Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bine c-a plecat, acum vom avea autostrăzi!

Laura Codruța Kovesi - iulie - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

- Ce ai să scrii, Răzvane?, întreabă maică-mea la telefon, speriată, imediat după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată. Poate îți fac ăștia ceva!

- Mamă, calmează-te! Stai, un pic, că sunt la doctor! Te sun eu.

***

- Domnule Prepeliță, nu mai sunt fonduri CAS. S-au terminat pe luna asta.

- Păi cum s-au terminat?! Suntem de abia în 2 ale lunii.

- Asta este! Dacă vreți tratamentul de recuperare postoperatorie vă costă, o clipă... Da, am găsit, vă costă...

Nu o mai aud.

- Haideți, domnule Prepeliță, că nu am toată ziua la dispoziție. Deci plătiți sau nu?!

- Păi am trimitere, am stat la cozi, m-am învoit,…

- Următorul!

***

- Alo, mamă? Hai să îți citesc.

„După triumful Simonei Halep la Roland Garros, prima victorie a unei românce într-un turneu de Grand Slam, la o distanță de 40 de ani de Virginia Ruzici, am recitit anumite comentarii la articolele pe care le-am scris, de-a lungul vremii, despre Simona. Nici multe, dar nici puține acele comentarii. În ele, campioana noastră e contestată cu argumente care mai de care mai perisabile, asta dacă ar fi citite, cu căldura unei bune credințe, de orice cetățean român…”

-Taică-tu a făcut tensiune la finală! mă întrerupe mama.

„Să nu îți placă Simona Halep, să nu fii încântat de jocul ei, e una. Dar a minimaliza până la zero performanțele pe care un sportiv român a reușit să le realizeze prin muncă, fie ele și în nume propriu, apropo vă reamintesc că pe Philippe Chatrier s-a intonat imnul, este de neînțeles.

Am văzut după finala de la Roland Garros astfel de comentarii și mi-am dat seama că orice valori va avea România, în orice domeniu, truda și munca lor pot fi minimalizate cu o ușurință dezarmantă, dintr-un pocnet din degete.

Dar aruncatul cu pietre e la modă pe meleagurile noastre.

Să ne gândim cum au fost denigrați cei care au ieșit în stradă pentru valorile democrației. Au fost numiți sorosiști, trădători, șobolani. Au fost arătați cu degetul de parcă ar fi fost infractori, nu plătitori de taxe.

Am știut că Laura Codruța Kovesi va fi demisă, în ciuda tuturor performanțelor pe care Anticorupția le-a avut sub mandatul ei sau poate tocmai de aia. Dacă stătea în banca ei, dacă era încă un șef de instituție mediocru și acomodant cu puterea politică, ar mai fi avut zile la șefia DNA.

Printr-un uriaș efort de propagandă, în care s-au investit sume uriașe și în care s-au înrolat exaltații, interesații, penalii sau proștii utili, Laura Codruța Kovesi a devenit, dintr-o personalitate despre care toți oficialii străini vorbesc cu admirație și respect, într-un veritabil dușman al poporului, o adevărată vrăjitoare care a stat în calea dezvoltării României.

Ehei, să nu fi fost „Imaculata Stalinistă”, ar fi duduit fabricile și uzinele. Din cauza ei nu s-a putut lucra, nu s-a putut produce, a scăzut șeptelul. Dacă n-ar fi stat tot timpul cu frica în sân că vor fi săltați noaptea cu ambulanța neagră, românii ar fi muncit ca japonezii.

Din cauza lui Kovesi nu avem autostrăzi, să fie clar. Din cauza lui Kovesi nu s-a investit într-un metru de parcare nouă în București.

De acum, fără ea, totul va deveni roșu aprins. Trăim în miezul unui ev aprins. Nu ne vom mai plânge că autostrăzile vor înainta cu un km înainte și doi înapoi, nu vom mai fi la fel de umiliți când ne vom revendica drepturile asigurărilor de sănătate, nu vom mai continua să emigrăm peste mări și țări, să lucrăm acolo de la necalificați până la domenii din cercetare, nu vom pierde iarăși trenul cum îl tot pierdem de 30 de ani, ba bătuți de mineri, ba morți prin cluburi cu autorizații ștampilate de corupție, nu ne vom mai infecta în spitale cu stafilococi, groși, precum lanțurile de la gâturile interlopilor care nu ne vor mai râde în față, fluturându-ne Noul Cod Penal, nu vom mai asculta discursurile conducătorilor într-o română stâlcită, tinerii care așteaptă transplanturi nu vor mai muri cu banii în mână strânși din donații, nu ne vom mai îndepărta de valorile europene.

Acum totul se va schimba. România s-a eliberat de dictatura Anticorupției…”

*

La capătul celălalt al firului e liniște. Trec secunde bune, apoi, aud ceea ce nu voiam să aud:

- Off, Răzvane! Mai bine pleacă odată, și lasă-i naibii. Lasă-i, pleacă, du-te.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Este dreptul d-lui Răzvan Prepeliță sa suspine si sa ofteze dupa d-na Kovesi; insa deocamdata nimeni nu a contestat cu argumente pertinente motivele deciziei de demitere a d-nei Kovesi, nici chiar principalul fan a fostei sefe s DNA, dl. Johannis.
    Dl. Răzvan Prepeliță este un om tanar, astfel ca nu a trait pe pielea domniei sale experimentul unei dictaturi adevarate precum a fost regimul comunist care a avut, stranie coincidenta, exact sistemul judiciar ( procurori si judecatori ) ca varf de lance al reprimatrii si represiunii oricarei contestatii.
    In lumea democratica nu vom vedea niciodata osanale ridicate sistemului de forta al Statului; cetatenii si presa pastreaza o distanta si o rezerva fatza de Institutiile de forta ale Statului pentru ca au suficienta educatie democratica pentru a intelege ca Forta Statului este ci cea mai tentata de a abuza de propria putere.
    Poata ca odata va intelege si dl. Răzvan Prepeliță aceste lucruri elementtare.
    Ca sa nu mai pomenesc de faptul ca adulatorii d-nei Kovesi nu au suflat niciodata nicio vorba despre abuzurile numeroase comise de Institutiile de fprta ale Statului roman.....O sa constate foarte repede si dl. Răzvan Prepeliță ca exista viata ( si inca mai buna ) si fara a mai fi d-na Kovesi sefa la DNA.

    • Like 0
  • Despre DNA si a sa functionare:
    A. Constitutia Romaniei spune: "Parchetele funcţionează pe lângă instanţele de judecată, conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, în condiţiile legii. ", iar ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 43 din 4 aprilie 2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie spune: "Direcţia Naţională Anticorupţie este independentă în raport cu instanţele judecătoreşti şi cu parchetele de pe lângă acestea, precum şi în relaţiile cu celelalte autorităţi publice, exercitându-şi atribuţiile numai în temeiul legii şi pentru asigurarea respectării acesteia." Curat constitutional !
    B. Procurorii, inclusiv cei de la DNA, nu se ocupa cu descoperirea infractorilor, acestia primesc sesizari si informatii de la organele de control ( "Persoanele cu atribuţii de control sunt obligate să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la orice date sau informaţii din care rezultă că s-a săvârşit una dintre infracţiunile atribuite prin prezenta ordonanţă de urgenţă în competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
    (2) Persoanele cu atribuţii de control sunt obligate ca în cursul efectuării actului de control, în situaţiile prevăzute la alin. (1), să procedeze la asigurarea şi conservarea urmelor infracţiunii, a corpurilor delicte şi a oricăror mijloace de probă ce pot servi organelor de urmărire penală.
    (3) Serviciile şi organele specializate în culegerea şi prelucrarea informaţiilor au obligaţia de a pune la dispoziţie Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de îndată, datele şi informaţiile deţinute în legătură cu săvârşirea infracţiunilor privitoare la corupţie.
    (4) Serviciile şi organele specializate în culegerea şi prelucrarea informaţiilor, la cererea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau a procurorului anume desemnat de acesta, îi vor pune la dispoziţie datele şi informaţiile prevăzute la alin. (3), neprelucrate.
    (5) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) - (4) atrage răspunderea juridică, potrivit legii. Dacă în efectuarea urmăririi penale procurorii parchetelor de pe lângă instanţele judecătoreşti constată că infracţiunea care constituie obiectul cauzei este una dintre infracţiunile atribuite prin prezenta ordonanţă de urgenţă în competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aceştia au obligaţia de a sesiza de îndată procurorii acestei direcţii." ). Pe baza acestor informatii procurorii DNA trec la "efectuarea urmăririi penale, în condiţiile prevăzute în Codul de procedură penală, în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi în prezenta ordonanţă de urgenţă, pentru infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 care sunt, potrivit art. 13, în competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie". DNA are si o lege pentru un cod penal propriu !
    C. "Dacă stătea în banca ei, dacă era încă un șef de instituție mediocru și acomodant cu puterea politică ..."
    • Like 1
  • Nu numai c-o să avem mii de km de autostradă, sute de spitale şi de şcoli, da' o să începem de-acum să ridicăm zilnic osanale măreţului partid al infractorilor, în frunte cu cel mai iubit fiu al teleormanului.
    Şi o să purtăm tricouri albe, pe care să scrie cu litere mari şi roşii:
    Dragnea şi cu pesede,
    Inimile noastre ie!
    • Like 2
    • @ Laurenţiu Faighel
      check icon
      Sau:
      ”Liviu Dragnea să trăiască, că-i capu' la țara noastră!”
      • Like 3
  • Înainte de 1989, dacă întrebai un părinte de la țară din ce motive vrea să-și de copilul la liceu sau la profesională, primeai invariabil același răspuns: Ca să nu rămână la CAP. Acum, copii mai învață ca să nu rămână în România.
    • Like 6
    • @ Gheorghe Anton
      check icon
      Păi și vedeți? Nu era mai bine pe vremea lui Ceașcă??
      • Like 0
  • Mihaela check icon
    Nu pot decat sa-l parafrazez (din nou!) pe Senatorul Mitraliera si sa spun ca democratia a fost cucerita.
    A vazut cineva interviul dat de Liviu Dragnea aseara la Antena 3?A fost foarte dureros si comic in acelasi timp. Domnul Gadea a pretat foarte bine, insa dl Dragnea mi s-a parut putin turtit. Aveam oarecum reflexele inmuiate si o sclipire ciudata in ochi. Sau asta o fi de la ingrijorarea ce cred ca il mananca incet? Dansul vorbea si planuia ('la toamna o sa facem...') de parca de acum inainte va avea cel putin 10 ani sa faca chestii la conducerea tarii. Eu cred ca se inseala si mai cred ca va fi cel putin detronat din functia atotputernica pe care o detine acum,
    • Like 2
    • @ Mihaela
      check icon
      Neeh, ne-am lămurit demult deja: nu există PSD-iști buni! Așa că, la ce-ar folosi să fie precum preconizați?? Am trecut deja prin astea: Grindeanu, Tudose, Dăncilă... Fiecare mai slab pregătit decît precedentul. De fiecare dată mi-am zis că mai rău nu se poate. Și s-a putut. Ajunși acum la Dăncilă, serios, mi-e frică să mai pice guvernul!!
      • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Punctul pe I.O imagine de ansamblu, din păcate ignorată, chiar ridiculizata.Chiar că suntem o nație de cusurgii...
    • Like 4
    • @ Delia MC
      check icon
      Asta indiferent ce naiba o fi însemnînd ”I.O”, sau cum?
      • Like 0
    • @
      Ar fi trebuit un spațiu între ele, dar așa ești tu cusurgiu. :P
      • Like 0
  • Poporul român astăzi, acum, este condus spre prăpastie de o minoritate din județul Teleorman județ aflat pe locul 26 cu 360.000 de locuitori. Bineînțeles că nu are importanță asta dar faptul că în întreg județul nu există nici o librărie care să vândă cărți, are importanță, este semnificativ. De fapt ascultând-o pe Dăncilă cum citește, oricine se dumirește de nivelul intelectual al celor care s-au impus în politică din nefericire nu numai în acest județ ci în TOATE județele României, toți „aleși„ pe sprânceană din vechile cadre unii împreună cu odraslele lor foste parte din activiști PCR, angajați ai Securității, ai Sindicatelor, ai celor care predau marxism-leninismul în școlile de partid, activiști UTC, etc. Adoptarea punctului 8 de la Timișoara ar fi o realizare enormă pentru viitorul României. Adoptarea acestui punct ar trebui să-i pună deoparte pe toți nemernicii care sunt actual la putere și ne distrug viața.
    • Like 6
    • @
      Să mergem la vot da, desigur dar cât mai curând. Nu înțeleg ce legătură are nemernicia lui Dragnea cu exploatarea gazelor din M.N. Dacă vă referiți la acel joc cu „polițistul„ bun și „polițistul„ rău atunci nu are nici o valoare. USR-știi „frumoși„ fac mult și bine dar, dacă nu sunt rezultate spectaculoase este pentru că sunt puțini și cealaltă parte a opoziției (?) nu împart și ei acțiunile cu USR-ul. Oricum sunt într-adevăr preocupați de viitorul țării.
      • Like 2
    • @
      Nu a fost impotriva.a promovat o lege astfel incat banii pe care ii obtinem de la societatile care exploateaza sa fie mai putini(50% in loc de 68%) iar aceste sume sa se duca intr-un cont ca acela de pe vremea lui Basescu- aici sunt banii dv.s.-adica la popor nu va ajunge nimic
      • Like 4
    • @
      check icon
      Dle Adrian Dinel Matea, nu mai lungesc vorba aici. Punctul meu de vedere pe acest subiect (exploatărea gazelor din M Neagră.) îl puteți găsi aici, la comentariile articolului ”https://republica.ro/legea-offshore-mic-tratat-de-linistire-a-spiritelor-nationaliste-in-chestiunea-gazelor-naturale” .
      • Like 0
    • @
      Sa mergem la vot de urgență! Pentru cine crezi că pledează dragnea in cazul gazelor din marea neagră? Nu cumva pentru blestemul, unul dintre ele, nostru numit Rusia? Crezi că borfașul "luptă" cumva pentru țară? Nu, acest partid nu a făcut, niciodată, ceva bun pentru țară sau popor.
      • Like 1
  • de calitate articolul
    • Like 4
    • @ Adrian Horatiu Popa
      Adrian check icon
      ... si patetic. Vorba multa, analiza putina dar concluzii categorice. E in firea noastra. Ar trebui sa incepem sa-l recitim cu totii pe Caragiale, zilnic.
      • Like 1
    • @ Adrian Horatiu Popa
      Adrian check icon
      ... si patetic. Vorba multa, analiza putina dar concluzii categorice. E in firea noastra. Ar trebui sa incepem sa-l recitim cu totii pe Caragiale, zilnic.
      • Like 1
  • Du-te, Dica, du-te!.. E ca și cum în lungul mandat al doamnei Kovesi, lupta anticorupție a fost atât de eficienta încât s-au construit sute sau mii de km de autostrada, iar acum, brusc, nu se mai construiește nimic.... foarte inspirat titlul.
    • Like 2
  • dan check icon
    Un popor care isi devoreaza valorile este un popor mort.
    Kovesi este doar varful aisbergului ,ei borfasii vor altceva ,vor un stat numai al lor unul de unde sa fure,fara DNA fara institutii si daca se poate sa ii vada si pe procurori in locul lor la puscarie.
    Problema este totusi alta ,foarte multi romani ii sprijina pe infractori din diferite motive, ticalosie ,prostie,bani nici nu mai conteaza din ce motiv.
    Atata timp cat parte importanta a acestui popor sprijina infractorii sperantele scad pe zi ce trece si isi face loc deznadejdea.
    Venezuela este un bun exemplu , o parte din popor sprijina un ticalos care se mentine la putere cu ajutorul lor si care a adus la foamete mai mult de jumatate din tara
    Speranta multora este ca inca facem parte din UE si nu ne va lovi saracia dar este imposibil ca huzurul unora de acum sa nu ne loveasca economic si tare imi e ca va lovi tot in oamenii cinstiti.
    Sa nu fim naivi ,UE nu va mai permite ca in interiorul ei sa fie revolutii si ei borfasii stiu bine asta si profita,
    Vom suferi mult sau vom pleca pe capete pentru ca viata e scurta si nu cred ca oamenii cinstiti vor dori ca, copii lor sa creasca intr-o tara corupta,asa ca indemnul mamei autorului este justificat,cu asa ticalosi se poate ajunge la crima la fel ca in Rusia lui Putin ,ura din sufletele borfasilor (vezi indemnurile lui Badea spunand cuvintele Varanului ''locul lui Kovesi este la puscarie'' )nu are limite ,
    Se pare ca sistemul comunist in care intelectuali au fost trimisi la canal de catre semeni de ai lor se repeta ,unii ca Voiculescu,Nicolicea ,Plesoianu,Badea ,Gadea ne-ar trimite la canal sau in puscarii cu zambetul pe buze si asta doar din ticalosie.
    • Like 15

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult