Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Administrația prezidențială: Președintele Iohannis a prezentat o formulă de calcul greșită pentru scenariile de deschidere a școlilor. Se ia în calcul numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile, raportat la 1.000 de locuitori, nu media zilnică

Klaus Iohannis - aprilie - presidency.ro

Foto presidency.ro

Administrația prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri, în conferința de presă, o formulă de calcul greșită care stă la baza stabilirii celor trei scenarii pentru începerea școlilor, începând din 14 septembrie.

Administrația precizează că formula corectă în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile.

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

„În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.

Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gecaba Gecaba check icon
    Când vrei sa iesi pe sticla sa spui ce nu este treaba ta, te mai faci și de rahat. Ba chiar te faci de rahat de doua ori, ca accentuezi ca ți s-a servit un bilețel scris greșit, când tu trebuie sa te ocupi, de altfel, de politica externa a tarii. Alții muncesc și președintele se face ca le stie pe toate.
    • Like 0
  • I-au inversat cartelele in cititor!
    • Like 0
  • Și-a dat cineva demisia de onoare fiindcă l-a pus în postura de habarnisto-mincinos pe vodă?
    • Like 1
  • Evident eroarea se datoreaza Institutului National de Sanatate Publica si nu Administratiei Prezidentiale!!! Era interesant sa aflam CUM, UNDE si CINE a descoperit eroarea pentru care Presedintele si-a cerut scuze - un gest care il onoreaza! Astept acum ca si medicii, politicenii, jurnalistii, stiristii, analistii sa calculeze si sa anunte VALORILE RELATIVE ale efectelor pandemiei si nu doar VALORILE ABSOLUTE (numar de infectati/ contaminati, numar de testati, numar de decese, numar de vindecati, etc.) Aceste VALOR RELATIVE se obtin simplu prin divizarea valorilor absolute mentionate la numarul de testati PENTRU PRIMA DATA sau la 1000 locuitori....Se pare ca tocmai acest numar de testati a produs numeroase probleme despre care publicul nu ar fi trebuit sa afle! Acest numar a variat in limite largi si frecvent, fiind uneori nefurnizat sau determinat gresit (incluzand si testele repetate facute unei aceleiasi persoane!!)....Colectarea datelor aferente acestui numar de testati ar trebui deci sa fie riguros procedurizata/ standardizata si imbunatatita.... In plus, valorile relative ar trebui sa fie si ele denumite si calculate unitar/ standardizat... Eu astept sa aflu de la DSP si jurnalisti doar indicatorii/ valorile relative: RATA DE INFECTARE/ CONTAMINARE/ POZITIVARE = (nr. noi infectati):(nr.testati) si RATA DE MORBIDITATE + (nr.decese):(nr.infectati).... Variatia primului indicator relativ ne arata intensitatea pandemiei in Romania...Variatia celui de-al doilea indicator relativ ne arata eficienta ingrijirilor medicale in spitalele Romaniei.... POPULATIA DORESTE SA CUNOASCA ACESTE VALORI RELATIVE SI NU MULTIMEA DE VALORI ABSOLUTE CE INUNDA ZILNIC TOATE CANALELE TV, UNEORI DISCORDANT SI DE REGULA IRELEVANT...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult