Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum explică CCR decizia de a respinge interzicerea prin Constituție a grațierii și amnistiei: „Ar fi o suprimare a demnității umane și a principiului egalității”

CCR-

 (Foto Inquam Photos)

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, joi, inițiativele legislative de revizuire a Constituţiei prin care se propunea interzicerea amnistiei sau grațierii infractorilor condamnați pentru corupție.

Magistrații CCR au considerat că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie încalcă limitele revizuirii legii fundamentale.

O interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârşit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de graţiere individuală ar încălca principiul egalităţii și ar echivala cu o suprimare a demnității umane, motivează magistrații CCR.

„Propunerea legislativă pentru revizuirea Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor. Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii. Propunerea legislativă pentru revizuirea Constituţiei României nu respectă justul echilibru între două interese generale, şi anume cel de a se executa/ a se considera executată o hotărâre judecătorească de condamnare numai pe considerente care ţin de conduita condamnatului, expresie a efectivităţii justiţiei penale, şi cel al respectării demnităţii umane şi a principiului egalităţii, afectându-se, astfel, echilibrul sensibil existent între cele două interese ale statului şi societăţii”, potrivit CCR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum pot eu, om cinstit, sa fiu egal in drepturi cu un hot ? Asta inseamna ca beneficiez si eu de dreptul de puscarie ?
    • Like 1
  • Să fiu a naibii,deci nu legalizarea corupției înfăptuită în ultimii doi ani de către PSD&ALDE&UDMR este o subminare a demnității umane,ci tentativa de astopa jegul!!!
    • Like 2
  • Dar nu prin OG .Unde este urgența?
    Să se dea numai prin lege.
    • Like 1
  • Deci după slugile ccr , hoţilor le-ar fi incălcată demnitatea umană ...!
    și noi care sântem furaţi ?...
    • Like 5
  • Ionel check icon
    Stiti ce ma surprinde la multi dintre cei care posteaza: SE PRICEP LA ORICE !!!! Dau lectii si intervin aiurea pe unele puncte de vedere, fara a avea studii sau experienta in domeniul la care face referire materialul. Am citit ceva de 5/4 votul CC, ca sunt psd-isti astia de la CC !!! Cand decizia imi convine si este impotriva psd-ului vin psd-istii si ii acuza pe membrii curtii ca fac jocurile presedintelui !!!
    In cazul de fata, unanimitatea deciziei pronuntata cu 8 voturi, am inteles ca d-na Tanasescu, propusa de presdinte, a lipsit, dar si lipsa ei poate fi inteleasa prin aceea de a nu vota contra.....repet, unanimitatea, cred ca este elocventa si nici nu poate fi pusa in discutie decizia. Pentru ca referendum poti face pe multe teme, dar sa modofici Constitutia presupune mai mult. CC nu avea competenta sa se pronunte pe teme/intrebari si a validat referendumul strict din punct de vedere tehnic. A fost indeplinita conditia de prag, cei mai multi au votat cu DA...etc. Problema se pune dupa, daca sunt afectate drepturile si libertatile cetateanului.
    Pentru mine, acest refernedum a fost ca cel al lui cu 300 de parlamentari, adica cum spune d-na Corina si-a atins scopul ! Iar scopul scuza mijloacele !
    In rest, no comments ! Fiecare cu propriul sistem de evaluare, functie de pregatire si....orientare politica !
    • Like 0
    • @ Ionel
      Se vede clar orientarea ta in teren, e al doilea referendum neluat in seama de hotii din capul statului pe motiv de "demnitate" de data asta! O sa treaca si porcaria asta si o sa ajungem sa-i vedem si in puscarie, insa daca tot intind coarda, s-ar putea sa nu mai ajunga la puscarie ci undeva mai jos!
      • Like 0
  • Dorin check icon
    M-ai simplu de priceput. CCR Arată Fundul unor milioane de români bine intenționați.
    • Like 5
  • Incalcarea demnitatii umane? Care demnitate umana, a alora care au la activ fapte de coruptie? Serios? Eu cred ca e perfect plauzibil ca anumite fapte penale (ex. coruptia) sa nu beneficieze de amnistie si gratiere prin modificarea constitutiei. As zice la fel si pentru abuzuri sexuale impotriva copiilor. Mi se pare de bun simt, prea s-a furat siu s-a batjocorit aceasta tara amarata.
    • Like 6
    • @ andreea dragusin
      Corina check icon
      Zero amnistie numai pentru corupție și abuzuri sexuale împotriva copiilor? Dar violarea unei femei cu ce e mai prejos? Dar crima? Amnistie și grațiere numai în cazuri excepționale și în mod individual, asta-i calea!
      • Like 1
  • raimond check icon
    CCR este tradatoare de tara. Modificarea Constitutiei nu poate fi ne-constitutionala. Pe bune? Nu mai stim nici-un pic de logica?
    Nici nu conteaza care e modificarea. Nu poate spune constitutia curenta cum ar trebui sau n-ar trebui sa fie constitutia viitoare.
    • Like 6
  • CCR-ul, acesti zisi magistrati inteleg ca interzicerea gratierii si amnistiei pentru fapte de coruptie inseamna ca Ar fi o suprimare a demnității umane și a principiului egalității”atunci corupeti voi si furati in continuare ,inprumutativa in numele copiilor nostri si noi credeti ca vom tace?Nu va vom suprima demnitatea voastra de corupti si hoti si veti plati voi si copii vostri cat de curand marsavilor corupti .
    • Like 3
  • Adrian check icon
    Aberațiile CCR & PSD de până acum sunt glume pe lângă asta; sunt șocat dar cu siguranță încă mai sănătos la cap decât orice relicvă comunistă CCR ce a decis așa ceva!

    Păi Constituția României este ceea ce Poporul Român are chef să fie! de zice Poporul Român că-i lege atunci lege e! de zice că-i hârtie igienică atunci hârtie e! de vrea să scrie în ea cea mai mare tâmpenie imaginată vreodată are tooot dreptul sa o facă pentru că e țara lui iar în țara lui decide după bunul plac! de vrea să scrie Constituția României în limba chineză/malgașă/marțiană e dreptul lui să o facă!

    De ce? pentru că nimic (darămite Constituția - ceva atât de insignifiant în comparație cu el) nu-i poate interzice sa facă ceea ce vrea cu el și cu țara lui!!!



    PS: tot respectul pentru graiurile exemplificate
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult