Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bucureștenii continuă să fie informați prin SMS de Apa Nova. „Vă rugăm ca mâine....”

Locuitorii din Bucureștii Noi, în sectorul 1 al Capitalei, s-au trezit sâmbătă dimineața, acum câteva săptămâni, fără apă rece. Motivul: o avarie în zona străzii Jiului. O conductă cu diametrul de un metru, veche din 1977, situată la aproape patru metri adâncime, s-a spart. Utilajele au trebuit să sape până la cinci-șase metri adâncime, ca să repare conducta spartă.

Conducta deservea aproximativ 12.000 de clienți ai Apa Nova. Reparațiile au durat circa șase ore, dar locuitorii au fost lipsiți de apă rece în jur de două-trei ore, spun reprezentanții companiei. Dacă la București o astfel de defecțiune are un impact redus asupra consumatorilor, avarii similare în această iarnă în alte orașe care nu au sisteme similare de schimbare a fluxului de apă, cum ar fi Bacău, Râmnicu Vâlcea, au dus la întreruperea apei pe o durată mult mai mare.

Dar cum a fost posibil acest lucru în Buucrești?

Rețeaua de distribuție a apei potabile din București este una inelară, cu conducte ce formează poligoane închise - „inele” - și este compusă din conducte principale de transport de apă, cu un diametru de un metru -, conducte de distribuție a apei, branșamentele consumatorilor, vane și hidranți. 

Configurația inelară a rețelei din Capitală permite ca în cazul apariției unei avarii pe o conductă, după izolarea hidraulică a tronsonului respectiv, restul consumatorilor din aval de avarie și din zona adiacentă să fie alimentați în continuare prin celelalte tronsoane ale inelelor. Concret, se inversează temporar sensul principal de curgere a apei în interiorul unor conducte, până la remedierea problemei

Sistemul de monitorizare și control al retelei de apă a Bucureștiului, cu aproximativ 320 de debitmetre, contoare și senzorii de presiune aferenți, oferă date în timp real despre debitele de apă și presiunile din punctele principale ale rețelei. Astfel viteza de reacție a echipelor operaționale în cazul avariilor a crescut.

„Acest sistem permite și efectuarea unor simulări în cazul unor intervenții majore asupra rețelei de alimentare cu apă. Am ajuns la un nivel în care pentru un cartier, un cvartal de blocuri putem face simulări de mare detaliu. Prin aceste simulări încercăm să găsim cele mai bune soluții în cazul unor intervenții importante, iar apoi echipele merg în teren și aplică planul convenit”, spune Valentin Zaharia, directorul Direcției coordonare și optimizare sisteme apă și canalizare din Apa Nova București.

Sunt cazuri în care chiar în cazul unor avarii nu este afectat niciun consumator, așa cum a fost în cazul unei astfel de defecțiuni apărute recent în zona Piața Presei-Piața Montreal, când nu s-a întrerupt deloc alimentarea cu apă. Atunci când însă sunt și consumatori afectați, poate apărea o presiune redusă pe branșament în cele mai multe din situatii, iar în cazuri mai rare chiar lipsa alimentării cu apă sau probleme de calitate a apei - „apă murdară”.

„Reclamațiile privind calitatea apei în urma izolării tronsoanelor de conductă avariate apar din cauza schimbării sensului principal de curgere a apei deoarece se întâmplă fenomenul de rupere a filmului biologic din interiorul conductelor și antrenarea sa către „ieșirile” din conductă - hidranți - prin care echipele operaționale fac spălări ale conductelor pentru ca depunerile antrenate de fluxul de apă să fie evacuate și branșamentele consumatorilor. Recomandarea este ca la prima utilizare a apei prin intermediul robineților interiori, consumatorii să lase apa să curgă câteva minute înainte de a o utiliza”, țin să precizeze oficialii companiei.

Astfel de sisteme inteligente se regăsesc și în controlul calității apei, fapt ce permite identificarea la timp a unor eventuale probleme și întreruperea furnizării până la remedierea lor.  În lipsa unor asemenea sisteme oamenii ajung să consume apă contaminată până se descoperă problemele.

Pe de altă parte, recent ANB a decis introducerea unui sistem de trimitere a unor SMS-uri clienților pentru a-i ține la curent cu situațiile în care apa este sistată sau în legătură cu intervențiile făcute de companie pe rețea și care i-ar putea afecta pe consumatori. „Vom trimite SMS-uri și atunci când se face curățarea rețelei de canalizare. Îi rugăm de exemplu ca mâine să nu parcheze mașinile pe gurile de canal, pentru că se execută o acțiune de curățare a rețelei de canalizare”, spun oficialii Apa Nova.

Rețeaua de distribuție a apei potabile în București are 2.500 de kilometri, echivalentă cu distanța prin aer dintre București și Paris. Sistemul de transport și distribuție a apei este complet monitorizat. Parametrii de funcționare ai fiecărei instalații pot fi urmăriți în timp real. În sistemul de distributie există peste 520 de puncte de monitorizare a parametrilor hidraulici - debite și presiuni- în interiorul retelei, prin care compania se asigură că debitul, presiunea și calitatea apei corespund cerințelor și reglajelor pe care le face asupra sistemului.

Zilnic sunt peste 100 de intervenții ale Apa Nova în București.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • de fapt foarte la obiect prezentarea, poate ca ne mai trebuie si asa ceva.
    o intrebare, contractul cu apa nova apartine epocii videanu si, daca imi amintesc bine, erau niste termene de cca 8 ani, in care apa nova trebuia sa faca o curatenie generale prin/printre conducte (investitii altfel spus)
    ziaristii de atunci au cam cartit dat fiin ...un fel de la pastele cailor dar dl videanu a spus cam asa ceva :"voi fi aici ca sa veghez"
    in lipsa veghei domniei sale, a verificat cineva onestitatea firmei apa nova?
    macar consierii astia mai noi ai nostri?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult