Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am fost într-o țară europeană mai coruptă chiar decât România

(acest articol este continuarea celui de aici)

De-a lungul anilor am încercat să fac totul diferit, interesant și să-mi variez cât mai mult experiențele de viață și călătoriile prin lume. Și așa am învățat să trăiesc într-o lume complet străină de cea pe care o știam de acasă. Au fost mereu suișuri și coborâșuri, dar și momente de cumpănă în care m-am simțit ca un roller coaster în care nu eram sigur dacă aș fi vrut să mă urc sau nu.

Am ajuns în estul Europei și am văzut cum se vede corupția acolo

Într-un moment pe timpul iernii, am ales să ies un pic din Suedia și să merg să văd cum e pe la alții. Mi-am amintit atunci de orele de istorie, în care ni se prezenta cu mândrie istoria poporului român și realitățile divagate pe care le-am descoperit de unul singur abia după câțiva ani, din dorința de a înțelege ce s-a întâmplat cu adevărat. Așa am devenit călător prin câteva dintre țările din fostul bloc sovietic, așa am ajuns la lagărul de concentrare de la Auschwitz și într-una dintre țările din estul Europei, considerată mult mai coruptă decât România.

Sunt unele țări prin care călătoresc nu stând cazat ca orice turist la un hotel (prefer să îmi cumpăr haine călduroase în schimbul luxului!), ci pot sta bine-mersi și prin campinguri, la cort, prin gazde CouchSurfing sau uneori îmi fac camarazi de drum prin hosteluri. Nu o să dau numele acelei țări în care am ajuns în 2012, însă o parte dintre dvs. își vor da seama despre ce țară e vorba. Aici am ieșit și cu localnicii, iar unul mi-a spus:

- Tot ce vezi la noi este pictat. Nu te lăsa impresionat! Toate clădirile de pe strada asta au fost renovate în urmă cu un an. Am avut acel eveniment important în vară, iar acum suntem în luna decembrie. Problemele noastre variază de la lipsa libertăților de bază, persecuție și pedeapsa cu închisoarea, până la diverse abuzuri ale dreptului omului și ale animalelor. Și niciuna dintre ele nu are nimic de-a face cu fotbalul, ci mai degrabă cu încercarea obositoare a țării mele de a șterge ultimele vestigii din trecutul ei sovietic. Am cheltuit miliarde de euro cu ocazia asta, ceea ce înseamnă mult pentru o țară atât de coruptă. Grupurile din opoziție denunță lipsa de transparență pentru contractele câștigătoare cu statul și insistă că suntem furați. Spre exemplu, unul din marile contracte cu statul a fost dat unei firme care a fost înregistrată în Cipru, iar guvernul nostru neagă orice urmă de corupție. Mulți dintre noi am dori să părăsim țara, dar nu ne este deloc ușor.

Curios din fire, am întrebat care e reputația lor ca țară, cu toate problemele descrise mai sus.

- Suntem vestiți pentru corupția la toate nivelurile, pentru politicienii noștri care se bat cu pumnii și picioarele în Parlament și pentru miresele de export! Avem femei frumoase. Sunt primele care iau drumul țărilor occidentale sau ajung în America. Sunt femei care vor să-și întemeieze o familie și sunt crescute cu valori creștine, iar asta le ajută mult!

Asemenea cuvinte nu le auzi decât de la oamenii simpli care spun pe față ceea ce simt legat de țara lor.

Mai apoi, am luat un tur gratuit al orașului împreună cu un ghid și alți câțiva turiști. Turul a fost de ordinul senzaționalului: ni s-a prezentat totul frumos și bine împachetat, ni s-a spus că au femei frumoase (vechea placă – și multe agenții matrimoniale pentru străini) și că oamenii sunt prietenoși și ajută străinii (deși eu ca turist, mă loveam de minim cinci tentative de țeapă pe zi!). M-am enervat și apoi mi-am dat seama că pun întrebări prea multe și prea incomode, și că intenția ghidului turistic era să îmi picteze altă imagine decât pe cea care deja o aveam despre țara lui.

După trei zile de umblat prin capitala acelei țări, începusem să mă enervez din mărunțișuri și să devin bulversat de ceea ce vedeam. Îmi doream să ajung cât mai curând acasă, înapoi la liniștea din Suedia.

Iar atunci mi-am dat seama că întreg fenomenul se practică la scară largă și în România. Nu ne ajută deloc, cel puțin nu pe termen lung. Se vede în relațiile dintre oameni, relația cu instituțiile de stat și felul în care ne respectăm unii pe ceilalți. Uneori ne mințim reciproc, alteori ne furăm căciulile unul altuia.

Articol publicat pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • la noi se justifică măgariile , de vină fiind capitalismul incipient . comparația aceasta nu poate îndreptați prostia şi furtişagurile .
  • Like 0
 • În momentul ăsta Polonia este cel putin cu zece ani in fața Romaniei din dpdv al infrastructurii si cred 20 al industriei.
  • Like 1
  • @ Viorel Iulius
   check icon
   E vorba de Ukraina. :)
   • Like 3
 • "...țară europeană mai coruptă chiar decât România" ... pai dupa textul asta din titlu ma gandeam ca tzara asta trebuia sa fie cel putin la fel de europeana ca romania...ucraina nu prea se incadreaza aici. deci fie ungaria fie polonia ca ei au avut niste derapari de la democratie lately.....si cum a mai zis cineva aici, referirea la auschwitz din text arata clar spre polonia...
  • Like 1
 • Andrei check icon
  Campionatul european de fotbal din 2012 + Auschwitz = Polonia
  • Like 2
  • @ Andrei
   Campionatul Eurpean de Fotbal s-a tinut concomitent si in Polonia si in Ukraina. Nevestele de cupmarat si cele mai multe site-uri de matrimoniale sunt in Ukraina. Am fost si eu acum cativa ani acolo, intr-adevar, te intorci in Romania anilor 90. Atat din punct de vedere al infrastructurii cat si al aldministratiei publice. Plus ca am si niste prieteni pe-acolo. Nu exista nicio indoiala despre tara, e Ukraina.

   Cat despre faptul ca e mentionat Auschwitz, autorul, in expunere si printr-un viclesug literar, incearca sa induca in eroare, tocmai pentru a nu se afla cu exactitate tara despre care vorbeste. Totusi, pe cat incearca sa implementeze un anumit nume de tara in subconstient, pe atat ne da si un indiciu, anume, ca a trecut pe-acolo, in vizitele sale in Europa de Est, dar asta nu inseamna ca despre Polonia e vorba.
   • Like 0
 • Ucraina 100%.Am instaurat un guvern "pro european",nu-i asa?Ce scurte picioare are minciuna!Pe Ianukovici il acuzau de coruptie!...Politica e la fel de jegoasa ca la noi.Iti pui o eticheta de "pro european",eventual de dreapta.Si furi linistit.Pina la adanci batraneti.Cu sprijin european,ca de,suntem pro europeni!
  Pentru ce au murit tineri in Euromaidan?Si ne mai intrebam de ce nici acum nu s-au gasit asasinii ?Cu toata procuratura,serviciile secrete de partea "noastra",adica a pro europenilor?Si la ei,ca si la noi,tineretul e manipulat si folosit.Subtil.Perfid.Si castiga "cine trebuie".Fiindca,daca n-ati inteles inca,asta e esenta democratiei noastre din Est-nu conteaza votul,conteaza cine trage sforile sa iasa "cine trebuie"!...Si ,de regula,asa se intampla.
  • Like 3
 • Auschwitz... adica Polonia? Neasteptat pentru noi...
  • Like 0
 • check icon
  Ucraina, evident
  • Like 2
  • @
   Unde este lagarul Auschwitz? Raspuns: Auschwitz este numele german al orașului din apropiere, Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei. Deci nu Ucraina evident.
   • Like 1
  • @
   sau Ungaria...
   • Like 1
  • @ Vladimir Bogdan
   check icon
   Cred ca Ucraina este cel mai bun candidat avand in vedere contextul si indiciile.

   Iar Ungaria este mult mai avansata si civilizata decat Romania. O spun cu parere de rau pentru ca sunt roman si nu am nici o simpatie iesita din comun pentru unguri, dar ce e al lor e al lor.
   • Like 2
  • @
   check icon
   Revin cu un răspuns în câteva zile. Știam că vor fi cititori care vor cunoaște contextul și vor ghici țara în care am fost. :-)
   • Like 0
  • @
   sau Polonia.
   • Like 0
  • @ Laurian Gei
   check icon
   Ukraina e țara despre care vorbeam în articol. :)
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult