Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Comisia Europeană sancționează România pentru legea ce impune supermarketurilor să aibă la raft 51% produse românești

Comisia Europeană a anunțat declanşarea procedurii de infringement la adresa României în cazul legii care obligă supermarketurile să aibă la raft 51% produse românești. Aceeași procedură a fost declanșată și în cazul Ungariei.

„Comisia a decis astăzi să trimită scrisori de punere în întârziere Ungariei și României pe motiv că normele lor naționale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare contravin legislației UE. În România, marilor comercianți cu amănuntul li se cere să achiziționeze cel puțin 51 % din produse alimentare și agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulație a mărfurilor. Aceeași lege prevede, de asemenea, obligația comercianților cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertății de stabilire (articolul 49 din TFUE)", se arată într-un comunicat.

Autoritățile din România și Ungaria au la dispoziție două luni pentru a răspunde Comisiei Europene. În cazul în care argumentele pe care le vor transmite nu vor fi considerate convingătoare, statele riscă sancțiuni din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Comisia Europeana a ratat un alt moment bun sa taca din gura. Pai daca se poarta asa, atunci sa nu ne miram ca dupa Brexit urmeaza Frenchxit, Italxit, Romxit si s-a dus naibii UE. Legea supermarketului era cea mai buna lege postedecembrista. Mai mult decat ata, trebuia impuse 80% romanesti si doar 20% din import (doar pt banane, mango sau ce nu creste pe la noi).
    • Like 0
  • check icon
    Firește... am vrut să fim membri ai U.E. și sper să mai dorim. Asta înseamnă, între multe altele, să călătorești fără pașaport, să muncești (legal, în anumite condiții), să circule mărfurile... Nu poți membru al U.E. cînd vrei și să nu fii cînd nu vrei, să fii membru dimineața, și să fii naționalist seara, la cîrciumă. Și dacă și alte țări ar aplica asemenea măsuri ne-ar părea bine pt că ar bloca mărfurile românești?
    Ne-am ales un bun model, Ungaria, alți obsedați de istorie și avînd complexe de inferioritate. Și noi și ei... Poate ne trezim.
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult