Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bitdefender: Computerul vulnerabil poate fi infectat cu ransomware-ul WannaCryptor fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă e-mailuri infectate

Experții Bitdefender susțin că pentru a reduce riscul infectării cu ransomware-ul WannaCryptor și al pierderii datelor, utilizatorii de calculatoare sunt sfătuiți să își actualizeze în regim de urgență sistemul de operare și soluția de securitate. 

Bitdefender avertizează că WannaCry, care a lovit mii de companii și instituții publice din întreaga lume începând de vineri, poate infecta un computer vulnerabil fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate.

„În timp ce ransomware-ul convențional, una dintre cele mai prolifice amenințări ale momentului, se răspândește prin e-mailuri cu documente periculoase atașate, browsere și exploit-uri în aplicațiile web, atacul de astăzi folosește o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Vulnerabilitatea MS17-010 permite atacatorului să ruleze un cod periculos pe un computer vulnerabil și să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate', explică într-un comunicat experții Bitdefender.

Aproximativ 137.000 de calculatoare din lume au fost lovite până în prezent de atacul cibernetic WannaCry, revendicat de hackerii de la Spamtech.

România se află pe locul 9 în topul celor mai afectate țări de ransomware-ul WannaCry după Rusia, Ucraina, India, Taiwan, Tajikistan, Kazahstan, Luxemburg și China, se arată într-o analiză a Kaspersky Lab, prezentată de securelist.com.

Atacul cibernetic de proporții denumit WannaCry a lovit începând de vineri zeci de mii de computere din toată lumea, fiind afectate instituții și firme din aproape 100 de țări.

(Foto Guliver/Getty Images)

În România una dintre companiile vizate de atacul informatic fără precedent este Dacia Renault.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Singurul mod absolut sigur de a nu virusa un calculator este să-l ții închis (shut down) într-un fichet ferecat. În clipa în care un calculator este conectat la o rețea, apare și pericolul virusării lui ori furtului de date. Orice armă are și o contraarmă, oricât de bun este un sistem de operare, dacă cine dorește îl va putea accesa cumva.
    • Like 0
    • @
      Sau... în loc de prostia aia de windows îți pui un linux (bazat pe Ubuntu pentru începători) și nici nu mai ai nevoie de cineva care să te țină de mână (antivirus), nici nu mai trebuie să îți fie frică de atacuri din astea mârlănești (din câte am înțeles vulnerabilitatea își are originea de undeva de pe la NSA). Pe linux, dacă se descoperă o vulnerabilitate, aceasta se actualizează în decurs de câteva ore, nu luni de zile ca la Micro$oft...
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult