Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Nopțile protestelor lungi” – Zorii unei noi generații

Proteste București - Getty

Foto: Guliver Getty Images

Boris Pasternak spunea că istoria nu este niciodată consecința voinței și deciziilor unei singure persoane, ci reprezintă suma unor acțiuni făcute de mii de indivizi care își exercită inconștient contribuția asupra ei. Totuși, astăzi, când se împlinesc 25 de zile de la stârnirea revoltei cetățenești după adoptarea șmecherească, în nocturnă, a deja celebrei Ordonanțe 13, am putea vorbi de o influență conștientă a indivizilor care au ieșit în stradă asupra României de mâine.

Tumultul provocat de modul în care a găsit de cuviință să debuteze noul Cabinet a generat o mobilizare civică în urma căreia se conturează certitudinea că România de astăzi nu mai este România anterioară nopții de 31 ianuarie.

În ciuda realității paralele de la televiziunile partidului, în ciuda tentativelor PSD de a organiza contramanifestații care amintesc de ingineria socială prin care se instala regimul comunist în România după 23 august 1944, în pofida oricăror încercări de a timora, România este în pragul redefinirii sale, ca societate, ca popor, sub egida unei noi forme de rezistență. O rezistență colectivă lucidă care îmi pare inspirată din ceea ce Thomas Jefferson spunea în 1789: „Când se pune problema puterii, prin urmare, să nu mai auzim de încrederea în om, ci să-l încătușăm pe acesta pentru nereguli cu lanțurile Constituției”.

Căci încăpățânarea cu care mii de oameni au ținut piept frigului și deznădejdii a fost alimentată de revelația solidarității civice, o solidaritate care transcende parcă pentru prima dată diferențele dintre generații sau convingerile politice. Astfel, coeziunea românilor și-a găsit resursele în cerința formulată categoric pentru ruperea noastră colectivă din rapacitatea tumorală a unei oligarhii experte. 

Față de un asemenea imperativ, determinarea, atât de surprinzătoare pentru unii, este mai mult decât efectul emoţiei colective. Ea este semnul naşterii alternativei la tot ceea ce a însemnat promiscuitate în istoria noastră recentă. Astfel, radicalismul acestei noi rezistenţe este opus utopiei şi pătruns de ataşamentul faţă de domnia legii.

Am sentimentul că românii au înțeles că nu e suficient să constatăm în fiecare zi că suntem vii, dacă nu şi trăim acest luctu. Astfel, ne putem demonstra azi nu doar regăsita pasiune pentru standarul democrațiilor occidentale, ci și capacitatea de a ne supune rigorilor necesare ale unui astfel de standard, de a ne rupe de relicvele trecutului glorificat de masa clientelară.

Aceste „nopți ale protestelor lungi” imită pașii spre cucerirea, graduală, a libertății, cu fiecare zi în care oamenii acestei țări au ieșit în stradă, proiectând pe clădiri apelul lor sever pentru o viață demnă, iar astfel, se naște, premiza unei alte viziuni despre stat.

Dialogul civic lansat pe tema textelor juridice este un simptom real al eliberării noastre, iar înverșunarea cu care românii își continuă protestul este consolidată de luciditatea cu care este desemnată originea răului. Efectul mâniei colective clatină ca niciodată statul corupt, rafinat în România după 1989, conștient, timp de ani buni, ca mod de viață al unei oligarhii, obișnuite să nu admită nici o formă de contestare, într-o țară în care cei care se opuneau erau marginalizați, intimidați sau alungați.

În aceste zile, prin curajul de a nu ceda, românii au compus scenariul lor despre viitor, iar deznodământul trebuie să fie reinventarea statului. Fundarea acestui proiect poate fi chiar revolta cetățenescă, iar principiile pe care se constituie profilul noii Românii stau în demnitate, egalitate în faţa legii, transparenţă a guvernării și răspunderea celor aleşi în faţa naţiunii. Exercițiul cotidian al solidarității noastre ne poate face să sperăm că acestui nou profil al naţiunii vom şti să îi dăm la timpul potrivit, un chip politic şi juridic. Numărătoarea inversă a început pentru actualii guvernanți, odată cu apariția acestui opozant din stradă care protestează cu rănile fluturând ca un steag de luptă! Poate că noua Românie s-a născut deja.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mie mi-e teama de un lucru : ca aceasta noua generatie, la urmatoarele alegeri, iar va sta acasa in loc sa iasa la vot si va injura, de acasa sau din strada ca nu au iesit favoritii lor, Iar acesti favoriti ai lor daca iar vor insista doar pe lupta anticoruptie aratand cu degerul la adversarii lor politici si nu pe un program economic si social, iar vor fi foarte mirati ca au pierdut alegerile, vina cazand bineninteles tot pe amaratii de pensionari. Dar mai bine analizati singuri. Veti vedea ca, contrar, pareriii generale, nu pensionarii sunt cei care determina rezultatul alegerilor. https://pressone.ro/parlamentare-2016-tinerii-chiulesc-rezultatul-e-decis-de-segmentul-45-64-de-ani/
    Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca tot, voi extrage doar o mica parte.
    Rezultatele sunt colectate de la la Institutul Național de Statistică (INS).
    Cum arată ponderea categoriilor de vârstă în totalul celor 7.212.022 de voturi de la nivel național:

    18-24 ani: 6,1%
    25-34 ani: 12,2%
    35-44 ani: 17,8%
    45-64: 40,3%
    +65: 23,7%
    • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Spiritul în care e construit articolul argumentează cu optimism, e drept, altceva!
      • Like 1
    • @ Vladimir Marton
      Problema este ca aceasta generatie nu mai doreste politicieni pe care sa-i urmeze orbeste intr-o minciuna generala, ci doreste o tara normala condusa de oameni cat mai competenti, iar clasa politica nu vrea sa furnizeze asa ceva
      • Like 1
    • @ Maryus S. Maryus
      Eu raman in continuare destul de pesimist in ceea ce priveste viitorul politic al tarii. Sa credem ca numai PSD-ul e plin de oportunisti politici, de oameni necinsititi si incompetenti, cred ca e o mare prostie. Am mai spus-o pe aici si o s-o mai repet o data : noi nu-i alegem pe cei mai buni, nu alegem raul cel mai mic ci ii alegem pe cei care ne manipuleaza mai convingator. Din pacate !
      • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Glumesti, Vladimire...?!?
      De la încăpățânarea incredibilă cu are au ieșit în strada, pe frig, pe ploaie... si, la te.pervazuri de 'sub zero' grade... - cel puțin doua generații de-acum înainte, vor considera o datorie de onoare... prezentarea la urnele de vot.
      Eu, unul... - sunt convins, de asta...!
      • Like 0
    • @ Livio Ghemis
      Sa dea Domnul sa fie asa cum spui tu ! Poate ca ar trebui si niste cursuri de educatie civica in scoli. Sa tinem minte totusi ca numarul celor prezenti anul trecut la vot : 7,212 milioane de alegatori. Sa vedem cu cat va creste numarul lor la urmatoarele alegeri. Si sa nu constatam cu stupoare ca doar numarul pensionarilor prezenti la vot a crescut.
      • Like 0
  • https://www.facebook.com/1637242276534338/videos/1849369915321572/
    • Like 0
  • Sa nu ne imbatam cu apa rece. Unii jurnalisti au exprimat o opinie similara in timpul protestelor dupa tragedia de la "Colectiv". Nu a aparut niciun nou partid politic. Adevarul este ca protestatarii virulenti/consecventi sunt in nr. mic (cel mult cateva zeci de mii in toata tara si nu au intotdeauna motive comune, lucru care se poate constata citind pancartele purtate). Inca nu s-a format masa critica care sa duca la schimbarea unei clase politice depasite, incompetente si corupte cu una onesta, de bun simt si competenta. Absenteismul si votul clientelar al majoritatii ["voi ne dati ajutoare sociale, alimente gratuite (vezi programul POAD), indemnizatii pt. copii chiar daca nu le folosim pt.ei ci pt. huzurul nostru iar noi in schimb va votam ca sa putem sta fara sa muncim"] ne arata ca nu putem vorbi de un proces semnificativ de emancipare politica. Din pacate traim intr-o tara "capturata" de o "mafie transpartinica" in care politicieni verosi si-au dat mana cu sefi de servicii secrete, procurori si judecatori (majoritatea cu radacini in "establishmentul comunist" de dinainte de dec. 1989) care au inteles ca singura sansa de a-si perpetua puterea este sa tina toate domeniile cheie (finantate in mare masura din bani publici) intr-o stare cronica de subdezvoltare [invatamantul, sanatatea, cercetarea stiintifica, infrastructura, industria, managementul institutiilor publice, justitia (pt. crimele din dec. 1989 si de la mineriade, pt. subminarea ec. nationale cu sute de miliarde de euro in aproape 30 de ani trebuiau judecati si condamnati cateva mii de indivizi) si sistemul penitenciar, asistenta sociala, economia sociala, sistemul de pensii (nici unui fost nomenclaturist sau gradat vinovat de persecutii inainte de dec.1989 nu le-au fost diminuate pensiile imense, pt. ca de sumele astfel obtinute sa beneficieze victimele lor), etc] iar pe de alta parte sa manipuleze prin santaj si infiltrati mijloacele de comunicare in masa (avem cel mai mare nr. de angajati ai serv. secrete pe cap de locuitor dintre tarile UE). Odata cu destramarea UE, Romania, a carei principala sursa de finantare sunt fondurile europene nerambursabile, se va prabusi intrucat nu a stiut sa-si creeze o "plasa de siguranta" dupa aderare, acum 10 ani.
    • Like 3
    • @ Mihai Grecu
      Opiniile, chiar asemănătoare, rămân ...opinii.
      Autorul crede că a început să funcționeze o altă abordare privind statul de drept modern, potrivit României.
      Realitatea va demonstra dacă e adevărat sau nu.
      • Like 0
  • Vise frumoase.Da, exista acum o noua speranta.Dar ea trebuie folosita. Altfel spiritul protestelor va adormi din nou. Nu va fie frica, dragi tineri care ati protestat, scrieti pe hartie idei clare de schimbare, materializati miscarea de protest intr-o formatiune politica ACUM, nu maine! Nu se poate ca totul sa se rezume doar la rezistenta in strada. Aveti curajul sa iesiti in fata si sa materializati OPOZITIA la acest conglomerat mafiot care ne inabusa spiritul combativ cu minciuni ieftine!
    • Like 4
  • Aș vrea să fie așa,precum ziceți,dar tare mi-e că ușor,ușor o să se dilueze.
    Ca să răbufnească din nou ar trebui ca cei de la guvernare să calce flagrant pe bec.
    Mai exact în parlament să fie aceeași Mărie,dar cu altă pălărie în ce privește viitoarele legi OUG 13 și grațierea.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult