Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce a obținut România la summit-ul NATO. Klaus Iohannis: „Hipermilitarizarea Crimeii ne îngrijorează. Această îngrijorare am împărtășit-o aliaților”

Klaus Iohannis - FB

(Foto: Facebook/Klaus Iohannis)

România a obținut la summitul NATO de la Bruxelles acordul pentru un centru de comandă operațional, unde vor activa 400 de ofițeri de stat major din toate țările NATO, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă. 

Șeful statului a anunțat și că a transmis aliaților că România va crește numărul de personal în Afganistan, de la 770 de persoane, în special militari, la peste 950 anul viitor, care vor fi militari, jandarmi și personal civil. 

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis: 

- Primul lucru: ce a obținut România la acest summit NATO? (...) Am obținut două lucruri pe care le consider foarte importante. Am obținut un centru de comandă așa-zis de 3 stele, un centru de comandă operațional, fiind un centru de comandă între nivelul tactic cel mai de jos și nivelul strategic cel mai de sus, un centru important. Noi credem că vom avea în final, când centrul este complet, în jur de 400 de ofițeri de stat major din toate țările NATO care vor să fie împreună cu noi acolo.

- Doi, am obținut o îmbunătățire, o upgradare, a statutului Brigăzii Multinaționale pe care am înființat-o, care Brigadă Multinațională acum a căpătat un statut permanent. Vom continua să negociem cu ceilalți aliați pentru o prezență cât mai solidă în cadrul acestei Brigăzi Multinaționale. Iată, deci, două rezultate de care putem să fim mândri.

- Un al 3 lea rezultat - o sesiune întreagă a fost organizată la inițiativa noastră, sesiunea Mării Negre, cu invitați din Georgia și Ucraina. Demersul a început în 2015, pentru a pune regiunea Mării Negre pe harta. Toate acestea le-am obținut prin multă persuasiune. 

- În ansamblu, postura NATO a fost întărită la acest Summit. Avem o serie de rezultate frumoase, atât în ceea ce privește structurile de comandă, la nivelul NATO general, cât și trupele alocate și, în final, și aici revin la ceea ce v-am promis, sesiunea foarte specială – banii. Știți că în 2014 s-a decis ca, în principiu, până în 2024, alocările naționale pentru apărare să fie 2% din PIB pentru fiecare țară în parte.

O întâlnire bilaterală între Donald Trump și Klaus Iohannis, care trebuia să aibă loc joi în cadrul summitului NATO de la Bruxelles, de la ora 11:00, a fost anulată de către președintele american, în ultima clipă. De altfel Donald Trump a anulat toate întrevederile bilaterale pe care le avea planificate cu liderii NATO. 


(Foto: Facebook/Klaus Iohannis)

Agenda summit-ului a fost modificată radical, după ce liderul american a solicitat convocarea unei reuniuni de urgență pe tema alocărilor financiare ale statelor membre NATO pentru domeniul apărării. Trump s-a arătat profund nemulțumit de sumele alocate de statele NATO și a spus că SUA plătesc mai mult decât ceilalți pentru Apărare. 

Ulterior, Donald Trump a anunțat într-o conferință de presă că țările membre NATO vor mări bugetele cu mai mult de 2% din PIB pentru Apărare.

Klaus Iohannis: „Această hipermilitarizare a Crimeii ne îngrijorează. Este în vecinătatea noastră, și această îngrijorare am împărtășit-o aliaților”

În contextul anunțului făcut de Donald Trump referitor la creșterea peste 2% a bugetelor pentru apărare, președintele Iohannis a fost întrebat de jurnaliști dacă pe viitor consideră că România își va permite să aloce mai mult decât a făcut până acum pentru această zonă și, având în vedere tensiunile din Crimeea, cum privește România militarizarea foarte puternică a zonei.

„Această hipermilitarizare a Crimeii ne îngrijorează. Este în vecinătatea noastră, și această îngrijorare am împărtășit-o aliaților. Tocmai de aceea, cred că pot să spun un lucru pe care îl spunem noi mai des în NATO: securitatea națională, siguranța, nu are preț; dar pentru asta e nevoie de cheltuială. Deci, ca s-o asiguri, trebuie să cheltui. Securitatea nu vine de la sine și, cum am spus înainte, România a înțeles demult că noi nu suntem doar un receptor de securitate. Suntem și o țară care oferă securitate. Și, atunci, în primul rând, trebuie să oferim noi securitate românilor. Este evident. Și, atunci, cu siguranță, la momentul potrivit, vom fi deschiși la o discuție pe cheltuielile pentru apărare. Este o discuție complicată, în condițiile în care toate sectoarele cer bani - și sănătatea, și pensiile, și salariile, și școlile. Însă, fără apărare și fără securitate, nu dorim să fim în România. Și, atunci, încă o dată, a fost o discuție antamată, nu s-a decis, încă, nimic, dar, cu siguranță, vom continua, de exemplu, anul viitor, când ne întâlnim să serbăm 70 de ani de NATO”, a spus președintele Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu prea s-a obtinut nimic, decat marirea contingentului de militari trimisi in Afganistan, pacat. Era si foarte greu, cand ai un personaj atat de incapatanat ca un catar cum este Mr.Trump. Sa va reamintesc ca NATO este America iar daca dolofanul schimba regulile jocului (taierea de fonduri) practic Europa, inclusiv Romania, vor ramane descoperite. La acest summit am observat servilismul cu care europenii s-au purtat cu Donald, practic mai urmau sa-l adopte, numai ca sa-i intre in gratii. Acum Romania de unde sa cheltuie sumele exorbitante pe tehnica militara ?. cand ea nu poate sa-si finanteze propria societate decat din imprumuturi, poate daca se duce la furat ! Altceva.....declaratiile de presa pompoase sunt doar declaratii, miezul problemii si miza a fost tinerea "rebelului", cu orice pret in Alianta, spre disperarea cazaciocilor care deja se vedeau cu bocancul in Romania...a fost folosita sperietoarea celebrei conducte de gaz care chipurile obstructioneaza Europa catre visul American. Cel mai castigat din afacerea asta a iesit tot America, care se pare va mai vinde armament sau tehnica militara europenilor pana ating acestia 2% respectiv 4%. Romanika presteaza in continuare, puncteaza la capitolul imagine si cam atat, lasand pe aliati sa duca greul, in rest substanta care ar fi fost exploatarea in regim de urgenta a bogatiilor naturale din vecinatatea rusilor lasa de dorit.
    Suntem prea mici ca sa fim mari iar politica externa a Romaniei se bazeaza numai pe simpatii, pe ici pe colo cu mici exceptii !
    • Like 1

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult