Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cenzură și Internet alla turca

Turcia - net -  Foto Guliver/Getty Images

 Foto Guliver/Getty Images

Guvernul turc va controla și mai strict rețelele de socializare - pretextul ar fi evitarea postărilor ce instigă la ură și răspândirea de "imoralități", potrivit președintelui Erdoğan.

În data de 29 iulie, parlamentul turc a adoptat o lege care extinde masiv controlul statului asupra rețelelor de socializare: cele vizate sunt îndeosebi Twitter și Facebook. Legea intră în vigoare la 1 octombrie și prevede obligația platformelor cu peste un milion de utilizatori de a se înregistra și a-și stabili un sediu oficial în Turcia.

Și utilizatorii vor trebui să se înregistreze cu numele și adresa, datele fiind salvate pe serverele din Turcia. În plus, operatorii platformei vor avea 48h să reacționeze în cazul unei reclamații sau solicitări de modificare de conținut. În caz contrar, consecințele includ: amenzi prohibitive, blocarea spoturilor publicitare și reducerea de până la 90% a vitezei de transfer de date, ce ar însemna practic o blocare.

Motivul oficial pentru care Erdoğan a dispus luarea unor astfel de măsuri ar fi comentariile apărute pe Twitter la adresa fiicei și ginerelui său luna trecută, considerate atacuri la persoană - principiul adoptat fiind "Statul sunt eu". 

Circumstanțe similare au cauzat și interzicerea enciclopediei online Wikipedia în Turcia, în luna mai a anului 2017. Cauza: două articole, în care Turcia era trecută printre țările în care, în 2011-2014, statul a sprijinit activitățile teroriste ale Ahrar al-Sham și Frontului al-Nusra (ramura siriană a Al-Qaeda până în 2016), făcându-se deci referire la implicarea Turciei în războiul civil din Siria.

În decembrie 2019, Curtea Constituțională Turcă a dat curs apelului înaintat de Fundația Wikimedia din San Francisco, ce invoca libertatea presei, și a anulat interdicția. Organizația Reporteri Fără Frontiere a numit legea adoptată de Turcia "o tentativă de a controla ultimul refugiu al jurnaliștilor critici din Turcia" - în orice caz, nici prima, nici ultima: în 2014, guvernul turc a blocat Twitter și YouTube în urma publicării fișierelor audio ce atestau implicarea lui Erdoğan și ai altor membri ai guvernului într-un scandal de corupție.

Aversiunea liderului turc față de Twitter și Facebook datează însă din 2013, când protestatarii anti-guvern din Parcul Gezi s-au mobilizat cu ajutorul acestor platforme.

Unul dintre ziariștii turci afectați de această nouă măsură guvernamentală este și Can Dündar, fostul redactor-șef al cotidianului „Cumhuriyet”, ce a fost condamnat la 5 ani și 10 luni de detenție pentru spionaj și dezvăluirea de secrete de stat în Procesul Cumhuriyet. Problematice au fost în principiu articolele sale critice la adresa lui Erdoğan, dar mai ales fotografiile ce atestau "inexistentele" transporturi de arme ale Serviciilor Secrete turcești (MIT) către Siria în 2014.

Apelul a fost respins, iar Can Dündar, nevoit să fugă din Turcia. De 4 ani locuiește la Berlin, iar împreună cu centrul de cercetare Correctiv a construit platforma media Özgürüz („Suntem liberi”), deja blocată în Turcia.

Faptul că vocea lui Dündar se mai aude încă în țara lui natală se datorează în principal rețelelor de socializare.... 5 milioane de persoane îi urmăresc activitatea pe Twitter.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    De la guvernul Turciei sa zicem ca nu avem pretenții.
    Însă sunt curios dacă feisbuc & co, de unde își iau lumina câteva miliarde de oameni va prefera sa își apere profitul sau libertatea internetului, informației, opiniei etc.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult