Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cu Beatles la Național

Beatles la National

 (Foto: Facebook/Octavian Andrei)

I Want To Hold Your Hand s-a dat la radio, la emisiunea Curierul Melodiilor, într-o vară, când eram în clasa a treia. Băteam o minge de pământ, nu făceam nimic deosebit când au început să cânte, dar am fost atât de impresionat de ritm și de cum modulau ei cuvântul "hand" încât am ținut mingea la piept toată melodia. Mai știu că radioul era de culoare gri și avea într-un colț o bandă metalică roșie pe care scria Neptun 1. 

Pe 8 decembrie 1980, când a fost asasinat John Lennon, tata a pus pe pervaz aparatul și îi sucea antena în toate părțile ca să se audă mai bine - când s-a terminat piesa, In My Life, tata a ridicat capul și mi-a spus "Aștia au fost Beatles-ii". Apoi a râs – crainicul începuse să vorbească în rusește – și a continuat "Îți dai seama cât de mare a fost John Lennon dacă îl dau rușii?" . 

O duminică frumoasă și caldă de toamnă. Stau așezat pe o bordură în fața Teatrului Bulandra. "Uite-l, uite-l!" Întorc capul. Îl văd cum traversează parcul îndreptându-se spre noi. Slăbuț, pletos, în jeans și teniși albi. În sus poartă o cămeșoaie țărănească, cu motive populare. E Florian Pittiș. Se stinge lumina în sală. Se aprinde o veioză de citit pusă pe o masă pe care mai erau hârtii albe de scris, discuri LP și un microfon la care Pittiș vorbea. În spate, pe un cearșaf alb devenit ecran erau proiectate fotografii cu The Fab Four, de la începuturile lor în Hamburg până la trecerea pe zebra din fața studioului Abbey Road. Poezia Muzicii Tinere e ceva care m-a marcat - încă mă întreb cum de s-a putut face un spactacol ca ăla, în plină demență ceaușistă. La întoarcerea acasă, în tramvai, am fredonat Penny Lane. Tot drumul, de zeci de ori.

Curios cum mintea reține amănunte banale asociate lururilor cu-adevărat importante - la asta mă gândesc acum, în timp ce băieții de pe scenă atacă "We said our goodbyes, ah, the night before/ Love was in your eyes, ah, the night before". Cântă bine, cu nerv și arată ca Beatles-ii. Dar nu am venit pentru ei la spectacol...

Pe scaunul de lângă mine stă fiul meu. E primul show la care asistă. Se bucură, cântă și bate din palme. Are cinci ani, e la vârsta când crede că la Ileana Cosânzeana se ajunge prin luptă dreaptă. Mai crede că cei care sunt pe scenă și cântă sunt Paul, John, George și Ringo. De-adevăratelea. Îi vede pe Beatles, în carne și oase, iar eu nu am să-l contrazic.

E fericit.

Asta e tot ce contează pentru mine.

Restul, e ca-n Strawberry Fields "Nothing is real/ And nothing to get hung about"...


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Roxana B check icon
    Strawberry Fields for Ever-nothing is real and nothing to get hung about- daca titlul ar fi fost Poppy Fields for ever.....era prea la vedere.
    Nu mi-au placut Beatles niciodata, mi s-a parut ca linia melodica e prea simpla.
    Desi in liceu ...aproape ca lesinam cind un coleg cinta acompaniat de chitara Let it be....ma rog , nu era din cauza Beatles ci din cauza...lui
    Anyway, se poate face o paralela intre semintele acelor strawberries si semintele de ...poppy.
    Mesajul e subliminal, dar este....si la maturitate , invatind multe....incepi sa privesti cu alti ochi.....
    Am fost acum multi ani la concertul Rolling Stones pe National Arena.Nu m-am dat in vint nici dupa ei dar voiam sa-l vad pe Mick Jagger in carne si oase, nu atit pt performanta vocala ci pentru conditia lui fizica.Mi se parea ceva extraordinar ca un om care a facut in tinerete atitea abuzuri de toate felurile si probabil ca le face in continuare dar la un nivel mai.....in accordance to his age, sa aiba o forma fizica de invidiat.
    Nu m-a dezamagit.Dar n-am simtit nici un vibe extraordinar desi RS mi se par dpdv muzical peste Beatles.
    In general nu sint amatoare de muzica gen Deep Purple, Marroon samd.Dar stiu sa apreciez, am avut parte de ceva educatie muzicala in copilarie si adolescenta.
    Recent am vazut un concert cu Roger Waters.La insistentele sotului meu care e mare admirator Pink Floyd.Asta in amintirea concertelor Pink Floyd pe care le-a vazut in US, si la teama ca nu-l va mai prinde pe Waters alive
    Atmosfera misto, am vazut multi oameni trecuti bine de 60 de ani, insotiti de copii si nepoti.
    Dar, in pauza concertului si nu numai, au fost afisate tot felul de slogans , progresiste ca sa zic asa care n-aveau nimic de-a face cu concertul.Inclusiv porcul zburator.....din cite am inteles a fost prezent si la Buc.
    Si am ajuns la concluzia ca majoritatea acestor artisti care ne dau sfaturi si indemnuri cum sa fim mai buni, mai toleranti, samd, n-au ajuns in virf doing what they preach.......
    • Like 1

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult