Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Adolescența începe într-a cincea și atunci între noi și copiii noștri se cască o prăpastie despre care nu ne învață nimeni

Fata cu telefon

(Foto: Guliver/Getty Images)

- Ana, te rog, apucă-te de teme! Iar ne prinde noaptea!

- Stai să-mi număr like-urile!

Prietena mea trage adânc aer în piept ca să-și găsească ultimele resurse de calm. O privesc și îmi surâde amar. Până în clasa a cincea, totul a fost perfect: aveau o relație armonioasă și se bucura mult că Ana era încă un copil care se juca de-a ce-i dicta imaginația. Dar când a sunat clopoțelul în septembrie, fetițele din vară au început să-și măsoare viața în like-uri.

- Uite, cu asta mă lupt în fiecare zi! Parcă-i alt copil!

Mă gândesc cu groază la ziua când și copiii mei se vor îndrepta spre adolescență, iar eu, înaintând în vârstă, probabil voi avea tot mai puțin din lejeritatea cool pe care ei și-o vor dori. 

Între generațiile noastre nu mai este conflictul tradițional, este pur și simplu o prăpastie. Referințele tinereții noastre nu au nicio legătură cu realitatea prezentului lor. Pot doar să-mi imaginez ce înseamnă să aștepți niște like-uri pe facebook la 13 ani. La vârsta Anei, împrumutam câinele vecinilor ca să am un motiv să mă plimb cu prietena mea de suflet în cartierul unde locuia băiatul pe care-l plăceam. Ne opream pe malul Someșului să mâncăm corcodușe și să ne facem curaj să trecem pe strada lui. Nu aveam angoasa unui like, ci speranța unui întâlniri. Ani de zile am păstrat toate „bilețelele” pe care le găseam în bancă, colțuri rupte din paginile de caiet care funcționau ca un messenger rudimentar. Când profa scria la tablă, mesajele zburau peste bănci și treceau din mână în mână până la destinatar. De cele mai multe ori conțineau întrebări foarte simple și directe: „Azi vii pe jos acasă?”. Cunoșteam scrisul de mână al tuturor copiilor din clasă ca să ne putem identifica fiecare expeditorul. Și astăzi știu cum scriu Edy, Seba sau Nicolae.

- Am 20 de like-uri!

Ana vine radiind în bucătărie.

- Perfect! Lasă telefonul aici, să mai adune câteva, și du-te, te rog, la învățat!

Prietena mea se întoarce spre mine.

- E o zi norocoasă! Dacă nu-și atinge pragul psihologic de like-uri, e jale! Nu mai ai cu cine să te-nțelegi!

Zâmbesc, dar nu e zâmbetul meu.

- Sâmbăta trecută a dormit la colega ei de bancă, s-o consoleze! Îl „prinsese” pe prietenul ei „curtând” mai multe fete pe facebook. Avea așa de multe ferestre de conversație deschise, încât le-a încurcat și i-a trimis mesajul greșit. Tragedie greacă, nu altceva!

Îți recomandăm

Conștientizez brusc cât de simplu este acum să fii Don Juan de gimnaziu! Poți face totul din butoane: curte pe what’s app, small talk pe facebook și declarații de dragoste prin sms. Ce bătaie de cap era odată! Ce desfășurare impresionantă de forțe pentru a cuceri niște inimi: tați severi de care să treci („măi, băiete, la ora asta se sună?!”), curajul de a bate la ușă, alinierea justă de planete ca să găsești acasă pe cine vrei, să reușești să-i spui față în față ce ai pe suflet și să aștepți cu inima cât un purice un răspuns! Dragostea avea mult dintr-un drum inițiatic – astăzi o luăm pe scurtătură, pe facebook.

Deși comunicăm mai ușor și mai rapid, suntem adesea mult mai singuri. Avem prieteni cu zecile, dar unii nu ne-au privit de ani buni în ochi, deși ne trimit noiane de inimi și îmbrățișări virtuale din același oraș. Stăm liniștiți, sunt bine, ieri tocmai ne-au mai dat un like.

Când oamenii sunt la un click distanță, prietenia devine relativă, iar dragostea își pierde din emoția și poezia ei, oricâte emoticoane noi se vor inventa pentru trăirile noastre. Până când se vor crea roboți care să întrunească toate idealurile noastre de suflet-pereche suntem blocați unii cu alții. Ține doar de noi să ducem poezia mai departe. Oricât ne-am dezbina și ne-am cufunda în fake și derizoriu, dragostea rămâne cea mai mare forță prin care putem schimba ceva din lumea asta și din noi înșine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oameni buni, lamentarile nostalgice in fata acestei revolutii permanente a comunicarii nu folosesc nimanui.
    Singurul lucru rezonabil pe care il putem face este sa infruntam realitatea imediata, invatand sa o folosim in beneficiu nostru si al copiilor nostri. Realitate care se cheama progres, vrem - nu vrem.
    Lupta cu inertia, vorba poetului...
    • Like 0
  • Am 25 de ani si am crescut cu internetul si diferitele app-uri de mesagerie, de la Yahoo la Snapchat. Nu sunt disfunctionala, nu traiesc intr-o lume virtuala, nu sunt deconectata de oameni, am prieteni, am conexiuni profunde, reale cu oameni. Sigur, nimic nu poate inlocui interactiunea fata in fata, dar nu asta e scopul tuturor aplicatiilor astora, ci sa o suplimenteze. Da, exista riscul de a refugia in spatele lor ca sa scapi de suferinta din viata reala, de acord, dar nu sunt un refugiu cu nimic diferit de abuzul de mancare, alcool, tigari si alte vicii pe care le folosim ca sa fugim de lume. Pentru ca messengul si Facebook-ul exista, eu pot sa vorbesc cu prieteni de peste tot din lume, oameni cu care as pierde complet contactul altfel, si de care am nevoie, sunt parte din reteaua mea de suport, prietenii mei cei mai buni. Parintii mei au trait cu o frica imensa ca eu o sa devin emotional disfunctionala si incapabila sa comunic pentru ca mi-am pierdut adolescenta stand in fata unui computer, si mi-au povestit la fel ca dvs. despre frumusetea copilariei si adolescentei lor, in care se furisau sa se vada, sa comunice etc. Cred ca problema cu care se confruntau ei, de fapt, poate si dvs, e ca tinerii din ziua de astazi isi pierd inocenta mult mai devreme decat generatiile trecute pentru ca sunt expusi la o cu totul alta realitate, au o rapiditate mai mare de a trimite mesaje si a primi feedback, o pudoare mai mica cand vine vorba de interactiune cu altii - poate tocmai ca nu trebuie sa spuna totul in fata, si da, poate ca din cauza aplicatiilor astora, o tendinta mai mare de a fi tranzactionali in comunicare, sa fie mai detasati. Dar asta nu e sfarsitul lumii, e pur si simplu un altfel mod de a face lucrurile. Aveti incredere ca copiii dvs fac deja lucrurile foarte bine, ca participa la a construi o lume mai buna, cu mai putine bariere. Si alegeti sa fiti parte din lumea asta a lor, pentru ca e minunata. :)
    • Like 1
    • @ Alina Stoica
      otheh check icon
      Misto scris! E foarte revigorant sa citesti si opinia celor vizati de articolele scrise pe aceasta tema ( nu putine pe republica) si, mai ales, sa constati ca opinia lor este argumentata, pozitiva si foarte frumos expusa. Daca ,, noi,, avem motive de ingrijorare in raport cu generatia voastra, cu siguranta cred ca voi ati putea avea mai multe motive de dezamagire
      in raport cu generatia noastra. Dar, asta e, nimeni nu vrea un post de inculpat, toata lumea opteaza pentru functia de judecator. Intr-un fel, Dorian Gray e nemuritor.
      • Like 0
    • @ Alina Stoica
      check icon
      Foarte bun comentul tau.Este destul de evident ca ai unnivel de inteligenta peste medie,dar ce ne facem cu ceilalti care sunt sub medie? Autoare cu deosebit talent si simt al prezentului tocmai pe aceia ii vizeaza...Si submedia e undeva la 80% din populatia globului.
      • Like 0
  • Fascinatia vietii virtuale devine o primejdie din cauza ca uitam sa traim normal...uitam sa ne mai dorim sa fim cu oameni in carne si oase...poate avem mai multa inspiratie stand in fata ecranului decat in fata unei fiinte reale, dar viata ne poate soca dureros cand, totusi trebuie sa luam in piept o relatie. Parintii ar trebui sa-i mai scuture pe tema timpului petrecut online...tot ce e mult strica.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult