Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Sub „această femeie” se cască hăul

Premierul Viorica Dăncilă, 11 decembrie

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

După ce vom ajunge jos de tot, atât de jos încât probabil nici nu ne putem închipui acum, atât de jos, încât vom fi uitat ce înseamnă decența, ce înseamnă binele și adevărul, ce înseamnă priceperea – după ce vom fi parcurs deci acest drum infernal al decăderii totale, va trebui să începem să ne ridicăm la loc, ca un bolnav care iese dintr-o comă profundă și reînvață totul: să privească, să meargă, să vorbească.

Iar această recuperare, la care unii dintre noi nu știu dacă vom mai apuca să participăm, va trebui să înceapă cu recâștigarea rostului vorbirii. Ţara asta s-a stricat de cap atunci când analfabeții și repetenții au crezut că e de ajuns să vorbești fără să gândești. Performanța uluitoare a actualei puteri este că a reușit să rupă cea mai veche alianță care a făcut din ființa umană o specie superioară în regnul animal: alianța dintre gândire și vorbire. Niște inepți incapabili să producă un silogism corect, adică o înlănțuire logică de trei propoziții simple, au asociat vorbirea liberă cu puterea. Pentru că pot orice, pot și să vorbească orice și oricum.

Atunci când auzi un om de rang înalt în România spunând ceva de genul:

„legat de acest lucru, m-a uimit foarte mult, şi cred că acest lucru nu trebuie să se mai întâmple, declaraţiile domnului preşedinte care, pornind de la aceste nominalizări, care sunt atributul primului-ministru, a venit cu acele acuzaţii şi cu acele jigniri, să spun, care cred că nu trebuie făcute nu numai de preşedintele României, dar cred că de nimeni, şi împotriva nu numai a unei femei prim-ministru, ci împotriva oricărei femei. Deci, această atitudine mi se parte o atitudine care nu trebuie să o aibă preşedintele României”

te iei cu mâinile de cap de teamă să nu-ți explodeze creierul, pentru că în aceste câteva fraze e atâta dispreț față de limba română și atâta prostie și atâta incultură, încât dispare orice graniță între vorbirea cu sens și delirul verbal, între capacitatea de a ne înțelege prin cuvinte și behăitul ca formă de expresie primară.

Eu cred că nu mai e loc de ironie cu această metastază a vorbirii publice. Cacofonia generalizată și incontinența verbală sunt semne ale unor rupturi profunde între oameni, ale unui haos social și ale unui rău pe care îl resimțim cu toții psihic, afectiv și mental, dar și fizic, tot mai des. Nu este vorba doar de faptul că niște proști au ajuns stăpânii cuvântului în România, ci și, mai ales de ceea ce fac cu el și de halul în care o să ni-l dea înapoi: violentat, sfâșiat, inhibat, frustrat și împovărat cu prostie.

De aceea e nevoie de poeți și scriitori în vremuri atât de sărace. Sunt singurii care mai pot păstra în viață cuvântul și pot reda oarecum noblețea cununiei dintre gândire (rațiune sau imaginație) și verb.

De la ei, din cărțile lor și din multe alte cărți, nicidecum de la televizor, va trebui să reînvățăm cu toții să ne vorbim limba, primul pas către redescoperirea patriotismului, care se hrănește din frumusețea rostirii românești și nicidecum din idioțeniile debitate cu nerușinare de toți agramații de partid, mascând sub farduri groase ori sub transpirații cleioase violul limbii române.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumneaei a fost cadru didactic. La Videle, dreptu-i, da' i-au trecut copii prin mina, si n-a dat-o nimeni afara de acolo, a plecat singura. De buna ce-a fost, ne-a reprezentat in parlamentul european, si nici de-acolo n-a dat-o nimeni afara. Acum e prim ministru. Niste calitati trebuie sa aiba. Noi, care permitem sa fie promovati oameni ca ea, nu stiu ce calitati avem.
    • Like 0
  • Este o exprimare academica, foarte complexa, care va depaseste gradul de intelegere, din cauza ca nu ati citit destul. Nu mai criticati exprimarea doamnei academician doctor docent inginer Ileana Cea... pardon, Viorica Dancila, doar pentru ca sunteti semidoct.
    • Like 1
  • Nimic nu este bun in Romania, cel putin asta sustine frenetic fiecare cetatean incult sau mai rasarit, manipulat sau nu. Propun la misto sa ne conduca un terorist cu barba, cu centura de detonare la purtator si mai presus de orice sa fie roman domn`le, sa simta romaneste atunci cand detoneaza galeata de rahat in public ! Lehamite....
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Intr-o buna zi acest guvern va disparea printr-o mare explozie, iar in urma sa nu va ramane decat o imensa gaura neagra care va atrage si ultima farama de normalitate. Poate ca dincolo de orizontul gaurii negre vom ajunge intr-o alta lume, in alt univers, in care speram sa o luam de la capat.

    • Like 0
  • Un mare sfant, la intrebat pe Dumnezeu, de ce permite ca poporul sa aiba conducatori asa de rai. Pentru ca altii mai rai nu am gasit, a venit si raspunsul. Asta ar trebui sa ne dea de gandit nu temporara putere si calitatea ei.
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      Victor66 check icon
      Ce sfant e acela?
      • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      Mie imi place ca si gramatica ta e "adaptata" situatiei. Chiar asa ? "la intrebat" ?
      • Like 1
    • @ Victor66
      Alien check icon
      Probabil ca nu era unul dintre sfintii voievoizi.... nu de alta dar ar fi fost conflict de interese.
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Fiecare alege ce-i convine, unii se concentreaza asupra mesajului altii vaneaza greseli. Felicitari, ai gasit o greseala.
      • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      Victor66 check icon
      Mesajul pare sa fie ca Dumnezeu are boala pe noi si ca ne-ar fi facut inca si mai mult rau prin conducatorii nostri.
      • Like 0
  • Un nou articol excelent, Dl. Mihali a devenit autorul meu favorit.
    Intradevar, e greu sa exprimi fraze mai cretine decat ale Vasilicai. Trebuie remarcat si cu cata fuduluie le debiteaza
    • Like 0
  • Din nou un articol excelent
    • Like 0
  • Atâta timp cât învățământul românesc va participa cu asupra de măsură la licențierea pe baza intereselor mercantile și nu pe bază de meritocrație, vom avea politicieni și administratori de top cu diplome de licență, master și doctorat fără acoperire. Majoritatea profesorilor universitari au participat la devalorizarea, la inflația diplomelor universitare, post universitare și doctorale. Una este învățământul obligatoriu unde nici n-ar trebui să existe corigențe și repetenție, și alta este învățământul liceal și universitar unde poate intra cine vrea dar de unde nu ar trebui să iasă decât cine știe carte. Politicienii care fac parte dintre rebuturile învățământului vor fi scoși mai devreme sau mai târziu din fruntea bucatelor, dar dacă universitățile vor continua să genereze rebuturi, aceste noi rebuturi îi vor înlocui pe cei odată excluși.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult