Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Biserica tinde să-i părăsească pe tineri? Părintele Francisc Doboș: „Duminica nu e zi de mall, e zi de Biserică"

Doboș și Bănescu

Preotul ortodox Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, și preotul catolic Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, au fost invitații lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, care va fi difuzată duminică. Aceștia au vorbit despre cum este percepută de tineri în prezent ideea de sărbătoare religioasă și despre cum poate ajunge aceștia mesajul creștin.

„Pe vremuri, era multă căldură în familiile noastre de Sărbători. Azi sunt plecați foarte mulți în străinătate, sunt multe familii înjumătățite. În curtea Episcopiei, toți răspundeau „Adevărat a înviat!" Pe stradă sau la birou, răspundeau sotto voce. De Înviere, românii, deși striviți de totalitarismul ateu își asumau acest act de libertate”, a spus Vasile Bănescu.

Francisc Doboș a amintit că în copilărie, viața mall-ului nu exista. Exista bucuria familiei, vecinilor, a colțului blocului. „Duminica este ziua Învierii săptămânale. Duminica nu e zi de mall, e zi de Biserică. Bucuria de a vedea duminica tineri și bătrâni mergând spre biserică”, a spus Francisc Doboș. În opinia sa, ateul care nu-l recunoaște pe Dumnezeu este chip al lui Dumnezeu.

În prezent, generația tânără este supusă unor chemări și ispite mult mai numeroase decât cele la care au fost expuși părinții lor, surse de mesaje derutante, a completat Vasile Bănescu

„Nu există ateu care să se fi născut ateu și care să nu renunțe la ateismul lui. N-aș spune că generația tânără este atee, e doar o generație care nu mai e în contextul cel mai favorabil de a ajunge la mesajul creștin”, a punctat Bănescu, care spune despre credință că este ceva care se cucerește, dincolo de faptul că este un dar.

Pentru ca mesajul să ajungă la tineri, este nevoie ca preoții să folosească mijloace de comunicare moderne, spune reprezentantul BOR.

„Doar oamenii lipsiți de realism își pot imagina că pot propovădui azi Evanghelia renunțând la mijloacele de comunicare moderne. Dacă ne gândim la cel mai mare misionar creștin Sfântul Apostol Pavel, nimeni nu-l poate bănui că ar fi stat cu spatele la tehnologiile actuale. Evanghelia trebuie transmisă nu în limba vechilor cazanii, care a devenit ermetică, ci într-un mod care ține cont de limbajul tinerilor. Preotul de azi, dacă e realist, se va adresa tinerilor pe limba lor, nu pe limba bunicilor lor”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

„Aș pune întrebarea: Biserica tinde să-i părăsească pe tineri? Ispita de a ieși din clericaleză, din limba clericală, nu pentru a coborî nivelul. Tinerii caută cerul uneori în lucrurile pământești”, a completat Francisc Doboș.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Interesant cum vorbeste preotul Banescu despre totalitarismul ateu. In regimul acela numit ateu preotii erau pregatiti la facultati de stat,in mod gratuit, la fel ca inginerii sau medicii si platiti din bugetul public atat ca preoti cat si in calitate de colaboratori ai securitatii si dupa o viata cu munca putina si salariu bunicel acelasi regim ateu le platea pensiile. A dreacu' ateii astia, cum aveau ei grija de religie!
  • Like 0
 • Ba! Duminica e zi si de mall si de ce vrea muschiu' lu' cetateanu'. Iar daca este tanar student studios sau batran cercetator inrait in ale cercetarii stiintifice, cu atat mai justificat. Sa fie la mall si unde vor ei. Pentru stiinta sunt toate celelalte zile ale saptamanii. In a saptea zi fiecare se odihneste cum ordona creierul sau. Stiinta dixit!
  • Like 5
 • Pe vremea aceea cand fugeam de la reuniunile obligatorii din noaptea invierii, pentru a partcipa la slujba, nu stiam ca popii erau primii, care ne turnau la partid si la securitate. Acuma stim, odata in plus cu cine avem de a face.
  Atunci s-au vandut PCR, acuma sunt vanduti PSD.
  • Like 9
 • #

  Banescu are noroc ca nu-i popa , toti popicii trebuie sa fie constienti ca sunt ultima generatie de prelati ce mai pot trai din ce da statul si ce mai ciugulesc de la enoriasi .
  Cei care se inscriu acum la seminar sa fie constienti ca vor muri de foame daca nu vor sti sa faca si altceva .
  Generatia de babaciuni care scot din batista ultimul banut sa-l dea popii e pe duca . Dupa asta veti vinde sau inchiria silozurile fiindca si Cezarul nu va fi prost sa va mai lase neimpozitati odata ce nemaiavind enoriasi nu mai puteti influenta votul .

  Haliluiaaaaa .......
  • Like 3
  • @ Radu Mircea
   Babaciunile de maine se vor intrupa din tinerii si tinerele de azi. Material uman a fost, este si va fi, veci, din zona prostiei. Asa ca slaba speranta in pierderea masei de manevra prin expiaitia la termen a cohortei actuale de babaciuni.
   • Like 1
  • @ Radu Mircea
   Delia MC Delia MC check icon
   ...sau vor învăța că oamenii nu mai vor preoți care dau cu crucea-n cap sau nu țin o slujbă de înmormântare dacă nu le-ai plătit destul. Sau preoți care sfătuiesc pe oameni să nu-și vaccineze copiii sau dau sfaturi cum și cu cine să voteze. Sau preoți cu merțane, care au trădat idealul lor și au transformat religia în comerț. Aia e prima trădare, e bârna din ochiul lor pe care însă n-o văd.

   Vor fi nevoiți să învețe să vină cu smerenie în întâmpinarea omului, să redescopere bunătatea, ajutorul sincer, legământul de umilință și poate nu chiar de sărăcie dar măcar de mulțumire cu ce au. Propovăduirea credinței să nu mai fie o chestie de bani și să aibă legătură doar cu credința.

   Să învețe că lumea se schimbă și religia are singura opțiune să se adapteze. Cum e în unele țări, te porți bine vine omul la tine, dacă nu, nu. Se vede bine din scăderea dramatică a încrederii în instituția bisericii, la 60% față de 90% în anii '90.

   Și care-i problema dacă omul duminică după-amiază după biserică se duce la mall?
   • Like 1
  • @ Anca Paduraru
   Frumos, categoria Terms of endearement, babaciuni, zona prostiei, masa de manevra. Intre respect, ori lipsa lui si propriul soclu.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult