Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum vom citi în viitor? „Laboratorul de imaginar” de la Gaudeamus încearcă să dea un posibil răspuns

Laboratorul de imaginar 2018

Foto: Adi Bulboacă

La Târgul Internațional Gaudeamus instalația „Laboratorul de imaginar” le oferă vizitatorilor posibilitatea să interacționeze cu o serie de opere scrise de autori celebri de science-fiction prin intermediul realității augmentate. „Anul trecut ne-am întrebat ce se întâmplă în mintea noastră când citim, așa că am folosit căști neuronale care au înregistrat undele cerebrale în timp ce citim și care au generat conținut video. Anul ăsta ne-am întrebat cum va arăta cititul în viitor”, spune scenograful Adrian Damian, care a realizat, împreună cu Les Ateliers Nomad, AURAL EYE si CINETic instalația prezentă la standul BRD - Groupe Société Générale.

Până pe 18 noiembrie, vizitatorii târgului de carte Gaudeamus pot experimenta noi moduri de a citi cu ajutorul tehnologiilor integrate în instalație, printre care ochelari Hololens cu hologramă și senzori LEAP Motion de urmărire a mișcării mâinilor. Textele le deschid vizitatorilor viziuni precum cele imaginate de autori precum Margaret Atwood în The Handmaid’s Tale, Dan Simmons în Hyperion, Richard Morgan în Carbon modificat, Sebastian A. Corn în Adrenergic!, Ernest Cline în Ready Player One, Pierce Brown în Furia Roșie și Neal Stephenson în Șapte Eve.

„În Holoroom, am pus niște texte holografice, le-am augmentat pe toate și am mai preluat și niște semnale de la Hololens, astfel încât oamenii își mișcă mâinile prin aer, iar toată camera acționează în funcție de ce fac ei. Și asta generează imagini luminoase pe pereții camerei, devine destul de spectaculoas pentru oamenii care stau la coadă și se uită la un utilizator de Hololens. Instalația a fost foarte bine primită, oamenii sunt întotdeauna interesați de ce poate să ne aducă tehnologia. Pentru mine e foarte interesant cum tehnologia poate fi mixată cu arta și cum împreună se transformă într-o nouă formă de expresie artistică”, spune Adrian Damian. 

În cadrul „Laboratorului de imaginar”, cititorii au ocazia să își exprime propria viziunie asupra viitorului cărții. Dacă unii sunt de părere că acesta va însemna să ne descărcăm, cu ajutorul tehnologiei, informația direct în creier, alții sunt convinși că volumele în formatul pe care îl cunoaștem cu toții nu vor dispărea niciodată. 

Adrian Damian este de părere că scrisul și cititul vor continua să evolueze spre noi forme: „De ce nu mai avem papirusuri, de ce nu mai avem tăblițe de lut?Dacă un obiect încremenește într-o formă, el inevitabil va ajunge într-un muzeu, Nu cartea e importantă, ci informația pe care o conține. Cartea este tot un sistem prin care o idee se codează și capătă o formă fizică”,

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate ca utilizarea tehnologiilor moderne ne va ajuta sa patrundem mai mult in universul cartilor, daca ele vor contine si imagini si sunet, numai sa nu ne rupa total de realitate...cred ca va fi optiunea fiecaruia sa plonjeze intr-un univers virtual...sa speram ca nu ne vom transforma in insule de gandire, cu rare punti catre ceilalti...
    • Like 0
  • In viitor din pacate nu putem citi...

    Nici trecutul uneori nu e prea lizibil. Cel mult rizibil, dar de cele mai multe ori jalnic si atat de fardat incat arata ca un clovn.

    Deci cum vom citi in viitor totusi?... Ei bine, folosind niste ohelari cu tot mai multe dioptrii (sau lentile de contact pentru cine le suporta).
    • Like 0


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult