Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cel mai slab sezon de pe litoralul românesc din ultimii 30 de ani. Mohammad Murad: „Mamaia a fost transformată într-un cartier de oraş. Are zeci, sute de blocuri construite haotic”

Litoralul românesc

Foto: Inquam Photos/ Costin Dincă

Pe litoralul românesc sunt cei mai puțini turiști din ultimii 30 de ani, susține omul de afaceri Mohammad Murad, care deține mai multe hoteluri la Marea Neagră..

„Săptămâna asta a fost record – 80.000, 90.000 de persoane în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut când au fost 140.000. Chiar am ajuns la 180.000 anul trecut. Multe persoane se întreabă de ce. Presa şi comentariile pe Facebook spun că preţurile sunt foarte mari pe litoral. Hotelierii nu au crescut preţurile cu toate că prețurile la alimente şi utilităţi au crescut în proporţie de 50-60 la sută. Preţurile de anul trecut s-au menţinut chiar dacă am avut această creştere şi hotelierii nu au avut intenţia de a creşte în special prin luna martie când a căzut toată piaţa, motivul a fost foarte clar, războiul din Ucraina, ne-am trezit că s-au blocat vânzările şi cred că a fost un motiv să fim foarte atenţi la piaţă. Astăzi este cel mai slab sezon din ultimii 30 de ani. Numărul de turişti aflaţi pe litoral este cel mai mic din ultimii 30 de ani”, a spus omul de afaceri într-un video postat pe Facebook. 

Acesta a vorbit despre motivele pentru care mulți români aleg să își petreacă vacanța în Grecia sau în Bulgaria, unul dintre ele fiind felul în care arată acum stațiunea Mamaia. 

„Mamaia a fost transformată într-un cartier de oraş. Mamaia are zeci de blocuri, sute de blocuri, care sunt construite haotic şi care nu au spaţii verzi”, a declarat Murad, care a vorbit și despre problemele cauzate de extinderea plajelor, despre care crede că se vor rezolva în timp, „dar astăzi plajele sunt goale, din păcate”

Omul de afaceri a criticat și decizia de a institui o taxă mare de parcare în stațiune, care îi descurajează pe mulți turiști.

„În luna iunie, locul de parcare în Mamaia era de 100 de lei, iar o cameră la hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, era 200 de lei. Şi aici vă întreb, ce a făcut domnul primar că să perceapă jumătate din preţul unei camere. Care a fost intenţia dânsului să vină cu acea decizie? Nici măcar la Paris nu este 20 de euro pe zi un loc de parcare. Aceste persoane care nu au gestionat în viaţa lor nici măcar o curte de 500 de metri vin cu aceste aberaţii care ne-au dus la o imagine total neplăcută. A rămas domnul Chiţac cu hoteluri goale pentru că nu e normal să dăm 100 de lei pe un loc de parcare, că aşa a visat dânsul sau aşa i-a spus un consilier”, a declarat Murad, care i-a cerut demisia primarului Constanței, Vergil Chițac.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi asta nu este o noutate, fiindcă degradarea litoralului românesc a început odată cu jaful național numit privatizare în România postdecembristă neosclavagist-capitalistă, deci degradarea este în plină desfășurare de mai bine de 3 decenii! Toate mizeriile scumpe cât nu face sunt ceea ce oferă patronii PRIVAȚI, să fie clar, fiindcă niciunde, pe tot litoralul românesc, nu știu să mai existe acum vreo singură unitate de cazare și/ sau de alimentație publică de Stat!!!

    Cât despre patroni, se știe cine s-a căpătuit în capitalismul postdecembrist din România: în general criptoburghezia securistă din vechiul regim deviaționist, pseudosocialist și criptocapitalist ceaușist. Cel mai bun exemplu de asemenea patroni care au avut unități de cazare pe litoral sunt frații securisto-mafioți micula - reprezentanții tipici ai capitalistului român postdecembrist.

    În concluzie, și de situația dezastruoasă de pe litoral, ca de mai toate relele din țara noastră, vinovatul principal este, ca de obicei, burghezia exploatatoare PRIVATĂ, nu Statul!

    Cât despre prostac - primarul lui prostannis, nu numai în Mamaia a făcut numai tâmpenii și aberații, ci și în Constanța, spre nemulțumirea întregului popor!
    • Like 0
  • Bine ma.Nu mamaia e de vina...ei sunt niste profitori ai prostiei populatiei romane care pe unde merg fac un mare rahat din tot...romanii merg si arunca cu banii pe orice rahat de orice calitate super naspa pe sume mari...acuma urmeaza grecia...au dat navala si acolo.din germania masinile erau ieftine la inceput cand au dat navala si acolo preturile so stricat...si asa mai departe...
    • Like 2
  • check icon
    Murad se miră că acum sunt cei mai puțini turiști din ultimii 30 de ani. Eu mă mir cum de au fost așa de mulți pină acum!
    • Like 2
  • Între 472 și 744 euro este tariful/cameră pentru două nopți la Phoenicia Luxury. Deci pentru o noapte tariful este exact 200 lei.
    • Like 2
  • Doar că spațiile alea verzi, chiar și câte sunt, arată de-a dreptul deșertic. Iar lărgirea plajei -necesară pentru puzderia de blocuri construite - o face anevoie și antipatic de străbătut. Cây despre chestia cu prețurile... nu știu cum îi pedepseșe Allah pe mincinoși.
    • Like 2
    • @ Vladimir Bogdan
      Salut . Ii trimite ( din pacate ) in Romania ....
      • Like 1
  • ceb check icon
    Stimati hotelieri, dragi tur-operatori, mult-iubiti agenti turistici din Romania:
    Nu disperati: la iarna vor da iama puhoaie de turisti care vo fugi de Poiana Brasov din cauza preturilor si nu vor veni cu mana goala ci vor aduce si zapada necesara gratis. Veti transforma Mamaia in cea mai prospera statiune de ski, unde turistii vor sta la cozi interminabile sa cumpere serviciile imobiliare si de inchirieri pe care le oferiti cu atat patos. Chiar daca nu va veti imbogati acum, aveti ocazia la iarna: faceti poze cu soarele stralucitor de acum si le vindeti apoi celor care vor dori sa se incalzeasca ecologic, la iarna.
    Pana atunci, cetatenii care astazi refuza "oferta" dvs. s-au dus unde au vazut ca se vand servicii turistice, ca la voi s-au terminat si nu au mai ramas decat afacerile cu imobiliare si inchirieri locuri de parcare sau sezlonguri.
    Va doresc un calduros faliment grabnic!
    • Like 2
  • Absolut de acord cu ce s-a spus pânà aici de ceilalti participanti pe forum. Aceleasi probleme au fost an de an si asta de 3 decenii; nu s-a facut nimic, sau ce s-a facut s-a facut prost si fàrà cap; sau doar cu intentia de a trage tunuri cat mai mari si mai rapid.
    Toti incompetentii, cleptocratii si neavenitii care au intervenit în problemà (în frunte cu musiu Murad) au dat sapà cu sapà ca sa-nalte toti o groapà; groapa în care a ajuns turismul românesc in general si litoralul in special.

    Degeaba vin si se plang acum ca mireasa dupà chef c-a paràsit-o mirele pentru alta mai nurlie. Se plateste în sfarsit factura bibicilor ! Iar de reparat totul si repus pe sine va lua mult timp, daca va mai fi încà posibil de reparat ceva, dar sincer mà îndoiesc ! Aici, ca si în multe alte domenii din economia noastra de care ne-am bàtut joc in modul cel mai crunt si imbecil cu putintà, ce-ar face sa pàleasà de invidie pâna si tarile bananiere !
    • Like 2
  • Salut . Imaginati - va , prieteni , cum ar arata ,, Litoralul romanesc ,, daca nu s-ar arunca bani din elicopter - voucherele de vacanta ... Se lamenteaza ,, investitorul ,, Murad de preturile la cazare si parcare din sezonul 2022 - stai sa vezi amice , sezonul turistic din anii viitori ! Ai / ati tratat si administrat turismul , precum comertul ,, la stand ,, din complexul comercial Doraly , in anii '90 ! S- a mai desteptat ,, turistul ,, - chiar si domnul si doamna Bugetarescu , intr-un final ...
    • Like 4
  • Nume check icon
    Corul bocitoarelor de pe litoralul romanesc. Spuneti ca ati pastrat nivelul preturilor de anul trecut in conditiile in care preturile au crescu cu 50% - 60% arata foarte clar ca anul trecut si in 2020 ati profitat de pandemie si cel putin pe sezonul estival ati rupt si v-a durut undeva ca lumea comenta si era nemultumita. Deasemenea ati profitat de apetitul bucurestenilor surmenati de stres si lucru si ati transformat litoralul in turism de week-end (si ati construit zeci de mii de apartamente). Si acum ce vreti? O campanie nationala de revigorare a litoralului? Eventual toti romanii sa fim obligati sa venim la mare sa va salvam?
    • Like 9
  • adrian check icon
    Toti se leaga de preturi pe litoralul romanesc . Daca ar fi parcarea 10 lei pe zi si pizza 30 lei ar fi ok ? Ce-ti vad ochii acolo ? Ce-ti ofera locurile acelea sa le placi ? De la arhitectura la natura....Totul e oribil ! Nimic nu se leaga , nimic nu se integreaza , nimic nu e armonios ! Prindeti un instantaneu photo pe o plaja aglomerata , faceti zoom si vedeti tinuta , aspectul , comportamentul oamenilor
    . Puneti-o comparativ cu una din Mediterana . Vedeti cumva diferenta ?
    • Like 8


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult