Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Votul a fost „Leave”, dar soluția trebuie să fie „Remain”

În opinia mea, Uniunea Europeană nu trebuie să-i preseze pe britanici să găsească formula de separare de Uniune. Trebuie să le dea timp să găsească soluția de a rămâne.

Și Uniunea Europeană, și Regatul Unit au de pierdut în urma unui Brexit. Pe lângă beneficiile economice și de altă natură reciproce, ambele riscă să piardă părți componente. În retrospectivă, devine tot mai clar că nici liderii politici „pro leave”, nici cei „pro remain” nu și-au dorit decât un scor strâns al votului, dar cu rezultatul rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană. Se vede asta din discursurile lor de după încheierea votului.

Dacă votul pentru Brexit ar fi fost dat din eroare și regretat de cei care l-au dat, atunci parlamentul britanic ar putea decide neaplicarea rezultatului referendumului fără probleme, mai ales că referendumul a fost consultativ.

Problema este că voturile pentru Brexit nu au fost date din prostie de bătrânii din Regatul Unit, cum se explică doct pe la noi, ci din cauze mai profunde, cum am arătat aici și aici.

Din această cauză, o soluție pentru ca Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană va fi greu de găsit. Dar e clar că asta se dorește de către politicieni, britanici sau din alte țări ale Uniunii Europene, indiferent de declarațiile lor.

Va fi nevoie de multă ingeniozitate politică pentru găsirea unei soluții, în caz că există vreuna.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In opinia mea este esential ca Marea Britanie sa paraseasca cat mai repede blocul UE. Calculele Frantei si Germaniei (si banuiesc ca nu numai ale lor), nu sunt meschine, ci doar pragmatice. E clar ca toata lumea are de pierdut aici, dar tergiversarea iesirii nu va fi decat in interesul strict al Marii Britanii, insa cu consecinte dezastroase pentru restul Europei, care va avea mult mai mult de pierdut. In orice criza, componenta psihologica este dominanta. Mic exemplu: deprecierea lirei. Ce anume s-a intamplat in plan economic, care sa justifice efectiv, aceasta prabusire? Toate sunt la locul lor, asa cum erau si ieri. In schimb, emotii, panica si incertitudine. Cine e atat de naiv incat sa creada ca prelungirea unei asemenea stari, va calma pietele? On the other side, britanicii s-au legat de maini si de picioare cu acest referendum. Intr-o democratie serioasa, rezultatul unui referendum trebuie sa aiba rol decizional. Speculatiile curg in acest sens, dar nici un partid nu va putea trece peste ce au hotarat cetatenii. Apoi, principiul "electa una via non datur recursus ad alteram" (dupa ce o cale a fost aleasa, nu este admis sa se recurga la alta), trebuie respectat! Asa cum ar dori britanicii, "si cu sufletul in rai si cu slanina-n pod", nu se poate! E in interesul tuturor, nu numai a Europei, sa nu se poata! Destramarea UE, oricat s-ar bucura nebunii, noua nu ne-ar aduce nimic bun...
    • Like 2
  • check icon
    Tot felul de articole naucitoare citesc pe Gandul de vreo cateva zile, parca v-ati pierdut mintile de cand cu brexit. Pai daca politicienii vor, si ce? Politicienii sunt in slujba poporului, nu poporul in slujba politicienilor. Cum adica su nu pui in aplicare ce s-a votat? Sigur, la noi se poate, in Marea Britanie niciodata. Se va pune in aplicare votul democratic dat de cetateni, ca ei sunt tara, nu politicienii.
    • Like 2
    • @
      check icon
      De acord, daca sunt in incapabilitatea de a-si face meseria, sa-si dea demisia. Parlamentarul este acolo pentru a-i reprezenta pe cei care l-au votat, daca nu-i poate reprezenta, sa lase pe altul.
      • Like 0
  • Titlul articolului este naucitor ! Nu cred ca solutia este remain atata vreme cat celor ce au votat pentru exit, li s-au promis beneficii tangibile rezultate din redirectionarea fondurilor europene redirectionate catre bugetul national. Sau ni se sugereaza ca e un referendum celui din Romania cu privire la reducerea numarului de parlamentari, care a ramas nepus in practica de parlamentul Romaniei.
    • Like 0
    • @ Valentin Nicolae
      De acord cu tine, până la un punct și anume acela ca britanicii nu sunt români, dar mai năucitore sunt diluția articolului și numele autorului!
      • Like 0
  • Dan check icon
    Nu sunt de acord. Ganditi pe un termen prea scurt si nu ma asteptam la asta. Marea Britanie se comporta ca un copil rasfatat. Are tot ce isi doreste, favoruri cat cuprinde, si tot are fite. Este mai bine sa plece acum, sa vada consecintele si sa invete o lectie. Bineinteles ca pe termen scurt si mediu Europa o sa piarda putin. Dar pe termen lung, daca lasa MB sa plece si adopta o atitudine mai hotarata, fara concesii, Europa va castiga mult mai mult in stabilitate, putere si, in final, economic. Acest proiect al Europei nu are nevoie de jumatati de masura doar pentru a satisface niste orgolii pe termen scurt. Si Romania trebuie sa transmita acest mesaj!
    • Like 2
    • @ Dan
      Marea Britanie este singurul adult din Europa. Cel răsfățat este adolescent și se numește Germania, trage jonturi la gardul școlii cu Rusia sora lu Eurasia și abia așteptă sa arate tuturor de ce este în stare când o să fie mare.
      • Like 0
  • check icon
    stimabile era nevoie de dumneata pe republica.ro, nu ajunge sa stii si sa poti, trebuie sa si comunici, astfel cititorul sa poata avea acces la opinii alternative. intr-o incapere cu persoane inteligente, intr-o discutie elevata, cel mai mare aport se dovedeste al prostul care vrea sa stie (si de multe ori nici intrebarea nu-i reuseste, el postand o afirmatie :) ) care sunt argumente care stau la baza ideilor enuntate :) si abia acum putem pune cap la cap o idee bazata pe argumente general valabile si recunoscute. va intreb : care pot fi elemetele care, dupa 58 de ani de colaborare (1958 - EEC / EURATOM) pe toate planurile posibile (inclusiv 63 de ani participarea la WEU), fac marea britanie sa se departeze de continentul european ?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Am senzaţia că acest referendum ar fi cuprins o întrebare de tipul "sunteţi de acord să vă bateţi singur un cui în cap?" iar britanicii ar fi aşteptat răspunsul firesc NU. Şi nu doar britanicii, toată Europa a aşteptat răspunsul firesc. Numai că răspunsul a fost altul.
    • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      interesant este ca cheia reglabila, inventata se pare de un neamt, numita comun in romania "cheie franceza", sa numeste in franta "cheie engleza". deci este posibil ca expresia "să vă bateţi singur un cui în cap" sa aiba alta alternative in limba engleza "să vă beţi singur un ceaiul în ceasca" :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult