Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum să-ți găsești un job în „noua normalitate”: Robert a terminat un curs online în IT și a reușit să se angajeze în timpul pandemiei

laptop - angajat - Foto Sam Edwards / Caia Image / Profimedia)

Foto Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

„Profită de carantină ca să înveți ceva nou!”. Acest slogan, care parcă apărea peste tot în social media, „m-a bântuit” în ultimele 6 luni. Mi-a lipsit confortul mental necesar ca să învăț ceva nou. Altora, în schimb, le-a stat mintea la așa ceva.

Internetul complota împotriva mea și pe lângă reclamele la pantofi, îmi apăreau tot felul de ad-uri pe social media, de la „cum să îți găsești echilibrul emoțional în pandemie”, la „sport în sufrageria ta la 50 lei/lună cu antrenor personal” și diverse cursuri de IT, inclusiv cele la care am lucrat și eu. O ofertă bogată din care am reușit în final să mă mobilizez să urmez un curs online de branding personal cu Anca Baniță de la „Let’s do it, Romania!”, argumentându-mi că este dintr-un domeniu nou, deci mă va ține în priză și în momentele când voi vrea să renunț. De altfel, așa am ajuns să scriu pe republica.ro, la indrumarea Ancăi. Am aflat întâmplător din social media că efortul meu a fost mic comparativ cu amici care și-au făcut upgrade serios de abilități în ultimele 6 luni și s-au și angajat ca urmare a cursurilor respective, alții au fost promovați după cursuri de leadership etc, - numai povești frumoase. Să fie adaptabilitate mai mare la „noua normalitate”? Să fie caracteristici personale sau poate pur și simplu contexte și obiective diferite?

Am fost curioasă să aflu care sunt acele ingrediente care au făcut posibilă învățarea online pentru cineva în perioada aceasta și cel mai simplu mi-a fost să întreb cursanții de la Digital Nation cum de au reușit să rămână concentrați să finalizeze un curs de programare online, având în vedere ce se întâmplă în jur.

Povestea lui Robert David însumează mai multe informații confirmate și de alți cursanți online. Robert s-a născut la Cluj-Napoca, în prezent locuiește în Alba Iulia. În iulie 2020 a început primul lui job. S-a angajat ca urmare a cunoștințelor dobândite într-un curs online de programare pentru începători.

Ingredientele reușitei lui Robert sunt cât se poate de obișnuite și totuși, câți dintre noi am reuși ce a reușit el? Nu vreau să „îl urc pe un piedestal”, ci pur și simplu, în „noua normalitate” aceste „ingrediente obișnuite” mi se par tot mai greu de adus la un loc „sub acoperișul” aceleiași persoane.

Nicio dramă, adică „peace of mind”. Robert zice că provine „dintr-o familie normală, singur la părinți, posibilități financiare normale.” Acest context i-a permis să termine facultatea în 2018 și să își ia un an de „relaxare” cum îl numește el: „după 16 ani de școală, nu am vrut să mă angajez imediat” și părinții i-au susținut decizia.

Gândire logică și „trebuie”. Pentru că părinții au insistat să învețe matematică încă de mic, deși nu-i plăcea deloc, a învățat-o. „Comparativ cu româna, părea mult mai utilă”, spune Robert. A continuat să învețe matematica „pentru că trebuie”. În consecință a dobândit o gândire logică și structurată, ce îl ajută să fie autodidact.

Auto-disciplină și perseverență. Face sport de 5-6 ori pe săptămână și sănătatea este una dintre valorile personale principale: „Fac sport de la 7 ani, am trecut prin karate, shotokan, fotbal și acum gym-ul”. Datorită autodisciplinei ascuțite prin sport, nu a renunțat la cursul online de IT pe care l-a urmat: „orice încep duc până la final, oricât de greu ar fi.” Perseverența și stilul de lucru din cadrul programului l-au ajutat să finalizeze 9 luni de curs online, din care 4 în pandemie. „Chiar poți să înveți o grămadă de lucruri online, dacă îți pui mintea și îți dorești”, zice Robert.

Încredere în propriile forțe. Deși înainte de curs știa doar „un pic de C++ și Pascal. Pascal am făcut în liceu, C++ în facultate, 2 sau 3 semestre”, nu i-a fost teamă că nu s-ar descurca să învețe programare, chiar dacă baza lui de cunoștințe părea prea mică.

Seriozitate și corectitudine. După finalizarea cursului de programare, a decis să lucreze în IT. „Job-ul l-am găsit cu ajutorul Andreei de la Digital Nation, fix ca urmare a cursului Learn to Code 2. Îmi place la job, momentan editez site-urile clienților în Wordpress, mai adaug articole, verific pagini și postări etc. Folosesc Wordpress, plugin-uri, css, html. În timp, când o să devin mai confortabil, o să trec la dezvoltarea site-urilor: php, mysql, js și altele.” Pe lângă cunoștințele de programare, angajatorul l-a apreciat pe Robert față de alți candidați pentru seriozitatea și corectitudinea lui. 

Să vezi 5 mutări înainte. „Dacă nu aș fi făcut cursul, nu aș fi avut cum să mă angajez, toate cunoștințele dobândite în Learn to Code mă ajută la lucru” – dar nu vrea să se oprească aici. Va începe un curs online de Fullstack JavaScript și în timp și-ar dori să dezvolte jocuri la Ubisoft sau EA Games. Faptul că și-a setat o țintă pentru viitor l-a ajutat să rămână concentrat pe pasul de făcut în prezent.

O comunitate de tineri cu mindset asemănător. „În final mi-am dat seama că pot să învăț orice în mediul potrivit.” Deși foarte diferiți, cursanții au avut aceleași „setări mentale” și asta i-a unit: să acumuleze cunoștințe IT și experiență în programare, inclusiv cu „o degustare” de ce înseamnă să lucrezi într-o echipă de IT-iști începători. Totul ca o treaptă firească către un job în IT.

Așa că dacă vrei să înveți ceva online în „noua normalitate”, se poate. Depinde de obiectivele, caracteristicile și atitudinea ta. După curs poți chiar să te și angajezi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Super cool parintii lui Robert. Deci a vrut baiatul un an de pauza dupa 16 ani de scoala ... de ce nu? Ma gandesc ca dupa cativa ani de job va dori cu atat mai mult o pauza, un an sabatic. Foarte bine. Poate vrea o pauza si de alte responsabilitati care-l asteapta, de pilda cea de parinte. S.a.m.d.
    Marturisesc ca, da, sunt cam acru cand vad cum isi rasfata unii odraslele. Cred ca e un comportament iresponsabil, oricat de bun e baiatul. Dar, na, asta e.
    • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Like . Nascuti obositi . Acum , sunt nostimi , dupa 35 , de ras , dupa 40 , de plans ...Ce societate sa-si puna nadejdea in ei , sa-si faca prognoze - piata muncii , economice , sociale , demografice , etc , pe termen mediu si lung ? In cazul unui conflict armat , atunci cand insasi existenta Statului si a Natiunii este pusa in pericol , va fi imperios necesar sa apelezi la ei ... ; deunazi , am avut un contact in trafic , cu un tanar politist - ce mi-a sarit in ochi din prima ? Era pensat si avea unghiile lacuite ... Concluziile , le veti trage singuri - inteleptii si trogloditii , in mod diferit ,desigur - natura fiind foarte inegala , in acest sens . A , sa nu uit ! Urez tanarului Robert David cat de multa odihna , vacante cat mai sofisticate , masina cat mai aratoasa & rezervor for ever plin ! Am si eu , vreo 2 robertidavizi prin casa ..., stiu cum este !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult