Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cele 10 minute de agonie: ce au surprins camerele de supraveghere de la Floreasca, în cazul femeii incendiate în sala de operație

camera supraveghere

Foto Guliver/Getty Images

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere în cazul femeii arse în timpul unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Floreasca indică faptul că incendiul a izbucnit la puţin timp de la începerea operaţiei, iar situaţia a fost gestionată pe parcursul a zece minute, însă intensitatea fenomenului a fost mare, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

„Se vede filmul evenimentelor, intervenţia chirurgicală care s-a desfăşurat, în cadrul căreia s-a produs accidentul cu incendiul şi cu participarea fiecărui membru al echipei. Este o filmare care lămureşte foarte mult lucrurile”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan, potrivit News.ro. 

„Imaginile vă pot afecta emoțional”, a spus Horațiu Moldovan, luni seara, la TVR 1.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat că este evident că a fost folosit un biocid inadecvat, destinat dezinfecţiei mâinilor personalului care lucrează în sala de operaţii și care nu se folosește la aseptizarea tegumentului pacientului în vederea intervenţiei chirurgicale.

„Acest biocid este cu un grad ridicat de inflamabilitate”, având un conţinut ridicat de alcool, iar combinaţia cu bisturiul electric a produs aprinderea lui şi la incendiul care a dus la arsuri masive ale pacientei, a explicat Horaţiu Moldovan.

Cadrele filmate de camerele de supraveghere arată că medicul Mircea Beuran nu era în sala de operaţie când pacienta lui a fost supusă intervenției.

Trei medici care au participat la operaţie, dar și profesorul Mircea Beuran au dat luni explicații reprezentanților Corpului de Control de la MS. Este pentru prima dată când li se cer explicații, la mai bine de o săptămână de la incident.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat jurnaliștilor că protocoalele standard nu au fost respectate. „Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată și care trebuie raportat imediat. Aceste evenimente sunt, din fericire, deosebit de rare”, a spus ministrul Sănătății care a adăugat că astfel de incidente nu pot fi mușamalizate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In continuare curge valul de pareri, acuze, sentinte, pronosticuri , care mai de care mai " experte". Pentru ca , in continuare, la noi se merge pe aceeasi atitudine inradacinata : a comunicarii greoaie , sau deloc. Pacientei i se face al nu stiu catelea parastas si cei de la minister nu au reusit sa ne comunice decat ca ne apara de imagini grele de pe camere. Cand putea da un comunicat clarificator cu urmatoarele date de ex.
    1. Exista sau nu proceduri care sa stabileasca fiecare pas intr o operatie , de oricare tip?
    2. Daca da , cine este medicul sau personalul care l a incalcat de s a produs tragedia .
    3. Daca nu, cine este raspunzator pentru ca nu ? Pentru datele astea le obtii in 5 min de discutii sau controale.
    Abia apoi sa se faca anchete mai vaste si sa se ia cu sistemul de coarne.
    Asa , curge un timp, in care sunt balacariti oameni la gramada , lucru care greu mai poate fi reparat si care poate produce prejudicii grave tuturor. Si noua , celor care aruncam cu pietre unde nimerim.
    Pentru ca asta se intampla peste tot in tara asta : nimeni nu comunica , toti "rezolva" problemele in camera secreta si nu se face ordine pe nicaieri , pentru ca haosul inseamna control si putere absoluta in mana cui se vrea!
    • Like 0
  • Gabi check icon
    Domeniul medical este dificil, crunt şi ne-iertător. Mai ales în specialitatea de chirurgie. Acolo, trebuie să menţi o post-specializare educaţională permanentă, un ochi ager, o capacitate de a lua decizii rapide. Cu atât mai mult dacă ești șeful unei echipe chirurgicale; atunci mai trebuie să ai -în plus– și capacitatea de a fi un bun coordonator. Că d-aia eşti șef.
    În urmă cu câţiva ani, atunci când medicul Beuran a îndeplinit vârsta de pensionare, dânsul a avut de decis -și de urmat- două alternative; să continue să profeseze chirurgia sau, să se retragă profesional pentru a se dedica învăţământului ca și „dascăl universitar”. Dânsul a ales să încerce a le îmbina pe ambele – însă evident că nu i-a ieșit.
    Atunci când vine vorba despre viață și moarte, pe mine nu mă impresioneză efectele și scuza colectivismului „muncii în echipă”, din care rezultă că „nimeni nu este vinovat”. Mă conduce direct la morții de la Revoluţie, la Mineriade, la evenimentele din 10 August.

    Sistemul colectivist (respectiv socialismul) cauzează daune grave societății. Pentru că diminuează, dacă nu chiar elimină, RESPONSABILITATEA.
    În alte ţări civilizate, pentru a te putea (doar) apropia de un bisturiu trebuie ca, mai întâi, să achiţi taxele aferente de asigurare medicală de Malpractise – care este în valoare de sute de mii de dolari. Odată ce faci prima greșeală, ți se va dubla taxa anuală aferentă asigurării care-ţi permite să (mai) practici meseria. La a treia greșeală medicală... nicio companie de asigurare nu-ți va mai accepta aplicația de asigurare de Malpractise – însemnând că ești terminat profesional ca și medic.

    În România, fiindcă victimele (sau familiile lor), NU sunt recompensate financiar în cazul unui malpractis, greșelile din sistemul medical deocamdată sunt tratate ca un fel de „fenomen meteorologic întâmplător”.
    Dar, ia să vezi ce s-ar întâmpla dacă medicii vor fi obligați să facă dovada de plată a unei taxe de asigurare pentru Malpractise. Ar fi la fel cum este acum cu asigurarea pentru autoturisme - nimeni nu ar mai avea scuza că „a întârziat puțin la operație” din cauză că era „prins” la Mall fiind la coadă pentru cadourile de Crăciun. Sau, că nu găsea loc de parcare pentru jipan.
    Morala este: poți să faci treabă..rămâi în sistem. Dacă nu poți, atunci mai bine lasă-ne, nene.
    Și, hai să schimbăm naiba odată sistemul ăsta colectivist, în care nimeni nu e răspunzător pentru nimic în țara asta.
    • Like 6
  • Ce înseamnă o campanie de presă lansată „la plesneală” poate iese ceva. Totul a început furtunos, cu sentințe categorice de vinovăție produsă cu intenție, ținta fiind tocmai cel care nu a fost prezent în momentul producerii evenimentului cu urmare tragică. Toți formatorii de opiniei și-au exprimat disprețul și oprobriul față de „acești beureni” din medicina românească, CTP chiar „și-a călcat pe inimă” și a făcut o „dezvăluire” menită a corobora sentința deja pusă la adresa țintei aflate în vizor, iar mulțimea de adulatori și-au exprimat cu asupra de măsură expertiza medical-chirurgicală proprie, net superioară echipei care a efectuat intervenția și mai ales a psd-istului șef al echipei. Mai avem puțin ... cam mult până ne facem bine !
    Un an nou cu mai puține emoții și mult mai multă rațiune !
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Se vorbeste in presa despre "vinovatie produsa cu intentie" sau despre vinovatie prin neglijenta? E diferenta mare intre cele doua. Are Beureanu vreo responsabilitate, din postura sa de sef, pentru cele intamplate? Chiar daca nu a fost in sala? S-a folosit un dezinfectant inflamabil la aceasta operatie, in loc de iod. Care se poate aprinde daca ajunge in contact cu un bisturiu electric. E nevoie de o expertiza medicala chirurgicala ca sa intelgi acest lucru, medic fiind? Despre ce fel de sentinta este vorba "la adresa tintei'?
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Nu cred ca e o campanie de presa lansata "la plesneala" - o femeie a ars pe masa de operatie intr-un spital important din Bucuresti si din Romania! De ce a ars ea asa, a venit cumva fulgerul Domnului si i-a dat foc printr-o minune? Nu, un handicapat din echipa "marelui" Beuran a inceput sa taie cu bisturiul electric ca sa-si "faca mana" si sa-i usureze viata sefului cand acesta va aparea..... Ghinion de nesansa, femeia ia foc!!!! ca nimeni din marea echipa de specialisti nu si-a dat seama ca substanta cu care generos au vacsuit pacientul era inflamabila.... Pun pariu ca in orice alt stat european (chiar si la unguri, de exemplu, care nu sunt prea "vestici" ci doar niste vecini ai nostri mai civilizati) acest lucru nu s-ar fi intamplat. In sistemul medical romanesc domneste de zeci de ani debandada si principiul "lasa ca merge si asa". Nu exista protocoale ("da' ce-s alea, frate?") sau daca exista nu sunt respectate (romanul e prin definitie dezordonat, unii numid asta "creativitate"). Iar Beuran este unul dintre chirurgii aia care, in decursul timpului, au ajuns sa creada ca sunt infailibili si intangibili, numai pentru ca au oarece "talent la taiat".... cunosc genul, am avut de-a face. Daca ai "mana buna la taiat" trebuie musai sa ti se ierte totul, inclusiv lipsa de organizare si de nivel profesional al propriei echipe... Chestiile astea trebuie sa se termine odata, dateaza din evul mediu.
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Pai tocmai asta e o problema:
      1semnezi documente care acrediteaza ideea ca ai fost in sala, inteleg ca era declaratia ta ca ai fost in sala(conteaza la salarizare...)
      2 ca sef de sectie, avea obligatia ca sa fie intocmite acele protocoale, sa contribue la intocmirea lor si sa le supervizeze. In principiu era responsabil de continutul lor, nu sa semneze "ca primarul"!
      3 avea obligatia sa verifice ca personalul si-a insusit si aplica acele protocoale (prin verificari programate si inopinate)
      Cand esti sef si esti platit ca sef iti asumi niste obligatii, pentru care esti platit mai mult decat un chirurg obisnuit.
      Nu trebuie neaparat sa participi la cine stie ce conferinte ca sa inveti sa utilizezi bisturiul electric: are manual de utilizare, cu indicatii si interdictii, dar nu oricine pune mana pe acel bisturiu.Trebuie ca cineva sa certifice ca ai obtinut cunostintele si indemanarea .EX nu orice birjar poate fi sofer, nu orice sofer poate fi pilot!!(nici invers, desi poate parea mai usor)
      Pe de alta parte, practica asta care a aparut in medicina si invatamant, a orelor suplimentare neverificate de autoritati, care face ca unii sa aiba program simultan in spital, in invatamant de toate nivelurile, in spitale si clinici particulare, incat saptamana lor de lucru platita depaseste frecvent cu mult cele 168 ore ale saptamanii calendaristice , este absolut o crima impotriva pacientilor.Fizic nu poti fi in mai multe locuri in acalasi timp, dar prin utilizarea si abuzul acestei practici , respectivii s-au obisnuit sa nu mai aiba scrupule, ca e dreptul lor!!! Si s-au obisnuit sa abuzeze de dreptul de a semna statul de plata, in timp ce munca o face suplinitorul, care castiga dreptul de a nu fi verificat calitativ. Intre altele ,de aceea supravietuieste practica plicului, pt ca suplinitorii sunt platiti doar din bacsisuri. Ba cred ca o parte din bacsisuri se duc si la cei care ar trebui sa verifice :directia muncii, directia sanitara, minister, sau mai cine stie cine! Asa, un fel de sistem piramidal al mitei pentru "inchisul ochilor".
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu e deloc la plesneală. E un incident foarte grav, care:
      -a fost mușamalizat sau s-a încercat să.
      - Nu s-a respectat sau nu există protocoale pentru bisturiu electric. Nu a citi nimeni instrucțiunile aparatului unde sunt sigură, scrie cu litere mari și roșii a nu se folosi împreună cu dezinfectanți inflamabili sau să se aștepte 3 minute până la aplicarea câmpurilor
      -dl Beuran NU A FOST DE FAȚĂ la începutul intervenției și de aici secretomania. La primul și ultimul punct dl Beuran a contribuit direct.
      Destule încălcări, nu?
      Putea fi pe masa de operație oricare!
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Rațiunea este că acolo s-a încălcat grav un protocol de baza, probabil cu bună știință. Și că Beuran s-a comportat tot timpul ca și cum încerca să evite, să ascundă ceva, ca și cum s-ar ști responsabil, deși nu a mințit cînd a spus că nu a fost în sală la momentul incidentului. Dacă medicii participanți ar fi fost audiați de inspecție imediat după incident, dacă acei medici ar fi insistat să fie audiați în loc să se eschiveze, dacă incidentul (unul foarte grav) ar fi fost anunțat imediat la minister dacă ar fi existat transparență, toată această tevatură nu ar mai fi avut loc. Rațiunea este că s-au încălcat cu intenție și repetat protocoale și reguli de către mulți implicați în încercarea de a mușamaliza incidentul. Rațiunea e că lipsa transparenței celor implicați, inclusiv a medicului Beuran, a dus la transmiterea către public cu distorsiuni. Rațiunea e că ar trebui să cadă multe capete aici, nu doar ale celor care au dus la producerea incidentului. Și sper să se întîmple asta și să nu fie sancționat doar un țap ispășitor cu funcție fără influență în ierarhie. Gen femeia de serviciu care a luat din depozit dezinfectantul greșit și l-a dat celui care a pregătit sala de operație, deci din cauza ei a luat foc pacienta.
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Deci mortul este vinovat.Da sau Nu?
      • Like 2
    • @ Horea Mihaltan
      Daca este totul atat de clar de ce nu ne a dat macar Ministerul raspunsul la aceste intrebari nici pana azi?
      • Like 0
  • Nimic surprinzător, la noi nu se respectă în genere protocoalele, noțiunea de protocol ne pare o invenție prostească a celor bătuți în cap din vest sau SUA (mai ales) și asta e normal în țară lui ,,ne dăscurcăm", ,,noi suntem dăștepți ".
    • Like 7
    • @ Adrian Ionescu
      Protocoalele despre care vorbiți nu prea există, daca există nu sunt arătate personalului medical, daca sunt arătate nu sunt exersate niciodată sau sunt exersate rarisim. Cautati pe google cum se dezinfectează pielea pacientului inaintea operatiei, nu apare nimic oficial (pe siteuri care tin de stat) in limba română.

      Nu am vazut niciodată un protocol de dezinfecție a pacientului (se invață de la unul la altul), nici un protocol in caz de incendiu in sala de operație, nici un un instructaj complet de folosire al unui aparat etc.
      • Like 4
    • @ Mario Popesco
      Confirmați ceea ce spuneam, e țara lui ,, ne decurcăm". Se duc o grămadă de doctori pe afară pe la diverse întruniri și întrebarea ar fi ,, se duc boi și se întorc vaci ? "
      • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      Indiferent daca esti doctor sau inginer daca vrei sa introduci ceva din afara establishmentului curent valuri de rautate, prostie si imbecilitate ti se vor opune cu indarjire. Asa ca in cele din urma renunti, te blazezi sau iti faci bagajelul si pleci in alta tara unde fraierii aia de straini desi mai prosti? ca romanii o duc categoric mai bine.
      • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      Se intorc tot boi la niste boi mai mari care continua sa-si plateasca CNSA -ul obligatoriu...
      • Like 1
    • @ Costel Garneata
      Delia MC Delia MC check icon
      Se discută finețuri, tehnici noi, medicamente, studii noi. Progres. Numai că lucrurile "mici", rutina de zi cu zi, alea nu se discută. Sunt de la sine înțelese (afară) și se respectă dumnezeiește. Sunt fixe, clare, punct cu punct, la mintea cocoșului, făcute să priceapă și un prost (unul de la ei, vest, sud, oriunde, Turcia are de exemplu clinici foarte apreciate, au pacienți străini grămadă; una ca asta și nu mai vine nimeni, pot declara imediat faliment ). Numai noi ne găsim mai cu moț și credem că suntem prea dăștepți și n-avem nevoie de instructaje, implementarea noilor reguli, nouă ne vin așa, prin iluminare divină....
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      La congrese se discută progrese științifice, nu protocoale de bază. Și sub nici o formă nu se fac antrenamente PSI
      • Like 1
  • Dorin check icon
    Parcă s-ar fi întâmplat pe masa de operatie a lui Mengele de la Auschwitz nu într-un spital românesc deservit de un personal căreia i sa dublat salariul numai un urmă cu 3 ani. Ce s-ar bucura medicii naziști dacă iar vedea pe ai noștri.
    • Like 4
  • Gabi check icon
    Până și o banală periuţă de dinți electrică are un buton pornit-oprit. O bormaşină, un flex.. orice aparat electric are buton pornit-oprit (ON/OFF). Mai mult ca sigur, inclusiv bisturiul electric are un buton pornit-oprit pe care CINEVA l-a acționat.
    Dacă, la momentul producerii incendierii, șeful echipei (medicul Beuran) nu era în sala de operaţii – atunci CINE este cel care a acționat butonul „pornit” al bisturiului electric? cu ce scop acea persoană a pornit bisturiul? și mai ales în ce calitate a făcut acest lucru?
    Altcineva? Păi, atunci se poate presupune că medicul chirurg-şef își ia un salariu baban, în timp ce nişte alții mai puțin calificaţi taie pacientul, în locul lui?
    Dacă așa stau lucrurile, e chiar mai grav decât un accident auto produs de către elevul-şofer în timp ce instructorul auto NU era măcar prezent în autoturismul care a provocat accidentul. Pentru că, intervenţia chirurgicală (tăierea propriu-zisă) nu ar fi trebuit să înceapă în absenţa răspunzătorului final al actului medical. Până la urmă, e vorba de responsabilitatea șefului de echipă care a permis, (și probabil că va mai permite în viitor), să se întâmple așa ceva.
    E ridicol! Ce ar putea să facă săracul pacient? Să fie îngrijorat, să tragă cu ochiul prin sala de operaţie și să întrebe „a sosit tăietorul-șef? sau mă veţi tranşa voi în locul lui?”
    • Like 8
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Probabil de aia e Beuran disperat și dă din colț în colț. Cineva a început operația și n-a fost el acela. Se mai face, începe altul dar chirurgul-șef trebuie să fie acolo. Mai incizează ori coase rezidentul ori mâna a doua-treia dar NUMAI sub ochii chirurgului ce conduce operația. El intră în sală și iese împreună cu echipa. Excepție fac: anestezistul și cei care pregătesc pacientul: dezinfectează, pune câmpurile, etc. " N-am fost acolo! " Oops...
      • Like 4
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Like + de acord cu ceea ce spuneţi. Trebuie schimbat sistemul colectivist, în care nimeni nu e răspunzător pentru nimic în țara asta.
      • Like 3
  • Deci a spus adevarul, nu era Beuran in sala...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult