Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Acordul pentru Brexit, respins de Parlamentul britanic. O nouă înfrângere umilitoare pentru Theresa May

May și Juncker

Foto: Guliver/Getty Images

Acordul pentru Brexit a fost respins marți seară de Parlamentul britanic, cu 391 de voturi împotrivă şi 242 de voturi pentru. Cu doar 17 zile până la data stabilită pentru Brexit, parlamentarii britanici au ignorat predoaria Theresei May pentru noul acord, după ce Partidul Democrat Unionist a anunțat că nu îl va susține.

Imediat după vot, Theresa May a declarat că este „profund dezamăgită” de respingerea noii înțelegeri cu UE, relatează the Guardian. 

Cu vocea aproape stinsă de răgușeala provocată de negocierile îndelungate, premierul britanic a încercat să îi convingă pe parlamentari să voteze în favoarea acesteia  „Acesta este momentulși acesta este timpul în care să ne adunăm cu toții, să susținem această moțiune și să ducem lucrurile la bun sfârșit. Pentru că doar atunci putem continua cu ceea ce trebuie să facem, cu ceea ce am fost trimiși să facem”, a spus May în fața Camerei Comunelor. 

După discuţiile avute cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, luni seară, premierul a spus că ”crede cu tărie” că acordul pentru Brexit răspunde îngrijorărilor exprimate de parlamentari.

A suferit însă o înfrângere zdrobitoare, la o diferență de 149 de voturi. May a spus că Guvernul va depune miercuri o moțiune, pentru ca Parlamentul să dezbată dacă Marea Britanie ar trebui să părăsească UE fără un acord.

Joi, Parlamentul va trebui să voteze din nou dacă să ceară o amânare a termenului până la Brexit. Dar May a insistat că votul împotriva unui Brexit fără acord și pentru o prelungire a termenului nu va rezolva problema. „UE va vrea să știe ce vom face cu prelungirea termenului, iar parlamentul va trebui să dea un răspuns”, a susținut ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Cu riscul de a părea răutăcios: mă bucur de fiecare problemă pe care UK și-o descoperă în încercarea lor de a ieși din UE. Nu că aș avea ceva împotriva UK, ci pentru că acesta e un exemplu cît se poate de bun pentru cetățenii ORICĂRUI stat că ideile populiste prin care unii politicieni vor să cîștige capital politic nu sunt o variantă viabilă!
  Pentru că în Ro, fix asta încearcă (nu fățiș! - căci n-au curajul, deocamdată!, să inițieze un referendum similar) politicienii, cel puțin cei de la putere, să facă! Încă! Dar sapă, încet, încet la temelie.
  De ce credeți că neglijează ei atît fondurile europene? De ce insistă ei atît cu PPP în defavoarea fondurilor europene pt”marile proiecte” (spitalele regionale și autostrăzi)?
  Unii zic că PSD preferă finanțarea PPP și nu prin fonduri UE deoarece e loc mult mai larg de ciodeală. Nu pot să-i contrazic, o fi și asta o cauză.
  Eu însă cred că e vorba de un obiectiv politic, prea e o chestiune concertată (ei asta vor pentru orice NOU proiect!): reducerea spre minim a avantajelor pe care le avem (fie și potențial) ca drept al apartenenței noastre la UE!
  Probabil e o mișcare pe termen lung (în actualul ciclu electoral nu cred că vor încerca/putea să ”fructifice” asta), dar dacă, doamne-ferește, mai cîștigă odată alegerile, ne vor putea împuia mințile cu ”noi contribuim cu X mld la bugetul UE și beneficiem de X/4, deci hai să facem un referendum pt Roexit!”

  Trăiesc în Iași, și vă spun: pînă în 2016 s-au cîrît vreo 5-6 ani să aleagă LOCUL unde să se facă mărețul SPITAL REGIONAL. În 2016 acest loc a fost, finalmente, hotărît (penultima cea mai proastă variantă, dar nu mai contează). Ai zice că, gata dom'le, cea fost mai greu a trecut: dacă s-au pus de acord în privința LOCULUI, treaba poate începe iar construirea, chiar dacă e estimată a dura X ani (2, dacă nu mă înșel), va dura 2X ani, no problem.
  Băi, au trecut 3 ani de atunci și acolo nu s-a înfipt nici măcar o cupă de excavator!
  Ba, mai mult, spre finalul anului trecut, țața profesor doctor neconflictual Dăncilă, prim-ministru, ne anuță că lucrările vor începe, chipurile, în 2021 (http://www.ziare.com/vasilica-viorica-dancila/guvern/promisiunea-esuata-a-ministrilor-sanatatii-constructia-celor-trei-spitale-regionale-1544296).
  Așadar, încă vreo 3 ani, nici măcar să nu-ntrebăm!
  Dar, cînd o-ntrebi, bani sunt (dar facem cu PPP, că merge treaba mai repede!)
  • Like 6
  • @
   Max Max Max Max check icon
   Romania da faliment in urmatoarea ora daca iese din UE !!!
   • Like 1
 • mike mike check icon
  "Cu vocea aproape stinsă de răgușeala provocată de negocierile îndelungate" ati auzit domnule Iohannis? Asa se face politica la nivel inalt, ragusind. Iohannis a răgușit de la atata tăcere...
  • Like 2


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult