Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Ce sare în ochi din primele zile ale lui 2017: Cod roșu de Restaurație

Gabriela Firea deszăpezire

Am senzația că ne uităm ca popândăii la România înzăpezită (în realitate e așa doar vreo treime, dar, nah, astea-s știrile...), când de fapt zilele astea se lucrează puternic la România restaurată. Frenezia cu care muncește guvernul PSD la acest proiect nu e deloc încetinită de înghețul înregistrat în termometre, ba chiar profită de nebăgarea de seamă. Lumea se uită la sinistrații de pe A2 și la vârstnicii neajutorați din cătunele izolate în timp ce prin birourile puterii se revine la sistemul PSD-ului de la începutul anului 2000. Cam la ce, adică?

Mai întâi se satisface electoratul votant. Adică se livrează măririle de pensii și măririle de salarii bugetarilor, micșorarea impozitelor și taxelor. Vorba lui Moise Guran: Băi, dar proști am fost până acum, n-am știut că se poate să iei mai mulți bani fără să muncești mai mult! Noroc că a venit PSD să ne lumineze! Cu ce costuri, ne spune tot Moise în analizele sale economice. Cert este că de undeva trebuie luați banii de pomeni. De la investiții, de la salariații din privat (vezi deja desființarea plafonului până la care se plătește CAS), din ipotetice fonduri europene. Nu contează ce o să fie la scadență, importantă e livrarea mitei sociale pentru fixarea ideii „Partidul are grijă de popor”. Eventual cu adăugirea „nu ca tehnocrații”. Sunt deja semne că n-au de unde fi onorate promisiunile și atunci PSD face o comisie parlamentară să-l ancheteze pe Cioloș că a palmat banii pe care se baza Partidul.

Apoi urmează implementarea ideii „Partidul rezolvă problemele pentru oamenii săi”. Prima demonstrație este reinstalarea de către partid a directorilor de școli picați (unii cu note de 2) la examenul impus mișelește de tehnocrați chiar în timpul anului școlar. Peste 600 de directori respinși la concurs au apelat la Partid și în câteva zile s-a dat ordinul prin care sunt puși în funcție. Iar cei care au învățat și au luat concursul de director devin idioți cu hârtie de la Minister. Cum scria Florin Negruțiu tot în Republica, ne întoarcem la „originea sănătoasă”, dă-le în pustii de examene de promovare!

Odată reinstaurate și receptate, cele două principii de guvernare - Partidul îți dă și Partidul te rezolvă – se obține liniște pentru Partid - îi place să-i zică „pace socială”. Pentru ce are nevoie de liniștea asta? Să rezolve acum și problemele Partidului. Cum ar fi cea a lui Dragnea, că nu-l lasă Iohannis să fie premier. Sau cum ar fi problemele multor oameni de nădejde ai Partidului care se tot încurcă de justiția asta care-i face penali și nu-i lasă să aibă grijă de popor din înalte demnități. Ceea ce a pus la cale Avocatul Poporului este o porcărie, fie și doar pentru că s-a mai pronunțat în cazuri similare împotriva schimbării legii. Acum, cu atât mai mult cu cât s-a făcut preș la Dragnea. Găsiți o analiză detaliată a lui Liviu Avram în Adevărul. Partidul mai vrea liniște și pentru a trânti o Legea a amnistiei, care să-i scoată de la beci pe toți oamenii săi de ispravă.

Toate astea s-au întâmplat de când cu codurile portocalii de ninsori și ger. Este, desigur, mult mai firesc și mai ușor să fim atenți la ce se vede pe fereastră, dar lucrurile care ne afectează cu adevărat viața se petrec în politic. Dacă ne-am uita mai puțin la televiziunile de știri și am căuta să aflăm mai mult despre ce se întâmplă dincolo de frig, am fi mult mai câștigați. Am dat câteva nume de jurnaliști care scriu despre manevrele politice și trag semnale de alarmă. Și mai sunt și alții. Citiți-i.

Culmea este că PSD vorbește de păstrarea în țară a tinerilor capabili, a oamenilor instruiți. Dar PSD încă nu înțelege că nu dublarea bursei sau gratuitatea la transport îi ține acasă pe studenții buni după ce-și termină studiile. Când văd că promovarea se face prin Partid, că justiția se decide cu majoritatea parlamentară și că instituțiile statului se conformează Partidului, tinerii vor căuta altceva decât România. Pentru cei plecați deja, întoarcerea se mai amână o dată. Au apucat să experimenteze sistemul bazat pe competențe și nu o înțeleg pe asta cu Partidul. Sunt convins că nu vom mai vedea curând nici acțiuni din acelea de efuziune socială, când specialiști sau doar pasionați IT au venit la guvern (invitați de Cioloș) să rezolve problemele de soft și de birocrație ale statului pe bani puțini sau pe muncă patriotică. Era un semn că suntem pe drumul modernizării statului. Acum, va rezolva Partidul problemele, cu specialiștii din sistem, oameni de bază de pe la Teleorman, mulțumiți că li s-a dat după ce au votat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Sunt multe asertiuni in articolul D-lui Mitroi pe care mi-as permite sa le definesc drept fiind "controversate".
  Autorul articolului il citeaza copios pe Dl. Guran, care afirma ritos: "Băi, dar proști am fost până acum, n-am știut că se poate să iei mai mulți bani fără să muncești mai mult!". Numai ca Dl. Guran nu tine cont de faptul ca orice munca cinstita ar trebui sa fie platita decent: sunt sute de mii de oameni care lucreaza din greu 12 ore pe zi, inclusiv in week-end, si castiga 1200 de lei lunar.
  Pentru confirmare, Dl. Guran poate sta de vorba cu vanzatorii din magazine, cu dispecerii de la echipele de interventie ale firmelor de paza si securitate, sau cu rezidentii din clinicile universitare, sau cu tinerii proaspat intrati in ierarhia universitara, sau cu functionarii din primarii. Pentru acesti oameni, care chiar muncesc, o marire de salariu nu inseamna "mita" sau "pomana", ci o elementara corectie a unor salarii indecent de mici.
  Acesti oameni, pentru a-si castiga salariile lor mizerabile, inoata in zapada uriasa din aceasta dimineatza sau ingheata in statiile RATB pentru a ajunge la locurile lor de munca.
  Dar pentru autorul articolului si pentru Dl. Guran acesti salariati sunt "mituiti" sau "pomanagii".
  Cresterea burselor pentru studenti si oferirea anumitor facilitati tineretului studios nu inseamna nici "mita", nici "pomana", ci este un semn ca Statul roman incepe sa inteleaga importanta tineretului studios pentru viitorul natiunii. Sigur ca nu este destul pentru a-i determina sa ramana in Romania, dar este totusi un inceput.
  Este corecta afirmatia ca multe scoli sunt conduse de directori care au picat la examen. Insa pana la un nou concurs, anuntat cu fermitate de noul ministru de resort, cea mai la indemana solutie a fost considerata mentinerea temporara pe post a acestor oameni. Probabil ca existau si alte solutii temporare pana la viitorul concurs.
  Si poate ca ar trebui sa inteleaga si autorul articolului ca gata, alegerile s-au terminat, iar Parlamentul si Guvernul functioneaza doar de cateva zile.
  Cetatenii si presa trebuie sa stea cu ochii pe noii guvernanti si sa sanctioneze orice derapaj al noii puteri. Dar, pentru a sesiza vreo rea intentie sau semne de incompetenta, eu cred ca trebuie sa facem un bilant dupa cel putin o luna.
  Ceea ce Dl. Răzvan Mitroi numeste "restauratie" este in realitate instalarea legitima si legala a noii puteri legislative si executive rezultate in urma unor alegeri necontestate de nimeni.
  Cei care critica cu atata ferocitate si inca din prima zi de dupa scrutinul electoral, un Parlament si un Guvern legitim alese, daca sunt intr-adevat convinsi convinsi ca PSD si ALDE sunt un pericol "letal" pentru natiune, pot initia a strangere de semnaturi pentru invalidarea alegerilor si pentru scoaterea acestor doua partide in afara legii; ei vor avea cu siguranta de parte lor Presedentia, Serviciile si celelalte institutii de forta ale Statului.
  Ce ne facem insa cu cetatenii obisnuiti, pentru ca daca trecem dincolo de Net si intram lumea reala, se poate constata ca oamenii au acceptat cu seninatate rezultatul alegerilor si nu se razboiesc intre ei, nu se insulta si nu se injura intre ei pe motive de "pro" sau "contra" cutarui partid. Anii '90 au trecut de mult...

  • Like 0
 • check icon
  Mulțumesc pentru articol, exprimă exact gândurile mele vis-a-vis de ce se întâmplă.
  • Like 1
 • Dragi prieteni ......
  care mai suntem si daca mai ramanem, pare ca blestemul nu s-a sfarsit,.... pana cand ? nimeni nu stie , dar este dureros, aprig si fara remuscari, simti cum trupul intra in fibrilatie, vrei sa te trezesti din acest somn al mortii si nu reusesti, dar te trezesti si vezi ca traiesti visul care de fapt nu este vis, iti vine sa dai totul afara caci stomacul este intors pe dos, si nu reusesti , caci aceste haimanale de un Rosu Intens de PCR parca se opintesc in gatlej ca sa te omoare incetul cu incetul, Ciuma Rosie nu a fost eradicata, fac paralela cu bolile copilariei care la un moment dat disparusera, ..... da de unde , rujeola, variola, ca si Ciuma Rosie, au radacini bine infipte, vaccinarea pare sa fie doar frectie la picior de lemn.

  Hai totusi sa ne opintim si sa rezistam......pana cand ? numai D-zeu stie.

  Zile bune !!!!!
  • Like 4
 • Mr.Oh check icon
  Asa cum comentam si la un alt articol se interpreteaza gresit conceptul de democratie. Democratia e un concept ideal, teoretic, ce nu poate fi aplicat ca atare in practica. Pe masura ce umanitatea evolueaza sunt stabilite drepturi fundamentale ce devin punct de plecare pentru tot ce urmeaza. Aceste drepturi sunt stipulate in constitutie. Iar legile sunt reflectia acestor drepturi in viata de zi cu zi. Deci nu poporul conduce, ci constitutia impreuna cu legile (sistemul juridic si politic). Poporul nu are reprezentati in parlament sau in guvern, ci are administratori. Acesti administratori se confrunta in special cu decizii economice si de securitate. Poporul prin vot nu are control asupra decizilor in detaliu, ci doar asupra principiilor ce stau la baza acestora. Elvetia, unde o buna parte din decizii se supun referendumului, functioneaza altfel. Acolo, poporul are control direct asupra decizilor. Se vede ca sistemul juridic, si diviziunea puterilor in stat, intre presedinte, guvern, parlament, justitie si curtea constitutionala, asigura o buna functionare a unui stat. Cand institutiile acestea fac ce le taie capul atunci votul nu mai inseamna nimic. Cam pe aici suntem noi. Pana acum functionau la limita normalitatii. Cand intr-o parte, cand de cealalta. Pericolul este sa iesi cu totul din normalitate. Sa sustii ca e normal sa furi si sa delapidezi, ca pe urma la fiecare 25 de ani sa faci o amnistie a coruptiilor si hotiilor e o aberatie.
  • Like 1
 • cine mai cunoaște ceva istorie, observă această avalanșă turbată de măsuri populiste și abuzive, chipurile pentru ochii poporului. la fel au făcut legionarii, în toamna lui 1940 și comuniștii, imediat după 6 martie 1945. este vorba despre beția puterii, tupeul de a considera că totul le e permis, pe lângă convingerea că sunt veșnici la putere. legionarii au rezistat 3 luni. comuniștii - mai mult , grație glorioasei (dar, între timp, dispărutei) Uniuni Sovietice. în decembrie 1989, Ceaușescu fusese votat în numele întregii națiuni, iar condamnarea (și) pentru subminarea economiei naționale a venit foarte curând. așa că...
  • Like 3
  • @ Vladimir Bogdan
   exact !
   • Like 0
 • Si la ce te astepti .. nu e normal ca oricine vine la putere sa instaureze sau sa restaureze propriul sistem??? oare daca PNL=PDL venea la putere numentinea sistemul lor... vezi totul e o chestie de perceptie daca iti comvine tie e bun daca nu iti comvine tie e cahhh.. regulile democratiei zic ca poporul este suveran si ca votul determina puterea .. cui nu ii comvine sa schimbe regulile sau sa gaseasca alt joc... plus de asta cine e devina ca eu am votat cu PNL-ul si ca altii mai multi au votat PSD-ul? si altii si mai multi scarbiti ca nici PSD-ul si nici PNL-ul nu au facut nimic in 27 de ani nu au votat de loc ???
  • Like 2
  • @ Constantin Tudose
   Adig check icon
   Nu, nu e normal.
   Sanatatea, scoala,drumurile, practic toate functiile de baza a unei societati nu au legatura cu politicul.Daca nu iese Pxx nu mai avem scoli?Sau autostrazi?
   Situatia asta anapoda e la noi unde nu exista reactia societatii, vorba aia:Somnul societatii naste monstrii.Pe care ii vedem la tv...
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult