Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum a ajuns primarul Gabriela Firea să anunțe „fenomene meteo extreme” pornind de la un cod galben comunicat de ANM

Gabriela Firea in roz

(Foto: captura video)

„Fenomenele meteo extreme" anunțate miercuri de primarul Gabriela Firea, alături de măsurile fără precedent luate de autorități, precum închiderea mai devreme a școlilor și grădinițelor, au creat haos și au panicat populația Capitalei. Cu câteva ore înainte de ora declanșării „apocalipsei” s-au creat blocaje în trafic, oamenii grăbindu-se să-și recupereze copiii și să se pună cu toții la adăpost. 

Invitată joi seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Florinela Georgescu, director executiv ANM - instituție care emisese o atenționare de cod galben pentru aproape toate județele și un cod portocaliu pentru cinci județe (Bacău, Vrancea, Dâmbovița, Buzău, Prahova) - consideră că reacţia autorităţilor a fost determinată de ceea ce s-a întâmplat duminică, la Timişoara, unde opt persoane au murit și alte peste 100 au fost rănite în urma furtunii care a provocat și pagube materiale importante.

Moderator: „Fenomene meteo extreme" e un anunț pe care l-a făcut ieri de dimineață primarul Capitalei. Această sintagmă a venit de la ANM?

Florinela Georgescu: Doamna primar nu e meteorolog, nici oamenii de presă cu care avem dialog nu-s meteorologi, le scuzăm multe din exprimările care nu corespund.

Moderator: Sintagma a venit de la dvs?

Florinela Georgescu: Nu. Atunci când emitem avertizări avem grijă la fiecare cuvânt, pentru că e mesaj foarte sintetic, câteva propoziții. Nu mai zic cât de atenți suntem la culori. Le punem conform unor reglementări interne. Reacţia autorităţilor a fost pe fondul a ceea ce a fost la Timișoara duminică.

Directorul executiv Administrației Naționale de Meteorologie a mai explicat că la ANM a fost dezvoltată o aplicație care permite generarea automată a numelui localității vizate de un fenomen meteo periculos, până la nivel de comună. Aceste avertizări se bazează pe informații radar.

Moderator: În presă au fost titluri de tipul „șoc și groază”.

Florinela Georgescu: Facem un studiu de caz: luăm o astfel de emisiune, analizați ce scrie pe burtiere, ce zice prezentatorul și ce zice meteorologul.

Pe rețelele de socializare a apărut un val de critici la adresa primarului Gabriela Firea, multe persoane fiind părere că deciziile luate au fost exagerate în raport cu avertismentul de cod galben de furtună anunțat de ANM și acuzând-o că a semănat astfel teamă în rândul bucureștenilor. „Cod roz”, a fost reacția altor internauți, aluzie la sacoul de aceeași culoare purtat de primarul Capitalei, atunci când a vorbit despre furtuna năpraznică, dar care a ocolit bună parte din București.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GabiC check icon
    Capital politic. A veus sa se bage-n seama. Asta e tot ce am simtit. Si presimtit! Pe la orele 13 le-am spus celor cu care comunic zilnic, inclusiv familiei ce urma sa se intample. Exact asa s-a intamplat: panica, ambutoiaje, comunicate, aere de.vedete la tv. Total: capital politic in ochii oligofrenilor si a batranilor lipsiti de info.
    Mi-e scarba de climatul (nu clima) din tara asta!
    • Like 1
  • Pe mine, nefiind bucureştean, mă interesează cum va plăti madam Pandele pentru panica indusă în populaţie. Lucrătorii din redacţii şi-au făcut treaba (aşa cum pot ei) şi au luat-o la mişto. Dar ceva mai concret, cum ar fi o plângere pe la poliţie, o chemare în instanţă... o face cineva? Măcar unul dintre bucureştenii speriaţi?

    Totuşi, madam Pandele a făcut un imens serviciu partidului său: mai citiţi/ascultaţi pe undeva despre anul şcolar şi manualul lui Genunche? Uraganul Gabriela a stins evenimentul! Presa are deja o jucărie nouă. :))
    • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      GabiC check icon
      La poporul asta de asistati maternali nu o sa vezi asemenea reactii...
      Cel mult o sa mai iasa o bascalie-doua...
      • Like 0
  • cox check icon
    Aceste coduri, atât meteo cât şi hidro, sunt date, de cele mai multe ori, în mod exagerat. Sunt date pentru că autorităţile să acoperite în caz că...
    Iar pentru cine nu ştie, codurile date aiurea costă. Codurile galbene mai puţin, dar cele portocalii, în special cele pe parte hidro, costă destul de mult. Dacă tot sunt atât de buni cei de la ANM, de ce nu au prevăzut ceea ce s-a întâmplat la Timişoara !? Acoclo chiar era de cod roşu ! Aşa că mai uşor cu "foarte bine au făcut"...
    • Like 0
  • Și tot d.na Georgescu a subliniat, de câteva ori, cã meteorologia are limitele ei și nu poate preciza, la distanțã de " metri" unde va lovi furtuna. Iar, bucureștenii cârcotași sã zicã " mersi" cã au stat, ieri, în traficul paralizat și nu stau acum, puțin paralizați- la ATI sau paralizați de tot - la morgã ! Așa- i românul : dacã nu-l avertizezi, de ce n-ai fãcut-o ; dacã-l avertizezi, de ce l-ai deranjat! P.S. nici mãcar Gauss și al sãu clopot nu ar reuși sã cuantifice nivelul de inconștiențã/iresponsabilitate al românilor.
    • Like 1
  • Mi-e lene să caut (cer iertare)... dar pentru furtuna din Timișoara ANM ce a anunțat ? Că toți zic că s-a exagerat cu măsurile la această furtună de cod galben anunțată de ANM în București (și care aș zice că a fost corect cod galben), dar nu zice nimeni cum a fost anunțată furtuna din Timișoara, ca să fie comparația completă.

    Gen, dacă în Timișoara au anunțat tot cod galben sau deloc, atunci nu pot s-o acuz pe Firea cu nimic pentru că a luat măsurile pe care le-a luat. Dacă în cazul furtunii din Timișoara au anunțat cod portocaliu, atunci e mai discutabil. Iar dacă au anunțat cod roșu, atunci e f clar, Firea a exagerat.
    • Like 0
    • @ Vladimir Popa
      check icon
      Păi asta e tragedia: simțul proporțiilor, avertizări corecte și raționale, nu isterii naționale. Isteria de ieri din București arată foarte bine că în România NU trebuie implementat un sistem de avertizare a populației, deoarece – oricum o dai – tot la isterie ajungi. Păi dacă un vântuleț ca cel de ieri face asemenea «ravagii», dacă am fi avut o fiurtună reală, un cutremur real, un atac aerian armat, ce făceam? Hai, mă fraților, fiți serioși, ne-am făcut de râs ca nație cu gugumanii ăștia la conducere și cu mass media isteroidă care, în căutare de senzațional, au fost de-a dreptul ridicole.
      • Like 2
  • Vasile check icon
    Nu sunt bucureștean, dar mai bine luate măsuri inutile decât să ne pară rău după.
    • Like 1
    • @ Vasile
      check icon
      Da, să nu se mai facă școală deloc vreun an, de ex., Să se taie toți copacii, cu rădăcini scoase cu tot, ras tot, frațicule, să nu mai fie rost de vreun copac pe raza Bucureștilor. Ce zic? E bine așa?
      Nu e nevoie să fii bucureștean, de fapt e mult mai bine să nu fii, deoarece este foarte probabil că primarul localității unde locuiți măcar nu este și isteric.
      • Like 3
    • @ Vasile
      GabiC check icon
      Gresit, Vasile. Oamenii au pierdut scoala, timp, bani. Si- ca sa vezi dracie...un ametit,.chiar si viata. Pe roman nimic nu-l corecteaza si nu-l educa. Neam de oi!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult