nu și-a citit ghidul de călătorie și a fost dus de nas de alba-neagra unor extremiști locali. Un simplu search pe Google l-ar fi ajutat să nu cadă în capcană și să evite o gafă care putea fi evitată elegant. Nu e Wikipedia literă de lege, dar nu strica să arunce înainte de vizită măcar o privire pe site: ar fi aflat, astfel, că steagul secuiesc este simbolul oficial al Consiliul Național Secuiesc; că CNS este o organizație politică din România care pretinde a reprezenta interesele secuilor și că, potrivit paginii web a organizației, CNS dorește „autonomia Ținutului Secuiesc, după modelul catalan”.

Prin urmare, pentru unii, steagul secuiesc nu este doar o emblemă a locului, ci și un simbol secesionist, ceea ce poate reprezenta o insultă pentru cei 20 la sută dintre etnicii români care trăiesc în Harghita și pentru cei 30 la sută dintre etnicii români care trăiesc în Covasna. Și minoritățile au sensibilitățile lor, și față de ele (respectiv românii din Harcov) ambasadorul ar fi trebuit să manifeste politețe.

Ca să nu mai spun că un ambasador care se fotografiază cu ceea ce primarul Arpad Antal numește „un simbol al lipsei de respect al autorităților pentru comunitatea secuiască” girează, fără voia lui, acest mesaj.

Am convingerea că a fost o gafă provocată din ignoranță și nimic altceva. Ambasadorul le-a dat apă la moară extremiștilor maghiari care au prins un nesperat prilej de a se mai auzi puțin în spațiul public.

Nu sunt de acord cu interpretarea de securiști bătrâni potrivit căreia ambasadorul american a produs deliberat acest incident, ca un semnal că Statele Unite vor ruperea României.

Nu știu dacă dl. Klemm va reveni prea curând în „Ținutul Secuiesc”, dar, după această întâmplare, sunt convins că nu va mai accepta să se fotografieze decât alături de kürtős kalács.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt de acord cu continutul articolului.Distinsul domn ambasador trebuia sa se documenteze:cum au ajuns majoritari ungurii si secuii acolo(prin deznationalizarea romanilor,prin alungarea lor din"tinut")Apoi sa se fi documentat fiindca unii din domnii din fotografie au incalcat legile tarii.Cat despre asuprirea ungurilor in Romania,,,sa se stie ca dansii au mai multe drepturi decat romanii inclusiv la legea electorala(un partid intra in parlament cu 5% pe tara ,iar UDMR-ului i s-a fixat un alt barem!).Domnul ambasador trebuia sa fi cunoscut ca Romania e o tara excesiv de toleranta daca a ales presedinte un etnic german,nu roman,reprezentantul sasilor si svabilor ( 10000 de persoane din 22 milioane de locuitori).Si sa adaugam ca reprezentantii UDMR au tinut parte persoanelor care de ziua noastra nationala au pregatit atacuri teroriste intr-un oras din Romania.Ion Carstoiu
    • Like 1
  • Steagul acela cu care s-a fotografiat domnul Kemm, poate unii nu stiati dar a fost facut la ordinul lui Mihai Viteazul care s-a inteles f bine cu secuii,ce-i drept pe vremea aceea nu era ideea de nationalism!
    • Like 1
    • @ Kriszta Arpad-lorand
      check icon
      Bat cîmpii mulți de pe aici, în primul rînd autorul acestui penibil text, care face comparații aiurea cu steagul confederat. În realitate, cum a observat cineva, steaguri de acest tip au toate regiunile europene și TOATE regiunile românești, orice le poate consulta la viteză pe net și, dacă dorește la nivel superior, într-un album heraldic. Dl Ion Cârstoiu trebuie iertat, cumva, dînsul crede că românismul este sinonim cu ungarofobia. E greu cu Europa asta, tare greu...
      • Like 0
  • check icon
    :)))))))))))))))))) Florine, când scrii la ordin, fă-o mai subtil, aşea, să nu ne prindem din prima.
    • Like 0
  • check icon
    Cum adica un steag poate fi o insulta? Hai sa fim seriosi, esti prea constipat domnule!
    • Like 2
  • Negrutiu-le,te mancam pe paine,m-au enervat cei de la B1 si nici macar la Banciu nu ma mai uit.Adio si tie,eu nu o sa-ti mai citesc nici un articol,desi te vedeam cel mai cel,un corifeu.Asta e,sunteti ca Scoala Ardeleana ,din dorinta de a face bine faceti devieri si vorbiti ca Becali:fara de voi.Florine sincer imi pare rau ca ne despartim.
    • Like 1
  • Sunt la fel de indignat cu privire la gestul ambasadorului SUA, dar nu am aceeaşi concluzie. Şi nu admit că aş avea o gândire de securist bătrân. Domnul Hans Klemm a produs deliberat acest incident, fără să urmărească destrămarea României. Acordarea autonomiei pentru Ţinutul Secuiesc nu înseamnă că România se destramă. În Europa sunt foarte multe state care au regiuni autonome ( Italia, Belgia, Spania, Serbia, Finlanda, Regatul Unit etc). În Franţa avem Corsica. Până şi China are 5 regiuni autonome şi 2 regiuni care se autoguvernează ( Hong Kong şi Macao). Nu-i o tragedie să ai regiuni autonome, dar noi nu avem tradiţie. Sau avem? Regiunea Autonomă Maghiară din Republica Populară Română...
    • Like 2
  • check icon
    Comparația cu steagul confederat ca nuca-n perete. Secuii au, pur și simplu, o tradiție a lor, au un steag, este un simbol heraldic, după cum simboluri heraldice sînt și steagurile Moldovei, Țării Românești, Banatului etc. etc. Diferența constă în faptul că românii nu cultivă steagurile locale, regionale, comuniștii au tăiat acest obicei medieval. Sunt uluit de felul cum republica.ro insistă, de ieri încoace, pe tema asta, este o temă absolut banală. Păi ce steag să-i arate un secui d-lui ambasador? Steagul secuiesc, este mîndria lor că sînt secui, e simplu. Nu e clar de ce ar fi jignitor pentru români dacă d-l ambasador se pozează cu steagul secuiesc, se poate poza și cu steagul municipiului București, problema este că la București niciun primar din ultimii 26 de ani nu a cultivat acest obicei. Oare de ce?
    P.S. Mi s-au cenzurat TOATE comentariile de ieri și de azi pe tema asta, dacă nici acesta nu se publică, fără P.S., adio, băieți și fete, v-am priceput metehnele.
    • Like 2
  • Sunt roman si pot zice ca:
    - steagul nostru in forma actuala arata ca dracu', singurul care mi sa pare ca arata ok a fost cel din 1848, pe orizontala
    - imnul nostru este ca dracu, as putea pune pariu ca nici macar un sfert din cetateni nu il stiu cap-coada.
    Intrebarea vine: conteaza atunci cine cu ce se fotografiaza? sa nu uitam ca unii poarta sepci cu steagul SUA si au portofele cu steagul UK, fumeaza tigari cu steagul japoniei si conduc masini cu steagul germaniei pe luneta
    • Like 2
  • Sunt roman si pot zice ca:
    - steagul nostru in forma actuala arata ca dracu', singurul care mi sa pare ca arata ok a fost cel din 1848, pe orizontala
    - imnul nostru este ca dracu, as putea pune pariu ca nici macar un sfert din cetateni nu il stiu cap-coada.
    Intrebarea vine: conteaza atunci cine cu ce se fotografiaza? sa nu uitam ca unii poarta sepci cu steagul SUA si au portofele cu steagul UK, fumeaza tigari cu steagul japoniei si conduc masini cu steagul germaniei pe luneta
    • Like 0
  • eu sper sa fie doar o neintelegere personala a ambasadorului. sa nu fie pozitia oficiala a SUA. ar fi pacat sa primeasca aer in panze niste oameni ce au drepturi si responsabilitati in primul rand ca romani.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult