Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Contemporani cu Sfântul Nicolae

Unii dintre contemporanii mei, care spun că ne respectă credința, descoperă mereu și mereu motive să ne jignească modul de a gândi ori modul de viață. Nimic din ce ne spun nu este o noutate. Sentimentul pe care ni-l transmit este acela al tocmiților lui Țurcanu în procesul reeducării de la Pitești.

Nu lipsește nimic din spectacol: lumina în ochi - e drept că nu mai este cea de lampă, ci cea de televizor, ura înjurată printre dinți, argumentarea hidoșeniei culturale cu ifose atotștiutoare, îndemnul la lovire și chiar lovire reciprocă. E semn că Macarenco nu și-a pierdut din actualitate și deseori este singurul fundament al educației multora dintre justițiarii momentului.

Istoria creștinismului ne-a învățat că nu suntem niciodată victime colaterale, în Hristos neexistând colateralitate, ci împreună-răstignire. Orice creștin lucid știe că a trăi după Evanghelie înseamnă a-ți asuma riscul eșecului. Că mereu se va vorbi despre demnitatea creștinismului și nedemnitatea creștinilor, imperfecții căutători de Cer. Excepțiile intrigă la fel de mult ca alunecătorii în triumfalisme ieftine, de paradă.

Cine a fost Sfântul Nicolae?

Pentru aceia care cred că Sfântul Nicolae este un basm ori o invenție, orice argument am aduce o vor ține pe a lor. Pentru ceilalți…Studii importante ale istoricilor, bizantinologi și istorici ai Orientului creștin, reuniți deseori în jurul Institutului de istorie de pe lângă Basilica San Nicola din Bari, sunt suport despre existența istorică a minunatului Vlădică Nicolae cel din Mira Lichiei. Fie că vorbim despre Economium-ul lui Proclus, Patriarhul Constantinopolului (446 d.Hr) sau Imnele lui Roman Melodul (sec.V-VI), fie că vorbim despre Historia Tripartită realizată de Theodor, citețul marii Biserici din Constantinopol (510/515 d.Hr) o remaniere a Istoriei Bisericești alcătuite de Socrate, Sozomen și Teodoret - care consemnează în lista participanților la Primul Sinod Ecumenic, 325 d.Hr, la numărul 151 pe Nicolae cel din Mira Lycinia, nu acestea par să fi influențat evlavia poporului pentru Sfântul Nicolae.

Povestea ajutorării fetelor de misit în comerțul pe mare, alegerea lui prin lucrare dumnezeiască ca episcop de Myra, intervenția sa în vremuri de foamete ori distrugerea templului Artemisei, minunata sa capacitate de convertire dovedită deseori în discuțiile cu păgânii, atitudinea fermă dinaintea secretarului imperial care caută să-l umilească ori ascultarea sa de ierarhul său din Niceea - pe care-l întoarce din semiarianism la dreapta credință, disponibilitatea sa la rugăciune și talentul său de mediator cu cei care conduc cetatea ori trupele imperiale, toate acestea și multe altele pe care nu le știu mulți, descoperă un Nicolae viu, personaj istoric. Într-o istorie a căror locuri azi sunt sugrumate de ură și preaplin de fiere politică. Cine mai știe, de exemplu, că povestea cu salvarea fetelor o face Nicolae în orașul său natal, Patara, adolescent fiind, îndată după moartea părinților săi. Și că nu scrie la presa locală că a făcut binele, ci se ascunde în norul miezului de noapte, până când lumina lunii îl vădește, la al treilea dar către fete, dinaintea tatălui nenorocos. În noaptea aceea părăsește Patara. Ajuns în Myra este ales episcop și rămâne Episcopul Bisericii lui Hristos până azi. Gesturile lui de camaraderie ajung la noi ca o declarație de dragoste.

Tocit la pingele, Sfântul își ține fața luminoasă în Hristos. E strașnicul Arhiereu ce veghează la pervazul lumii cu cerul.

Gravură din secolul al 19-lea. Sură foto: Getty Images

Personajul acesta străbate încă viața noastră. Ca să nu par „pășunist”, nu voi vorbi despre emoția mea la vremea așteptării Sfântului Nicolae, inima mea fiind strană din Șcheii Brașovului. Dar merită să vă aduc aminte că niciodată nu suntem atât de săraci cât să nu-i dăm o mână de ajutor Sfântului acolo unde e nevoie. Unde pervazul nu există. Și nici încălțări. Fiți voi mâinile lui. Astăzi îmi pare, mai mult decât oricând, că Sfântul Nicoale este un antivirus la toată construcția hardului comunicațional. Programele de ură ce ni le-am montat, pentru a ne bucura de rânjetul stacojiu al batjocorii, s-au blocat în bunătatea lui. Oamenii bisericii, excesivi în comportamente ori atitudini, se devirusează prin smerenia lui. Toți avem de învățat de la el câte ceva. Singurul mod de a-i fi contemporani fiind alergătura de dragul celuilalt. Tocit la pingele, Sfântul își ține fața luminoasă în Hristos. E strașnicul Arhiereu ce veghează la pervazul lumii cu cerul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Multumesc,Sfinte Nicolae !
    • Like 0
  • Razvan check icon
    Maserati, bmw-uri, limuzine , "mertanele" colegilor "nu dau bine" deloc parinte in rest La multi si sanatate cat mai multa.
    • Like 0
    • @ Razvan
      Paringele este responsabil inclusiv pentru "mertanele" colegilor?!
      • Like 0
    • @ So she said
      Parintele este responsabil inclusiv pentru "mertanele" colegilor? (Imi cer scuze pentru greseala, nu stiu cum sa editez mesajul deja publicat sau sa il sterg, ar trebui sa existe aceste optiuni).
      • Like 0
    • @ So she said
      Razvan check icon
      N-am spus ca este el de vina dar face parte din acelasi sistem . L-am urmarit in cateva emisiuni si am observat ca le lua apararea acestor domni. Primul pas in rezolvarea unei probleme .. sa admita ca exista... BOR are la ora actuala probleme mari de imagine , care s-au adunat..in timp.. avem episcopi care fura salariile preotilor, avem episcopi acuzati de pedofilie,avem spalari de bani ocazionale, avem repartizarile preotilor in functie de spaga pe care o dau (5000 euro ),avem preotii care indeamna poporul sa voteze cu aceeasi corupti de 25 ani, avem preoti care "te jecmanesc" desi sunt platiti de stat,avem oameni care au murit a doua zi dupa ce au fost dati afara din casa de preoti, avem limuzinele cu coloana oficiala care opresc ocazional traficul sa prinda un avion, avem "mertanele" si in acelasi timp avem Parintele Necula care nu intelege de ce sunt romanii suparati ca "uite cat de bogata este Biserica Catolica"..Nu cred ca romanii vor BOR sa ajunga precum Biserica Catolica. In viziunea dansului singurii vinovati pentru aceasta imagine este presa... Sa spui "este responsabil" parintele ..pentru mine e sinonim cu un parlamentar care vine in fata noastra si ne spune "pai ce vina am eu" ca tara merge prost.
      • Like 0
  • check icon
    Exista un proverb: cainii latra, caravana trece.
    • Like 0
  • check icon
    Complet gresit! Religia este OPTIONALA, deci se face doar daca parintii copilului - in acord cu copilul - doresc acest lucru. 'Prozelitismul' inseamna 'convertire', ori cei care se inscriu la orele de religie sunt deja crestini. Crestini care aleg in cunostinta de cauza. Deci nu mai poate fi vorba de prozelitism. Niciun parinte ateu nu-si va inscrie copilul la ora de religie. Ofuscarea e nefondata. Scoala nu e doar pentru atei, e si pentru crestini, musulmani (in regiunea Dobrogei) mozaici sau alte culte religioase. Nu doar ateii au dreptul la scoala, plus ca religia e OPTIONALA. Adica optezi pentru ea. Cum sa te 'ofuschezi' cand cineva opteaza pentru ceva? Pai unde mai e liberul arbitru, unde mai e libertatea de constiinta? De ce sa se ofuscheze un ateu pentru ca niste parinti crestini decid sa-si INSCRIE copii la cursurile de religie? Oricum exista religie in familiile acestor copii. Asa ca nici 'ofuscarea' si nici 'prozelitismul' nu-si au locul.
    • Like 0
  • Părinte, dragă părinte.... Eu trebuie să-ți respect dreptul de a crede, de a nu te împiedica să mergi la biserică, să te rogi, să slujești cui vrei să slujești, dar nu trebuie să-ți respect credința! Știi de ce? Pentru că deși Sf.Nicolae este un personaj istoric, asta nu înseamnă că există vreun zeu pe undeva. Punct. Simplu. Și pentru că eu nu intru în biserică să strig ce cred eu, ca tu să fii jignit, ofensat și oprimat, nici tu nu ar trebui să intri în școala fiicei mele să strigi ce crezi tu, pentru că mă simt eu insultat că se predau în școală materii fără bază științifică. Dacă ne spunem lucruri în presă, stradă sau pe Internet, adică în spațiile publice, este ok. Dar să nu trecem pragurile instituțiilor, tu în școală, eu în biserică pentru a face prozelitism. Aceasta ar însemna mai mult decât respect, respect reciproc. În rest, mult succes și Sărbători Fericite tuturor, fie ei credincioși, agnostici sau atei!
    • Like 1
    • @ Octavian Ungureanu
      check icon
      Am dat un like! As fi dat mai multi pentru candida urare de la sfarsit. Dar nu ma pot opri sa nu intreb. Oare ce sarbatori fericite ne putem ura unii altora fara crestinism? Happy Halloween?
      • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      Ce serbeaza ateii acum de fapt? Dar in fine. Daca admiti ca Sfantul Nicolae a existat, ma intreb daca stii ca si Iisus Hristos a existat. Dar divaghez. Eu cred ca fata dumitale are dreptul de a cunoaste religia tarii din care intamplator face parte macar pentru a-i cunoaste continutul. E chestie de cultura daca vrei. Si nu stiu cine e profesorul de religie care "striga" pe la cursuri ceva. Noi chiar am avut un profesor absolut minunat care nu forta pe nimeni sa creada nimic si erau destui atei si agnostici in clasa. Relaxeaza-te. Nu se preda Islamul. Si daca te dai filosof si chiar poti invata ceva, macar sa stii despre ce vorbesti cand te legi de crestinism. Oricum nu cred ca umbla nimeni cu arme de foc sa te ameninte cu ceva.
      • Like 0
  • Am simtit o oarecare tristete datorita unor obstacole/decizii de ultima ora ale guvernantilor. Poate, unele, in anumite cazuri, justificate... Totusi, Biserica Ortodoxa a depasit piedici si mai mari. Important este sa aiba reprezentanti ca Dumneavoastra. Sa ne traiti multi si fericiti ani, parinte Necula! Intotdeauna va citesc cu mare drag, datorita emotiei pozitive pe care o transmiteti prin fiecare fraza. Doar oamenii cu suflet mare, cei care se calauzesc dupa Indemnurile Mantuitorului, pot face acest lucru. Tot respectul! Dumnezeu sa va binecuvinteze!
    • Like 1
  • Lasa frate Ionut ca domnul Necula stie si singur ce "mai ramane de facut". Fratia ta intrebi si-ti raspunzi singur, gazetareste. Asta e bine. Domnul Necula "m-a jignit" cu privilegiul de a-mi fi profesor. L-am auzit, l-am ascultat la cursuri, si-am inceput sa inteleg "neşte lucruri". Si-n sufletul meu, cu intelectuala competenta si civica responsabilitate, l-am ridicat la rangul de Parinte Profesor. Si dintrodata nu m-am mai simtit jignit. Dragos (un dinpreuna strans de gat cu Biserica)
    • Like 0
  • check icon
    Simtiti cum se strange latul in jurul gatului bisericii domnule Necula? Se strange. Daca tot va simtiti jigniti, mai ramane doar sa dati buzna in redactia ziarului strigand "Prea-Fericitul e Mare!".
    • Like 0
    • @
      check icon
      Hahaa! Tu tot visezi la desfiintarea totala a Bisericii Ortodoxe. :) :) Viseaza, viseaza... Ai tu senzatia ca romanii nu se vor mai cununa si nu-si vor mai ingropa mortii? Hmmm? :) :) Ai tu senzatia ca in curand vom deveni un popor laic? Hmm? Aici vorbim de o reasezare a unor valori, nu de suprimarea lor. Dar tu viseaza, viseaza linistit. Fa-ti iluzii peste iluzii. Romania atee, vaaaaai, ce dragut! Cata naivitate, cata candoare...
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult