Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vânt de nebunie. În linia întâi

Șoferul asasin al camionului de la Nisa e un cetățean civil european. Care a ucis și rănit sute de cetățeni civili europeni.

Omorul în masă este o tragedie națională, cum spune președintele Hollande, doar dacă nu îl încadrăm în ceea ce numesc, de anul trecut, Al Treilea Război Mondial. În război, cu atât mai mult în unul global, morții devin știri curente, statistici cotidiene, cifre fără chip. 84 de morți, 100 de răniți e puțin în modul de a gândi legat de confruntările armate.

Dar acesta e un război mondial civil. Ceea ce vedem sunt civili uciși de alți civili, militarii intervin ulterior și mai mult pentru efectul dramatic.

Nu e nevoie neapărat de o rețea coordonată de Stat Islamic sau altă organizație teroristă; un european oarecare, cu apartenență islamică, sau nu, al cărui creier intră în rezonanță cu îndemnurile transmise prin tehnologia zilei de activiștii morții, poate ucide folosind avionul, metroul, telefonul, geamantanul, camionul...

Terorismul islamist a reușit să stârnească un vânt de nebunie pe întreaga planetă. Psihopați, religioși, antihomosexuali, antipolițiști sau, pur și simplu, antioameni, vibrează și atacă ființe umane în spații publice, din America până-n Pakistan.

Cum pot fi opriți asemenea asasini de capul lor, care se pregătesc în singurătate și demență?

Nu-mi mai îngădui să comentez soluții pentru așa ceva, doar că mobilizarea acum în Franța a mii de militari rezerviști mi se pare o „soluție” a neputinței și ridicolului.

Tot ce pot gândi e că așa cum Stat Islamic încearcă să facă din fiecare musulman european un „soldat ucigaș al Califatului”, noi toți trebuie să ne considerăm participanți la războiul mondial în linia întâi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult