Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Alimentele din magazinele din vestul Europei vor fi comparate cu cele din România. Autoritățile vor să vadă dacă există un dublu standard al producătorilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat luni că la sfârșitul săptămânii trecute au fost trimise solicitări la autorități din Franța, Italia, Spania, Belgia și Olanda, astfel încât să permită inspectorilor sanitar-veterinari din România să ia probe din alimentele care sunt vândute în aceste state, pentru a face o analiză comparativă cu cele care sunt vândute la noi în țară. 

Laboratoarele din București care au analizat în luna martie alimente din 11 supermarketuri din Capitală nu au găsit situații care să pună în pericol sănătatea consumatorilor, au precizat luni oficiali de la Ministerul Agriculturii. 

Inspectorii sanitar-veterinari au prelevat 175 de probe de la produse din carne, lapte, pește, miere de albine, paste de tomate, fructe și legume din 11 hipermarketuri din București: Carrefour, Selgros, Auchan, Metro, Billa, Cora, Mega Image, Lidl, Kaufland, Penny și Profi.

Toate probele provin din comerțul intracomunitar și au fost analizate în cursul lunii martie în trei laboratoare acreditate din București, a declarat luni, la o conferință de presă Ionel Bunea, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii.

În cazul probelor preluate din fructe și legume au fost descoperite reziduuri de pesticide în 48 la sută din cazuri, dar mult sub limita admisă. O sută de borcane de miere au fost retrase de la comercializare pentru depășirea unei enzime care arată calitatea fructozei din miere, dar depășirea nu punea în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit Digi24. 

Verificările făcute de inspectorii sanitar-veterinari au avut în vedere determinarea nivelului de reziduuri de pesticide din fructe și legume, determinări fizico -chimice pentru produsele din carne și lapte, determinarea procentelor de substanță uscată din pasta de tomate și prezența grăsimilor vegetale în lapte și produsele din lapte.

Mai mulți oficiali din Cehia, Slovacia şi Ungaria au acuzat recent companiile internaţionale că vând mâncare de calitate mai redusă în statele din estul Europei decât în Europa Occidentală. 

Ministrul Agriculturii Petre Daea a spus în februarie că Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor verifica dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentare în estul şi vestul Europei.

„În toate supermarketurile româneşti există un produs care se numeşte şuncă de Praga. Şunca de Praga este de la 5 lei kilogramul până la 50 de lei kilogramul. Oare de ce... Dar denumirea e aceeaşi, şuncă de Praga. Pentru că una este carne şi alta este...şi carne”, a declarat recent Sorin Minea, producător din industria alimentară, citat de Digi24.

Dragoş Frumosu, preşedintele Confederaţia Sindicală din Industria Alimentară, a explicat că „de foarte multe ori vedem că foarte multe alimente din import sunt mai ieftine decât produsele noastre şi desigur că te întrebi cum este posibil în condiţiile în care intervine şi un transport mai lung şi alte lucruri care sunt în calculul unui preţ.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ne trezim in ceasul al doispelea...Aproape tot ce vine nu are aceiasi calitate ca la "maherii" vestici.De la detergenti,mancare si celelalte.Pana si chinezariile se fac calitate Vest si caltate Est!
    Iar privitor la mancare apare o realitate cruda.Aproape nimic nu are gustul produsuui romanesc.Ceilalti fac deja de zeci de ani industrie agricola.Bazata pe superexploatarea pamantului.Pe utilizarea masiva a chimicalelor.Comparati la gratar o ceafa de porc romaneasca cu una de afara.Comparati un morcov romanesc cu altul de afara.S.a. produse agricole.Aceiasi observatie-mai ca ai manca produse sintetice!
    Si ce-am facut noi,CRETINII neamului?Am vandut aproape 50 % din pamantul fertil al Romaniei!Deja a inceput fenomenul exportarii produselor agricole romanesti la "cine trebuie" si ,in tara,se importa produsele respective,evident inferioare calitativ.Ca la grau.Exportam grau cu microelemente prezente si importam grau ieftin,mai prost,mai nesanatos ,fara microelemente,care necesita nspe adausuri-amelioratori s.a s.a!
    Pe masura ce se va instaura criza mondiala a alimentelor vom manca tot mai mult cazaturile din import iar productia autohtona va merge la cei cu bani,"fratii" bogati din UE!
    Oricum majoritatea romanilor,de saraca ce e,nici nu-si da seama ca facaturi consuma.Si,va asigur,va fi mult mai rau in viitor decat acum!Suprafata agricola mondiala,cca 7 % din Tera,se reduce in fiecare an,iar populatia mondiala creste in fiecare an!Si noi vindem pamantul!...
    • Like 0
  • Tratarea acestei chestiuni este discutabilă, cel puțin așa cum rezultă din materialul prezentat.
    Aici nu este vorba despre denumirea unor produse, ci despre clarificarea calității unor produse importate, care se pare că sunt inferioare calitativ în țările din EST față de ACELEAȘI produse vândute în VEST!
    • Like 0
  • Da oare când se verifica și ca legea sa se aplice pt toți la fel ( nu unul care fura un ou primește 7 ani , iar unul de fura milioane primește cu " suspendare " la domiciliu ) sau angajările in instituțiile bugetare se fac prin concursuri pe bune nu aranjate pe pile și relații ? Asta e populism ieftin sau hai sa dam poporului pâine și circ !
    • Like 1
  • check icon
    Inițiativa a pornit din toamna trecută și aparține grupului Visegrád (Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria). Cam târziu ne-am trezit și noi...
    • Like 0
  • check icon
    Excelentă inițiativă, în sfârșit ceva bun!
    Ar trebui să facă verificarea nu numai la alimente, ci și la detergenți și alte articole gospodărești...
    • Like 0
    • @
      check icon
      Cred că ar fi mult mai productiv să avem și noi nivelul lor de trai ca să ne făloșim cu asemenea inițiative… Sigur că amărâților le vinzi produse mai proaste și ceva mai ieftine. Dv. nu ați face la fel dacă ați fi om de afaceri? Răspuns (sincer): ba da.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Problema este că e același produs, la același preț !
      • Like 0
    • @
      check icon
      Cred că sunt mai probleme aici. Sigur, moral și „politically correct”, ar trebui să fie aceeași calitate peste tot. Ei, nu vă aprindeți așa, micii și țuica noastră sunt mai bune decât ale lor. Și mămăliga...
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult