Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat luni că la sfârșitul săptămânii trecute au fost trimise solicitări la autorități din Franța, Italia, Spania, Belgia și Olanda, astfel încât să permită inspectorilor sanitar-veterinari din România să ia probe din alimentele care sunt vândute în aceste state, pentru a face o analiză comparativă cu cele care sunt vândute la noi în țară.
Laboratoarele din București care au analizat în luna martie alimente din 11 supermarketuri din Capitală nu au găsit situații care să pună în pericol sănătatea consumatorilor, au precizat luni oficiali de la Ministerul Agriculturii.
Inspectorii sanitar-veterinari au prelevat 175 de probe de la produse din carne, lapte, pește, miere de albine, paste de tomate, fructe și legume din 11 hipermarketuri din București: Carrefour, Selgros, Auchan, Metro, Billa, Cora, Mega Image, Lidl, Kaufland, Penny și Profi.
Toate probele provin din comerțul intracomunitar și au fost analizate în cursul lunii martie în trei laboratoare acreditate din București, a declarat luni, la o conferință de presă Ionel Bunea, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii.
În cazul probelor preluate din fructe și legume au fost descoperite reziduuri de pesticide în 48 la sută din cazuri, dar mult sub limita admisă. O sută de borcane de miere au fost retrase de la comercializare pentru depășirea unei enzime care arată calitatea fructozei din miere, dar depășirea nu punea în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit Digi24.
Verificările făcute de inspectorii sanitar-veterinari au avut în vedere determinarea nivelului de reziduuri de pesticide din fructe și legume, determinări fizico -chimice pentru produsele din carne și lapte, determinarea procentelor de substanță uscată din pasta de tomate și prezența grăsimilor vegetale în lapte și produsele din lapte.
Mai mulți oficiali din Cehia, Slovacia şi Ungaria au acuzat recent companiile internaţionale că vând mâncare de calitate mai redusă în statele din estul Europei decât în Europa Occidentală.
Ministrul Agriculturii Petre Daea a spus în februarie că Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor verifica dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentare în estul şi vestul Europei.
„În toate supermarketurile româneşti există un produs care se numeşte şuncă de Praga. Şunca de Praga este de la 5 lei kilogramul până la 50 de lei kilogramul. Oare de ce... Dar denumirea e aceeaşi, şuncă de Praga. Pentru că una este carne şi alta este...şi carne”, a declarat recent Sorin Minea, producător din industria alimentară, citat de Digi24.
Dragoş Frumosu, preşedintele Confederaţia Sindicală din Industria Alimentară, a explicat că „de foarte multe ori vedem că foarte multe alimente din import sunt mai ieftine decât produsele noastre şi desigur că te întrebi cum este posibil în condiţiile în care intervine şi un transport mai lung şi alte lucruri care sunt în calculul unui preţ.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Iar privitor la mancare apare o realitate cruda.Aproape nimic nu are gustul produsuui romanesc.Ceilalti fac deja de zeci de ani industrie agricola.Bazata pe superexploatarea pamantului.Pe utilizarea masiva a chimicalelor.Comparati la gratar o ceafa de porc romaneasca cu una de afara.Comparati un morcov romanesc cu altul de afara.S.a. produse agricole.Aceiasi observatie-mai ca ai manca produse sintetice!
Si ce-am facut noi,CRETINII neamului?Am vandut aproape 50 % din pamantul fertil al Romaniei!Deja a inceput fenomenul exportarii produselor agricole romanesti la "cine trebuie" si ,in tara,se importa produsele respective,evident inferioare calitativ.Ca la grau.Exportam grau cu microelemente prezente si importam grau ieftin,mai prost,mai nesanatos ,fara microelemente,care necesita nspe adausuri-amelioratori s.a s.a!
Pe masura ce se va instaura criza mondiala a alimentelor vom manca tot mai mult cazaturile din import iar productia autohtona va merge la cei cu bani,"fratii" bogati din UE!
Oricum majoritatea romanilor,de saraca ce e,nici nu-si da seama ca facaturi consuma.Si,va asigur,va fi mult mai rau in viitor decat acum!Suprafata agricola mondiala,cca 7 % din Tera,se reduce in fiecare an,iar populatia mondiala creste in fiecare an!Si noi vindem pamantul!...
Aici nu este vorba despre denumirea unor produse, ci despre clarificarea calității unor produse importate, care se pare că sunt inferioare calitativ în țările din EST față de ACELEAȘI produse vândute în VEST!
Ar trebui să facă verificarea nu numai la alimente, ci și la detergenți și alte articole gospodărești...