Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce BNR procedează corect majorând rata dobânzii de politică monetară

BNR - Getty - Guliver

(Foto: Guliver/Getty Images)

Modelul economic propus României de o bună bucată de vreme este centrat pe încurajarea consumului în detrimentul investițiilor și al economisirii. Capacitatea limitată de satisfacere a cererii suplimentare induse de către economia locală a amplificat exploziv deficitul comercial. Acesta e prețul, din ce în ce mai vizibil, al creșterilor economice record la scară europeană cel puțin.

Majorările salariale din sectorul bugetar sunt însă total decuplate de evoluția productivității muncii. Pe de o parte. Pe de altă parte, avalanșa de zile libere reduce semnificativ fondul de timp maxim disponibil. Efectul de foarfecă produs astfel, salarii mai mari - muncă mai puțină, nu prevestește absolut nimic bun. În orice școală economică se învață în anul întâi de studiu că majorările salariale trebuie fundamentate pe câștigurile de productivitate. Ori acest lucru nu se întâmplă în România. Se lucrează mai puțin și se obține mai mult. Nici un kilometru de autostradă nu a fost finalizat de o bună bucată de timp. Ba, mai mult, apar problem tehnice pe porțiunile date în exploatare. În aceste condiții, cum poate o companie cu afaceri în România, Dacia Renault de exemplu, să își majoreze productivitatea muncii aferentă activității de transport? 

Forța de muncă se reduce, ceea ce duce rata de ocupare spre maxime istorice. Puterea de negociere a salariaților crește continuu, cu efecte negative asupra competitivității afacerilor.

Ce legătură au toate cele evocate mai sus cu deciziile de politică monetară ale Băncii centrale? Au o legătură directă, în sensul că astfel BNR încearcă să diminueze din efectele negative actuale, dar mai ales viitoare generate de politici economice prea puțin fundamentate. România este singură țară care, în condițiile în care economia globală se află în fază de creștere, „reușește” performanța de a amplifica semnificativ deficitele.

Dezechilibrarea pregnantă a raportului dintre cerere și ofertă se concretizează în inflație. Un alt motiv economic de a majora dobânda de politică monetară. Generat de pseudo-modelul de dezvoltare propus.

Se invocă, cu tendința evidentă de deviere a atenției de la cauzele interne majore, faptul că factori exogeni alimentează inflația, în speță prețul țițeiului. Parțial putem admite lucrul asta. Pe de altă parte nu putem să nu punem întrebarea: oare nici unul dintre economiștii de vază ai Puterii nu știe că prețul oricărui bun de pe glob evoluează ciclic de sute de ani? Au fundamentat proiecțiile economice pe un preț al barilului de 35 USD? Dacă da, au omis că nu mai mult de acum trei ani, același baril se tranzacționa cu 120 USD. Dacă, așa după cum spuneam, economia globală traversează o perioadă de expansiune, nu e firesc să se majoreze cererea de țiței pe glob? Ceea ce determină evident majorarea prețului, sau nu?!

Scumpirea banilor are dublu impact: frânarea consumului, pe de o parte și încurajarea economisirii, pe de altă parte. O încercare a băncii centrale de „soft landing” pentru că, în mod evident, se vede, nu foarte departe pista de aterizare. Numai că avionul numit România seamănă teribil de mult cu Tarom…. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă am mers pe ideea că industria e inutilă şi e bună de dat la fier vechi normal că avem deficit comercial dacă noi nu mai producem şi importăm cam tot .
  De investiții ce să mai vorbim ,in loc să facem un fond de cofinanțare a proiectelor europene pe model polonez noi am făcut fonduri pentru despăgubirea ,,foştilor proprietari " la justa valoare ăsta fiind un cretinism pe care nu la mai adoptat nici o altă țară fostă comunistă.Putem adăuga imbecilitatea conceptului economic ,,eficiență " bazată pe salarii africane şi avem un tablou relativ complet al dezastrului economic,social şi demografic al României.
  • Like 0
 • Sunt de acord cu ideea de baza a articolului, ca rata dobanzii e de asteptat sa creasca. Vreau sa obiectez doar la un amanunt, cel in care autorul sustine ca "avalansa de zile libere" ar fi cauza scaderii productivitatii muncii. In primul rand, ce avalansa? 5 zile libere ar insemna 2% din timpul de lucru din cursul unui an, asta nu e avalansa (ca sa nu intru si in alte discutii, comparand cu tarile europene in care existau mai multe zile libere dar productivitate mai mare sau despre efectele asupta productivitatii a unei stai bune fizice si psihice). Am tot avut zile libere facute cadou ("puntile" intre sarbatori) in sectorul de stat, unde oricum nimanui nu-i pasa de productivitate sau de a face ceva la locul de munca. Si mai vine autorul cu exemplul autostrazilor pentru a ilustra scaderea productivitatii: in zona contractelor cu statul, adevarata cauza a lipsei de productivitate e coruptia.
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Buna ziua, Multumesc pentru faptul ca ati citit articolul in primul rand. Ca sa va raspund punctual la ideea cu zilele libere: in prima zi lucratoare de DUPA minivacante, nu cumva stam si povestim jumatate de zi ce super all inclusive am avut la Albena? Cam cat ar fi productivitatea pe ora lucrata post sarbatoare? Inca ceva: vedeti ca cele 5 zile libere se dubleaza lejer cu puntile care se fac in tara asta daca pica miercurea de exemplu... Ma opresc aici caci vin Rusaliile, 1 iunie si, ati ghicit, concediile de vara. Ne revedem in septembrie deci :))
   • Like 1
  • @ Eduard Dinu
   Nu. Daca vrem sa stam sa povestim, putem sa povestim si luni despre ce am facut in week-end sau intr-o miercuri despre cine o sa fie urmatorul eliminat la Exatlon. Nu se dubleaza nimic, in locurile unde oamenii s-au angajat sa lucreze, lucreaza, in cele in care s-au angajat sa stea, stau.
   Si putina socializare la locul de munca poate fi benefica, de aia s-a si inventat conceptul de team building.
   • Like 0
 • Ba cred că și PSDragnea știe astea, dar aruncă baloane de săpun spre „electoratul captiv” să-l țină în continuare hipnotizat. Și poate se amăgește că mai funcționează o vreme așa, pe „avarii”.
  • Like 0


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult