Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Plantează în România”, cea mai amplă acțiune de înverzire a României: 150.000 de puieți plantați de voluntari în 11 județe

Peste 150.000 de puieți vor fi plantați pe 26 martie în 11 județe în cadrul celei mai ample acțiuni de înverzire a României. Mii de voluntari sunt așteptați să ia parte la lansarea oficială a proiectului „Plantează în România”, inițiat de Asociația Creștem România Împreună, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Garda de Mediu Brașov, Prefectura Brașov, Prefectura Covasna, Facutatea de Silvicultură și exploatări forestiere Brașov și Mitropolia Ardealului.

„Ne dorim să educăm comunități. Așa am pornit Plantează în România, cel mai amplu proiect de înverzire a României. Spun amplu nu din punct de vedere al numărului de hectare pe care ne dorim să le împădurim, ci din perspectiva direcțiilor vizate de această acțiune: înverzirea României prin plantări în șantiere forestiere, prin plantări urbane, plantări în școli. Scopul este implementarea proiectului Ora Verde în școli, ce se vrea o oră de ecologie, preponderent practică, prin care cei mici vor învăța să respecte natura, să o înțeleagă și să o iubească”, a declarat pentru Republica.ro Hetti Benedek, vicepreședinte Asociația Creștem România Împreună.

Plantările se vor desfășura doar pe terenuri ale statului, doar în fond forestier, iar puieții plantați vor fi exclusiv specii românești.

Proiectul este „o dovadă a unității naționale”, spun organizatorii, cărora li s-au alăturat zeci de ONG-uri, zeci de instituții ale statului, mii de voluntari, sute de donatori, companii, ocoale silvice și peste 300 de școli.

Între aceștia se numără: Asociația Agora for Life (organizatori), Asociația Grupul de Intervenție Civică (organizatori), Asociația Aport (parteneri), Asociația Tinerii din Ziua de Azi (parteneri), Asociația Edelvais (parteneri), Asociația Universitaria (Parteneri), Casa de cultură a studenților (parteneri), Asociația Iașiașa (parteneri), Asociația Comunitară Nouă ne pasă (parteneri), New Environmentalist (parteneri), Organizația Națională Cercetașii României - Grupul Orizont Brasov (parteneri), Asociația pentru promovarea și dezvoltarea Țării Făgărașului (parteneri); Grup România (partener media). 

De asemenea, între colaboratori se numără: Ocolul Silvic Snagov, Ocolul Silvic Pădurile Șincii – Șercaia, Regia publică locală a Pădurilor Săcele, Ocolul Silvic Aiud, Ocolul Silvic Zărnești și Ocolul Silvic Codrii Verzi Pitești, Direcția silvică Iași. Primăriile partenere sunt: Snagov, Covasna, Aiud, Mioveni, Săcele, Drăguș, Victoria, Voila, Ticuș. Caransebeș, Ilieni, Zagon, Valea Crișului, Brad, Petrova, Sângiorgiu de Mureș, Satu-Mare și Alexandru Vlahuță. 

Companiile care și-au manifestat interesul în a sponsoriza acțiunea cu puieți sau financiar sunt: Technowood (puieți), Periland Silva (puieți), W3 Development, SC Elmas SRL, Tomasi Group, Tramar SA (transport). 

Voluntarii vor avea la dispoziție trei variante de acțiuni în care se pot implica: împădurire în șantiere forestiere, plantări urbane și împărțirea de puieți în corturi special amenajate pentru cetățenii ce doresc să planteze un arbore într-un alt spațiu verde. Puieți vor fi plantați și în curțile a 300 de școli din România.

„La proiectul nostru poate participa oricine, indiferent de vârstă. Încurajăm părinții să iasă la înverzire cu cei mici, așa cum ne dorim ca vârstnicii să vină alături de noi măcar pentru a respira o gură de aer curat în natură”, sună îndemnul inițiatorilor proiectului.

România se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27,3% din suprafață acoperită de păduri, față de 32,4% media europeană. România este pe locul 10 în Europa în ceea ce privește suprafața de pădure raportată la numărul de locuitori - 0,30 ha/locuitor, primele poziții fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia).

„În 2018 ne dorim să doborâm recordul mondial în ce privește numărul de arbori plantați în 24 ore. Momentan sunt mai multe recorduri în acest sens, îl amintim însă pe cel din Australia, unde voluntarii au reușit să planteze 1.200.000 de puieți într-o zi”, ne-a precizat Hetti Benedek, vicepreședinte Asociația Creștem România Împreună.

Pe pagina de Facebook a Grupului România, partener media al acțiunii, puteți da like pentru detalii despre județele în care vor fi făcute plantări în primăvara aceasta, despre organizare sau modalitatea în care puteți deveni parteneri și voluntari în cadrul proiectului „Plantează în România”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitări ! ❤
    • Like 0
  • Buna idée Dar cand creste copacelul mare mare cine? de acolo de sus sus sus Cotroceni..... Îl taie ca de face umbra pământului
    • Like 0
  • Da

    Asa


    Este
    • Like 0
  • Nu vreau sa fiu carcotasa dar cei ce au taiat copacii si au incasat bani, mita, bonusuri, ...cati copaci au plantat? Unii beneficiaza, altii muncesc si cheltuie cu replantarile ca sa fie ce taia peste alti zeci de ani! Ar trebui legea sa oblige pe cei ce exploateaza lemnul sa replanteze suprafetele cu puieti, pe cheltuiala si munca lor! Cine trebuie sa stopeze defrisarile ilegale, ce face? Doar auzim zilnic ca jaful din paduri continua! Deocamdata sigur ca detinem recordul la jefuirea aurului verde!
    • Like 2
  • primii sa vina Nastase si ,,tata socru",ei sunt principalii vinovati de dezastrul din muntii nostri,ei au semnat contractul cu hotii din Austria !
    • Like 1
  • Este o datorie pe care o avem fata de copiii nostru. Venim cu drag.
    • Like 3
  • Ofer 5000mp pentru impadurire pentru voluntariat
    • Like 0
  • Doriti så educati comunitati?Nu credeti ca acesta lucru se face cel mai bine prin sustinerea invatamantului ,construirea de noi scoli,...si nu prin voluntariat la planntat puieti?Unii au furat aurul verde al tarii ,iar voi ne jigniti lasand så se intelega ca suntem needucati,needucati pentru ca am permis imbogatirea unora prin fraude?Suntem intr-o economie de piata ,munca trebuie platita. In época apusa voluntariatul avea un sens, teoretic era "proprietatea intregului popor " trebuia så certi legislativului o lege prin care så fie interzisa defrisarea unui ha de padure fara ca beneficiarul sa nu planteze aceiasi suprafata ,si sa nu luati copiii din scoalå så faca voluntariat ( in folosul cui?)
    • Like 2
    • @ Tanase Dobre
      Felixitarile mele!
      • Like 0
    • @ Tanase Dobre
      De acord cu tine ca trebuie stopate actiunile ilegale de defrisare. Insa nu vad nimic rau in a planta copaci. Dimpotriva. Cand eram la gimnaziu am participat voluntar la o actiune de curatare a parcului din oras. M-am simti foarte mandru, multumit de ceea ce am facut. si acest lucru il predau mai departe copiilor mei. totul porneste de la noi, hai sa facem noi primul pas.
      • Like 1
    • @ Tanase Dobre
      Sunt facute in folosul celor care vor sa respire, domnule!
      Sa vad cum respirati dvs cu tot cu cele trei facultati pe care le detineti!
      • Like 1
  • vom merge si noi.
    • Like 1
  • O idioţenie ! Sunt conştient că România a pierdut masiv prin defrişările legale sau ilegale. Sunt PENTRU refacerea pădurilor, dar o campanie ar trebui instituită pentru condamnarea procedurii prin care s—a ajuns aici. Condamnarea legii, lacunele interpretabile, factorii răspunzători cu gestionarea pădurii, persoanele delegate cu rezolvarea sesizărilor privind defrişările, soluţiile găsite şi mai ales aştept o campanie concertată a mass media privind interzicerea totală a exploatării forestiere in anumite zone, sau obligarea împăduririi după exploatare.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult