Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cât costă toate angajamentele electorale pe care Guvernul trebuie acum să le finanțeze

Aproximativ 8,9 miliarde de lei este impactul măsurilor care vor intra în vigoare la 1 februarie, sumă în care este cuprins și efectul majorării pensiei minime și a punctului de pensie, precum și eliminarea celor 102 taxe nefiscale, potrivit Consiliului Fiscal. 

Consiliul Fiscal a transmis consilierului prezidențial Cosmin Marinescu un tabel cu măsurile de impact bugetar adoptate de noul Guvern, împreună cu estimarea Consiliului Fiscal cu privire la efectele de runda întâi asupra soldului bugetului general consolidat. 

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că impactul net al măsurilor care vor intra în vigoare de la 1 februarie este de 2,65 miliarde de lei.

Consiliul Fiscal a calculat că în acest an cheltuielile vor crește cu 5,7 miliarde de lei, iar veniturile vor scădea cu 3,2 miliarde de lei, din cauza scăderilor de taxe. 

Pentru creșterea punctului de pensie la 1.000 de lei, măsură care se va aplica de la 1 iulie, impactul estimat de Consiliul Fiscal va fi de 2,6 miliarde de lei. Majorarea pensiei minime la 520 de lei, de la 1 martie, va costa bugetul puțin peste un miliard de lei.

(Sursa: Consiliul Fiscal)

Consilierul prezidențial pe probleme economice:  „Bugetul pentru 2017 are nevoie de o ajustare de minim 0,5% din PIB”

Consilierul prezidențial pe probleme economice Cosmin Marinescu a explicat, într-o postare pe blogul său, că potrivit evaluărilor din cadrul Administrației Prezidențiale, măsurile recent adoptate de Guvern au un impact bugetar brut de circa 8,5 miliarde lei, conform actelor normative adoptate săptămâna trecută de către Guvern și Parlament. 

„Acest impact se va adăuga la deficitul bugetar de 2,96% din proiectul de buget al fostului Guvern. Este vorba de un impact bugetar brut, care se va ajusta potrivit efectelor de runda a doua care apar în economie, urmare a injectării în economie a unui stimul fiscal-bugetar. Importantă este însă amploarea efectelor de runda a doua, în funcție de care se ajunge la impactul bugetar net”, a punctat consilierul prezidențial.

Cosmin Marinescu amintește că anul 2016 a fost vârful creșterii în toate prognozele economice, pe fondul unui impuls fiscal semnificativ, de circa 3% din PIB, care a fost injectat în economie anul trecut și care a ridicat creșterea economică la 4,8%.

„În condițiile impulsului fiscal actual, de circa 1% din PIB, apreciem că în 2017 creșterea economică ar putea fi susținută către un maxim de 4,5%. În acest sens, este de dorit să avem o prognoză economică realistă, care să nu pună ulterior execuția bugetară în dificultate, în raport cu bugetul programat.

Potrivit evaluărilor noastre, bugetul pentru 2017 are nevoie de o ajustare de minim 0,5% din PIB, astfel încât angajamentele să fie respectate și să putem avea un buget credibil”, este de părere consilierul prezidențial pe probleme de economie”, este de părere consilierul prezidențial pe probleme economice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    nu exista nici un psd :) puteti verifica : toate tarile din fostul bloc comunist au primit "impulsul" de a marii pensiile cu 4-7% di salariile. statul maghiar si cel ceh sunt cele mai avantajate. slovacii si slovenii au trecut la euro asa ca acolo discutia are alta "culoare".
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult