Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Brâncuși e al meu și al nimănui!

Într-o perioadă plină de incidente extrem de grave și de incertitudine, atacul terorist de la Nisa, situația din Turcia, BREXIT, se pare că Brâncuși a prezentat din ce în ce mai puțin interes. A trecut luna august, în care singurul gând al nostru, al tuturor, a fost vacanța, soarele, marea, muntele, relaxarea. În acest context unde mai era loc pentru Brâncuși? Unde mai era loc pentru Cumințenia Pământului?

Oricum România se chinuie, efectiv se chinuie, să adune 6 milioane de euro necesari pentru a achiziționa Cumințenia Pământului, până la data de 30 septembrie, când se închid conturile. Cumințenia Pământului a fost evaluată a 11 milioane de euro. Din totalul de 11 milioane de euro, Guvernul României s-a angajat să plătească 5 milioane de euro. Pentru restul de 6 milioane de euro Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională. Pe scurt, acestea sunt calculele, extrem de simple, pentru a achiziționa Cumințenia pământului. Cu alte cuvinte, noi, românii sau musafirii noștri din străinătate, trebuie să donăm 6 milioane de euro!

Interesant este faptul că dacă tastezi cuvântul Brâncuși (evident, fără diacritice) pe google, primul site care apare este cel al muzeului Guggenheim. Dacă tastezi Cumințenia Pământului, apare, într-adevăr, site-ul oficial al campaniei care încearcă să atragă sau să adune cei 6 milioane de euro. Cred că cei care caută pe internet informații despre această campanie ar fi tentați să tasteze mai degrabă numele artistului decât numele operei.

Site-ul brancusiealmeu.ro oferă multe informații interesante și răspunde la toată gama de întrebări legate de statuie: se poate afla unde este expusă statuia, cine sunt proprietarii, care este povestea statuii, cât costă, cine a stabilit prețul, cum se poate dona și cât se poate dona etc. De asemenea, sunt afișate și conturile deschise pentru achiziția Cumințeniei Pământului la 8 bănci și la Trezoreria statului. Dar să vă spun un secret! Nu mergeți la bancă fără a avea contul în care doriți să donați! Am fost eu la o bancă, și nu am putut dona pentru că doamnele de la ghișeu nu aveau conturile!

Așadar, România se chinuie să adune 6 milioane de euro! Sumele adunate în luna iulie sunt destul de mici. Au fost înregistrați 17.000 de donatori unici. Aproape 9.000 de euro au fost donați de cei 7.920 de participanţi la festivalul Electric Castle! Eforturile de a aduna această sumă par disperate! Elevii de la o școală din București au donat 2.300 de lei. Toate cifrele astea îmi stârnesc o senzație de dezamăgire, milă și de deznădejde profundă! Nici măcar nu vreau să mă gândesc la ziua de 30 septembrie 2016 când se va încheia campania și se vor închide conturile! Mă întreb unde sunt cei care iubesc cultura și au mijloacele financiare să o susțină? Unde este Guggenheim al României?

Îți recomandăm

La sfârșitul lunii iulie fondurile totale adunate se ridică la 315.717 de euro, ceea ce reprezintă în jur de 6% din suma totală necesară pentru achiziția Cumințeniei Pământului!

Între timp s-au mai întâmplat o serie de evenimente care nu au reușit să stârnească în nici un fel simpatia românilor pentru achiziția Cumințeniei Pământului. A apărut posibilitatea de a dona prim sms la un număr dedicat, a apărut etapa a doua a campaniei de promovare la televiziuni, a apărut posibilitatea de a face donații pe platforma www.brancusiealmeu.ro și pe platforma www.emag.ro, Guvernul a lansat chiar și o aplicație menită să strângă bani pentru Cumințenia Pământului, se poate dona și în cadrul magazinelor Auchan, o serie de ong-uri au organizat evenimente pentru a mobiliza populația să doneze, și multe altele.

Pe 18 septembrie, la TVR va fi organizat timp de 8 ore teledonul „Cumințenia Pământului" - un spectacol produs în întregime de televiziunea publică.

Declarațiile Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, mi s-au părut de o tristețe năucitoare. Guvernatorul Băncii Naționale a României a declarat că BNR nu are posibilitatea să doneze pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului, dar că statul poate să facă asta din profitul pe care îl livrează Banca Națională. Așadar, cei de la BNR fie sunt foarte săraci și nu își permit să doneze 2 euro, fie nu sunt interesați să doneze și atunci aruncă pisica în curtea guvernului.

De lăudat sunt notarii publici. Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a donat 100.000 lei la subscripția publică pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși.

Până la 1 septembrie s-au adunat aproape 700.000 de euro din cele 6 milioane necesare

În acest moment campania privind subscripția publică pare mai degrabă o milogeală fără rost și fără sorți de reușită. Îmi doresc să mă înșel, dar dacă în lunile care au trecut nu s-a adunat nici măcar 1 milion de euro, cred că este foarte puțin probabil să adunăm 5 milioane în luna septembrie.

Faptul că această campanie este sortită eșecului a fost anticipată și de vicepremierul Vasile Dâncu. El a declarat că varianta propusă de Guvern, ca statul să cumpere sculptura lui Brâncuși cu ajutorul unei subscripții publice „este discutabilă” și că „nu ştiu sigur dacă a fost cea mai inspirată formă aceasta de a face o subscripţie publică”. De asemenea, domnia sa a arătat că reacția publicului nu este cea din proiect.

Singura veste relativ bună este aceea că, dacă nu se vor aduna fondurile necesare din subscripția publică, și Guvernul, și Parlamentul au luat deja în considerare diferite formule prin care să se plătească integral suma de la bugetul de stat.

Așadar, relația tristă dintre Brâncuși și România continuă. În 1911, statul n-a vrut să cumpere de la Constantin Brâncuşi statuia Cuminţenia pământului cu o sumă ridicolă și nici nu a vrut să primească gratuit, la recomandarea Academiei Române, ca donaţie, toate lucrările din atelierul său. Acum statul se chinuie, se milogește, se screme pentru a păstra Cuminţenia pământului acasă.

Deja nu mai este vorba de Brâncuși, ci despre felul cum noi, poporul român, ne apreciem valorile, despre felul cum întoarcem spatele unor mari personalități, de la Enescu, la regretatul maestru Guguianu sau Daniel Spoerri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Statuia nu are nici o valoare pentru Romania. Faptul ca nu se strang banii inseamana ca romanii is realisti si imi da o speranta in viitor.
    • Like 0
  • check icon
    Din postura-mi de nebun al satului, eu privesc urît spre ăia care stabilesc: „Brâncuși e și al tău!” / Înțeleg perfect că-i plină lumea de tipi care vor să te treacă strada (cu perspectiva ce-profitului aferent...), dar pe la mine poftească a-mi spune ce-i al meu doar cînd m-oi apuca și eu a le stabili ținte-n viață. / Altminteri, e faină foc zisa citată mai sus... Cu iluzia a poseda mai mult, ajungi de fapt a poseda mai puțin (Brîncuși nu va fi al tău, dar golul în portofel în urma donației îți va aparține concret...). /m Băi frate, a dracului e pielea pă ei! / „Nu e a dracului, domnu Ordean, ci pur omenească. Cu ăst cuvănt de ordine ne lăsă tata Dumnezeu pă lume, să înșelăm seamănu, pentru a putea supraviețui ori trăi mai bine... Demonstrația în ăst sens e floare la ureche...”
    • Like 0
  • check icon
    „ întoarcem spatele unor mari personalități, de la Enescu...” // Țara te vrea prost. / Cînd apuci a lectura una ori alta, vezi că nu este ins sub soare confecționat din două chestii. Din bune și din rele, mai exact. / Frații ăștia carele confecționează valori și personalități dau la o parte defectele, oprind calitățile, pe care le umflă cu pompa, alăturîndu-le nu o dată invenții de-a dreptul. Tărășenia rezultată e pusă sub nasul boborului. / Că și ăsta se înnebunește - în căutarea-i de Dumnezei - de-așa făcături nu schimbă datele problemei. // Legat de Enescu, oare cum îi arătau exploziile către Maruca, pe cînd aceasta frecventa amoros un Nae Ionescu?
    • Like 0
    • @
      check icon
      Viața personală a personalităților poate fi discutabilă, dar opera lor rămîne. Păi așa, cu șiretlicuri, nu mai rămîne nimic din tradiția lumii. Eu înțeleg că vă place să fiți rebel, dar cînd trebuie, nu oricînd, deoarece picați în banal și nu vă mai dă nimeni atenție.
      • Like 1
  • check icon
    „ întoarcem spatele unor mari personalități, de la Enescu...” // Țara te vrea prost. / Cînd apuci a lectura una ori alta, vezi că nu este ins sub soare confecționat din două chestii. Din bune și din rele, mai exact. / Frații ăștia carele confecționează valori și personalități dau la o parte defectele, oprind calitățile, pe care le umflă cu pompa, alăturîndu-le nu o dată invenții de-a dreptul. Tărășenia rezultată e pusă sub nasul boborului. / Că și ăsta se înnebunește - în căutarea-i de Dumnezei - de-așa făcături nu schimbă datele problemei. // Legat de Enescu, oare cum îi arătau exploziile către Maruca, pe cînd aceasta frecventa amoros un Nae Ionescu?
    • Like 0
  • check icon
    E interesantă astă campanie a guvernului de-a cerși bănet pentru Cumințenia pămîntului ... / Pot bănui că neputința de-a o achiziționa e legată de stabilirea unui precedent. / Care ar naște o hemoragie de piese patrimoniu peste hotare. / Mergînd pe firul ticăloaselor supoziții (dar și al sistemului foilor de varză, adică în spatele uneia dai de alta), așa ceva face rău campaniei de romînism la care se înghesuie Stăpînirea carpatină de niște puțini ani. / Fără acea campanie, cu 'românii-n-sus, românii-n-jos', se ivește alt capăt-de-lume... Pentru guvernanți.
    • Like 0
  • check icon
    ”Deja nu mai este vorba de Brâncuși, ci despre felul cum noi, poporul român, ne apreciem valorile, despre felul cum întoarcem spatele unor mari personalități, de la Enescu, la regretatul maestru Guguianu sau Daniel Spoerri...” / Gargaragiu clasa prima poci zice, dl autor... Chit că-l înțeleg, dănsul avînd de dobîndit o pîine albă... / Distinsele Cîrmuiri ar face bine să mediteze că ideea de Valori e creată de dumnealor, pe interes personal, și apoi băgată spre capul norodului - mai fricos ori mai oportunist. / Mie unuia, ca nebun/prost al satului aflîndu-mă, mi se pare o nebunie întreabă operație - să plasezi cuiva o Valoare, iar apoi să freci ridichea aceluia că nu se înnebunește a o respecta ori a da bănet pentru ea... / La o adică există nedreptăți ori tîmpenii mai mari, pe lumea aiasta.../ PS Se înțelege că, în așa situații de refuz popular spre Valori, ultima grijă a unei slugi cu condei este să se întrebe - onest - de ce nu voiește vulgul a marșa la demersul cu statuie Brâncuși. Nuuu, acel condei azvîrle anatemă tot asupra ăluia care - de i-ar sosi în bătătură Cumințenia..., nu ar ști cum să scape de ea, căci i-ar speria găinile.
    • Like 0
  • check icon
    „Declarațiile Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, mi s-au părut de o tristețe năucitoare....” // Am ceva încredere în instinctul personal. Acesta îmi spune că-i cuvînt de ordine, prin biurouri înalte, a fi făcut de rahat d. Isărescu. Și dat jos. Toate astea, pentru că dînsul nu vrea să plece de unde e. / În rest, privesc cum jonglează autorul de aici cu vorbele .. 'Tristețe năucitoare'. Jonglează, pentru că are o țintă persuasivă, în ce-l privește pre cititor. Iar în acea direcție nu-și alege mijloacele.
    • Like 1
  • check icon
    „Faptul că această campanie este sortită eșecului a fost anticipată și de vicepremierul Vasile Dâncu”. Sigur că a fost anticipată, om uns cu toate alifiile și informat, d-l Dâncu știe că în România implicarea civică este între cele mai mici din Europa (avem de 4 ori mai puțini donatori de sânge decât media europeană: atenție, decât media, nu decât cei în top!), ca atare este absolut logic că orice apel de tipul „donează” va fi tratat la fel, cu dispreț. Ca să ai succes în asemenea acțiuni, trebuie mai întâi o susținută campanie de implicare civică generală. Asta durează ani mulți. Și cine ar avea interesul să susțină așa ceva? Păi implicarea civică poate avea urmări neașteptate pentru establishment-ul politic, strică multe socoteli, nu mai țin manipulările ieftine etc. etc. Altfel, atitudinea critică la adresa acțiunii în sine, tonul zeflemitor-miștocar, inclusiv al acestui articol, mi se pare ceva cu totul nefiresc, ca și cum autorul nici nu ar dori să se aducă în țară lucrarea lui Brâncuș. Așa este, domnule Jura?
    • Like 0
    • @
      check icon
      „Sigur că a fost anticipată, om uns cu toate alifiile și informat, d-l Dâncu știe că în România implicarea civică este între cele mai mici din Europa” // Prefer un realist d Dîncu, unor spirite fine dar neinformate / cu capul în nori (partea proastă este că pot trage și țara spre acolo...) // Țara asta are oroare de cinici. Vezi Silviu Brucan. Dar și d. Dîncu, acum. / Prinde însă la public d. CT Popescu (din motive lesne intuibile).
      • Like 0
    • @
      check icon
      „Sigur că a fost anticipată, om uns cu toate alifiile și informat, d-l Dâncu știe că în România implicarea civică este între cele mai mici din Europa” // Prefer un realist d Dîncu, unor spirite fine dar neinformate / cu capul în nori (partea proastă este că pot trage și țara spre acolo...) // Țara asta are oroare de cinici. Vezi Silviu Brucan. Dar și d. Dîncu, acum. / Prinde însă la public d. CT Popescu (din motive lesne intuibile).
      • Like 0
  • Eu am donat si i-am rugat si pe altii s-o faca. Si am inteles ca nu toti impartasesc aplombul meu. Multi nu vad rostul unei asemenea donatii si se justifica astfel: statul are bani sa dea pe Cumintenie, nu inteleg importanta unui astfel de obiect pt identitatea culturala romaneasca, sunt sceptici cu privire la destinatia banilor sau considera ca sunt altii mult mai bogati care sa dea bani. Asa ca, intr-o tara in care oamenii s-au saturat sa fie furati, promovarea unei astfel de actiuni nu poate fi decat sortita esecului.
    • Like 1
  • Până una ,alta ,Cuminţica e în ţară ,la vedere şi ocrotită de legi .Întimpulacesta cetăţile dacice sunt scanate zi de zi ,iar artefacte înalt semnificative dispar fară urmă distrugând şi siturile care ar putea ridica un colţ din vălul istoriei antice .
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult