Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum influențează „copilul din noi” bugetul familiei

Banii și stresul merg mână în mână, motiv pentru care sănătatea financiară trebuie văzută ca o prioritate în familiile noastre, ne sfătuiesc psihologii.

La fel ca în multe alte aspecte ale vieții, utilizarea conștientă și intenționată a resurselor este esențială - mai concret contează ce relație învățăm să avem cu banii”, spune psihologul clinician Gyorgy Gaspar, întrebat cât de important este pentru o familie să facă economii, să poată să își facă o asigurare de viață, să contribuie la un fond de pensii private.

În discuțiile cu părinții, Gyorgy Gaspar le recomandă acestora ca banii să fie utilizați în conformitate cu valorile lor de viață, iar economiile să fie direcționate spre atingerea obiectivelor și a visurilor personale și familiale.

Astfel, pentru familiile în care educația, sănătatea și confortul psihologic se numără printre valorile principale, economiile vor reprezenta o alegere înțeleaptă și vor funcționa ca o plasă de siguranță. Majoritatea familiilor în care există o siguranță financiară se bucură de un nivel mai scăzut al stresului și implicit de sănătate psihologică și financiară superioare”, crede psihologul.

Ca să reușească - pe lângă cheltuielile zilnice - să pună deoparte bani pentru o asigurare de viață, o familie este nevoie să facă lucrul acesta într-un mod conștient și intenționat, mai spune Gyorgy Gaspar. Adesea avem tendința de-a afirma că banii au de-a face cu partea financiară a vieții, însă după o ușoară analiză putem conștientiza că mai degrabă este vorba de partea emoțională.

Frica, rușinea și furia sunt cele mai frecvent asociate emoții cu tot ceea ce înseamnă bani, asta însemnând că este necesar să ne schimbăm puțin strategia de raportare la cheltuielile zilnice. Pe scurt, în loc de un plan bugetar, care adesea sună pentru mințile noastre ca o „dietă” – adică are de-a face cu a renunța la ceva -, mai degrabă să gândim în termenii unui „plan de investiții” – ceea ce înseamnă că alegem intenționat să cheltuim banii într-un mod conștient și în funcție de ceea ce este important pentru noi”, continuă Gyorgy Gaspar, care spune că astfel, reacțiile de disconfort emoțional pot fi ocolite.

Mai exact nu apare sentimentul de deprivare - mă privez de o serie de obișnuințe din cauza bugetului, ceea ce îmi dă o stare de disconfort. În acest caz ceea ce se evidențiază sunt mai degrabă niște „recompense” – banii merg în direcția în care îmi doresc, aspect care ne motivează, stimulează și ne facilitează o stare de bine.

Cutremurul pierderii „stâlpului” familiei

Efectul unui eveniment nefericit pentru o familie, în cazul în care adultul care este generator de bunăstare pățește ceva este asemănător unui cutremur, o stare de criză care ne scoate din zona de confort și ne poate distruge speranțele legat de locurile în care ne-am fi dorit să ajungem sau bunurile pe care ne-am fi așteptat să le cumpărăm, este de părere psihologul.

Familiile sunt ca niște sisteme vii, orice schimbare într-o parte le poate influența întreaga structură, iar pentru acomodare sau reobișnuire este nevoie de timp. Este ca în procesul de prelucrare al unei pierderi, sunt mai multe etape prin care trecem: șoc și negare; furtuni emoționale, o avalanșă de frică, furie, tristețe; și abia apoi ajungem la acceptare și resetarea planurilor. Acestea sunt situațiile în care ajutorul unui terapeut de familie sau al unui psiholog financiar poate reprezenta o alegere înțeleaptă pentru noi”, crede Gyorgy Gaspar.

Cum învățăm să nu cheltuim atunci când nu e nevoie. Despre „copilul invizibil” din noi

Putem învăța să ne abținem de la anumite cheltuieli care nu sunt strict necesare? l-am întrebat pe psihilogul Gyorgy Gaspar.

Atunci când lucrez cu pacienții mei pe astfel de probleme le vorbesc despre conceptul „copilului invizibil” sau „interior” – care simbolizează latura noastră rănită din copilărie sau restanțele în dezvoltarea psihologică și emoțională. Iar abținerea rezultă din parcurgerea procesului de conștiențizare a faptului că avem o problemă care necesită unele schimbări”, arată psihologul.

Asumarea responsabilității este primul pas în conștientizarea acestui lucru.

Primul pas este să ne asumăm responsabilitatea față de acest minus pe care îl avem, față de copilul din noi care a învățat să cheltuie inutil pentru a-și amorți emoțiile – foarte des cheltuielile inutile sunt ca o strategie de evitare a disconfortului emoțional. După care urmează analiza – să fim curioși de ceea ce se află în spatele acestui comportament – prin adresarea unor întrebări de genul: Cum se chletuiau banii în familia în care am crescut? Ce funcție are pentru mine acest comportament? Când obișnuiesc să cheltui inutil? Mă ajută cu adevărat? Este un beneficiu pe termen lung sau doar o strategie de evitare eficientă pentru foarte scurt timp?”, explică Gyorgy Gaspar.

Banii sunt controlați de noi, nu invers, spune psihologul.

Ultimul pas este revoluția – care înseamnă să transpunem în practică tot ceea ce am descris până acum; să ne facem un plan de investiții bazat pe valorile noastre de viață și să ne permitem a trăi într-o armonie financiară – una în care banii sunt controlați de noi și nu invers sau mai concret banii sunt cheltuiți de adult și nu de copilul din noi”, susține Gyorgy Gaspar.

Tot acest proces necesită ca noi să alegem curajul în defavoarea confortului, să avem încredere în faptul că putem trăi și altfel, și să credem că noi merităm să ne bucurăm cu adevărat de bani, fără să devenim sclavii acestora, ci alegând să fim responsabili din punct de vedere financiar”, crede psihologul. 

Sfaturi pentru un comportament financiar sănătos

Pe de altă parte, pentru a da dovadă de un comportament financiar sănătos o familie va ține cont de veniturile pe care le are și nu se va întinde „mai mult decât îi e plapuma” atunci când vine vorba de cheltuieli, este de părere Marius Clonaru, economist care a practicat meseria în Marea Britanie și Statele Unite.

În primul și în primul rând să o ia băbește, așa cum au luat-o părinții și bunicii: cât intră și cât iese. Dacă câștigi 500 de lei tu și 500 de lei soțul, nu este firesc să cheltui 1.300 de lei. Diferența de 300 trebuie să o iei de undeva, și o iei cu dobândă. Nimeni nu-ți dă gratis. Oamenii cheltuie mai mult decât produc. De aici pornește totul”, vede Marius Clonaru.

De ce fac asta? Unul dintre motive este legat, în opinia consultantului economic, de faptul că o parte din populație este influențată de industria publicitară care îndeamnă la consumerism, ceea ce nu este rău, însă în unele cazuri, poate să-i facă pe cumpărători să canalizeze greșit resursele financiare de care dispun și să nu aibă în vedere să se pună la adăpost în cazul unor evenimente nedorite.

Înainte de 1989, toată lumea făcea același lucru, și în Vest și în Est: copiii erau învățați să strângă bani în pușculiță. Nu trebuie să facem nimic altceva din ce am făcut, ci să ne reamintim ce făceam. Nu inventăm nimic, nu trebuie să găsim 100 de universitari și academicieni să vină în frunte cu Roubini și Soros să te învețe să faci ce? Niște chestii elementare. Nu cheltui mai mult decât ai, nu te întinde mai mult decât plapuma”, vede Marius Clonaru.

Calculele trebuie făcute atent. Există cazuri în care unele persoane care s-au îndatorat la bănci luând credite imobiliare nu mai pot să-și facă aceleași socoteli astăzi.

Mă uit la majoritatea care și-au luat credite imobiliare, în franci sau euro. Dacă vorbiti cu ei, ei spun în naivitatea lor „eu câștigam atunci 1.000 de euro, dar aveam promisiuni de avansare”. Păi calculul la creditul imobiliar pe care ți l-ai luat pe 30 de ani nu trebuia făcut decât cu mia de euro pe care o primești, nu pe blana ursului din pădure! Foarte mulți au gândit așa: „Dacă acum câștig 1.000 de euro, în doi ani avansez și iau 2.000 de euro”. Ei, chiar așa?? Mai poți să fii sigur de ceva?”, continuă economistul.

Dacă acum șase luni cineva întreba referitor la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi provocat hohote de râs. Globalizarea are niște efecte neașteptate, ciudate și neobișnuite încât nimeni nu mai poate spune cu certitudine ce va fi mâine, deși piața geme de analiști și finanțiști”, crede Marius Clonaru.

Cât de importantă este o asigurare de viață

Marius Clonaru vede foarte importantă o asigurare de viață, însă remarcă faptul că românii preferă mai degrabă să își asigure mașina, nu viața.

Este foarte importantă o asigurare de viață. Românilor în general le place să își asigure bunul care îi scoate în față. La ce sunt buni banii dacă nu știe lumea că ai bani? Din păcate la noi așa gândesc majoritatea. Își fac CASCO la mașini, dar pentru viață nu își fac asigurări”, observă Marius Clonaru, care consideră că este și vina asiguratorilor, care nu au explicat suficient de bine ce înseamnă asigurările de viață.

Articolul face parte din cadrul campaniei România asigurată. România asigurată este un proiect editorial de informare și educare despre acoperirea riscurilor și beneficiile protecției financiare, realizat de Republica.ro și susținut de compania Metropolitan Life, parte a MetLife Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume. Înființată în 1868, MetLife are, la nivel global, 100 de milioane de clienți în aproape 50 de țări. În România, Metropolitan Life activează de mai bine de 17 ani și are peste 2 milioane de clienți.

Dacă aveți întrebări, dacă vreți să aflați care sunt criteriile după care să faceți cele mai bune alegeri, publicați-le la finalul fiecărui articol, în secțiunea de dezbateri. Nu trebuie decât să vă logați cu emailul sau cu contul de social media. Puteți, de asemenea, să ne scrieți și pe adresa redacția@republica.ro. Mesajele voastre pot genera subiecte, tematici sau chiar texte și analize în campania România asigurată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion N check icon
  Adevaratii vizionari sunt si adevarati bugetari, in sensul construirii de bugete evident.
  Orice buget trebuie sa vizeze un echilibru, pe de o parte al veniturilor si pe de alta al consumului. Problema apare cand va trebui sa echilibrezi in conditiile crearii de rezerve (economii) si resurse pentru dezvoltare. Strategii militari, spun vor casiga razboaiele cei care stiu sa administreze eficient rezervele. Optimistii sunt cei care vor transa balanta in favoarea investitiilor. Femeile, prin felul lor de a fi vor opta pentru consum. Se spune ca marii producatori de automobile proiecteaza un model nou dupa preferintele femeilor. Conservatorii, vor opta spre reducerea consumlui, insa aceasta abordare le blocheaza drumul spre dezvoltare.
  Daca cineva ar sti solutia ideala, astazi ar fi cel mai mare economist (notiune care vine de la verbul a economisi, sau de la grecescul a chivernisi).
  Sa fim optimisti!! Oricum consumam mai mult decat producem si de aceea se vorbeste despre criza de alimente, martieni, extraterestri s a m d!
  • Like 0
 • Imi pare rau ca va dezamagesc spunandu-va ca va citesc "pe sarite".Majoritatea articolelor sunt interesante si in acord cu vederile mele,dar varsta si poate precara organizare a timpului nu-mi permite sa le citesc pe toate.Va urmaresc in schimb pe unii dintre Dvs.si "pe sticla"atunci cand aveti emisuni sau sunteti invitatii altor emisiuni.Cititul, dupa o anumita varsta adaugand si unele tare organice sau congenitale ,devine mai solicitant comparativ cu "vazutul & auzitul"la TV, laptop ,telefon.Imi dau seama ce risc cu aceste afirmatii:sa fiu incadrata la cei ce-si iau informatii si "cultura" din "audio-vizual",dar sinceritatea inseamna adevar si in opinia unui editor Republica.ro
  • Like 0
 • copilul din mine are trei borcanase mama, o fata oarecare si borcanasul cu mancare pentru munca. Daca ma pui sa le administrez ma regasesc rapid din postura de administrator in defapt.... obiectul de administrat.Mare taina!
  • Like 1


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult