Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cioloș la Economy, neamprostia la Business class

„Propagandă ieftină!”, au strigat vigilenți unii dintre cei care au văzut aseară fotografia cu premierul Dacian Cioloș călătorind „ca simplu cetățean” cu avionul la clasa Economy.

„Bravo, extraordinar om, cel mai bun premier!”, au exclamat alții, îndemnându-i și pe ceilalți demnitari să-i urmeze exemplul.

Să zicem că primii au dreptate și e propagandă ieftină. Propagandă în sensul că premierul și-ar face imagine din astfel de gesturi firești.

Nu e la prima „abatere” de la norma demnitarului român cu care ne-am obișnuit. A îmbrățișat un copil la Ziua Națională, a strâns gunoaie în Parcul Văcărești, acum merge cu Economy-ul, deși stewardesa l-a invitat la Business class.

Dar e de condamnat asta? E rău că unul dintre cei mai vizibili oameni din România încearcă dea astfel de exemple de modestie și de înfrânare? Îi cade rangul dacă se înghesuie cu alți pasageri la clasa a doua și nu mai poate să guverneze?

Și atunci de ce s-au supărat atât de tare cei care îl acuză pe dl. Cioloș de scopuri impure când se comportă ca un om obișnuit? Pentru că au impresia că nu e ceea ce pretinde? Pentru că simt că orice politician încearcă să pară altfel decât este? Pentru că e greu să mai crezi în sinceritatea unor gesturi atunci când vin de la un politician (deoarece chiar tehnocrat fiind, dl. Cioloș face politică în sens larg)?

Dacă premierul ar fi un frenetic utilizator al Business class-ului și acum, de ochii lumii, s-ar da cu Economy-ul, atunci, da, l-am putea suspecta de ipocrizie. Sau dacă ar fi un mare amator de onoruri și de girofaruri, ca mulți dintre predecesorii săi, iar acum și-ar afișa modestia în poze photoshopate, atunci l-am putea bănui de politicianism găunos. Dar, cel puțin deocamdată, nu știm de orgii ale aroganței cu dl. Cioloș, nici în aer, nici pe pământ. Dimpotrivă, omul are un comportament de-a dreptul banal, iar unii spun că l-ar fi văzut chiar și la low cost pe vremea când era comisar european; mai mulți ca el și ar falimenta toate emisiunile de cancan și ziarele colorate, iar noi ne-am plictisi de moarte.

Așadar, problema nu pare să fie la dl. Cioloș, ci altundeva: la percepția noastră față de cum trebuie să fie un demnitar.

Ceea ce poate enervează cel mai tare este faptul că, de când e în funcție, dl. Cioloș se încăpățânează să rămână un om cu picioarele pe pământ. Șocul decenței la acest om este bulversant nu doar pentru politicieni - a căror găunoșenie cu lustru pare și mai evidentă - , dar și pentru o bună parte dintre spectatori, care sunt puși în fața unei oglinzi de circ, dintr-acelea care deformează. Când te privești în ele, nu te vezi pe tine, ci o caricatură de-a ta. Îți vezi capul turtit, membrele alungite, ochii bulbucați.

S-ar putea ca, privind imaginea cu premierul României, atât de simplu după vorbă, după port, mulți să-și vadă propria imagine schimonosită în oglindă.

Misecuvenismul, valoarea pe care nomenclatura tranziției a impus-o în conștiința publică și la care mulți aspiră în taină, apare însă clar: aroganța cu tupeu, care nu e altceva decât o formă primitivă de neamprostie.

Ani de zile de coabitare cu aberația ne-au făcut să vedem lucrurile strâmb. Mulți sunt captivi acestor relații feudale.

Mulți au nevoie de un șmecher arogant pe care să dea vina pentru propria neputință. Mulți ar schimba oricând locul cu ghiolbanul pe care îl înjură și pe care îl votează.

Mulți pot oricând să-ți explice savant că un demnitar n-are timp să stea la coadă, ca toată prostimea, pentru că el trebuie să lucreze pentru noi, râmele. Sunt oamenii a căror fericire supremă este să se poată lăuda că au fost călcați de jeepul unui baștan care apare la televizor.

Pentru acești oameni, gestul premierului e propagandă ieftină. Și au dreptate. E ieftină, în sensul că nu te costă mai nimic să treci drept un om normal. Cu o condiție: să nu te chinui prea tare. Căci sunt unii Dumnezei prin România care, redeveniți simpli cetățeni după ce li se vor fi luat tresele, doctoratele, girofarul și bariera de la cartierul rezidențial, s-ar sufoca printre oamenii de rând.

Deocamdată, normalitatea e șocantă în România. Se vede în entuziasmul celor care-l consideră pe dl. Cioloș „cel mai bun premier” (doar) pentru că merge la clasa Economy. Ce urmează? Să-l lăudăm că respiră aer ca noi? Asta nu-l face un premier mai bun, dar ne arată cât de mult timp a circulat neamprostia la Business class în această țară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Totuşi, comparativ cu anii 90, politicienii încep să renunţe la cravate, şi aş zice chiar că le place acest lucru. E mai comod fără.
    • Like 0
  • Exact! Problema e percepția noastră despre felul in care trebuie sa se comporte un politician. Noi am văzut de-a lungul vremii ca imediat ce o persoana accede la o demnitate își schimba total comportamentul! I se cuvine totul, nu-i mai place nimic, isi privește, de la înălțimea funcției, subalternii sau colegii ca pe niște ființe inferioare care au fost create spre a le satisface toate mofturile! Acesta este motivul pentru care comportamentul de om normal al premierului Cioloș este suspectat de populism ieftin! Va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, sa scăpam de aceasta perceptie! Din nefericire!
    • Like 1
  • Sportul national: oare ce face capra vecinului?
    • Like 0
  • check icon
    Nu am priceput aluzia autorului: Business Class e sinonim cu neamprostie? De când? Recunosc spășit că nu am călătorit niciodată la Business Class, chiar dacă unele călătorii mi-au fost plătite de instituție, regulamentul nu permite așa ceva. Nu că aș fi dorit, dar dacă stai în avion 8–10 ore, nu e rău la B.C., pe bune.
    • Like 0
    • @
      Nu ai inteles nimic.
      • Like 4
    • @ Adrian Rafail
      check icon
      Ei, asta e, mi-s prost și gata. Nu deranjează pe nimeni asta, cred, nici chiar pe matale. Soția tocmai a terminat de citit un roman care se cheamă, aproximativ, „Vreau să fiu prost”, îl pun în practică. Mă simt așa de bine cînd am mulți deștepți în jurul meu, este minunat, respir aer curat de spirit la borcan.
      • Like 1
    • @
      Fa un dus atunci.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Nu e nicio manipulare, e stire de senzație. Mănâncă si presa o pâine.
    • Like 0
  • Problema nu e gestul domniei sale, ci faptul ca toata mass-media e in mana politicienilor, si cunoaste toata lumea rolul televiziunilor, ziarelor, etc. Poate sa mearga si cu trenul, nu asta e important! Exista manipulare si pentru oameni needucati si pentru persoane educate.
    • Like 0
    • @ Marcel Baltag
      check icon
      Aș spune chiar că oamenii educați cad adesea mai ușor în plasa manipulării decît oamenii cu educație medie.
      • Like 0
    • @ Marcel Baltag
      check icon
      „... toata mass-media e in mana politicienilor”. Este ca și cum ai spune „toți românii sînt needucați și proști” sau „toți ungurii sînt răi, fiindcă sînt unguri” etc. Astea-s clișee irelevante într-o discuție serioasă.
      • Like 0
  • Venom check icon
    E PR dar nu îmi dau seama ce atâta tevatură. E o persoană publică și a ales să dea un mesaj. Bun și? Cine îl acuză ar trebui să dea și declarația de avere ca să probeze falsitatea personajului care și-a făcut trei vile și un trust de presă din salariul de bugetar dar ne ține lecții de falsă modestie. Poate urmează tăieri de cheltuieli la instituții publice. Era anormal ca trusturile care îi laudă guvernarea să piardă prilejul unei interpretări în cheie.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Dacă merge cu economicul nu e bine, că e propagandă ieftină. La business tot nu e bine. Am o idee: dacă tot auzim de politicieni care merg cu bicicleta propun să meargă cu bicicleta pe aripa avionului. Atunci să vezi stire de senzatie!
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Măi să fie, merge cu economicul, ca noi toți! Te pomenești că si mănâncă sau doarme, ca tot ca noi.
    • Like 1
  • MihaiSt check icon
    Un prim-ministru, functionar platit din bani publici, ar trebui sa foloseasca banii avuti la dispozitie cu responsabilitate, inteligenta si decenta. Nu are rost nici sa faci bai de multime pozand fals si inutil in calic, dar nici sa manifesti opulenta de parvenit - o atitudine normala si corecta ar fi undeva pe la mijloc. Pe de alta parte, in calitate de contribuabil, ma intereseaza eficienta, dar si imaginea afisata in exterior de functionarul Ciolos. Asa ca este normal ca in afara Romaniei oamenii (fara a fi cetateni romani...) sa se intrebe de ce primul ministru al unei tari membre a UE calatoreste in conditii care ridica inclusiv probleme de securitate (mai auzi si comentarii de genul "Rumanians are failing to pay enough for their high officials", ca sa nu mai vorbim ca acesta este si un semn de proasta gestiune si de intelegere eronata a prioritatilor). Bad governance...
    • Like 1
    • @ MihaiSt
      check icon
      Păi tocmai asta este, „normalitatea” politicianului român este nesimțirea, opulența, prostul gust; prin campaniile electorale, își aduce aminte și mai trage un mers cu bicicleta ori cu motoreta prin oraș, să-l filmeze tembeliziunile. Altul merge în cizme de cauciuc prin noroi, tot să fie filmat etc.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Bun, şi acum de ce să nu credem că ăsta e chiar stilul d-lui prim ministru?
      • Like 0
    • @ MihaiSt
      Dacă nu este opulent omul înseamnă că este idiot! Dar dacă ești sărac rămâi așa cum ești! Ce ar fi trebuit să facă? Să își comande propriul avion? Din banii de pensii? Sau să facă vreun imprumut la FMI? Ești foarte afectat de cum te văd alții dar ai uitat să te vezi pe tine! Când toți dădeau share pe Facebook cu primarul din Londra că merge cu metroul numai era populism era doar un occidental cu capul pe umeri! Problema este de felul următor te deplasezi din pct a către pct b cu ce alternative ai! Fiecare are dreptul sa aleagă, decât idiot ipocrit ca ponta si dragnea care stau in barcă
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult