Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Autorul atacului din Munchen și-a atras victimele printr-un cont de Facebook piratat. David Ali Sonboly era pasionat de atacatori în masă

Poliția germană l-a identificat pe autorul atacului armat de vineri seară din Munchen. Numele său este David Ali Sonboly, 18 ani, născut în Germania, cu dublă cetățenie, germană și iraniană. El a fost descris de vecini drept o persoană timidă, tăcută, pasionată de jocurile video violente. În locuința sa poliția a găsit mai multe materiale despre atacuri în masă, între care și cartea „Amok Im Kopf, Warum Schuler toten" („De ce omoară copiii: În mintea atacatorilor din școli"), scrisă de Peter Langman, conform The Guardian. Polițiștii germani au spus că există „o legătură evidentă” între atacul din Munchen și cel comis de ucigașul norvegian Anders Behring Breivik.

Publicația Bild a remarcat faptul că în urmă cu exact cinci ani aveau loc în Norvegia atacurile comise de Anders Breivik, în care au murit 77 de persoane.

Autoritățile nu au găsit indicii care să sugereze legături cu grupările teroriste.

Anchetatorii au mai anunțat că David Ali Sonboly suferea de o formă de depresie și urma un tratament psihiatric.

Ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, a apreciat că asasinul a fost cel mai probabil victimă a hărțuirii de către alți „tineri de vârsta sa". 

Autorul atacului armat din Munchen și-a atras victimele după ce a piratat un cont de Facebook și le-a invitat la un restaurant de tip fast food pentru a profita de reduceri, a spus ministrul de interne german Thomas de Maiziere.

Atacatorul a deschis mai întâi focul din fața unui restaurant McDonald's, apoi a intrat în centrul comercial. Zece persoane și-au pierdut viața, inclusiv agresorul, iar 27 sunt rănite. Între cei uciși s-ar număra și un tânăr de 18 ani care provenea din România, potrivit News.ro, care citează The Telegraph. Ministerul Afacerilor Externe susține că deocamdată nu are informații care să confirme prezenţa vreunui cetăţean român printre victime.

Într-un schimb de replici cu un martor aflat la balconul unei clădiri, atacatorul ar fi spus, potrivit publicației Bild, că a crescut în Germania și că fost beneficiar de ajutoare sociale. „Am crescut aici, în Hartz 4", a spus agresorul. „Eu sunt german”, a continuat el, potrivit unui martor citat de The Guardian..

UPDATE Unul dintre tinerii ucişi ar proveni din România, scrie The Telegraph, citat de News.ro. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă seara că, până în acest moment, nu sunt informaţii care să confirme prezenţa vreunui cetăţean român printre victimele atacului produs vineri în Munchen.

UPDATE. Șapte dintre cele nouă persoane ucise vineri la Munchen erau adolescenți. Poliția a declarat sâmbătă că două victime aveau vârsta de 13 ani, trei - 14 ani, una de 17 ani și o alta de 19 ani. Celelalte două persoane ucise aveau 20 de ani, respectiv 45 de ani. Sunt șase bărbați și trei femei. Numărul răniților este de 27 de persoane, iar zece dintre ei - inclusiv un băiat de 13 ani - sunt în stare critică.

UPDATE Trei cetățeni turci se află printre persoanele ucise în atacul armat din Munchen, conform Reuters.

UPDATE Cancelarul Angela Merkel, primele declarații după atacul de vineri seara: „Pentru familii, părinți și copii pentru care astăzi totul pare inutil și fără sens, vă spun personal și în numele multor, multor altora din Germania: vă împărtășim durerea, ne gândim la voi și suferim alături de voi".

UPDATE Autoritățile au confirmat informația potrivit căreia agresorul a spart contul de Facebook al unei fete și a postat un mesaj în care scria că McDonalds oferă gratuit meniuri. „Îți voi da ceva, dacă vrei, dar nu prea scump", a mai scris el.

UPDATE Bild publică o imagine a atacatorului. Numele lui este Ali Sonboly.

UPDATE Ucigașul era cunoscut pentru afecțiuni psihiatrice și beneficiase de îngrijiri medicale, a spus șeful poliției. Nu se poate spune dacă în momentul atacului bărbatul era sub influența drogurilor sau a alcoolului. 

Trăgătorul avea un Glock-17, un pistol semi-automat, dar nu avea permis pentru deținerea de armă. 

UPDATE Bilanțul a urcat la 10 morți și 27 de răniți, dintre care zece în stare gravă. 

UPDATE Nu există niciun indiciu că autorul atacului armat ar fi avut și alți complici, a declarat sâmbătă șeful poliției din Munchen. Atacatorul era născut în Munchen. Locuința lui a fost verificată și nu au fost găsite indicii care să ateste vreo legătură cu Statul Islamic.

UPDATE Postul de radio bavarez Bayerische Rundfunk anunță că printre cei morți sunt două femei și șase bărbați, cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani. O femeie în vârstă de 45 de ani se află, de asemenea, printre victime. În prezent, 16 persoane rănite în atacul armat sunt tratate în spitale din Munchen. Două sunt în stare foarte gravă.

UPDATE Numele autorului atacului ar fi David S., potrivit The Guardian.

UPDATE Autorul atacului ar fi postat pe Facebook, de pe un cont cu nume de femeie, o reclamă falsă care îi îndemna pe oameni să meargă restaurantul fast-food pentru meniuri gratuite.

UPDATE Printre victimele atacului armat de la Munchen nu se află cetățeni români, a anunțat sâmbătă dimineața Ministerul Afacerilor Externe.

Vecinii atacatorului, care locuia cu părinții în districtul Maxvorstadt, au declarat presei germane că tănărul era „un tip tăcut".

„Locuia chiar lângă mine. Un prieten de-al meu a mers la școală cu el și a spus că era mai degrabă un tip tăcut. L-a recunoscut din imaginile video de la locul atacului", a declarat o persoană pentru publicația germană Bild, citată de The Telegraph.

Tatăl atacatorului a fost adus sâmbătă la audieri, iar autoritățile caută indicii în locuința familiei acestuia care să explice gestul tânărului. Bărbatul, care locuia de doi ani în Munchen, nu se afla în vizorul autorităților și nu era cunoscut pentru legături cu grupări teroriste.

Zece persoane au murit, între care și atacatorul care a fost rănit de poliție și a fost găsit mort mai târziu, după ce s-a sinucis, potrivit autorităților.

Numărul răniților este de 21 de persoane, între care și copii, iar trei victime se află în stare gravă.

Șeful poliției din Munchen, Hubertus Andrae, a declarat sâmbătă la o conferință de presă că motivul atacului rămâne deocamdată „complet necunoscut".

Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba.

O martoră la atac a povestit pentru CNN că era în restaurantul McDonald's când un bărbat înarmat a ieșit din toaletă și a început să tragă. „Omora copiii care erau asezați să mănânce. Ei nu pot fugi".

Femeia a spus ca atacatorul a strigat „Allahu akbar!". „Știu acest lucru pentru că sunt musulmană. Am auzit și am început să plâng", a spus femeia, potrivit CNN.

Este cel de-al treilea atac violent împotriva civililor din Europa de Vest, în opt zile. Atacul din Nisa, în Franța, și cel dintr-un tren în Bavaria, în apropiere de localitatea Wuerzburg, au fost revendicate de gruparea Stat Islamic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • am tot ce s-a scris privitor la acest tragic eveniment si sa admitem ca este asa cum spun ei ...adolescent ...singuratic amator de jocuri cu poc poc ...cu probleme ...etc... poate totusi ma lamureste si pe mine cineva de unde avea un adolescent acces la o arma automatata si 300 de gloante cate se spune ca avea asupra lui ? ... sau ce la Munchen mai tot omul are acasa cate un pistol ...mitraliera ..etc?
    • Like 1
    • @ Valerica Baban
      Bună intrebare.Nu doar ca era adolescent dar suferea si de afectiuni psihice.Sigur nu a obtinut arma legal.Iar daca ce declara acea martora cum ca ar fi strigat Allahu akbar este adevarat,lucrurile devin mai clare.
      • Like 0
  • Oare de ce budistii, shintoistii, crestinii si alti ne-mahomedani accepta sa acorde "sanctuar" unor musulmani care se dovedeste ca sunt manati cu totii de un singur tel: sa-i converteasca pe ceilalti la nemaipomenita lor religie de cavaleri ai desertului, sau daca nu, mai bine sa-i omoare, prin diverse moduri: topoare, bombe la purtator, pistoale.
    Nu ar trebui sa-i lasam sa rataceasca prin pustiurile lor incalzite bine si daca sunt intr-adevar barbati sa-si puna greata lor de armata ISIS sa atace Europa, Asia sau America necredincioase? Sau poate in religia lor nemaipomenita se precizeaza orice, mai putin atitudinea de barbati?
    • Like 0
  • Si acesta era tacut? Si mai cum? retras...introvert...deceptionat de marginalizare economica ... Acum se incearca portretizarea acestuia ca o persoana cu probleme psihice ca si cum religia lor belicoasa, fundamentalista nu are niciun amestec in surparea mintilor acestor tot mai numerosi kamikaze.
    • Like 1
  • Apusul Europei (?!)
    „Europa este invadată”, „Europa este în război”, „Căderea Europei”. Astfel sună vocile zilei și ale ultimelor luni. Vocile par venite de prin fotolii și în acel: „v-am spus eu!” de după fiecare atentat terorist, parcă întrezărești bucurie, nicidecum îngrijorare, durere.
    Europa întradevăr are probleme, a avut probleme, toți avem probleme, viața e o continuă dezlegare. Statistica ne spune că problemele Europei nu sunt mai mari decât cele pe care le-a mai avut în timp, chiar în ultimii zeci de ani. Ultima mare problemă a Europei este confruntarea cu un mare val de oameni fugiți de război și de sărăcie de pe un alt continent, sosiți cu pielea pe oasele unei religii diferite, mai primitive, care iscă „loteric”, mai mult decât prejudecățile creștinismului, reacții brutale. Printre acești săraci este evident că s-au înfiltrat și săracii furioși, criminal de furioși, cei care au o agendă a morții, a așa-zisei răzbunări, teroriștii.
    Revin, pentru că nu vreau să scap foarte ușor cu argumentarea folosindu-mă de statistică, e bine să nuanțez, adăugând că problema actelor teroriste venite dintre refugiați e diferită de alte probleme cu care s-a confruntat până acum Europa. Această problemă privește siguranța a o mulțime de țări ale continentului, iar efectele ei se răsfrâng asupra unei mari construcții – Uniunea Europeană.
    Avem datele problemei, iar soluțiile le putem afla în primul rând stabilind ce înseamnă Europa, ce am vrea să însemne, prin ce ochi privim problema. Din fotolii poate că valorile par slogane, dar drepturile și libertățile, toleranța, empatia, cultura, educația, toate acestea au făcut din Europa, alături de Statele Unite, centrul civilizației umane. Prin acești ochi Europa nu poate decât să întindă o mână mulțimii de oameni aflați în nevoie, chiar cu știința că printre aceștia se ascund teroriști. O soluție demnă de un continent civilizat nu poate fi gonirea de la porțile ei, sacrificarea unor oameni din frica de alții, mult mai puțini. O soluție în firea Europei ar fi o primire organizată cât mai bine pentru a da cât mai puține șanse de exprimare terorismului.
    De ce totuși continentul se adâncește în problemă, deși soluția ar fi atât de simplă? Un motiv important ar fi prejudecata religioasă. Foarte mulți dintre europeni s-ar fi opus ajutării acestor oameni chiar și în lipsa oricărui atac terorist. S-ar fi opus din simplul motiv că au alt Dumnezeu, văd altfel lumea, „sunt păgâni”, pentru că așa le-a spus cartea de istorie și Biserica lor. De aici și „întrezărirea bucuriei” pomenită în prima frază a articolului. „Oamenii prejudecății” sunt atenți mai curând să-și confirme părerea că „păgânii” sunt răul, decât la durerea victimelor actului terorist, la tragedia familiilor acestora și până la urmă la propria nesiguranță. Adâncirea în problemă ne mai spune că „oamenii prejudecăților” ar fi majoritari în unele state ale continentului, că relieful valoric european este unul foarte labil. Prejudecății religioase i se adaugă naționalismul, rezistența la globalizare, la deschiderea lumii, ce-i drept constructe venite tot pe filonul genetic religios.
    Revenind de acolo de unde am pornit, invadarea e contrazisă de DEX, Europa este mai curând în război cu ea însăși, iar căderea ei se va întâmpla atunci când se va fi îndepărtat mult de valorile ei: de libertăți, drepturi, de toleranță și empatie.
    Deocamdată peisajul european este schițat de politicieni care au primit valul de oameni cu bunăvoință, dar și cu nesiguranța celor care nu se simt sprijiniți de populație și de politicieni urcați pe valul nemulțumirilor naționaliștilor și a celor cu prejudecăți. În vreme ce europenii tind în fața unor „talibani” să se talibanizeze, pe această mijlocire labilă încep să crească marii tirani din vecinătatea continentului – Putin și, mai nou, Erdogan. Ce vremuri mai bune pentru ei?! De aici rezultă cât se poate de clar că degradarea contextului nu e generată de terorism, ci de reacția greșită la el, mai ales a cetățenilor europeni. Prejudecata e în călcâiul lui Ahile.
    Vă imaginați un continent fără vuietul prigoanei care s-ar fi mobilizat pentru a-i primi pe acei oameni fugiți, un continent al solidarității care nu ne-ar fi pus într-o asemenea opoziție cu acei oameni, niște autorități atente la nevoile acelor oameni și la pornirile brutale ale unora dintre ei? Vă imaginați un continent în care problema nu se rezolvă între religii, ci între oameni?
    Încă nu vă imaginați Europa.
    • Like 0
  • Bayard check icon
    S-ar putea sa fie primul terorist siit de pana acum... foarte ciudat.
    • Like 0
    • @ Bayard
      Pentru ca noi am pus eticheta de extremist oricărui musulman. Nu vedem nici o diferența intre shia si sunni. Oare asta sa fi fost frustrarea astuia?
      • Like 0
    • @ Bayard
      Cum adică primul terorist şiit? Teroriştii şiiti din Sudan sau cei din Hezbollah nu-i luăm în seamă? Sau sunt terorişti doar cei care ucid cetăţeni europeni?
      • Like 0
    • @ NepokTu Alex
      Care este diferenţa între shia şi sunni?
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      diferentierea a aparut dupa anul 632 (dupa isus), an al mortii prophetului Muhammad. triburile arabe care-l urmau s-au despartit in functie de urmasul la functia de conducator religios si politic. majoritatea, aprox 87–90% (2009) au devenit Sunni, sub conducerea Caliphului Abu Bakr, socrul (tatal uneia dintre sotii, Aisha). Sunni este considerat "Islamul orthodox " . alti arabi l-au urmat pe varul Prophetului, si ginere in ac timp, Ali ibn Abi Talib (601 – 661 AD), ei sunt cunoscuti ca Shia (abbreviaere dupa Shia-ne-Ali / Shīʻatu ʻAlī / شيعة علي / = "enoriasii care il urmau pe Ali"). una dintre contradictii este credinta Shia ca Muhammad a numit un successor, pe Ali (singurul nascut (se presupune) in Kaaba la Mecca, lacasul sfant al Islamului). ruptura dintre cele 2 ramuri se produce definitiv in 680 la asasinarea lui Hussein (fiul lui Ali), in Karbala (modern Iraq) de catre trupele Sunni. alta contradictie fundamentala este faptul ca Sunni considera ca Islamul este atat religie cat si lege (jurisprudenta Islamica), pe acesta baza Sunni au monopolizat pozitia de conducatori, in timp ce Shia urmeaza imami care considera Islamul o religie si pe urmatorii 12 descendenti directi ai lui Ali ca lideri spirituali. Shia are la baza 5 principii si 10 stalpi auxiliari (jurisprudenta Ja'fari - cu 3 ramuri Usuli, Akhbari, si Shaykhi) si 7 stalpi de pactica religioasa (dupa Isma'il ibn Jafar). Sunni Islam are la baza 6 stalpi ai creditei, la care se adauga 105 de puncte cheie mentionate in "Aṭ-Ṭaḥāwī" (Theologia Islamica ). Sunni Islam are 3 ramuri : 1. Maturidi - dezvoltat de Muhammad Abu Mansur al-Maturidi (853–944 AD) in asia centrala in triburile turcilor. 2. Ash'ari - dezvoltat de Abu al-Hasan al-Ash'ari (873–935). 3. Athari (al-Atharia = textual) - dezvoltat de Aḥmad bin Muḥammad bin Ḥanbal Abū ʿAbd Allāh al-Shaybānī (780–855 CE / 164–241 AH)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult