Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Suntem peste tot acasă. Mai puţin în România

Marţi, 17 noiembrie 2015. Bologna. Meci amical Italia-România. În tribune, cca. 4.000 de români, după estimările comentatorilor ProTV, flutură vioi tricolorul şi strigă din toţi plămânii: „Rooo-mâ-nia!, Roo-mâ-nia!”

Instantaneu îmi vine în minte o altă imagine, sunt ceva ani de atunci, de la un alt meci de fotbal de data asta dintre Borussia Dortmund şi Galatasaray, jucat în Germania la care din cei 65.000 de spectatori prezenţi în tribune vreo 40.000 erau turci: „Cim-bom-bom!, cim-bom-bom!”

Cred că, exceptând turcii, suntem naţiunea care umple cel mai uşor o peluză, pe orice stadion european. Concetăţenii noştri care au ales să-şi împlinească destinul profesional şi personal pe alte meleaguri îşi fac simţită prezenţa. 

Sunt probabil peste 15% din populaţia actuală a ţării. Ar fi interesant un clasament, european măcar, al ponderii celor aflaţi în afara graniţelor naţionale. Prindem evident podiumul, cred eu.

Este dovada supremă a eşecului clasei politice. Dar nu numai. Al societăţii în ansamblul ei. Ţuţea spunea, citez din memorie, că democraţia este cel mai prost sistem inventat de om, căci pune egalitate între votul prostului şi cel al intelectualului. Pe acest teren corupţia generalizată ucide. Aproape la fel de eficient ca grupările teroriste pe alte meleaguri.

Am decontat naţional o arenă, Arena Naţională desigur, prin al cărei acoperiş plouă şi care nu îndeplineşte normele minimale de securitate. Facturile au curs cu duiumul, mă şi întreb cum au încăput zerourile pe coloana numită „valoare” din tipizatul respectiv. Urma o sală polivalentă la rând numai că omul cu semnătura de primire s-a îmbolnăvit între timp căci este arestat desigur.

Am decontat naţional o arenă, Arena Naţională desigur, prin al cărei acoperiş plouă şi care nu îndeplineşte normele minimale de securitate

Asistăm ca simpli spectatori la un meci de care ne simţim tot mai puţin legaţi efectiv şi pentru care nici măcar punga cu seminţe nu mai este un antidot de luat în seamă.

Va urma în primăvară, un alt meci amical, cu Spania. N-am reţinut unde se va disputa. Dar chiar nu contează. Căci cel puţin 10.000 de români vor fi oricum prezenţi în tribune. La Valencia, Barcelona, Malaga, Madrid sau Bucureşti.

„Suntem peste tot acasă, porţile ni se deschid...” Dar în România?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In Romania cel mai mare castig in ultimii 25 de ani este ca totusi "portile se deschid". Pacat ca se deschid doar dus...
    • Like 0
  • Mircea check icon
    Domnul Dinu, excelent articol! Din pacate, in Romania suntem niste paria. Romania e a lui Adrian Nastase, Basescu, Ponta, Udrea, Ghitza, Kovesi, Coldea, Predoiu, Gorghiu, Ciolosh, Borc.
    • Like 2
  • Mircea check icon
    Domnul Dinu, excelent articol! Din pacate, in Romania suntem niste paria. Romania e a lui Adrian Nastase, Basescu, Ponta, Udrea, Ghitza, Kovesi, Coldea, Predoiu, Gorghiu, Ciolosh, Borc.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult