Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bitdefender: Computerul vulnerabil poate fi infectat cu ransomware-ul WannaCryptor fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă e-mailuri infectate

Experții Bitdefender susțin că pentru a reduce riscul infectării cu ransomware-ul WannaCryptor și al pierderii datelor, utilizatorii de calculatoare sunt sfătuiți să își actualizeze în regim de urgență sistemul de operare și soluția de securitate. 

Bitdefender avertizează că WannaCry, care a lovit mii de companii și instituții publice din întreaga lume începând de vineri, poate infecta un computer vulnerabil fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate.

„În timp ce ransomware-ul convențional, una dintre cele mai prolifice amenințări ale momentului, se răspândește prin e-mailuri cu documente periculoase atașate, browsere și exploit-uri în aplicațiile web, atacul de astăzi folosește o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Vulnerabilitatea MS17-010 permite atacatorului să ruleze un cod periculos pe un computer vulnerabil și să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate', explică într-un comunicat experții Bitdefender.

Aproximativ 137.000 de calculatoare din lume au fost lovite până în prezent de atacul cibernetic WannaCry, revendicat de hackerii de la Spamtech.

România se află pe locul 9 în topul celor mai afectate țări de ransomware-ul WannaCry după Rusia, Ucraina, India, Taiwan, Tajikistan, Kazahstan, Luxemburg și China, se arată într-o analiză a Kaspersky Lab, prezentată de securelist.com.

Atacul cibernetic de proporții denumit WannaCry a lovit începând de vineri zeci de mii de computere din toată lumea, fiind afectate instituții și firme din aproape 100 de țări.

(Foto Guliver/Getty Images)

În România una dintre companiile vizate de atacul informatic fără precedent este Dacia Renault.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Singurul mod absolut sigur de a nu virusa un calculator este să-l ții închis (shut down) într-un fichet ferecat. În clipa în care un calculator este conectat la o rețea, apare și pericolul virusării lui ori furtului de date. Orice armă are și o contraarmă, oricât de bun este un sistem de operare, dacă cine dorește îl va putea accesa cumva.
  • Like 0
  • @
   Sau... în loc de prostia aia de windows îți pui un linux (bazat pe Ubuntu pentru începători) și nici nu mai ai nevoie de cineva care să te țină de mână (antivirus), nici nu mai trebuie să îți fie frică de atacuri din astea mârlănești (din câte am înțeles vulnerabilitatea își are originea de undeva de pe la NSA). Pe linux, dacă se descoperă o vulnerabilitate, aceasta se actualizează în decurs de câteva ore, nu luni de zile ca la Micro$oft...
   • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult