Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

CCR nu a judecat pe fond OUG 13: „Acum pornim de la realitatea că OUG 13 nu există”

Valer Dorneanu - Octav Ganea/Inquam Photos

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Curtea Constituţională nu a judecat pe fond sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13, pentru că ordonanţa a fost abrogată. „Acum pornim de la realitatea că OUG 13 nu există”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, adăugând că decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Miercuri, CCR respinsese sesizările făcute pe formă de CSM și de președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intenționat, Curtea Constituțională nu a judecat "pe fond" Ordonanța 13, ca să lase loc de "altă întrebare" pe viitor! E limpede ca lumina 'silei'!

    Dacă ar fi emis o decizie asupra conținutului legii tâlhăriei, tentativele similare cu cea din noaptea de pomină ar fi fost mai greu de justificat.

    No other comment...
    • Like 0
  • check icon
    au judecat sesizarile pe forma dar nu si pe continut!!! de ce? S-atunci OUG 13 era abrogata! CCR-eii=pesedeii= aceeasi mizerie
    • Like 0
  • Asa demonstreaza CCR ca in Romania treaba trebuie facuta fara se se termine. Parca ii doare capul daca analizau toate cele 18 pagini depuse de Av. poporului ( vorba vine al Poporului)
    Pana si in CCR domneste pincipiul lui "Dorel" omul care intotdeauna isi doreste sa munceasca, dar munca lui este prost facuta, bineinteles din incompetenta
    • Like 0
  • check icon
    ACUM INCEPE O BATALIE MAI MARE ! de o parte marea majoritatea a populatiei si de cealalata parte majoritatea parlamentara ! protestul trebuie sa se mute in Piata Constitutiei ! sa vedem acest al doilea test al majoritatii parlamentare daca trece ....motiunea a fost o batalie usoara pt ei .... sa vedem acum daca voteaza OUG 14 ca proiect de lege !
    oricum nu vor scapa !!!
    • Like 2
    • @
      Clar nu o doreste. Este una din cele mai mari provocari ale schimbarii, daca nu cea dintai. Toti suntem bucurosi sa dam o spaga mica politistului local ce sta sa ne ridice masina parcata cu tupeu in fata iesirii de la ambulanta.Exemplele ar fi nesfarsite , la fiecare pas al existentei noaste: la medic , la popa, la fisc sau la d-na invatatoare. Toti ne acrim instant daca nu rezolvam cu o mica atentie problema care, nu-i asa, ce mare lucru daca ne facem ca n-o vedem?!
      Da, dar daca macar o parte din institutiile statului ar da un semn de schimbare...incet dar sigur ne-am pune pe fagas, garantat
      • Like 0
    • @ Republican
      check icon
      Ceea ce caracterizează Bucureștiul și alte orașe mari ale României, în măsură mai mică, față de orice altă capitală europeană ori alt oraș european mare este esteticul. Niciunde nu vezi atîta harababură și atîta lipsă de educație ca în București: mașini parcate cu nesimțire pe curmezișul trotuarului, mașini parcate (dar cu avaria pusă, desigur) pe benzile de bicicliști, mii sîrme atîrnînd pînă să te lovești de ale, gunoaie aruncate de-a lungul liniilor ferate (ca și cum căile ferate ar fi, totodată, și gropi de gunoi), oameni care aruncă resturile alimentare pe geamul bucătăriei blocului (cu motivul că hrănesc cîinii și pisicile din jurul blocului! – de fapt îi hrănesc pe șoboloani), mașini care trec pe roșu și, desigur, pietoni care trec pe roșu etc. etc. Toate acestea fac imaginea unei Românii reale, despre care mai vorbim pe ici, pe colo (inclusiv în acest loc republican), dare pe care nimeni nu le-a abordat frontal pt a le și rezolva. De ce? Din jenă, din lene, din prostie, dintr-o toleranță prost înțeleasă...
      După părerea mea, cît timp aceste fenomene vor persista, nu vom avea nici democrație; sau, invers, vom avea democrație după ce vor fi rezolvate aceste probleme uzuale, frecvente, cotidiene. Nu vom reuși să fim precum scandinavii, dar am putea fi măcar ca bulgarii, care au cam depășit multe dintre fazele astea sau, în orice caz, le-au schimbat mult în bine. Dar, evident, ne e rușine să spunem asta (cum, hă... bulgarii etc. etc.)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Va inteleg temerea ca poate populatia nu vrea o societate cinstita...Dar cred ca romanul este pregatit sa suporte consecintele unui stat de drept ..va fi poate greu la inceput . Dar trebuie macar sa plecam de la ideea ca un stat de drept este infinit mai bun mai util, mai echitabil decat unul in care cei care ajung prin inslaciune in varful politicii sa faca legile discretionar.
      si ca sa fiu mai riguros cu raspunsul la intebarea dvs. care are si o nuanta retorica ..va raspund asa:
      societatea nu stie ca vrea o societate corecta , oneste in care munca cinstita sa fie in regula ..pentru ca nu a trait niciodata in asa ceva. Ia sa vedeti cum este sa lucrezi intr-o tara in care meritul profesional este apreciat corect, sau intr-o societate comerciala in care nu este nevoie sa insesli pe nimeni ca sa iti meriti leafa , intr-o tara in care legile sunt gandite bine si respectate de marea majoritate a oamenilor ..sa vedeti ce bine v-ati simti , ce relaxat ..si cum a-ti dori o astfel de societate...

      daca nu stiu ca isi doresc acum este pentru ca nu au termen de comparatie , nu au trait in viata lor asa..dara sa ia exemplu de la Suedia , SUA, Danemarca, de la companiile serioase din Romania si din lume ..de la comunitatile care respecta regulile de convietuire sociala ...si au sa inteleaga
      • Like 0
  • Mai am un singur comentariu la ce am scris mai jos. Președintele spunea ca "alegeri anticipate e prea mult". Am un feeling ca se apropie repede momentul în care nu va mai fi prea mult.
    • Like 3
    • @ Republican
      check icon
      Și dacă ar fi ce s-ar întîmpla? Nicușor Dan premier? Raluca Turcan? alte figuri și figurele din non-existenta opoziție? Sau poate Băsescu premier? Ei, asta da schimbare, nu? Învinșii de azi sînt învingătorii de mîine sau pleacă-ai noștri vin ai noștri.
      • Like 0
    • @
      Eu n-am zis ca e bine sau nu. Nu, n-ar fi bine. Ar fi bine ca actuala majoritate să facă pasul înapoi în ceea ce privește modificarea legislației anticorupție . Acest lucru nu se va întâmpla.
      Vroiam sa zic ca se prefigurează o luptă până la capăt și sincer, cred ca merită, "no matter what ". DACĂ POLITICIENII ACESTEI TARI NU ÎNȚELEG NICI ÎN CEASUL AL 12-LEA CĂ TREBUIE SĂ SCHIMBE CEVA, E MOMENTUL SA ÎI FACEM NOI SA ÎNȚELEAGĂ.
      Nicușor sau Raluca sunt amorfi comparativ cu ce ni se pregătește.
      • Like 0
    • @ Republican
      check icon
      Și nu v-ați pus măcar o clipă întrebarea de ce toți liderii adevărați ai PNL-ului au fost fie înlăturați, fie dați la fund?
      • Like 0
    • @
      Am scris o fraza intreaga cu majuscule, in mjlocul careia se afla cuvantul "politicienii". Nu PNL, nu USR nici PMP.
      Pane Rumburaku! Acum nu se mai pune nici o clipa problema :ce sa punem in loc? Se pune problema cum putem invinge acest atac nemaipomenit impotriva democratiei si libertatii, atat cat o fi ea dupa 27 de ani de la Revolutie. Eventualii membri marcanti din PNL au fost dati la o parte exact pentru ca in PNL nu s-a intamplat la timp o Piata a Victoriei.
      Haideti sa vedem pericolul urias si iminent ce ne paste, nu sa vorbim despre drobul de sare! Avem o septicemie ce sta sa ne omoare, nu putem sa ne ocupam de urticaria de pe antebrat (ca sa nu folosesc alte zone anatomice mult mai frecvent afectate de urticarie)
      Semnat
      Arabella
      • Like 1
    • @ Republican
      check icon
      Hm... Nu știu dacă e așa.
      • Like 0
  • Acum este clar de ce nu trebuie sa parasim strada???
    Am ajuns la mana parlamentului dominat de PSD-ALDE. Si fiti siguri ca la votul referitor OUG 14 nu se vor abtine ca si ieri.
    N-avem ce face decat sa nu renuntam la lupta. Scorul este deocamdata 1-1 dar ei au mingea si sunt in atac. Depinde cine cedeaza primii, ei sau noi?
    Am sperat ca azi o sa imi iau liber dar n-am ce face decat sa raman in strada.
    Sa n-aveti nici o indoiala: saptamanile acestea se scrie istorie! Ce vor citi nepotii nostri in manuale peste 25 de ani , depinde de fiecare dintre noi. Fiecare om in plus in strada va conta.
    • Like 5
    • @ Republican
      Eu am luat o pauza de strada astea 2 zile, insa e cazul sa ne regrupam. Daca ar fi judecat pe fond sau n ar fi fost abrogata intre timp ar fi fost vadit neconstitutionala, asa ne am convins asupra majoritatii PSD de la CCR si ramanem doar noi cu noi, singuri impotriva mafiei. #rezistam
      • Like 4
  • Gy check icon
    Era clar ca Iordache este doar unealta, desi la CCR am vazut cine au fost reprezentantii PSD-ului, deci n-a fost singur. El pleaca acum, iar noi ramanem cu cartoful fierbinte. Pentru ce promosiune ai putea sa accepti sa-ti arunci in aer pozitia de prim ministru ?
    • Like 0
  • Gy check icon
    Am scris azi, imediat dupa decizia C.C.R. ca urmatoarea mutarea v-a fi demisia lui Iordache pentru detensionare. Baietii lucreaza profesionist. I-am vazut din timpul campaniei cand au feliat societatea si au promis bani tuturor sectoarelor,pentru a fi siguri de victorie.
    • Like 4
  • rp check icon
    pentru caracterele mari rusinea e mai puternica decat frica.
    in cazul de fata frica a fost mai puternica decat rusinea.

    astfel ca ieri s-au judecat doua contestatii la acelasi act "care nu exista" si azi nu a mai fost posibil.
    • Like 3
  • Gy check icon
    Observ ca de cand conduce domnul Dragnea nimic nu mai e clar. N-am stiut inainte de alegeri cine v-a fi prim ministru din partea PSD, n-am stiut nimic despre nume din viitorul guvern, nu stim cine-i transmite domnului Dragnea semnale din teritoriu, nu stim cum a fost comunicarea SRI, Ministerul de Interne in timpul incidentelor din piata, nu stim cine a provocat incidentele din piata(cei care le-au comandat),nu stim proportia la vot in CCR si in final nu stim ce v-a fi cu O.U.G 13.
    Nu stim ce ne asteapta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult