Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bitdefender: Computerul vulnerabil poate fi infectat cu ransomware-ul WannaCryptor fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă e-mailuri infectate

Experții Bitdefender susțin că pentru a reduce riscul infectării cu ransomware-ul WannaCryptor și al pierderii datelor, utilizatorii de calculatoare sunt sfătuiți să își actualizeze în regim de urgență sistemul de operare și soluția de securitate. 

Bitdefender avertizează că WannaCry, care a lovit mii de companii și instituții publice din întreaga lume începând de vineri, poate infecta un computer vulnerabil fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate.

„În timp ce ransomware-ul convențional, una dintre cele mai prolifice amenințări ale momentului, se răspândește prin e-mailuri cu documente periculoase atașate, browsere și exploit-uri în aplicațiile web, atacul de astăzi folosește o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Vulnerabilitatea MS17-010 permite atacatorului să ruleze un cod periculos pe un computer vulnerabil și să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate', explică într-un comunicat experții Bitdefender.

Aproximativ 137.000 de calculatoare din lume au fost lovite până în prezent de atacul cibernetic WannaCry, revendicat de hackerii de la Spamtech.

România se află pe locul 9 în topul celor mai afectate țări de ransomware-ul WannaCry după Rusia, Ucraina, India, Taiwan, Tajikistan, Kazahstan, Luxemburg și China, se arată într-o analiză a Kaspersky Lab, prezentată de securelist.com.

Atacul cibernetic de proporții denumit WannaCry a lovit începând de vineri zeci de mii de computere din toată lumea, fiind afectate instituții și firme din aproape 100 de țări.

(Foto Guliver/Getty Images)

În România una dintre companiile vizate de atacul informatic fără precedent este Dacia Renault.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Singurul mod absolut sigur de a nu virusa un calculator este să-l ții închis (shut down) într-un fichet ferecat. În clipa în care un calculator este conectat la o rețea, apare și pericolul virusării lui ori furtului de date. Orice armă are și o contraarmă, oricât de bun este un sistem de operare, dacă cine dorește îl va putea accesa cumva.
  • Like 0
  • @
   Sau... în loc de prostia aia de windows îți pui un linux (bazat pe Ubuntu pentru începători) și nici nu mai ai nevoie de cineva care să te țină de mână (antivirus), nici nu mai trebuie să îți fie frică de atacuri din astea mârlănești (din câte am înțeles vulnerabilitatea își are originea de undeva de pe la NSA). Pe linux, dacă se descoperă o vulnerabilitate, aceasta se actualizează în decurs de câteva ore, nu luni de zile ca la Micro$oft...
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult