Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Americanii se mobilizează ca-n timpul celui de-al Doilea Război Mondial să lupte cu COVID-19, cu o diferență specifică. Trump: „E prima dată în istoria noastră când guvernul plătește lumea ca să nu lucreze”

Donald Trump - coronavirus

Foto Guliver/Getty Images

În ziua de 21 ianuarie 2020, Statele Unite au confirmat primul caz de infecție cu coronavirus COVID 19 (SARS-cov2) la un cetățean din statul Washington, reîntors dintr-o călătorie în China.

La câteva zile alte două cazuri au fost diagnosticate în California.

În USA au fost confirmate peste 2400 de cazuri de infectare, 288 de oameni și-au pierdut viața și în țară a fost declarată starea de urgență.

Toate cele 50 de state americane au identificat cazuri de boală cu coronavirus.

Odată cu progresia componentei americane a pandemiei, au fost adoptate măsuri speciale de prevenire, izolare și tratament a noii afecțiuni, care face ravagii în întreaga lume: 186 de state și teritorii afectate, peste 303.000 cazuri, mai mult de 13.000 de decese.

Epidemia cu COVID 19 se caracterizează printr-o mare putere de contaminare, care cere respectarea regulilor de reducere a contactului uman (distanțarea socială), cantități foarte mari de materiale de protecție (mănuși, măști, combinezoane), circuite speciale și măsuri de dezinfecție intense și repetate.

Din cauza faptului că cele mai devastatoare complicații, care apar la 10-15% dintre bolnavi, se asociază cu pneumonie bilaterală cu insuficiență respiratorie severă, este nevoie de o mare cantitate de materiale și aparate pentru asigurarea oxigenării organismului (măști care asigură concentrație ridicată de oxigen și ventilatoare) și de un număr mare de paturi de terapie intensivă.

Campania națională constă în măsuri energice de prevenire, tratament, protejare a personalului medical și a celor mai vulnerabili (în special vârstnicii și cei care au o stare de imunitate redusă), la care participă toate statele, întreg sistemul sanitar, forțele de prim răspuns, organizațiile de voluntari și - în multe locuri - gărzile naționale.

Dar încă de la începutul epidemiei a devenit evident că, pe lângă îmbolnăviri, criza prin care trece țara are nevoie de un suport economic masiv imediat și de măsuri speciale pentru atenuarea crizei economice viitoare care va fi, cu siguranță, produsă de pandemie.

Comisia specială de acțiune constituită din epidemiologi, specialiști în boli infecțioase, lideri ai agențiilor de securitate, ai serviciilor federale de asigurare medicală, ai centrului de control al bolilor și din strategi economici este condusă de vicepreședintele Mike Pence și are comunicate de presă zilnice în prezența președintelui.

Sunt comunicate publicului ultimele date despre mersul epidemiei și măsurile luate.

Aceasta acționează în baza câtorva legi: Legea pentru funcționarea serviciului de sănătate publică, Legea pregătirii pentru situații catastrofale, Legea pentru pregătire și acțiune în caz de pandemie, Legea pentru ajutor și ajutor de urgență în caz de dezastru (Legea Robert T. Stafford).

Ultima dă puteri speciale președintelui care, în situații catastrofale, poate lua decizii cu aplicare imediată, pe care le poate transmite guvernelor statelor, orașelor, comitatelor și triburilor de pe teritoriul american.

Așa au fost interdicțiile pentru zborurile din China și Corea de Sud (31 ianuarie), urmate la câteva zile de interdicția pentru Iran și suprimarea zborurilor către și din țările din spațiul Schengen (11 martie).

La fel, declararea stării de urgență (13 martie) și introducerea carantinei pe scară națională.

Blocarea regională (lockdown) nu s-a aplicat decât în trei state, prin decizia guvernatorilor lor, dar este posibil să fie introdusă curând pe tot teritoriul țării.

Măsurile economice luate de administrație sunt aprobate de cei mai mulți, excepție fac criticii de serviciu din lumea politică și din presă.

Termenul limită pentru taxele pe venit a fost mutat cu trei luni mai târziu (15 iulie), taxele pe statele de plată au fost anulate până la sfârșitul anului, la fel plata taxelor studențești.

Guvernul îi sfătuiește pe toți salariații să rămână acasă, lucrând de la domiciliu dacă este posibil și a anunțat companiile că vor primi ajutor pentru a continua plățile, fără a face concedieri.

Este prima dată în istoria noastră, a spus Trump, când guvernul plătește lumea ca să nu lucreze.

La propunerea guvernului, congresul dezbate legea de a aproba un pachet de minimum un trilion de dolari pentru susținerea și stimularea economiei, care va fi votat în zilele următoare.

Din acesta 50 de miliarde vor fi date companiilor aeriene, 300 de miliarde companiilor mari și mici și peste 500 de miliarde vor fi distribuite populației ($ 1.200 cetățenilor necăsătoriți, $ 2,400 familiilor și $ 500 fiecărui copil).

Foarte impresionantă este reacția populației și sunt multele inițiative de contribuție și ajutor pentru comunități și instituții medicale.

Și-au oferit serviciile numeroși pensionari (medici, asistenți, polițiști, pompieri, lucrători de ambulanțe), care vor să-și reia ocupațiile profesionale în locurile cu nevoi presante.

La inițiativa unei studente, tinerii formează în toată țara grupuri de voluntari numite Ingerii cumpărăturilor (Shopping Angels), care pot fi chemate pentru a face servicii bătrânilor imobilizați în case.

Marile lanțuri de supermarketuri s-au angajat să asigure reaprovizionarea magazinelor, să facă dezinfecție zilnică a tuturor spațiilor, să extindă cumpărarea din mașini (drive-thru), să mărească volumul livrărilor la domiciliu și să protejeze prețurile.

Companiile Ford și General Motors și-au modificat mai multe secții pentru a fabrica ventilatoare și mai multe companii de confecții au trecut la producția în masă a măștilor și combinezoanelor de protecție.

Firmele de bături alcoolice au trecut la producerea pe scară mare a alcoolului sanitar și a gelurilor și spray-urilor sterilizante.

Toate școlile au lansat programe de educație online, care se desfășoară de la clasele cu elevii cei mai tineri, până la nivelele superioare de învățământ.

Canalele de televiziune și studiourile de filme difuzează programe de informații, filme de educație, de asemenea au introdus streaming fără cost pentru spectacole sportive înregistrate, filme și programe de divertisment.

Industria geospațială s-a angajat în efortul de identificare și monitorizare a focarelor epidemice și în ajutorul logistic pentru organizarea și desfășurarea acțiunilor pe care le întreprind agențiile federale și locale.

Mai multe companii farmaceutice au oferit donații constând în stocuri de medicamente, cea mai recentă fiind oferta companiei Sanofi de a dona medicamentul Plaquenil (hidroxiclorochin), de curând dovedit ca fiind eficace în infecția cu coronavirus COVID 19, într-o cantitate suficientă pentru a trata 300.000 de bolnavi.

Complexele medicale, cum este și Kaiser Permanente, care dețin sute de spitale, au pus la dispoziție fonduri pentru cumpărarea de imobile, în care să plaseze mii de oameni ai străzii, expuși contaminării.

Lumea obișnuită cumpără măști și le donează spitalelor, iar cabinetele medicale și dentare au fost sfătuite să-și reevalueze stocurile și să doneze spitalelor surplusul lor de materiale medicale și de medicamente.

Mulți medici oferă consultații gratuite și testarea rapidă în cabinetele lor.

Asociațiile de corporații, fundațiile de caritate, grupurile organizate de biserici și comunități, cluburile sportive și nenumărați voluntari au trecut la colectarea de fonduri pentru nevoi care vor fi foarte mari și de durată.

Interesul populației, altruismul și dedicația pentru participarea la efortul național de luptă împotriva pandemiei amintește de ceea ce s-a întâmplat în anii '40, când poporul american s-a mobilizat pentru victoria în Al Doilea Război Mondial.

Articol publicat și pe marginaliaetc.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Adevărul e ca amicul Trump gestionează criza asta ca madam firea. Își da doua luni cu stângul în dreptul și apoi striga că-s alții de vina.
    Dacă continua asa, parca vad ca o sa i se îndeplinească visul și fac mexicanii un zid pe banii lor. Ca să-i tina afara pe gringos cu virușii lor cu tot!
    • Like 1
  • Hai că nu trebuie să-l ridicăm în slăvi pe Trump care a eșuat complet pregătirea US pentru virusul ăsta, contrazicându-se de pe o zi pe alta. Oricine care nu e trumpist convins poate vedea video-uri cu contraziceri și cu atacuri de la Trump către toți ceilalți
    • Like 0
  • Suntem obligati sa sustinem Noul Imperiu Roman - USA . Suntem obligati de setul de valori comune , mai mult sau mai putin impartasite de toata pleiada de democratii europene , De istoria oarecum comuna , europeana . De credinta de tip crestin mai vechi , catolic, ortodox , protestant sau multitudinea de culte neo protestante Da , de culoarea pielii si forma ochilor ! Suntem ipocriti daca nu recunoastem cat conteaza acest ultim aspect ! Ma simt mai apropiat , de un ungur, polonez, belgian , american sau olandez , decat fata de un chinez ...China este Marea China , magnifica , probabil , insa este departe , o vreau departe si o simt departe . Europa mea si Statele Unite sunt casa si gradina mea , acolo unde vreau eu sa traiesc , copiii mei , copiii copiilor mei ! Ultima observatie : pentru valorile celor doua spatii , Europa si USA , apropiati de ai mei - frate , 3 unchi si o matusa , au EVADAT din Romania anilor '80, parasind clandestin tara - trecand Dunarea inot, etc . Acum , dupa ce beneficiem de 3 decenii de valorile spatiului euroatlantic , am inceput ,, sa tinem coada pe sus ,, -ce america , ce ue ... !? omul romanesc se trage din Decebal si alte bazaconii ... dar iata , Viata sau Geea , ne da o palma peste mufa si ne scoate fumurile din cap....
    • Like 1
  • Liviu check icon
    - pachetul de 1 trilion de dolari este blocat in Senat (47-47), democratii argumentand ca nu ajuta muncitorii si e un bailout pentru corporatii, e destul de clar nu va veni prea curand avand in vedere ca are nevoie de 60 de voturi sa treaca;
    -companiile auto nu sunt nici macar pe aproape sa isi modifice liniile de productie (ar avea nevoie de cel putin cateva luni sa poate face asta, daca o pot face, plus materia prima necesara), chestia asta nu e altceva decat o noua minciuna (din sirul folosim medicamente anti-malarie pentru combaterea virusului).
    Din pacate, SUA culege ce a semanat la alegerile trecute - un presedinte incapabil, care nu stie sa faca altceva in afara sa dea din gura.
    • Like 1
  • ion check icon
    hm !!!! Big brother nu prea a gestionat bine criza.....iar Trump a incercat sa cumpere in exclusivitate un posibil vaccin de la laboratorul german care il testeaza !!!!!
    occidentul n-a stiut decat sa deblocheze ( sa fabrice la rotativa !) sume uriase de bani, pe care tot populatia ai va plati sub o forma sau alta,ca sa salveze economia ( deci sistemul nostru drag !!!!)
    • Like 1
    • @ ion
      Acel ,presupus medicament minune care ar vindeca si vaccina oamenii ,l-ar descoprit un cercetator german Iar Trump ,ar fi oferit sume mari de dolari pr.ca acel vaccin sa fie produs in exclusivitate doar ptr americani , Din cate am inteles ,Cancelarul A.Merkel ,nu ar fi fost de acord cu asa ,afacere ,!
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Nici us, nici tarile europene n-au fost pregătite sau n-au știut sa gestioneze criza asta asa cum au făcut-o asiaticii (coreea, singapore, chiar și Australia). Nu mai suntem noi miezul, avem de învățat de la alții.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult